Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam ten sam problem, co wyłożyć miedzy tuje. Myślałam o kwiatach wieloletnich, gdyż tuje wsadziłam bardzo małe, a odstępy miedzy nimi są duże. Jakie mogą być posadzone rośliny? Kto może mi doradzić.

Kora jest ostatecznością i nie za bardzo mi sie podoba. Mata tez nie jest ładna. U kogoś widziałam zaraz przy siatce ciąg kwiatowy, ale jakie to mogą być kwiaty.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja polecam matę na to korę. Przynajmniej pewne i sprawdzone. Próbowałem kiedyś żeby było ładnie z jakimiś kamykami ale to chyba nie jest sposób na zwykłe tuje tylko coś bardziej egzotycznego i zwyczajnie zarosło... :-?

Witam

2,5 tygodnia temu posadziliśmy tuje brabant o wysokości 160-220cm, 6-cio letnie, z pola. Przyjechały ok. 20,00 kiedy robiło się już ciemno, jednak ze względu na to, że korzenie były bez ziemi (wykopane maszynowo) zdecydowałem sadzić od razu i sadziłem po ciemku.

Tuje prawdopodobnie się przyjęły, niektóre tylko gałązki wyschły, ale składam to na uszkodzenia podczas wykopywania, transportu i sadzenia (jechały ok. 70km w pozycji leżącej, częściowo jedna na drugiej).

I najważniejsze:

Duża część tuji wydaje mi się być posadzona za płytko - podczas wiatrów jakie w ostatnich dniach wieją z dużą prędkością z różnych kierunków tuje przechylają się i na ziemi widać pęknięcia. Z tego co widziałem system korzeniowy był dość niewielki jak na taką dużą roślinę

I teraz pytanie - czy po prawie 3 tygodniach wykopywać tuje, kopać głębsze dołki i upychać głębiej? Obawiam się, że jeżeli "złapały" korzeniami ziemie takie powtórne wyrywanie może im zaszkodzić - a może nie?

Czy wyprostowywanie ręką może być też niebezpieczne?

Proszę o poradę.

dziwna pora na sadzenie iglastych bez bryły ziemi. Zwłaszcza jesli jest tak jak piszesz i bryła ziemi jest nieproporcjonalnie mała do częsci nadziemnej.

Wbij wzdłuż żywopłotu słupki w ziemie o wysokości takiej jak żywotniki i rozciągnij cienki drut na 3 poziomach.

• 3 weeks później...
Posadziłem tuje szmaragdowe taki sobie 70 m szpaler. Zrobiłem taki pas podsypując pod nie troty jakieś 4-5 cm na to dałem korę dekoracyjna i podobno miało pomóc przeciwko chwastom. A tu patrze ,az pod tej kory pięknie rosna dalej chwasty pięknr. Co robic? Wyrywać ręcznie czy sa może jakieś inne metody?

22 kwi 2009 Zasadziłem 200 tuji szmaragd, kopane z gruntu, ziemia rodzima + torf, podlewane codziennie przez pierwsze dwa tygodnie, po 3 tyg- zaczęły usychać od dołu i niektóre wierzchołki, brązowieją (po 3 tyg podsypałem nawozem) - co robić proszę o poradę.

Pinus, dość enigmatycznie... :D

22 kwi 2009 Zasadziłem 200 tuji szmaragd, kopane z gruntu, ziemia rodzima + torf, podlewane codziennie przez pierwsze dwa tygodnie, po 3 tyg- zaczęły usychać od dołu i niektóre wierzchołki, brązowieją (po 3 tyg podsypałem nawozem) - co robić proszę o poradę.

Doprecyzowałem...