Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Juz kiedyś czytałam takie opinie, że tuje nie potrzebują wcale kwaśnej ziemi. Dlaczego więc ogrodnicy uparcie twierdzą, że pod każdy iglak kwaśna ziemia? Dlatego, że ją sprzedają? Pod jakie iglaki kwaśna musi być a pod jakie nie (już wiem, że nie pod smaragdy nie)?

Świadomi ogrodnicy tak nie twierdzą. To nie ogrodnicy sprzedają ziemię. Jeżeli ktoś sprzedaje w sklepie ogrodniczym to wcale nie znaczy, że jest ogrodnikiem.

Zresztą w sklepach ogrodniczych sprzedaje się (naiwnym :( ) przy okazji wiele bzdetów, które mają być remedium na wszelkie problemy w ogrodzie :wink: Pisano już o tym sporo na forum ale reklama tych wątpliwych produktów jak widać jest skuteczna.

..

Żywotniki lubią gleby gliniaste o obojętnym pH (ok. 6,8-7).

Jeśli gleba wyjściowa jest ok, niezbyt piaszczysta i nie jest bardzo zbita, wydawanie pieniędzy na torf jest bezsensowne.

Iglaki, które znoszą kwaśne gleby to: niektóre jałowce, sosny, cyprysiki, sośnice i jodły

W podręczniku Senety i Dolatowskiego do Dendrologii żadna roślina iglasta nie jest polecana na gleby kwaśne.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
:wink: Witam mam problem z tujami .miesiac temu posadziłam 17 tuji przed domem....wykopałam dołki dodałm kwasnej ziemi co 50 cm sadziłamdałam specialna mate pod tuje i posypalam kora..teraz wszystkie robia sie brazowe od dołu..podlewam raz dziennie wieczorem...co mam zrobic czy sa jakies odzywki zeby im pomoc... :(

powaliło mnie stwierdzenie :

poczytac forum zanim tuje wyjda bokiem

To nie jest odp. na zadane pytanie.

"Zwykły środek przeciw brązowieniu igieł może pomóc.Brązowienie tui w czasie jesienno-zimowym to całkowicie naturalna zmiana, taka już mają, że na zimę brązowieją lub rudzieją - to zależy od odmiany. Na wiosnę, gdy tylko robi się ciepło znów zaczynają wegetację, pobierają więcej wody, zaczynają wytwarzać soki, rozpoczyna się fotosynteza i wracają do ich pięknych barw. Jeśli do końca kwietnia tuja, która ma pod dostatkiem słoneczka dalej jest brązowa, to znaczy że albo przemarzła, albo zaatakowana jest przez chorobę grzybową. Łatwo sprawdzić czy to grzyb zdrapując korę zaraz nad ziemią: jeśli jest brązowa lub ciemna to jest to grzyb i raczej należy tuję spalić żeby choroba się nie rozprzestrzeniła na inne roślinki, jeśli szyjka korzeniowa jest jasna, zdrowa i żywa, soczysta to znaczy że liście są poparzona, mógł tego dokonać również śnieg. I wtedy należy starannie tują się opiekować, ewentualnie przyciąć, żeby pobudzić ją do wypuszczania nowych pędów:)"

:p :wink:

No ładny wykład zacytowałaś ale nic w nim nie ma o kwaśnej ziemi (pewnie torfie) ani o specjalnych matach pod tuje (czego to nie wymyślą, żeby zarobić :wink: ) i odżywkach.

Myślę, ze lepiej gdybyś napisała jakie to żywotniki (tuje), wielkość, sadzonki kopane czy produkowane w pojemnikach (doniczkach). Po takiej minimum informacji można ewentualnie zadać pytanie i oczekiwać niepowalającej odpowiedzi :)

..

No ładny wykład zacytowałaś ale nic w nim nie ma o kwaśnej ziemi (pewnie torfie) ani o specjalnych matach pod tuje (czego to nie wymyślą, żeby zarobić :wink: ) i odżywkach.

Myślę, ze lepiej gdybyś napisała jakie to żywotniki (tuje), wielkość, sadzonki kopane czy produkowane w pojemnikach (doniczkach). Po takiej minimum informacji można ewentualnie zadać pytanie i oczekiwać niepowalającej odpowiedzi :)

..

to do mnie czy do IZA11 ?

Do IZA11, ale i do Ciebie, gdyż stwierdzenie madwo właśnie Ciebie powaliło :)

Podzielcie się sprawiedliwie :D

..

Napisała ,że dała kwaśnej ziemi.Myślisz ,że gdyby napisała jaki rodzaj,czy w doniczkach,wielkość to uzyskała by konkretną odpowiedź?.Okazuje się ,że czasami "kto pyta ten błądzi".