Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję... chyba runęły moje plany... :-?

BarPe, bez przesady... może to ja po prostu źle trafiłam :evil: ...

Sadzonki dostałam już gotowe, spięte w wiązki, nie były przy mnie wykopane. Może już leżały przez jakiś czas z odsłoniętymi korzeniami i wyschły :evil: ... Nie wiem, dopiero teraz mi to przychodzi do glowy...

A żywopłot z irgi wyglądałby znakomicie...

• 2 months później...

To ja wrócę do tematu, bo jesień idzie, więc można podobno iglaki sadzić. Jestem kompletnym laikiem - o co chodzi z tymi pojemnikami?

Czym się róznią roślinki w pojemnikach od tych bez? Czy potem sadzi się je tak samo? No i jak się w ogóle takie tuje sadzi? Do?łek w ziemi i już?

No to na razie tyle pytań laika.

No, rośliny w pojemnikach można sadzić przez cały rok przaktycznie ,natomiast bez doniczek tylko w określonym czasie,(iglaste od końca sierpnia do póżnej jesieni i wiosną).

Aby posadzic nie wystarczy tylko dołek.Ziemie trzeba przygotować .Najlepiej przekopać pas o szerokosci 1 metra .Można wzbogacic glebe torfem bądz kompostem.Zakładam że miesiąc wczesniej spryskano to Randapem,żeby nie mieć problemów z chwastami.

No i teraz sobie można sadzić.wykopać dołek włożyć rośline obsypać ziemią i bardzo obficie podlać.

gdy bylem na dominikanie to szalenie podobaly mi sie zywoploty z hibiskusa... sprzataczki kladly nam codziennie na poscieli te kwiatki i zabieraly dolara....

myslalem ze to zielsko rosnie tylko w cieplym klimacie ale w zeszlym roku kupilismy na probe dwie rosliny... jedna taka bardziej krzakowata a druga takie drzewko..... pieknie zakwitly obie.... tyle ze na niebiesko... ale chyba sa i czerwone odmiany, ktore kwitna w naszym klimacie?

Witam

Pytanko jak w temacie :

generalnie chce zrobić z iglaków coś jak żywopłot

i myslę że najlepszą sprawą było by posadzenie

Thujii najlepiej (mam taką wizję :o ) na przemian

złote dwie i dwie zielone :oops: (wybaczcie ale na tm się nie znam)

Są różne odmiany wschodni zachodni ,które lepsze ??

i co zrobić aby szybko rosły ?? czy zwykły nawóz do iglaków wystarczy ??

Proszę o porady

Tuje to stosunkowo mało wymagające rośliny. Nawóz ogólny (np.Hydrokompleks) dwa razy do roku i staranne podlewanie - tyle można zrobić, żeby miały komfortowe warunki do wzrostu. Uważać na psy i koty których mocz ma wybitnie destrukcyjne działanie na młode osobniki.

Jesli sadzone jesienia to nawozic jeszcze jesienia, ale nie pozniej niz do konca pazdziernika.

Zdecydowanie odradzam jesienne nawożenie no bo to nie pomoże tylko zaszkodzi, zwłaszcza roslinom nowo posadzonym.

Wprawdzie oferowane są w handlu rozmaite nawozy do jesiennego nawożenie ale to jest branża handu nawozami a nie ogrodnictwo.

Pinus

lepiej kupić sadzonki czy bawić się z nasionami ?? :roll:

Dwa lata temu kupiłem w markecie kilka torebek różnych nasion, a jakże.

Posadziłem w doniczkach, chuchałem, dmuchałem. Obecnie najwyższa tuja ma ok. 15 centymetrów... Reszta - 10. Inne iglaki są jeszcze mniejsze. IMHO hodowanie z nasion to strata czasu.

Posadziliśmy thuje zeszłej jesienii. Na wiosnę troche podsypalam je nawozem. Dopiero teraz zaczynają widocznie rosnąć. Bardzo dlugo sie ukorzeniają.

Oprócz podlewania przez pieski, thuje nie znoszą biegania po nich 8) :D Te, ktore taranował nasz pies scigając wzdłuz plotu rowerzystów szlag trafił

lepiej kupić sadzonki czy bawić się z nasionami ??

Jeżeli chcesz sie bawić to kup sobie nasiona.

Jeżeli natomiast chcesz mieć przyzwoite rośliny w ogrodzie to radzę kupić gotowe sadzonki produkowane w pojemnikach.

Poza problemami o których pisze Tomek_J pozwolę sobie zauważyć, że z nasion nie otrzymasz odmniany np. żywotnika jaką byś chciał lecz żywotnik jako gatunek (Thuja occidentalis). Ponadto przy takim rozmnażaniu z nasion następuje u wiekszości gatunków duże rozszczepienie cech (praktycznie każda roślina jest inna). Dlatego też poszczególne odmiany drzew i krzewów ozdobnych rozmnaża się z sadzonek (zielnych lub zdrewniałych) albo poprzez szczepienie.

Ostatnio stosowana jest też już coraz częsciej metoda rozmnażania roślin ozdobnych in vitro i przy wielu gatunkach przynosi dobre wyniki ale to jest ewenualny temat na zupełnie inne forum.

Spotkałem też w sprzedaży nawet takie bzdury jak nasiona bonsaj i nawet to ludzie kupowali :D .

Pinus