Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo dziękuję za odpowiedzi:)

Cis lubię, ale boję się że owoce mogłyby się spodobać moim psiakom lub wnusi.

A co myślicie o takiej mieszance jak dodałam do postu.

Bluszcz rośnie u mnie na działce. Mogłabym go jeszcze dokupić.

Ale czy to dobry pomysł, tuja lub jałowiec i bluszcz na jednej ściance naprzemiennie?

Wątpię czy się spodobają owoce.

W parkach pełno cisów a ile znasz przypadków zatrucia?

Ale są odmiany cisów, które owoców nie wytwarzają.

(PS owoce, poza nasionami, to akurat jedyna jadalna cześć cisa :) )

Naprzemiennie nie ma żadnego sensu. Bluszcz to pnącze. Starczy sam, na siatce.

Edytowane przez Elfir

Bardzo dziękuję:) poczytam o nich i chyba wybiorę jeden z nich, bo nie wiem czy dam radę osłonić 30m samym bluszczem.

Dasz radę, ale... potrzebujesz czasu. Niby bluszcz rośnie szybko, ale licząc metry bieżące, natomiast by zapełnił wielką powierzchnię, to już wymaga czasu, sporo czasu. Gęste nasadzenie szybko rosnących krzewów, szybciej zapełni widok na dom, ale znowu dużo pracy przy tym i koszty, a do tego... woda, dużo wody. Przy ostatnich suchych latach i piaszczystym terenie to naprawdę dużych ilości potrzeba, szczególnie dla tui.

• 1 month później...
  • 2 months później...

Dziwne są te tuje całe jakieś lekko brązowo żółtawe , paczki czarne ? Normalne ?

Sąsiad ma większe i są całe zielone może widać w oddali , podlewam co 2-3 dni przysypane są kora pod kora ziemia wilgotna .

Odkryje korę to widać korzenie na wierzchu , przysypać trochę ziemia i dać nawóz yara miła ?

2 tygodnie temu pryskalem Bioseptem

82D86361-80B2-46FF-B23D-5D728AB355B9.jpg

D25C87FD-04D6-47E3-B535-CD80649CFA3A.jpg

0E3AF20A-D229-4F46-862F-E7F6851489E0.jpg

Sadzone w zeszłym roku w maju , były zielone cały zeszły rok . Kupione w doniczkach

Ze szkółki ciak.pl

Nazwa łacińska: Thuja occidentalis Smaragd

Pojemnik: C2,5/C3

Wys./Szer.: 50-60

Cena DETAL PLN: 9

Znam dużo osób które kupiły u nich i jest wszystko ok , raptem kilka sztuk na kilkaset się nie przyjęło.

A u mnie dziwnie to wyglada.

Tak pytałem , podlewa codziennie przez automatyczne zraszacze( widze wieczorami ze długo się leje na nie ,nawet na igły) i dodatkowa ma linie kroplujaca puszcza co 2 na 2h ale nie ma żadnej kory czy kamyków , zarastają trawa .

Ja wykopałem dołki podsypalem ziemia ph5,5 wsadziłem tuje zasypałem świeża ziemia ph5,5 , na ostatnich sztukach tuji stosowałem tzw. Ziemie do iglaków ale te zdjęcia pochodzą gdzieś ze środka tam gdzie była zwykła ziemia ph5,5 bez dodatków . Zalałem do błota

Ta ziemia to nie był czasem torf? Bo "ziemia do iglaków" to najczęściej głównie torf.

Oryginalna gleba to piasek?

Bo piasek wysysa wodę z torfu, torf się kurczy i rozrywa korzenie.

Bo ewidentnie schną - a przyczyną wcale nie musi być suche podłoże.

Przecież podlewasz. Nie muszą rosnąc w totalnym błocie.

Mogą mieć uszkodzone korzenie i dlatego nie pobierają wody. Wykop jednego i sprawdź jak wyglądają korzenie. Czy wypuściły nowe po posadzeniu? A może za krótko podlewasz i mokro jest tylko na wierzchu a dołem susza?