Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no i po kiego grzyba ten torf?

Jak masz piaszczystą i jałową glebę to czymś nawozić trzeba. Normalnie to się daje kompost do dołka i to w pierwszym roku starczy.

A z torfem to niestety narobiłeś sobie problemów. Torf jest jałowy.

1. Sprawdź odczyn

2. nawieź połową dawki.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja dla syna robię sadzonki tuji ok 250 szt bo kupił bardzo dużą działkę i za kilka lat budował , sadzonki się już częściowo ukorzeniły i wypadałoby je do doniczek już posadzić bo na razie sedzą w piasku nasypanym do kast budowlanych i teraz pytanie jakie najlepsze podłoże zastosować aby zdrowo rosły ?

• 2 months później...
Do kiedy można robić tujom oprysk siarczanem-magnezu?

Spokojnie do końca września, bo mam nadzieje , że stosujesz jako nawóz dla intensywności masy zielonej thui na glebach kwaśnych i poprawy ogólnej kondycji roślin.

W celu zapobiegania grzybom jako środek ochrony to siarczan miedzi :)

• 2 weeks później...

Znajomy chce pozbyć się tuj z ogrodu. Tuje wysokie na ok 2 metry. Zastanawiam się czy nie wziąć ich do siebie ale nie wiem jak się do tego zabrać jeśli chodzi o ich odkopanie.

Jak szeroko i głęboko należy odkopać korzenie tak dużej tui żeby ich nie uszkodzić?

Jak głęboki wykop należy zrobić u siebie na działce?

Przesadzał ktoś z Was takie duże tuje i może doradzić?

Uszkodzisz zawsze. Żywotniki nie korzenią się jakoś super głęboko. Sadzę, że 50- 60 cm głębokości powinno starczyć na odkopanie głównej masy korzeni (zależy czy były podlewane)

Zdaję sobie sprawę z tego, że zawsze jakąś tam część korzeni się odetnie przy odkopywaniu.

A powiedz, proszę, jak szeroko wokół trzeba odkopać?

• 7 months później...

Dzień dobry

Mam pytanie, chce zasadzić cała działkę tujami co około 40 cm, wyjdzie ich wiec jakieś 700 sztuk, działka jest po różnicy uprawiać rolnych których już nie ma dwa lata, był groch, ziemniaki itp itd przez wiele lat, moje pytanie brzmi, kupić takie sadzonki 10-15cm tanie i małe i obsadzić wszystko, czy lepiej większe ale kupować to na raty ? Trochę w tym roju trochę w następnym ? Chce osiągnąć żywopłot 180-200cm jedyny plus jaki Mam to taki ze posiadam swoją studnie, mogę zamontować linie kroplujacą i podlewać nawet i codziennie, wiec to jest chyba plus, jak każdy chce duży i szybko wzrost, która tuje kupić ? Mogę tez je zasilać nawozem ale przy tylu sztukach może być ciężko w portfelu. Zastanawiam się czy to się bardzo opłaca czy kupić płot betonowy i mieć spokój tyle ze to wydatek nawet i do 25k wiec jest różnica ....

bardzo gęsto chcesz sadzić. Zwykle Smaragd sadzi sie co 60-80 cm, a szersze odmiany (np. Aurescens, Kórnik) co 80-100 cm

Przy takiej gęstości olałabym badziewne żywotniki i posadziła szlachetne cisy.

bez sensu jest kupować szybko rosnąca odmianę żywotnika na taki niski żywopłocik.

Edytowane przez Elfir