Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli sadzone jesienia to nawozic jeszcze jesienia, ale nie pozniej niz do konca pazdziernika.

Zdecydowanie odradzam jesienne nawożenie no bo to nie pomoże tylko zaszkodzi, zwłaszcza roslinom nowo posadzonym.

No cóż, mamy zdecydowanie inne doświadczenia. :D Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, aby jesienne nawożenie mogło zaszkodzić !?

Przeciwnie, dla roślin z bryłą korzeniową rozsądne dozowanie pod bryłę powinien wspomóc wiosenny start. Zwłaszcza przy ubogich glebach.

No cóż, mamy zdecydowanie inne doświadczenia.

Są różne szkoły i różne doświadczenia.

Ja w tej branży pracuję zaledwie trzydzieści cztery lata :( i ciągle się czegoś nowego uczę.

Pozdrawiam

Pinus

Jeżeli zastanowimy sie na fiziologią rośliny to zrozumiemy że dawanie jesienią nawozu jest jak usypianie człowieka za pomoca mocnej kawki...;)

ale fakt rożne są doświadczenia - ja sam daje jesienią iglakom siarczan potasu ...ale nigdy nawozów zawierających azot

A co z przycinaniem?

Tujki posadziłąm w maju. Dziadek, który mi sprzedał zalecił nie nawozić w tym roku - toteż tylko podlewałam. A teraz zalecił przyciąć czubki - a mi szkoda, bo tak ładnie urosły - no i ciać czy dać im spokój w tym roku? A jak ciać to jak - uchlastać wszystki na równo (mam rząd 50 wzdłuż parkanu - wścibski sąsiad) czy wg jakiejś zasady - np. 5 cm od odgałęzienia lewej gałązki ustawionej na zachód?

A co z przycinaniem?

A jak ciać to jak - uchlastać wszystki na równo czy wg jakiejś zasady - np. 5 cm od odgałęzienia lewej gałązki ustawionej na zachód?

:lol: :lol: :lol: Niezła metoda.

Nie napisałaś jak duże te thuje kupilaś. Ile w ciagu sezonu Ci urosly?

My w tym roku nie podcinamy, poczekam, az bardziej urosną.

Tujki były wykopane z gruntu - do kolan takie 50-60cm. Mają teraz takie fajne długie jaśniutkie przyrosty (ale mało rozwidlone) - no nie przesadzę jak powiem 20-cmetrowe. No i trochę szkoda by było ciać, ale i szkoda by było, żeby takie nierozwidlone wąsy zostały na forever. Ale jak nie tnicie w tym roku - to kiedy następnym razem - marzec? No i dalej nie wiem jak - tak złapać za czubek i po prostu uciąć na równo powiedzmy z 15 cm, czy jak?

Z moich doświadczeń wynika, że podstawowym czynnikiem wpływającym na tempo wzrostu żywotników jest należyta ilość wody w ziemi w której rosną. Jak jest sucho to trzeba po prostu podlewać, podlewać i jeszcze raz podlewać. Tegoroczne lato było brzydkie i deszczowe, ale popatrzcie jak iglaki, a zwłaszcza żywotniki pięknie przyrosły. Jasne, że lepiej rosną jak im się podsypie nawozu - ja stosuję długoterminowy POKON w granulkach w kwietniu, a potem pod koniec czerwca, początku lipca podlewam gnojowicą ( od krówki). Zdecydowanie lepiej rosną gdy są odchwaszczone, podsypane grubą warstwą kory, którą dosypuje się też do dołka przed sadzeniem i miesza z ziemią, bo wolą bardziej kwaśne podłoże.

Jeszcze w sprawie cięcia, którego tak się obawiasz. Cięcie generalnie powoduje rozkrzewianie, zagęszczenie pędów i dotyczy to prawie wszystkich roślin. Moim zdaniem prawie wszystkich, ale niekoniecznie - wszystkich żywotników.

Odmiany Brabant, Columna, Kórnik, Waxen, można ciąć, bo one nie tworzą regularnych stożków, ale Smaragd, Sunkist - równiutki ciemnozielony czy złoty stożek nie musi być cięty. Jeżeli ktoś chce - jasne, można przyciąć, ale tuja straci wtedy charakterystyczny pokrój.

PRzycina się tuje w kwietniu, pierwszej połowie sierpnia, więc teraz jest już moim zdaniem trochę za późno, bo nowe gałązki, nawet jeśli wyrosną, nie zdążą zdrewnieć przed zimą i mogą zmarznąć.

Bezpieczniej niby sadzić na wiosnę, bo wtedy tuje od razu mogą rozpocząć wzrost i na pewno się dobrze ukorzenią. Generalnie żywotniki z pojemników, tak jak pozostałe iglaste, można sadzić prawie przez cały rok - byle ziemia nie była zamarznięta. Jednak przy sadzeniu jesiennym istnieje ryzyko przemarznięcia a na przedwiośniu - suszy fizjologicznej, kiedy ziemia jest zamarznięta i rośliny nie mogą pobrać wody z podłoża. Żeby temu zapobiec trzeba żywotniki ( nie tylko świeżo posadzone) przed zimą solidnie podlać. Poza tym jak się posadzi na początku kwietnia, to one zaraz rosną i człowiek się nie niepokoi że coś zmarznie.

Myślę jednak że teraz, do października spokojnie i bez obaw można tuje posadzić.

Jeżeli kupimy iglaki kopane z gruntu, to najwłaściwszy jest jesienny termin sadzenia, a jeśli posadzimy je wiosną to aż do jesieni trzeba je dużo podlewać.

witajcie serdecznie :p

Ja rozmnażam swoje thujki w ten oto sposób;

dolne , te całkiem przy ziemi gałązki poprostu naginam w kierunku podłoża i zasypuję ziemią - tak zostawiam na conajmniej rok , w momencie kiedy widzę , że zaczęły rosnąć przecinam "pępowinę " i gotowe - zostawiam jeszcze na rok a potem ewentualnie przesadzam w przeznaczone dla nich nowe miejsce .

Udało mi się też już kilka razy poprostu uciąć gałęż , przykryć ziemią ale tak jakby w pozycji leżącej ( większa powierzchnia do ukorzenienia) i też pieknie rosną ( nie dawałam żadnych ukorzeniaczy).

Pozdrówka dla wszystkich kochających roślinki :p