Chablis 29.07.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witam wszystkich, nie wiedzialam gdzie wrzucic ten wątek, mam nadzieje ze moze tu byc. Po krótce - moja mama mieszka w starym domu, który był już dawniej pare razy lekko podtapiany przy okazji wiekszych opadow. Nic strasznego ale jednak ta wilgoć pozostała,najgorzej w piwnicy. W calym domu bez wzgledu na ilosc wietrzenia zawsze jest no wilgotno. Mama nawet nie chce slyszec o przeprowadzce, dlateog kominujemy z innymi pomyslami. Ostatni to wlasnie osuszacz powietrza, czy one maja jakies limity do wielkosci przestrzeni do osuszenia? wiem ze ludzie czesto suszą pokoje po pomalowaniu farbą, a tu chodzi o caly dom ( ok 120m, piętrowy plus ta piwnica nieszczesna). Czy ktos probowal osuszyc calym dom ? Czy taki zakup ma sens i czy da sie go zamknac w tysiacu zlotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kzrider 05.09.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witam Zarejestrowałem się żeby specjalnie napisać o osuszaczach. Najpierw napiszę o swojej sytuacji a na koniec co bym zrobił w takim domu. Mieszkam w kamienicy. Niedawno zalał mnie sąsiad. Idzie zima więc żeby nie skończyć z grzybem pomyślałem o osuszaczu. Kupiłem taki domowy kondensacyjny na allegro. Osuszacz chodzi 2 dzień. W ciągu doby wyciągnął w kuchni (wcześniej zalanej) 4L wody z powietrza. Dużo czy mało? Policzyłem. Moja kuchnia ma kubaturę 32 m^3 co przy temperaturze 19 st i wilgotności 70% oznacza, że powietrze zawiera około 370 ml wody. Mierzę wilgotność zwykłym domowym termometrem z higrometrem. Przed włączeniem osuszacza miałem 70%, po jednym dniu osuszania nadal mam 70%. Skoro wilgotność powietrza nie spadła, w pomieszczeniu nadal znajduje się 370 ml wody w powietrzu a maszyna wyciągnęła 4L wody to skąd ta woda? Ok, może wyparowały jakieś krople ze zlewu czy kubek z herabtą ale 4 litry musiały się wziąć ze ścian! Liczyłem, osuszanie kosztuje mnie około 1 zł dziennie za prąd (osuszacz 180 W). Spokojnie może chodzić na okrągło. No więc mając zawilgocony dom na Twoim miejscu też kupiłbym taki osuszacz i po prostu wstawił najpierw do jednego pomieszczenia, potem do kolejnego itp. zaczynając pewnie od piwnicy. Niech sobie chodzi tygodniami, miesiącami i wyciąga wodę z murów. Pewnie po jakimś czasie (tygodnie?) w końcu wilgoć w murach wyjdzie i będzie spokój. Koszt chodzenia non-stop jest niewielki (30-40 zł miesięcznie). Jakakolwiek firma osuszająca skasuje tyle za dzień. Mój osuszacz to model AirForce WDH610HA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 raczej myślę, że wilgoć nachodzi z pary wodnej oddechów, sta stały bilans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kzrider 12.09.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Człowiek wydziela w oddechu około 1 litra wody dziennie. Tym czasem w kuchni, w której rzado ktoś przebywa osuszacz wyciąga do 5L dziennie. Nawet gdybym dwie osoby mieszkające w mieszkaniu siedziały non-stop w kuchni oraz wilgotność byłaby na 70% to osuszacz mógłby zgarnąć najwyżej jakieś 2.5L. Natomiast po 3 dniach osuszania wilgotność zaczęła w końcu spadać. W ciągu tygodnia wyciągnąłem z powietrza w jednym pomieszczeniu 30 litrów wody. Mam natomiast problem bo zalane miejsca na ścianie nie chcą w ogóle schnąć - ściana wilgotna i zimna jak była tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 może przeciek jest nadal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts