margo_82 29.07.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Witam, w bloku wzniesionym w latach 80tych mamy puszczoną na widoku rurę gazową w WC. Wizualnie niezbyt fajnie to wygląda. Szykujemy się do remontu mieszkania i przy okazji chcielibyśmy coś z tym zrobić. Czy można taką rurę zabudować np. płytami g-k i okleić płytkami, uwzględniając przy tym np. rewizję i kratkę wentylacyjną? Znajomy opowiadał, że ktoś z jego rodziny zabudował u siebie rurę gazową i potem musieli to skuwać. Orientuje się ktoś może w temacie i może podpowiedzieć, czy rzeczywiście mogą być takie problemy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.07.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Przepisy mówią o zachowaniu dostępu do przewodu gazowego, nie określając co to znaczy. Najczęściej. Powinna to być konstrukcja umożliwiająca łatwy demontaż. Zamurowanie /gips, następnie glazura/, może, ale nie musi, skutkować rozbiórką. Jak u znajomego.Wszystko zależy od dokonującego rewizji instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.07.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Rury instalacyjne gazowe muszą być na wierzchu czyli nad tynkiem.Inne rozwiązania skutkują kuciem itp j/w.Gdy w wyznaczonym terminie i odwiedzinach P. z ZG okaże się ,że to P. odkryją to przedsięwzięcie,nakażą pod karą by ten proceder poprawić w trybie natychmiastowym.Nie łódź się ,że ci się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.07.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Dokładnie rzecz ujmując.Par.165 Prawa budowlanegoust.2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji – łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonko 10.02.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Mam pytanie dotyczące podobnej kwestii.Czy zamiast zabudowy rury gazowej, jest możliwość zmiany jej biegu? W kuchni rura przebiega przez prawie całą kuchnię - zaczyna się na wysokości 50 cm, idzie w górę, przebiega pod sufitem, następnie obniża się na wysokość 200 cm, biegnie tak, aż do kuchenki i tu się obniża.Chodzi o całkowite obniżenie rur z wysokości 200 cm, do poziomu podłogi, tak by była ona schowana za szafkami?Jestem całkowitym laikiem w kwestiach budowlanych i remontowych. Rozumiem, że pozwolenia na jakiekolwiek działania z gazem należy zgłosić do odpowiedniego oddziału gazownictwa i tam udzielą mi wszelkich wskazówek jak postępować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.02.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Budynek wielorodzinny, czy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 zmiana układu rur wymaga projektu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonko 10.02.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Dom.Nikt nie może mi powiedzieć, czy w oryginalnym projekcie domu tak te rury miały iść - dziwnym trafem idą idealnie nad szafkami w kuchni - co do milimetra. Pytałam, czy było to planowane specjalnie pod to. Ale nie pamiętają, 30 lat temu brali co mieli i albo łut szczęścia i czysty przypadek lub robione pod to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.02.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Dom. Jak Elfir - czyli pozwolenie na budowę. Projekt, po uzyskani pozwolenia - zawiadomienie nadzoru budowlanego, dziennik budowy, kierownik z uprawnieniami, protokoły szczelności i po wszystkim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonko 11.02.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Bardzo dziękuje za pomoc i wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcze 12.02.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Bardzo dziękuje za pomoc i wskazówki U mnie (w bloku) rura gazowa została zabudowana i nikt się o to nie czepia. Zabudowa to płyta GK z płytkami na niej, tyle, że płyta nie jest mocowana na stałe a na takim specjalnie skontruowanym ekranie wciskanym w sciane. Demontaż tego trwa 5 minut, trzeba tylko wyciągnąc specjalnym uchwytem z przyssawkami. Może w ten sposób też u Ciebie się uda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YogiCan 13.07.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Mam pytanie również odnośnie zakrycia rury gazowej która biegnie przez przedpokój w mieszkaniu. jak widzę nie można jej zakryć gdyż możne dojść do rozszczelnienia, ale co w przypadku gdy łączenia rury są spawane na łączeniach? Czy w tym przypadku prawo budowlane przewiduje taką opcję gdzie do rozszczelnienia nie powinno dojść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.07.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Mam pytanie również odnośnie zakrycia rury gazowej która biegnie przez przedpokój w mieszkaniu. jak widzę nie można jej zakryć gdyż możne dojść do rozszczelnienia, ale co w przypadku gdy łączenia rury są spawane na łączeniach? Czy w tym przypadku prawo budowlane przewiduje taką opcję gdzie do rozszczelnienia nie powinno dojść Przepisy nie uwzględniają wyjątków. Patrz #4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts