Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa rury gazowej

Recommended Posts

Witam, w bloku wzniesionym w latach 80tych mamy puszczoną na widoku rurę gazową w WC. Wizualnie niezbyt fajnie to wygląda. Szykujemy się do remontu mieszkania i przy okazji chcielibyśmy coś z tym zrobić. Czy można taką rurę zabudować np. płytami g-k i okleić płytkami, uwzględniając przy tym np. rewizję i kratkę wentylacyjną? Znajomy opowiadał, że ktoś z jego rodziny zabudował u siebie rurę gazową i potem musieli to skuwać. Orientuje się ktoś może w temacie i może podpowiedzieć, czy rzeczywiście mogą być takie problemy...?

Przepisy mówią o zachowaniu dostępu do przewodu gazowego, nie określając co to znaczy. Najczęściej. Powinna to być konstrukcja umożliwiająca łatwy demontaż. Zamurowanie /gips, następnie glazura/, może, ale nie musi, skutkować rozbiórką. Jak u znajomego.

Wszystko zależy od dokonującego rewizji instalacji.

Rury instalacyjne gazowe muszą być na wierzchu czyli nad tynkiem.Inne rozwiązania skutkują kuciem itp j/w.Gdy w wyznaczonym terminie i odwiedzinach P. z ZG okaże się ,że to P. odkryją to przedsięwzięcie,nakażą pod karą by ten proceder poprawić w trybie natychmiastowym.Nie łódź się ,że ci się uda.

Dokładnie rzecz ujmując.

Par.165 Prawa budowlanego

ust.2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji – łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

• 1 year później...

Mam pytanie dotyczące podobnej kwestii.

Czy zamiast zabudowy rury gazowej, jest możliwość zmiany jej biegu?

W kuchni rura przebiega przez prawie całą kuchnię - zaczyna się na wysokości 50 cm, idzie w górę, przebiega pod sufitem, następnie obniża się na wysokość 200 cm, biegnie tak, aż do kuchenki i tu się obniża.

Chodzi o całkowite obniżenie rur z wysokości 200 cm, do poziomu podłogi, tak by była ona schowana za szafkami?

Jestem całkowitym laikiem w kwestiach budowlanych i remontowych.

Rozumiem, że pozwolenia na jakiekolwiek działania z gazem należy zgłosić do odpowiedniego oddziału gazownictwa i tam udzielą mi wszelkich wskazówek jak postępować?

Dom.

Nikt nie może mi powiedzieć, czy w oryginalnym projekcie domu tak te rury miały iść - dziwnym trafem idą idealnie nad szafkami w kuchni - co do milimetra. Pytałam, czy było to planowane specjalnie pod to. Ale nie pamiętają, 30 lat temu brali co mieli i albo łut szczęścia i czysty przypadek lub robione pod to.

Bardzo dziękuje za pomoc i wskazówki :)

U mnie (w bloku) rura gazowa została zabudowana i nikt się o to nie czepia. Zabudowa to płyta GK z płytkami na niej, tyle, że płyta nie jest mocowana na stałe a na takim specjalnie skontruowanym ekranie wciskanym w sciane. Demontaż tego trwa 5 minut, trzeba tylko wyciągnąc specjalnym uchwytem z przyssawkami. Może w ten sposób też u Ciebie się uda?

• 1 year później...
Mam pytanie również odnośnie zakrycia rury gazowej która biegnie przez przedpokój w mieszkaniu. jak widzę nie można jej zakryć gdyż możne dojść do rozszczelnienia, ale co w przypadku gdy łączenia rury są spawane na łączeniach? Czy w tym przypadku prawo budowlane przewiduje taką opcję gdzie do rozszczelnienia nie powinno dojść

Mam pytanie również odnośnie zakrycia rury gazowej która biegnie przez przedpokój w mieszkaniu. jak widzę nie można jej zakryć gdyż możne dojść do rozszczelnienia, ale co w przypadku gdy łączenia rury są spawane na łączeniach? Czy w tym przypadku prawo budowlane przewiduje taką opcję gdzie do rozszczelnienia nie powinno dojść

Przepisy nie uwzględniają wyjątków. Patrz #4.