Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budżetowy (TCO) z przyciętym budżetem, przy stacji PKP z widokiem na las...

Recommended Posts

PLONK

Dla niewtajemniczonych:

plonk: zwrot, którym kwituje się czyjąś wypowiedź, wyraz ignorowania internetowego trolla

Bo chyba surgi22 bawi się w trolla skoro mówi że postawa wobec klienta nie ma znaczenia no chyba że robi zakupy za 1 mln.

Ale większość ludzi, tak jak i Kaizen oczkuję że jeżeli ktoś robi deal za 1 mln i nie ma czasu to powie wprost: mamy dużo roboty, pańska wycena będzie za 14/30/60 dni. I wszyscy wiedzą na czym stoją a nie wiszą w powietrzu bo ktoś nie odbiera telefonów albo zwodzi w nieskończoność.

Poza tym gratuluję Kaizen tak logicznego i analitycznego podejścia do tematu budowy domu. Mam podobne dylematy zakupowe i twoje podejście bardzo mi pomogło. Oby tak dalej i czekam na dalsze wpisy.

• Odpowiedzi 741
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla niewtajemniczonych:

plonk: zwrot, którym kwituje się czyjąś wypowiedź, wyraz ignorowania internetowego trolla

Bo chyba surgi22 bawi się w trolla skoro mówi że postawa wobec klienta nie ma znaczenia no chyba że robi zakupy za 1 mln.

Ale większość ludzi, tak jak i Kaizen oczkuję że jeżeli ktoś robi deal za 1 mln i nie ma czasu to powie wprost: mamy dużo roboty, pańska wycena będzie za 14/30/60 dni. I wszyscy wiedzą na czym stoją a nie wiszą w powietrzu bo ktoś nie odbiera telefonów albo zwodzi w nieskończoność.

Poza tym gratuluję Kaizen tak logicznego i analitycznego podejścia do tematu budowy domu. Mam podobne dylematy zakupowe i twoje podejście bardzo mi pomogło. Oby tak dalej i czekam na dalsze wpisy.

Kolego overmind mógłbym zacytować klasyka ,, kibicu zamknij paszczę bo Ci ....''' - ale wyluzuję . Keizen jest już dużym chłopcem i da sobie radę bez adwokata.

Myślisz że Keizen jest jedynym forumowiczem, który w obiecanym terminie nie otrzymał wyceny od sprzedawcy okien czy innych materiałów budowlanych ???? Tacy naiwni to nie jesteście , stąd mój tekst o urażonym i nieco przerośniętym ego Keizena. Sam wielokrotnie dopytywałem się o oferty, czas dostawy , czas wykonania usługi i nie płakałem :no: na forum że nikt nie chce ,,stada'' moich PLN . Żyjemy tu i teraz i jak czytam wasze gadki o tym że przy zakupach ilość materiałów i kwota PLN nie ma znaczenia to nie wiem śmiać się czy płakać.

Logiczny i analityczny Kaizen:

a. najpierw daje na ławy papę , potem smaruje Dysperbitem ścianę fundamentową , dziurawi termoizolację kołkami ( ciesząc się jednocześnie że to przyklejone do ściany fundamentowej styro będzie dodatkowo hydroizoocją ), stosuje folię 0,5 mm od środka ściany fundamentowej jako dylatację ( tak,tak - uważą że 1mm dylatacja między perfekcyjnie wymurowanymi ścianami a chudziakiem ma sens ) - po czym dochodzi do wniosku że to wszystko nie ma sensu bo ważna jest tylko hydroizolacja pozioma pod ścianami .

b. zachęca do niewykonywania pełnego deskowania ignorując ewidentne jego zalety i podając nieistniejącego dekarza, który to tylko Jemu da wieczystą gwarancję na super membranę

c. planuje że ,,Kominek ma być głównie dekoracyjny, ale może pierwszą zimę, jak kasy zabraknie, będzie podstawowym źródłem ciepła. Liczę, że wtedy rekuperator rozprowadzi ciepło po innych pomieszczeniach, że da się w nich spać'' - czyli mieszanie wentylacji z ogrzewaniem nadmuchowym itp.

Nie mam nic personalnie do Keizena ale jak doradza innym niech czyni to rozważniej .

Edytowane przez surgi22

Zgadzam się z Kolegą Kaizen - takie zwodzenie jest nieuczciwie, do tego to zwykłe dziadostwo. Ja uszanowałbym czyjąś odmowę - "Nie damy rady", "Nie mamy mocy" itp. A takie zwodzenie to robienie kogoś w konia i marnowanie jego czasu. Dziadostwo, niestety bardzo typowe i rozpowszechnione. Dziwię się, że niektórzy to usprawiedliwiają.

Mam Winergetic -fajna sprawa, ale jaką będziesz miał wentylację? bo Winergetic nie pozwala na wykon nawietrzników!

Wentylacja będzie mechaniczna. A jeżeli dystrybutor Vetrexa z Radomia schyli się po moje drobne, to ich okna zostaną zamontowane. Wygrali U lepszym o 0,05 i krytymi zawiasami za niższą cenę, niż MSline+. A Winergetic był droższy i miał gorsze U od obydwu konkurentów w moim zestawieniu (za duże przeszklenia powodowały, że większość okien miało pakiety z U=0,6).

Firmy i handlowcy są różni ..

Sam jak wysyłałem oferty do wielu sprzedawców okien to kilku odpowiedziało ...

Tych którym nie chciało się przesłać oferty lub CI co mieli "oddzownić" a nie oddzwaniali zostali od razu skreśleni z mojej listy.

Jak ktoś nie chce abym od niego coś kupił , to na siłę nie będę próbował ...

Tak samo było z hurtowniami. Większość mnie olała jak usłyszała że chce silkaty a większość miałem wrażenie że nie ma ochoty wogóle nic mi sprzedać ...

Znalazłem 2 hurtownie które odpowiadały na moje pytania i przysłyały mi ceny tego co mnie interesowało i wreszcie z jedną nawiązałem współpracę.

Później okazało się że dostałem wydłużony termin płatności i a i nawet dało się taniej kupić trochę materiałów ...

Później zmieniłem hurtownię i "dokleiłem" sie do dewelopera i wtedy pojawily się inne możliwości ;)

I co ciekawe dolkleiłem się do hurtowni która kiedyś nie chcialo ze mną współpracować ...

Więc jedynie co polecam to nic na siłę ...

Jak sprzedawca nas od razu olewa , to w większości później tak samo będzie , a potrzeba słownego sprzedawcy ...

Kolego overmind mógłbym zacytować klasyka ,, kibicu zamknij paszczę bo Ci ....''' - ale wyluzuję . Keizen jest już dużym chłopcem i da sobie radę bez adwokata.

Nie mam nic personalnie do Keizena ale jak doradza innym niech czyni to rozważniej .

Po pierwsze to jest forum publiczne więc chyba każdy może zabrać głos, prawda ? Nawet taki burek jak Ty ...

Po drugie bardzo mi się właśnie podoba ten Dziennik bo Kaizen nie doradza tylko opisuje swoje poczynania, swoje błędy itd. żeby inni (np. JA) mogli się uczyć i wyciągać własne wnioski.

Oczywiście plany planami a życie życiem ale jestem zdania że lepiej mieć plan i zrealizować go w 80% niż go nie mieć wcale.

2017-04-04 - 113 dzień kalendarzowy od rozpoczęcia budowy (30 dzień prac)

Przez minione dwa tygodnie strop i tarasy wiązały. Przez pierwszy tydzień regularnie padało. W drugim dwa razy olałem wszystko.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385828

Wczoraj i dzisiaj trwało rozszalowywanie i obmurowywanie komina. Miała być taka płyta i na niej klinkier tylko ponad dachem, ale wykonawca stwierdził, że sam komin (bez wentylacji) zbyt wątły i od stropu obmurowuje - najpierw BK, a powyżej poziomu dachu klinkierem.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385825

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385824

Dzisiaj spotkałem się z elektrykiem i hydraulikiem. Obaj odradzają elektryczne ogrzewanie*.

Jutro ma przyjechać cieśla. Skład ma dostarczyć więźbę a odebrać szalunki. A już w piątek wchodzi dekarz któremu zwolnił się termin.

W międzyczasie zmieniła się koncepcja kolorystyczna dachu - miał być antracyt, będzie miedziana. Dookoła prawie wszystkie nowe domy mają dachy antracytowe. Nie chcemy iść takim stadem.

Starły się dwie koncepcje co do komina - żółty, kontrastowo względem dachówki, i zlewający się z kominem, bardzo zbliżony (klinkier Roben NF 16). Przeforsowałem swoją koncepcję i mam piekło w domu (komin zleje się z dachem).

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385823

W czwartek ma być spec od Vetrexa pomierzyć stolarkę. Ale tu mały problem, bo termin montażu prawdopodobnie dopiero czerwiec. A bez okien tynkarz i spec od elewacji odradzają prace. Tynkarz robi też wylewki - i twierdzi, że żeby zrobić dobrą dylatację od ścian to trzeba najpierw tynk. I tym sposobem brak okien wstrzyma mi prace z domem. Może elektryka bym wpuścił, ale nieotynkowane kable miedziane to chyba zbyt łakomy kąsek dla złomiarzy, żebym zaryzykował.

Więc tylko prace na zewnątrz pozostają - podciągnięcie wody, zamontowanie i podłączenie szamba. Może i ogrodzenie + podjazd. Na poddaszu mogę też rozprowadzić rekuperację.

Ekipa twierdzi, że dom nadaje się już do zamieszkania. Sprawdzili. Tylko narzekają, na marny parametr Lt okien ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385826

*ogrzewanie będzie na 100% elektryczne. Na 99,99 z COP=1. Tylko się zastanawiam, czy wodne, czy kable. Z rozważaniami tego dylematu założyłem temat Ogrzewanie kablami 2017. Jedyna zaleta rur, to że mogę w nie wpuścić wodę ogrzaną czymkolwiek - np. jak za 10 lat rozsypie się kocioł elektryczny, to może akurat gmina zasponsoruje 80% wartości PC która wtedy będzie kosztowała 1/2 dzisiejsze ceny a COP będzie jeszcze o 1 wyższy niż dzisiaj.... A może dalej PC nie będzie się opłacała, a kable są praktycznie niestarzejące i niepsujące (o ile ktoś ich mechanicznie nie uszkodzi) i mają dużo przewag nad wodną podłogówką.

Może też podłogówką z wodą ma odrobinę większą pojemność cieplną - ale jakoś brakuje mi trochę danych (np. ciepło właściwe rur) i zapału, żeby to policzyć. Różnica też pewnie będzie pomijalna.

Dzien113a.jpg

dzien113b.jpg

dzien113c.jpg

dzien113d.jpg

dzien107a.jpg

Co do braku okien to niestety stopują one prace wewnatrz domu. Ja też musiałem przesunać elektrykę i hydraulikę , mimo że na początku chciałem robić bez okien , ale mi elektryk to wybił z głowy ..

U mnie okienka były dość szybko (chyba 3 tygodnie) ale zamawiałem w zimę , a teraz jest "boom" budowlany i terminy dłuższe ..

Co do grzania czystym prądem to podziwiam cię ..

Ja mimo że mam dom wykonany z materiałów o duuuużo większe akumulacji ciepłą niż ty + plyta fundamentowa nie myślałem o grzaniu czystym prądem.

Być może inwestycja z pompę ciepła jest wyższa , ale potem koszty są dużo nizsze ..

Pompy ciepła mają coraz lepszy COP a co za tym idzie coraz większą sprawność i koszt wytworzenia przez nie ciepla jest coraz niższy ..

Ja wolę na początku więcej zapłacić a później płacić mniej ...

Ja mimo że mam dom wykonany z materiałów o duuuużo większe akumulacji ciepłą niż ty + plyta fundamentowa nie myślałem o grzaniu czystym prądem.

Masz bardzo podobną akumulacyjność. Ja mam 15cm żelbetu nad głową, i 6 wylewki pod stopami. Do tego u mnie jeszcze wełna na murach.

Być może inwestycja z pompę ciepła jest wyższa , ale potem koszty są dużo nizsze ..

Pompy ciepła mają coraz lepszy COP a co za tym idzie coraz większą sprawność i koszt wytworzenia przez nie ciepla jest coraz niższy ..

Ja wolę na początku więcej zapłacić a później płacić mniej ...

A ja wolę optymalne TCO.

I tu pompy wypadają bardzo blado w domach w dobrze ocieplonych, małych domach.

Tu porównanie kabli + bojler elektryczny z wodną podłogówką i bardzo tanią PC (trudno chyba byłoby znaleźć firmę, co zrobi mi 115m2 ogrzewania podłogowego i wyposaży kotłownię w PC do CO i CWU).

http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/pcvsprad2070326.png

Jakby się dało grzać Immergas Immerwater 300 INOX V.3, mogłoby to mieć sens (nawet, jak spora część ciepła do CO byłaby grzana prądem). Ale co, jak nie sprawdzi się ta dodatkowa wężownica do grzania?

Masz bardzo podobną akumulacyjność. Ja mam 15cm żelbetu nad głową, i 6 wylewki pod stopami. Do tego u mnie jeszcze wełna na murach.

Jakby się dało grzać Immergas Immerwater 300 INOX V.3, mogłoby to mieć sens (nawet, jak spora część ciepła do CO byłaby grzana prądem). Ale co, jak nie sprawdzi się ta dodatkowa wężownica do grzania?

Tu się nie zgodzę ...

Jak komuś zależy na akumulacji ciepła to nie buduje z materału który ma najgorszą akumulację ciepła (gazobeton). Wełna także ma fatalną akumulacje ciepła. Gdyby była tak dobra to domu szkieletowe miały by świetną akumulację ciepła a mają fatalną.

Tak samo jak komuś mocno zalezy na akumulacji ciepła to robi płytę fundamentowa i daje tam ogrzewanie ...

Co do grzania prądem i wyników ..

100l dziennie wody ? Czyli 3m3 na miesiąc ???

Jaka rodzina tak mało zużywa ? Moze jednak osoba ...

Ja bym raczej dał 300l wody , czyli 9m3 ...

Koszt pompy ciepła to około 14tys (LG 9KW).

Bojler w obu przypadkach potrzebny.

Co do mat grzewczych to przed chwilą patrzyłem i tanie nie są.

Wychodzi około 200zł za m2 maty a jeszcze sterownaie ii td , wiec drogo ...

No chyba że jakieś niemarkowe są dużo tańsze ..

Ja oosbiście wolę tak jak pisałem zapłącić więcej a później mniej płacić niż odwrotnie , a przy domu ze słabą akumulacją szansa że uda CI sie grzać tylko w II taryfie jst mocno wątpliwa ..

Edytowane przez kaszpir007

Witam się i ja w dzienniku. I będę tu zaglądała, ponieważ założenia technologiczne i wybór materiałów (nawet dachówka i okna :) ) bardzo zbliżone do moich. Gratuluję postępów w budowie. U nas na razie tylko płyta fundamentowa z kablami grzewczymi, czeka na dalszy rozwój wydarzeń do maja. Chciałam się odnieść do postów powyżej, dotyczących grzania prądem.

Tu nie ma czego podziwiać, tylko trzeba jasno myśleć i liczyć. U mnie też wszyscy łapali się za głowę, na wieść o grzaniu prądem. Szczególnie, że działka uzbrojona w gaz. My za gaz dziękujemy i z pełną świadomością decydujemy się na prąd. Przyznam,że sama długo dojrzewałam do decyzji o kablach, ale w końcu decyzja zapadła i bardzo się cieszę.

Obecnie mieszkam w ponad 220 metrowym domu budowanym 20 lat temu. Nie mamy gazu, dom był ogrzewany przez 2 kominki. Kiedy pojawiły się dzieci i nie można było dopuścić do wychładzania pomieszczeń, a ja nie dawałam rady 2 razy w ciągu nocy dorzucać do kominka, zdecydowaliśmy się na najszybsze rozwiązanie nie wymagające remontów. Kupiliśmy 4 piece akumulacyjne o mocy 6kW każdy. I tak grzejemy już 6 rok w nieocieplonym domu z suporexu, gdzie okna są nieszczelne ( zasłaniam zimą kocami parapety ) i jakoś z torbami nie poszliśmy, choć rachunki są naprawdę duże. Fakt, że podzielone na dwie rodziny ( my + teściowie). I jesteśmy w stanie grzać tylko w 2 taryfie (grzejniki nie mają możliwości ładować się poza II taryfą, nawet gdyby się rozładowały, ponieważ stycznik włącza ładowanie o 23 i wyłącza przed 6 rano). Teraz budujemy dom o pow. 143 m2 o zapotrzebowaniu na ciepło do ogrzania na poziomie EAH=31 kWh/(m2rok), obliczenia by Asolt. Koszty na ogrzewanie w ciągu roku nie powinny przekroczyć 2000 PLN. Jest to dla mnie kwota jak najbardziej zadowalająca, więc wybieram najtańsze, najbardziej komfortowe i bezobsługowe ogrzewanie jakim są kable grzewcze. Odchodzą mi koszty serwisu urządzeń grzewczych, koszty ewentualnej kotłowni i całej aparatury, która jest potrzebna choćby do wodnej podłogówki. Jak będzie zobaczymy i chętnie podzielę się doświadczeniami. Póki co pozdrawiam i życzę powodzenia w doborze rozwiązań dobranych do indywidualnych potrzeb.

Tu się nie zgodzę ...

Jak komuś zależy na akumulacji ciepła to nie buduje z materału który ma najgorszą akumulację ciepła (gazobeton). Wełna także ma fatalną akumulacje ciepła.

To proste liczenie.

Mur z BK klasy 500 - gęstość 500kg/m3 ciepło właściwe 840 J/(kg*K). U mnie 45,67m3 waży 22,84t i magazynuje 19 183 288J/K

Żelbet - gęstość 2400kg/m3, ciepło właściwe 840J/(kg*K). U mnie wylewka i strop to łącznie 26,7m3, waży 64t i magazynuje 53 825 200 J/K

Wełna mineralna - gęstość 120kg/m3, ciepło właściwe 840J/(kg*K). U mnie łącznie 22,8m3 ważyć będzie 2,74t i zmagazynuje 2 298 240 J/K

Styropian - gęstość 13,5kg/m3, ciepło właściwe 1400J/(kg*K). Gdybym dał styropian, to miałby tę samą objętość, ważyłby 307kg i zmagazynowałbym 258 552J/K. Czyli styropian ma prawie 9x mniejszą akumulacyjność

Silka - gęstość 1600kg/m3, ciepło właściwe 1600J/(kg*K). Gdybym miał mur z silki o grubości 18cm ważyłby ponad 51,4t zmagazynowałaby 82 214 093 J/K

Czyli mój dom, tylko podstawowe materiały, magazynuje 75 308 728 J/K

Gdybym nie miał stropu monolitycznego, styropian zamiast wełny, to wyszłoby prawie 97 mln J/K.

100l dziennie wody ? Czyli 3m3 na miesiąc ???

Jaka rodzina tak mało zużywa ? Moze jednak osoba ...

Ja bym raczej dał 300l wody , czyli 9m3 ...

Ja nie zgaduję. Ja spisuję swoje rozliczenia. 1 VII 2015 - 31 XII 2015 - 14m3, 1 I 2016-30 VI 2016 - 12m3, 1VII 2016-31 XII 2016 9,35m3. Tendencja spadkow, bo w tym czasie wymieniałem perlatory a i dzieci wywędrowały z domu na długie godziny. Średnio wychodzi 65l/24h. 100 już jest ze sporym zapasem.

Koszt pompy ciepła to około 14tys (LG 9KW).

Bojler w obu przypadkach potrzebny.

Sama PC. Do tego montaż, osprzęt, rura, rozdzielacze. 25K IMO to bardzo niska wycena za cały system CO i CWU. Bojler przy PC niepotrzebny - potrzebujesz droższego rozwiązania zasobnika z wężownicą.

Co do mat grzewczych to przed chwilą patrzyłem i tanie nie są.

Wychodzi około 200zł za m2 maty a jeszcze sterownaie ii td , wiec drogo ....

Maty nie nadają się do wylewki - to daje się pod płytki.

Kable Devi wychodzą mi jakieś 3K zł netto (6-6,5kW), do tego sterowanie centralne ze sterowaniem z telefonu (oczywiście z panela też można).

https://www.youtube.com/watch?v=2kTXdBokdOk

Do tego trzeba trochę spinek, siatka, peszle. Powinno wyjść z 9K brutto z 23% VAT. Co daje 78zł/m2 cały materiał.

przy domu ze słabą akumulacją szansa że uda CI sie grzać tylko w II taryfie jst mocno wątpliwa ..

75mln J to 20kWh/K

A co to oznacza? Że jak za oknem mam -20* a wewnątrz o 6:00 22*, to o 12:00 miałbym 21*. Gdyby nie dostarczyć żadnej energii. A przecież zawsze coś "wpadnie" - więc o 1* nie spadnie nawet do 13:00 gdzie w dwie godziny dostarczę 13kWh. Fakt, nie dobiję tak, jak rano. Ale za to po południu więcej ciepła dojdzie z innych urządzeń elektrycznych albo jeszcze odpalę kominek. Z amplitudą domową rzędu (wersja pesymistyczna, z zapasem) 2* w największe mrozy jestem w stanie żyć. To, że wystarczy tania taryfa to jest pewne. Tym bardziej, że przy graniu kablami nie zmienia mi się sprawność układu zależnie od temperatury za oknem, jak to ma miejsce przy PC PW.

Problemem bardziej może być szybkość odbierania ciepła przez "akumulator" jak odpalę kominek czy nawet kuchenkę. Bardziej boję się gorąca, niż zmarznięcia.

Edytowane przez Kaizen

Tu się nie zgodzę ...

Jak komuś zależy na akumulacji ciepła to nie buduje z materału który ma najgorszą akumulację ciepła (gazobeton). Wełna także ma fatalną akumulacje ciepła.

To proste liczenie.

Mur z BK klasy 500 - gęstość 500kg/m3 ciepło właściwe 840 J/(kg*K). U mnie 45,67m3 waży 22,84t i magazynuje 19 183 288J/K

Żelbet - gęstość 2400kg/m3, ciepło właściwe 840J/(kg*K). U mnie wylewka i strop to łącznie 26,7m3, waży 64t i magazynuje 53 825 200 J/K

Wełna mineralna - gęstość 120kg/m3, ciepło właściwe 840J/(kg*K). U mnie łącznie 22,8m3 ważyć będzie 2,74t i zmagazynuje 2 298 240 J/K

Styropian - gęstość 13,5kg/m3, ciepło właściwe 1400J/(kg*K). Gdybym dał styropian, to miałby tę samą objętość, ważyłby 307kg i zmagazynowałbym 258 552J/K. Czyli styropian ma prawie 9x mniejszą akumulacyjność

Silka - gęstość 1600kg/m3, ciepło właściwe 1600J/(kg*K). Gdybym miał mur z silki o grubości 18cm ważyłby ponad 18t zmagazynowałaby 82 214 093 J/K

Czyli mój dom, tylko podstawowe materiały, magazynuje 75 308 728 J/K

Gdybym nie miał stropu monolitycznego, styropian zamiast wełny, to wyszłoby prawie 97 mln J/K.

Ja nie zgaduję. Ja spisuję swoje rozliczenia. 1 VII 2015 - 31 XII 2015 - 14m3, 1 I 2016-30 VI 2016 - 12m3, 1VII 2016-31 XII 2016 9,35m3. Tendencja spadkow, bo w tym czasie wymieniałem perlatory a i dzieci wywędrowały z domu na długie godziny. Średnio wychodzi 65l/24h. 100 już jest ze sporym zapasem.

Sama PC. Do tego montaż, osprzęt, rura, rozdzielacze. 25K IMO to bardzo niska wycena za cały system CO i CWU. Bojler przy PC niepotrzebny - potrzebujesz droższego rozwiązania zasobnika z wężownicą.

Maty nie nadają się do wylewki - to daje się pod płytki.

Kable Devi wychodzą mi jakieś 3K zł netto (6-6,5kW), do tego sterowanie centralne ze sterowaniem z telefonu (oczywiście z panela też można).

https://www.youtube.com/watch?v=2kTXdBokdOk

Do tego trzeba trochę spinek, siatka, peszle. Powinno wyjść z 9K brutto z 23% VAT. Co daje 78zł/m2 cały materiał.

75mln J to 20kWh/K

A co to oznacza? Że jak za oknem mam -20* a wewnątrz o 6:00 22*, to o 12:00 miałbym 21*. Gdyby nie dostarczyć żadnej energii. A przecież zawsze coś "wpadnie" - więc o 1* nie spadnie nawet do 13:00 gdzie w dwie godziny dostarczę 13kWh. Fakt, nie dobiję tak, jak rano. Ale za to po południu więcej ciepła dojdzie z innych urządzeń elektrycznych albo jeszcze odpalę kominek. Z amplitudą domową rzędu (wersja pesymistyczna, z zapasem) 2* w największe mrozy jestem w stanie żyć. To, że wystarczy tania taryfa to jest pewne. Tym bardziej, że przy graniu kablami nie zmienia mi się sprawność układu zależnie od temperatury za oknem, jak to ma miejsce przy PC PW.

Problemem bardziej może być szybkość odbierania ciepła przez "akumulator" jak odpalę kominek czy nawet kuchenkę. Bardziej boję się gorąca, niż zmarznięcia.

Coś kiepsko idą CI wyliczenia ...

Jeden mój bloczek 18cm waży 16kg, Zamówiłem 3280sztuk . Wychodzi mi ponad 52 tony i to samych głównych ścian a są jeszcze ściany 8cm jak i 12cm.

Myślę że spokojnie jeszcze kilka ton i minimum 60ton ...

I to by się zgadzało bo towar mialy dostarczyć mi 3 podwójne HDSy z przyczepam ...

SOlbet 500 wazy jeden około 21,9kg i potrzeba go 7sztuk na m2 czyli m2 ściany waży 153KG

Silikat 18cm drążony waży 16kg i potrzeba go 18sztuk (cienkie spoiny) na m2 = 288KG

Akumulacja ciepla to masa. Czym większa masa tym większa akumulacja ...

Co do zużycia wody to dla mnie szok ...

3m3 na miesiac ???

Jak tak to ogłaszam Cię mistrzem oszczędzania wody .

Ja mam szambo 10m3 i sie cieszę jak oprożniam co 1,5 miesiaca a mam sąsiadów co oprożniaja co 2-3 tygodnie ..

A baaardzo oszczędzamy wodę (perlatory , głowice termostatyczne) ale 100l na dzień przy 4 osobach ?

Co do kabli ...

Przy pompie mam COP średnio 3 przez cały sezon. Czyli koszt 1KWH jest 3x mniejszy ...

Jak mam do wyboru płacić 600zł zamiast 2000zł to wolę 600zł nawet jakbym miał przez kilka (naście) lat "spłacać" pompę i instalację , bo potem wiem że będę już na plusie a Ty będziesz zawsze płacić tyle samo a może i wiecej (wzrosty cen prądu).

Jeden mój bloczek 18cm waży 16kg, Zamówiłem 3280sztuk . Wychodzi mi ponad 52 tony i to samych głównych ścian a są jeszcze ściany 8cm jak i 12cm.

Faktycznie źle przepisałem z Excela wagę. Mam 51,4t. Pojemność cieplną przepisałem dobrze.

Akumulacja ciepla to masa. Czym większa masa tym większa akumulacja ...

Masa x ciepło właściwe.

Co do zużycia wody to dla mnie szok ...

3m3 na miesiac ???

Jak tak to ogłaszam Cię mistrzem oszczędzania wody .

Ja mam szambo 10m3 i sie cieszę jak oprożniam co 1,5 miesiaca

To co Cię tak dziwi zużycie CWU, jak sam pewnie zużywasz podobnie?

Całej wody zużyłem 123m3/18miesięcy czyli 6,83m3. Musiałbym opróżniać 10m3 szambo co jakieś 5-6 tygodni.

Przy pompie mam COP średnio 3 przez cały sezon. Czyli koszt 1KWH jest 3x mniejszy ...

Jak mam do wyboru płacić 600zł zamiast 2000zł to wolę 600zł nawet jakbym miał przez kilka (naście) lat "spłacać" pompę i instalację , bo potem wiem że będę już na plusie a Ty będziesz zawsze płacić tyle samo a może i wiecej (wzrosty cen prądu).

Dodaj co najmniej 200zł (częściej z 350zł) w okresie gwarancji za obowiązkowy przegląd. potem też za serwis pewnie z tyle wyjdzie albo i zacznie się psuć.

I wychodzi porównanie jak na obrazku wcześniej - 700zl vs. 1500 zł.

A jak jeszcze gmina weźmie się do roboty i dopłaci mi do PV czy PC - to będę miał wtedy dylemat. Ale jak nie ma dopłat, to PC się nie kalkuluje.

Dodaj co najmniej 200zł (częściej z 350zł) w okresie gwarancji za obowiązkowy przegląd. potem też za serwis pewnie z tyle wyjdzie albo i zacznie się psuć.

I wychodzi porównanie jak na obrazku wcześniej - 700zl vs. 1500 zł.

e.

Tu mnie zdziwiłeś , ale sprawdziłem i masz rację ...

Najgorzej wypada tutaj LG , bo trzeba 2 przeglądu na rok , ale co tam , klient bogaty to zapłaci ...

Patrzyłem też na gwarancję Atlantica i tak też jest coś o przeglądach , ale ciekawa rzeczą są "naprawy gwarancyjne" ...

Klient nie płaci za części ale płaci za przyjazd serwisant i wymianę ..

Widać przez 2 lata klient musi płacić jak chce mieć gwarancję , a po tych 2 latach zapewne sam bedzie sobie sprawdzał i "serwisował" ...

Więc po 2 latach te "koszty serwisu" odpadają ..

2017-04-06 - 115 dzień kalendarzowy od rozpoczęcia budowy (32 dzień prac)

Stanęła więźba.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385954

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385953

Komin założył czapkę i kaptur od deszczu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385952

Dzisiaj przeszło kilka ulew w tym z gradem.

Przyjechał technik od Vetrexa na pomiary.

Ekipa od SSO skończyła pracę i się wyniosła.

Jutro wchodzi dekarz z membraną i łatami a od poniedziałku dachówka.

Dzien115a.jpg

Dzien115b.jpg

Dzien115c.jpg

Termin każdego etapu i końca jest ustalony od początku - "bez zbędnej zwłoki" ;)

Zaraz okna wstrzymają postęp prac. Wcześnie zacząłem się zastanawiać nad oknami, a późno skończyłem. O ile to koniec - bo po dzisiejszych pomiarach mam dostać dopiero umowę z ostateczną wyceną i terminem realizacji.