Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budżetowy (TCO) z przyciętym budżetem, przy stacji PKP z widokiem na las...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 741
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skąd ten ceny prądu? Nie kojarzę aby w PGE takie były ani w G12, ani G12W.

Za prąd masz niby 0,336/0,2155 zł/kWh brutto

Ale do tego dystrybucja 0,2903/0,0886 zł/kWh brutto

Stawka jakościowa 0,0156

Opłata sieciowa.

Orientacyjnie i z grubsza przyjąłem 69/33 gr/kWh.

Tak wygląda opłacalność przy powyższych danych.

Koszt instalacji prądu obejmuje PC Ariston do CWU. Przyjmuję, że oszczędności w porównaniu do bojlera na niej pokryją koszty jej serwisu i napraw a gratis dostaję trochę chłodu.

Koszt instalacji (obejmujący cały system) wersji z PC raczej zaniżony a kabli zawyżony. Ale nawet przy takich założeniach mi się nie kalkuluje. Nawet, bez uwzględnienia kominka czy klimy.

Jedyne co w tej chwili jest w stanie przeważyć szalę na korzyść wodnej podłogówki, to znalezienie dużego błędu w OZC.

Papier wszystko przyjmie ...

Przy prądzie 100% tylko II taryfa na co przy swoim domu z małą akumulacją ciepłą nie masz szans , a przy pompie 80% taniej i 20% w drogiej ?

Według mich szacunków u mnie koszt podłogówki + pompa ciepła + bojler 300L powinien zamknąć się w kwocie około 23000zł. (mam kosztorys na pompę , a podłogówka wiem ile kosztowała)

Oczywiście z kosztami montażów.

Jak tak bardzo nie chcesz pompy to może zrób podłogówkę + kocioł na prąd ...

Będzie taniej przy montażu a w przyszlości jak jednak zechcesz pompę to będziesz mógł dołożyć ...

Drugą rzeczą co to znaczy "kalkuluje" ?

Za płot 30m płacisz 30tys zł mimo że mógłbyś wykonac go takze za 2000zł i wtedy się kalkuluje ? W domu wiele rzeczy sie nie kalkuluje i nie opłaca a wiele rzeczy kupuje się po to aby później mieć niższe rachunki albo że po prostu się podoba i chce się mieć coś lepszego.

Edytowane przez kaszpir007

Przy prądzie 100% tylko II taryfa na co przy swoim domu z małą akumulacją ciepłą nie masz szans , a przy pompie 80% taniej i 20% w drogiej ?

Bo kabli planuję jakieś 10kW (nawet przy -50* za oknem) + 1,2kW grzałki w PC do CWU, a PC przy -20 już może zabraknąć mocy na CWU (np. LG Therma 7kW przy A-20/W45 ma ledwo 3,64kW)

O pojemności cieplnej mojego domu dyskutowaliśmy kilka stron temu. Ze styropianem wychodzi jakieś 20kWh/K.

Przy obciążeniu cieplnym nawet 4kW (47* różnica temperatur) oznacza to, że o 2* temperatura mi spadnie o 2* przez 5 godzin przy założeniu zerowych zysków bytowych i słonecznych. A te będą znaczące w czasie droższej strefy. Potem, w czasie 2h dziennego okienka kablami wyprodukuję znacznie więcej ciepła (tylko w skrajne mrozy nie "naładuję" domu do zadanej temperatury - PC będzie miała z tym problem już w dużo cieplejsze dni).

Dlatego przyjmuję, że dla prądu zużycie w droższej strefie będzie pomijalne.

Lada moment wchodzi elektryk. Więc czas na ostateczną decyzję, czy grzać kablami.

A nad czym się jeszcze wahasz? Bo nie pamietam. Podłogówką i kospelem? Nawet jak będzie 5MWh/rok to i tak bym szedł w elektryczne z COP=1. Podłogówka wodna ma niby tą zaletę, że możesz w przyszłości zmienić źródło CO. Ale z drugiej strony ile by ona musiała kosztować żeby Ci się taka zmiana opłaciła?

(...) a do CWU wykorzystam PC PW Ariston Nuos (na inne współczynniki to nie wpływa albo je pogarsza, przez niższą sprawność kominka, niż kabli). Ta PC do CWU IMO ma ekonomiczny sens nawet, jak znaczną część roku przepracuje na grzałce, ale zamierzam podpiąć do wyrzutni rekuperatora a dzięki temu, że jest też słabiutka i ma mały przepływ powietrza, to powinna zadowolić się takim źródłem powietrza.]

Tylko tej PC nie rozumiem. 850W z PC przy 20o, czy 1200W z grzałki przy 4 osobach, to jest pomyłka.

Za prąd masz niby 0,336/0,2155 zł/kWh brutto

Ale do tego dystrybucja 0,2903/0,0886 zł/kWh brutto

Stawka jakościowa 0,0156

Opłata sieciowa.

Orientacyjnie i z grubsza przyjąłem 69/33 gr/kWh.

Ale z mojej faktury(G12W) wynika, że opłata sieciowa to właśnie dystrybucja. Tzn. są trzy opłaty. W związku z tym droga wychodzi 64gr/kWh.

A kaszpirowi nie wytłumaczysz. On widzi tylko jeden parametr - COP. I nic innego się nie liczy.

Bo kabli planuję jakieś 10kW (nawet przy -50* za oknem) + 1,2kW grzałki w PC do CWU, a PC przy -20 już może zabraknąć mocy na CWU (np. LG Therma 7kW przy A-20/W45 ma ledwo 3,64kW)

O pojemności cieplnej mojego domu dyskutowaliśmy kilka stron temu. Ze styropianem wychodzi jakieś 20kWh/K.

Przy obciążeniu cieplnym nawet 4kW (47* różnica temperatur) oznacza to, że o 2* temperatura mi spadnie o 2* przez 5 godzin przy założeniu zerowych zysków bytowych i słonecznych. A te będą znaczące w czasie droższej strefy. Potem, w czasie 2h dziennego okienka kablami wyprodukuję znacznie więcej ciepła (tylko w skrajne mrozy nie "naładuję" domu do zadanej temperatury - PC będzie miała z tym problem już w dużo cieplejsze dni).

Dlatego przyjmuję, że dla prądu zużycie w droższej strefie będzie pomijalne.

Spoko .

Ja planuję pompę 9KW aby wykorzystać na max II taryfę , ale nawet jak wpadnę w I taryfę to problemu nie ma bo i tak cena 1KWh będzie kilka razy niższa niż przy grzaniu "czystym prądem" .

Jak dla mnie ceny pomp ciepła PW są już dośc atrakcyjne i spokojnie można zmiesić się w cenie całej kotlowni + bojler 300L + podłogówka za mniej niż 25tys brutto i w tej cenie jest już usługa i nic nie trzeba samemu robić.

Nie jest to malo ale i tak duuużo taniej niż pompa gruntowa , która uważam że jest całkowicie nieopłacalna (za mały zysk COP , za duże ksozty początkowe).

Zrobisz jak chcesz. Ja osobiście wolałbym jak nie chcesz pompy zrobić podłogówkę , kupić tani kocioł na prąd i w ten sposób grzać a w przyszlości jak jednak "dojrzejesz" do pompy to sprzedać kocioł i wstawić pompę.

Przy kablach od razy zamykasz sobie te możliwości , a nigdy nie wiadomo co bedzie w przyszłości i być moze bedziesz jednak chciał płacić mnej za ogrzewanie i ciepłą wodę ...

A kaszpirowi nie wytłumaczysz. On widzi tylko jeden parametr - COP. I nic innego się nie liczy.

Tak widze COP , bo on przekłada się na złotówki :)

Czy wyższy COP tym mniejsze koszty ogrzewania ...

A chyba o to chodzi ???

Ale też patrzę na koszty , wiec nie myślę o pompie gruntowej , bo koszty sprzętu i instalacji i montażu były by 2x wyższe i to juz dla mnie całkowicie sie nie opłaca , mimo że trochę wyższy COP ...

Pytanie jest takie:
Gdzie tu jest błąd?

Jak dla mnie błąd leży w tym, że to jest kalkulatorek do świadectw energetycznych a nie do dokładnego obliczania zapotrzebowania na ciepło. Pewnie lepsze wyniki dałoby http://cieplowlasciwie.pl Gdzie jest błąd w Twoich obliczeniach pewnie nikt Ci nie powie, bo trzeba by zrobić niezależne obliczenia i porównać krok po kroku. Kaizen, dostałeś parę innych przykładów (a więcej można sobie wyszukać na forum) w wątku o grzaniu z COP1, gdzie mniejsze domy, a jednocześnie lepiej wykonane (płyta fundamentowa) mają wyliczone większe zapotrzebowanie. Przy takich parametrach domu jak u Ciebie (u nas), niezależnie od projektu, ciężko jest zejść poniżej 40kWh/m2 (Barthez zjechał do 10, ale popatrz co z tym domem wyczyniał, choćby 30 cm styro XPS na ściany), a 48-50 to raczej średnia dla naszych parametrów -- i myślę że taką absolutnie minimalną wartość powinieneś przyjąć do kalkulacji, ew. wydać te 300 zł na OZC. No i nadal, przy takim zużyciu CWU PC tylko do CWU się absolutnie nie opłaca. Nie rozumiem czemu tak pociskasz, te pompy są projektowane dla użytkowników węglotrutek zasypowych, ergo są skonfigurowane na pracę głównie letnią a nie całoroczną. Jeśli coś pracuje dobrze tylko pół roku, to jest słabe.

No właśnie. Czyli dla COP większego o 2 (PC PW vs kable) dołożysz jakieś 20k pln, ale dla kolejnego zwiększenia COP o 1(PW vs GW) już 10-15k nie dołożysz, bo się nie opłaca? Gdzie tu logika? :D

Pompa ciepła PW LG 9KW to cena około 11 tys netto.

Całą wycenę kotłowni z pompą ciepła 9KW z bojlere 300L i montażem mam mieć za ponad 16tys netto.

Z tego co widziałem LG ma naprawdę niezły COP i myślę że mozna spokojnie liczyć na całoroczny COP w granicy 3.

Wyceny na pompę gruntową na "gotowo" to koszt około 40tys zł. Mowa o kompleksowym wykonaniu. W moim przypadku zapwne trzeba by robić odwierty pionowe bo teren piaszczysty i mimo że duża działka nie bylo by gdzie obecnie teraz to wykonać żródla poziomego

Kocioł na prąd to ponad 2000zł netto , czy wiec dopłata do pompy około 9000zł to aż taki wielki wydatek patrząc na wydatki jakie ponosi się przy budowie domu ?

U mnie jeszcze otrzymam dofinansowanie , może i małe bo od gminy (chyba 2000zł) więc różnica w kosztach jeszcze spadnie ...

No właśnie. Czyli dla COP większego o 2 (PC PW vs kable) dołożysz jakieś 20k pln, ale dla kolejnego zwiększenia COP o 1(PW vs GW) już 10-15k nie dołożysz, bo się nie opłaca? Gdzie tu logika? :D

Inaczej, dla cop wiekszego o 300% dołozy 20k pln, dla cop wiekszego o kolejne 33% nie doloży kolejnych 15k pln

Dla mnie logiczne.

Całą wycenę kotłowni z pompą ciepła 9KW z bojlere 300L i montażem mam mieć za ponad 16tys netto.

Dobra cena, pewnie znacznie lepsze to niż chiński Anslut z Julki który zapodawałem jako alternatywę dla grzania z COP1.

Wyceny na pompę gruntową na "gotowo" to koszt około 40tys zł. Mowa o kompleksowym wykonaniu. W moim przypadku zapwne trzeba by robić odwierty pionowe bo teren piaszczysty i mimo że duża działka nie bylo by gdzie obecnie teraz to wykonać żródla poziomego

40 netto czy brutto? Ja mam wyceny za 30-32 brutto na gruntówkę za kompleksową usługę z wykonaniem wymiennika poziomego z PC 9-10kW i "kotłownią" (przy zapotrzebowaniu 6.5kW). Ceny odwiertów spadły i są niższe o ile są robione indywidualnie a nie przez firmę w cenie kompleksowej usługi.

Ja planuję pompę 9KW aby wykorzystać na max II taryfę , ale nawet jak wpadnę w I taryfę to problemu nie ma bo i tak cena 1KWh będzie kilka razy niższa niż przy grzaniu "czystym prądem" .

Wyjeżdżać na drugą taryfę będziesz w wielkie mrozy. Gdy COP będzie w okolicach 2. Więc za kWh zapłacisz 34gr a ja mieszcząc się w tańszej strefie grzejąc grzałką/kablami zapłacę bardzo podobnie.

Jak dla mnie ceny pomp ciepła PW są już dośc atrakcyjne i spokojnie można zmiesić się w cenie całej kotlowni + bojler 300L + podłogówka za mniej niż 25tys brutto.

Ja większe oferty na samą kotłownie dostawałem. I jest to dalekie od atrakcyjności.

Przy kablach od razy zamykasz sobie te możliwości , a nigdy nie wiadomo co bedzie w przyszłości i być moze bedziesz jednak chciał płacić mnej za ogrzewanie i ciepłą wodę ...

To zamontuję PV albo kolektory (gmina robi właśnie ankietę na chętnych - może coś się ruszy), klimę, odpalę kominek. Sposobów na obniżenie kosztów jest sporo również przy kablach. Za to wydane na PC pieniądze są stracone bezpowrotnie. Jak przejdzie pomysł rządu na specjalne taryfy dla grzejących prądem czy zwiększy się konkurencja w promocjach na darmowy prąd w tańszej strefie - to pogorszy opłacalność (i tak nędzną) PC.

Do tego wszyscy straszą podwyżkami cen prądu - a PGE obniżyło.

Tylko tej PC nie rozumiem. 850W z PC przy 20o, czy 1200W z grzałki przy 4 osobach, to jest pomyłka.

Dziennie potrzebuję jakieś 5kWh na CWU. Żeby to wyprodukować w trakcie 10h taniej strefy wystarczy 500W mocy. Więc ta pompa w zupełności mi wystarczy. Co więcej, produkując

Teoretycznie wychodzi mi czas zwrotu jakieś 10 lat. Ale liczę, że nawet te nędzne 500W chłodu w upały pozwoli mi nie kupować klimy (zamierzam ją podłączyć tak, żeby latem schłodzone powietrze trafiało do czerpni). Jak się pomylę, i będzie to za mało - to trudno, kupię klimę i będę liczył, że Nuos przeżyje 10 lat.

Co do taryfy - to orientacyjne ceny sprawdzałem w zeszłym roku i trochę wtedy zawyżyłem (dając fory PC). A nowa taryfa PGE jest niższa. Patrząc długoterminowo i tak jest to obarczone dużym marginesem błędu.

Jak dla mnie błąd leży w tym, że to jest kalkulatorek do świadectw energetycznych a nie do dokładnego obliczania zapotrzebowania na ciepło.

Żeby wyliczyć dane do świadectwa energetycznego musi policzyć OZC.

Pewnie lepsze wyniki dałoby http://cieplowlasciwie.pl Gdzie jest błąd w Twoich obliczeniach pewnie nikt Ci nie powie, bo trzeba by zrobić niezależne obliczenia i porównać krok po kroku.

Nie porównuj tej stronki, do BuildDeska. W BD podajesz dokładnie wszystkie parametry i wymiary i to uwzględnia. Jakie okna, na której elewacji, jakie parametry mają poszczególne okna, jaka powierzchnia ścian itd. Tym razem specjalnie wrzuciłem dane, które wprowadziłem, żeby tu poszukać błędu. Policzyłem z zapasem - np. wysokość ścian zewnętrznych aż do membrany, chociaż ostatnie 20 cm będzie "izolowało" nie mur, a izolację poziomą leżącą na stropie.

Kaizen, dostałeś parę innych przykładów (a więcej można sobie wyszukać na forum) w wątku o grzaniu z COP1, gdzie mniejsze domy, a jednocześnie lepiej wykonane (płyta fundamentowa) mają wyliczone większe zapotrzebowanie.

IMO "dół" mam lepiej zaizolowany, niż przy płycie fundamentowej. 20cm styropianu + 15 XPS w pionie. Przeceniasz płytę.

(Barthez zjechał do 10, ale popatrz co z tym domem wyczyniał, choćby 30 cm styro XPS na ściany)

EPS. I ma tylko o 1/3 grubsza izolację, a nie wierzysz, że mój dom może być 3x bardziej energożerny?

, a 48-50 to raczej średnia dla naszych parametrów -- i myślę że taką absolutnie minimalną wartość powinieneś przyjąć do kalkulacji, ew. wydać te 300 zł na OZC. No i nadal, przy takim zużyciu CWU PC tylko do CWU się absolutnie nie opłaca. Nie rozumiem czemu tak pociskasz, te pompy są projektowane dla użytkowników węglotrutek zasypowych, ergo są skonfigurowane na pracę głównie letnią a nie całoroczną. Jeśli coś pracuje dobrze tylko pół roku, to jest słabe.

Dobra cena, pewnie znacznie lepsze to niż chiński Anslut z Julki który zapodawałem jako alternatywę dla grzania z COP1.

40 netto czy brutto? Ja mam wyceny za 30-32 brutto na gruntówkę za kompleksową usługę z wykonaniem wymiennika poziomego z PC 9-10kW i "kotłownią" (przy zapotrzebowaniu 6.5kW). Ceny odwiertów spadły i są niższe o ile są robione indywidualnie a nie przez firmę w cenie kompleksowej usługi.

Ceny netto.

Interesowały mnie tylko i wyłącznie oferty kompleksowe abu nie bylo problemów z gwarancją i itd .

Być moze by sie udało nawet w 40tys brutto.

Tematu nie drążłem mocno bo i tak musiałbym zapłacić minimum 2x więcej niż przy pompie PW a to dla mnie stanowcza za dużo i nie widze żadnego sensu ekonomicznego.

Wyjeżdżać na drugą taryfę będziesz w wielkie mrozy. Gdy COP będzie w okolicach 2. Więc za kWh zapłacisz 34gr a ja mieszcząc się w tańszej strefie grzejąc grzałką/kablami zapłacę bardzo podobnie.

.

A skad to wiesz ?

Rozumię że chesz udowodnić że COP3 czy nawet COP2 to to samo co COP1 ???

Taryfa nocna jest od 22.00 do 6.00 więc tak naprawdę wtedy gdy jest szansa na najniższe temp. na zewnątrz , wiec jak mam wjechać na drogą taryfę jak domyślne pompa ma pracowac właśnie w tych godzinach ?

Dodatkwo też tani prąd mam od 13.00-15.00.

Dobieram pompę do tego aby pracowała głównie w II taryfiie. Po to kupuję 9KW a nie dużo słabszą.

Z tego co testował CNC to LG ma naprawdę dobrą sprawnośc ..

Moim planem jest ustawić pompe tak aby grzała CWU jak grzewała dom TYLKO w II taryfie (taniej)

Ja planuję głównie grzać w II taryfie i jak osiągnę COP całoroczny 3 to bedę bardzo zadowolony , a Polska to nie Syberia i siarczyste mrozy nonstop nie trwaja ...

Inaczej, dla cop wiekszego o 300% dołozy 20k pln, dla cop wiekszego o kolejne 33% nie doloży kolejnych 15k pln

Dla mnie logiczne.

Niezła matematyka. :D Po pierwsze nie 300% a 200%. Przy 5MWh/rok dołożenie 20k pln na COP=3 zwróci się po 15-20 latach. Owszem dołożenie do COP=4 sprawi, że zwróci się to w cholerę później :D

Z tego co widziałem LG ma naprawdę niezły COP i myślę że mozna spokojnie liczyć na całoroczny COP w granicy 3.

Kocioł na prąd to ponad 2000zł netto , czy wiec dopłata do pompy około 9000zł to aż taki wielki wydatek patrząc na wydatki jakie ponosi się przy budowie domu ?

U mnie jeszcze otrzymam dofinansowanie , może i małe bo od gminy (chyba 2000zł) więc różnica w kosztach jeszcze spadnie ...

Kaizen nic o dopłatach nie mówił. Mówimy też o kablach, więc instalacja PC to nie dopłata 9k pln.

IMO "dół" mam lepiej zaizolowany, niż przy płycie fundamentowej. 20cm styropianu + 15 XPS w pionie. Przeceniasz płytę.

Niby jak ?

Skoro plyta ma np 20cm od dołu, 18 z boku ?

I mniejszą powierzchnie wymiany...

Do tego opaska przeciwysadzinowa, ograniczajaca ucieczkę ciepła spo domu.

Niby jak ?

Skoro plyta ma np 20cm od dołu, 18 z boku ?

I mniejszą powierzchnie wymiany...

Do tego opaska przeciwysadzinowa, ograniczajaca ucieczkę ciepła spo domu.

Spoko.

Kiedyś "udowadniał" że płyta to co samo pod względem energetycznym co zwykłe fundamenty , teraz "udowodni" że grzania czystym prądem jest tak samo opłacalne jak grzenie prądem przy COP3 ...

Więc spoko ;)

Ale dobrze że będzie miał kominek ;-)

Niezła matematyka. :D Po pierwsze nie 300% a 200%. Przy 5MWh/rok dołożenie 20k pln na COP=3 zwróci się po 15-20 latach. Owszem dołożenie do COP=4 sprawi, że zwróci się to w cholerę później :D

.

Jakos widze 23tys vs 7 tys, , czyli dokladamy juz tylko 15 tys, jesli o matematyke chodzi.

Edytowane przez fotohobby