Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budżetowy (TCO) z przyciętym budżetem, przy stacji PKP z widokiem na las...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 741
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja nie, bo to pogarsza U.

Ale tylko muru, i to też nieznacznie. Dlatego próbowałem swego czasu zwrócić Ci uwagę, przy omawianiu porównania wyników OZC, że materiał nośny przy ścianie 2W ma pomijalne znaczenie dla ogólnej przewodności cieplnej. Dlatego się zdecydowałem na silkę ostatecznie.

W zimę wilgotność jest bardzo niska ..

ploth3.png

Zatem więc grzejąc i wietrząc osuszasz tynk i mury ...

Jak tynk będzie nieprzepuszczalny to mury pozostaną na zawsze mokre , bo i jak miały by się tej wilgoci pozbyć ?

A nie grzejąc i nie wietrząc?

Nie utożsamiaj paroprzepuszczalności z absorpcją?

Knauf Cover współczynnik przepuszczalności pary wodnej 7 a diamant 10. Więc nie jest to jakaś przepaść.

Edytowane przez Kaizen

Ale tylko muru, i to też nieznacznie.

Dla mnie lambda 0,13 dla suchego vs. 0,21 dla mokrego BK 500 to jest przepaść.

W ścianie 2W lambda materiału konstrukcyjnego ma znaczenie nie tylko wpływając na grubość muru, ale tez nie odizolujesz muru od ściany fundamentowej.

Dlaczego BK podsumowałem tutaj

W ścianie 2W lambda materiału konstrukcyjnego ma znaczenie nie tylko wpływając na grubość muru, ale tez nie odizolujesz muru od ściany fundamentowej.

Dlaczego BK podsumowałem tutaj

A dla calej sciany ?

Poza tym, co rozumiesz przez okreslenie "mokry" ?

Tynk gipsowy dałby "mokry" BK o lambdzie 0.21 ? :lol:

Edytowane przez fotohobby

A dla calej sciany ?

Poza tym, co rozumiesz przez okreslenie "mokry" ?

Tynk gipsowy dałby "mokry" BK o lambdzie 0.21 ? :lol:

Co znaczy mokry pytaj autorów tablic http://www.pg.gda.pl/~krogu/Wspolczynniki_przewodzenia_ciepla.pdf

Cała izolacja mojego muru od gruntu pod domem to BK. I z taką lambdą ucieka mi tam ciepło.

Co to jest konkretnie "suchy" vs "mokry"? Innymi słowy, ile więcej tej wilgoci z domu, przez tynk, trafia do muru ściany 2W, gdy z zewnątrz jest styro?

Na to także zwracałem Ci uwagę, że za bardzo przeceniasz stopień przenikania do fundamentu. Jestem na to uczulony, bo kiedyś też myślałem, że są to jakieś niebotyczne wartości. Ale nie są i to już moja żona zapisała w swojej pracy magisterskiej w 2005r. na temat (raczkującego wtedy u nas) budownictwa energooszczędnego.

Ale nie są i to już moja żona zapisała w swojej pracy magisterskiej w 2005r. na temat (raczkującego wtedy u nas) budownictwa energooszczędnego.

Podzielisz się liczbami? Bo to, co 12 lat temu było subiektywnie oceniane jako "przecenianie" teraz może uzyskać inną ocenę.

Podzielisz się liczbami? Bo to, co 12 lat temu było subiektywnie oceniane jako "przecenianie" teraz może uzyskać inną ocenę.

Magisterka żony leży gdzieś na strychu, nie wiem nawet gdzie i raczej nie chce mi się tam buszować. Wybacz. Wzory się jednak nie zmieniły, zmieniły się materiały. I to raczej nie na gorsze. Jeśli wtedy stopień przenikania był określony na "mizerny" to teraz nie może być gorzej. Sprawdzałem to kiedyś, bo ktoś inny na grupie dyskusyjnej mi to wykazał -- i niestety dla mnie, musiałem mu przyznać rację. :p

Czym, tak naprawdę, tynkujecie? Ja mam piasek, wapno, cement i odrobina plastyfikatora. Widzę nawet jaki cement (AFAIK najlepszy - jedynka z Ożarowa), jakie wapno, jaki piasek..

A w karcie Diamanta jest wyszczególniny skład 92% składu. Reszta jest milczeniem. Gips jest z natury miękki. Więc jak został utwardzony? Gdzie tu naturalność i "dobry mikroklimat"?

Magisterka żony leży gdzieś na strychu, nie wiem nawet gdzie i raczej nie chce mi się tam buszować. Wybacz. Wzory się jednak nie zmieniły, zmieniły się materiały. I to raczej nie na gorsze.

500 kWh/r/dom 100m2 kiedyś było mało, teraz jest dużo.

Co znaczy mokry pytaj autorów tablic http://www.pg.gda.pl/~krogu/Wspolczynniki_przewodzenia_ciepla.pdf

Cała izolacja mojego muru od gruntu pod domem to BK. I z taką lambdą ucieka mi tam ciepło.

Podajesz dane z tablic, nie wiedzac, jakich warunkow dotyczą ? :lol:

Jeszcze raz - skąd ten pomysł, ze tynk gipsowy da "mokry" BK, tym bardziej, ze jak przyznałes, spod tynku gipsowego wilgoć ucieka szybciej, niz c-w ?

Czyli w okresie grzewczym z wilgoci okresu letniego nie zostaje już nic...

Masz fantastyczną zdolność znajdywania danych w tabelach i dziwacznej ich interpretacji - po myśli Twoich teorii...

500 kWh/r/dom 100m2 kiedyś było mało, teraz jest dużo.

Przypominam Ci tylko, że to była praca magisterska na temat domów energooszczędnych. To że w PL się tak nie budowało, bo jak wiadomo jesteśmy (prawie) we wszystkim 50 lat za murzynami, nie znaczy że cały świat też był na tym samym etapie.

skąd ten pomysł, ze tynk gipsowy da "mokry" BK,

Nie wiem. Odnosiłem się do wypowiedzie jednego kolegi, co twierdził, że chce żeby ściana wsysała wilgoć na co odpisałem, że ja wolałbym, żeby nie wciągała. To jego pomysł. Jego pytaj.

Ja tam jak najbardziej wolałbym zeby nadmiar wilgoci sciana zakumulowala

Przypominam Ci tylko, że to była praca magisterska na temat domów energooszczędnych. To że w PL się tak nie budowało, bo jak wiadomo jesteśmy (prawie) we wszystkim 50 lat za murzynami, nie znaczy że cały świat też był na tym samym etapie.

Jeżeli chcesz o tym dyskutować co i gdzie było domem energooszczędnym, i czy coś jest przesadą, czy nie na podstawie pracy Twojej żony, to wrzuć. Chyba nie pisała jej na maszynie do pisania 12 lat temu?

Trudno dyskutować o czymś, czego się nie widziało i nie zna podstaw czy danych źródłowych. Nie lubię dyskutować bez argumentów i danych.

Oj Kaizen dyskusja z tobą to jak dyskusja z Macierewiczem ...

On wie najlepiej i to co robi jeszcze zawsze najlepsze i nigdy się nie myli ...

Jeśli BK ma od razu do 40% wilgoci w sobie , czyli przy całym domu zapewne mówimy o tysiącach litrów wody uwięzionej w bloczkach to co to znaczy suchy BK ? BK to najbardziej chłonący wodę materiał , chłonący 3x bardziej niż silikat.

Więc o jakiej suchości mówisz ?

Najlepiej więc było by wogóle nie dawać tynku tylko ocieplić go od zewnątrz i nonstop grzać i wietrzyć aby całą tą wilgoć wywalić z murów a Ty chcesz jeszcze tą wilgoć zatrrzymać w murach i nie chcesz aby ona "wyszła" z murów , bo to niby nie jest korzystne ?

To jakbyś gąbkę po kąpieli włożył do worka .. Sama nie wyschnie jak się jej nie pomoże ...

Snujesz jakieś dziwne teorie , pokazujesz jakies wykresy , dane , które później okazują się nijak mające się do danego tematu i sytuacji ...

Ja mieszkałem 6 lat w domu wybudowanym z gazobetonu 600. Przez 2 lata walczyłem z wilgocią , tyle jej było że przez 2 lata miałem wilgoć 80-90% ...

Dopiero w 3 roku zamonotowałem WM i co kilka dni wylewałem całe wiadro 10l wody i tak przez prawie rok ..

Dom wysuszyłem dopiero po 4 latach ..

Więc gadanie o "suchym" BK mnie delikatnie mówiąc śmieszy ...

Suchy on będzie dopiero jak usunie się z niego wilgoć ..

Nie wiem. Odnosiłem się do wypowiedzie jednego kolegi, co twierdził, że chce żeby ściana wsysała wilgoć na co odpisałem, że ja wolałbym, żeby nie wciągała. To jego pomysł. Jego pytaj.

I naprawde sadzisz, ze ta ilość pary wodnej latem daje w ścianie środowisko wilgotne zimą ? :lol:

Dwa tygodnie temu w kotlowni wycinałem w bloczku utwór pod syfon. Kurzu co niemiara, ściana sucha jak pieprz...

To nawet nie jest śmieszne, a żenujace....

Edytowane przez fotohobby