Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budżetowy (TCO) z przyciętym budżetem, przy stacji PKP z widokiem na las...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 741
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaizen jaki dokładnie zamówiłeś ten komin Jawar do kominka? Uniwersal Plus? I drugie pytanie bo pisałeś , że kupiłeś bezpośrednio od producenta to dzwoniłeś do nich czy mają jakiś sklep internetowy?

Jawar Uniwersal Plus 200. Komin jechał bezpośrednio od producenta - ale kupowałem u fighter1983 i to jego firma wystawiała fakturę (ale wtedy to była inna firma, Astrobud - nie wiem, czy tym teraz handluje).

Wanna dzisiaj wróciła do sklepu. Producent na podstawie zdjęć i filmiku twierdzi, że to nie nadaje się do naprawy. Sprzedawca twierdzi, że musi obejrzeć na żywo, zanim podejmie decyzję o wymianie.

Podłoga jeszcze się wygrzewa - 3x2h. Zaraz przestawię na 3x1h. SSRy nominalnie 40A a podpięte do nich po <16A (16A ma zabazpieczenie przed każdym SSRem). Byłem przekonany, że dołożenie radiatorów to i tak ogromny luksus dla nich. Dopiero jak to zobaczyłem:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411386

to dołożyłem pastę termoprzewodzącą.

Pozostałe też przygotowane do montażu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411387

Ale w instalacji docelowej to już będą miały całkiem sielankę, bo najbardziej obciążony dostanie góra 5,22A. Teraz jeszcze jest prowizorka i pod każdy SSR mam po kilka obwodów podpiętych.

Teraz na tapecie obrobienie murłaty styropianem. Strasznie pracochłonna robota.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411388

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411389

Potem mam nadzieję już luz - rozwinięcie wełny z rolki. Zastanawiam się, jaką dać membranę na wełnę?

SSR02.jpg

SSR01.jpg

Murłata01.jpg

Murłata02.jpg

Ok, ale pianujesz cokolwiek? Żeby się to wszystko jakoś trzymało?

Tylko w rogach (tam gdzie kable na pierwszej fotce wychodzą) gdzie styropianu już nie wcisnę (przed kryciem dachu musiałbym to zrobić).

Ale wszystko jest na ścisk. No, do membrany zostawiam trochę luzu.

Do elektryków nie mam szczęścia.

Z pierwszym miałem dogadaną erbetkę - za podłączenie ok 2m od skrzynki i załatwienie formalności z ZE 1000zł (całość z erbetką). Dogadane. Czekamy aż ekipa wejdzie. Jak przychodzi do realizacji - 500zł dopłaty, "bo sytuacja się zmieniła". Zgrzytnąłem zębami, zapłaciłem - bo inaczej ekipa stałaby z robotą i nie miałaby czym sobie "zaplecza socjalnego" w grudniu ogrzać. Więcej z nim nie chciałem mieć do czynienia.

Mam sprawdzonego z Warszawy - ale dla niego za daleko, bo ma umowy serwisowe z ustalonym czasem reakcji i naprawy i robienie całej elektryki to za często gnanie na złamanie karku. Odmówił.

Inny lekko sprawdzony - też za daleko.

Polecany przez kierbuda. Wszystko dogadane, przychodzi robienie WLZ. Pogoda niefajna, będzie dzień później (jego kopareczka, ludzie)... Akurat kolejnego dnia weszła ekipa od elewacji i zrzuciła swoje rusztowania. Rano jeszcze nie dojechałem - telefon "NIe ma możliwości pracy, nie zrobię, do widzenia". Zero pomysłów i ochoty na rozwiązanie problemu. Pa-pa.

Ci trzej przygotowali oferty cenowe. Bardzo niechętnie rozbijali na materiał i usługę - jeden tylko wycenił robociznę po namowach. Dwaj tylko za całość. Żaden nie chciał wyspecyfikować, co dokładnie ma zwierać rozdzielnia. Trochę rozumiem, ze na tym etapie nie wiadomo, ile i jakich różnicówek i przepięciówek. Z drugiej strony dzisiaj wiem, że jak robocizna z materiałem jest w zakresie 1500-2000 zł i to z pomiarami to jest to oferta dla tych, co nie chcą wiedzieć, co jest w parówce. Najtańszy ogranicznik przepięć z iskrownikiem, DehnSchield (bez iskrownika wg mojej obecnej wiedzy to złudzenie bezpieczeństwa - było o tym trochę wątków i tutaj, i na specjalistycznych forach) to z 1100-1200zł. Więc w tej parówce nie mogło być mięsa.

Ale wracając do szukania elektryka

Szukanie na gwałt - ekipa od elewacji poleciła jednego. Przyjechał, zrobił przepust na WLZ bo wydawało mi się to (mylnie jak już pisałem dawno temu) pilne. Ale do roboty, już nie wiem czemu, polecił kolegę. I ten kolega działa. Położył instalację, aktualnie uzbraja rozdzielnię. Wycena z gatunku "będzie Pan zadowolony" i negocjacje po robocie, czego nie lubię. Do tego słowność co do terminów dająca wiele do życzenia. Ale na ile ogarnąłem temat merytorycznie (a z konieczności się wgryzam więcej, niż chciałbym) nie jest źle. Czyli na bezrybiu i rak ryba. Na wady przymykam oko, ceny negocjuję i dopytuję, jak to wygląda pod względem merytorycznym (to na końcu).

Dzisiaj byłem w hurtowni elektrycznej słuchaczem fajnej rozmowy elektryka-klienta z zaprzyjaźnionym sprzedawcą. Stosunki wyglądały na mocno koleżeńskie. Rozwalił mnie fragment domykania zamówienia:

- To wypisać Ci WZetkę na wszystko?

- Na te drobiazgi, to nie, to dla mnie - uczciwy jestem. Tylko to, co dla klienta. Czyli x,y,z...

- Ceny wpisać z Twoją zniżką?

- Nie, katalogowe...

Jaki morał dla inwestorów? Jak wam majster (nie koniecznie elektryk) pokazuje ceny materiałów na innych dokumentach, niż Faktura VAT przyjmijcie za pewnik, że są o 30/40/50% zawyżone.

Teraz kilka fotek i pytanie, jak zapowiada się rozdzielnia w trakcie zbrojenia?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411889

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411890

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411891

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411892

Co budzi moje wątpliwości:

- kilka przewodów N wpiętych do jednej różnicówki

- Ta listwa (są nią połączone różnicówki z przepięciówkami) - niby 10mm2, ale te "wypustki" do poszczególnych przepięciówek są na pewno cieńsze (fotka samej "obudowy" - bez miedzianej zawartości).

Co tu jeszcze jest do poprawy?

Aaa, będzie jeszcze automatyczny przełącznik faz do którego będzie podpięte całe oświetlenie, rekuperator, alarm, sieć komputerowa, automatyka i... No właśnie. Coś jeszcze?

RozdzielniaLoading01.jpg

RozdzielniaLoading02.jpg

RozdzielniaLoading0e.jpg

RozdzielniaLoading02.jpg

Co to za idiota dał w SPD przewody żółto-zielone dla faz? Widzę, że SPD to TN-C. Rozumiem podział PEN masz w rozdzielnicy? Gdzie jest listwa PE, do której powinien być przyłączony przewód PEN z WLZ. Co robi przewód żółto-zielony w listwie N? Skąd on idzie i po co? W SPD DEHN'a na dole zaciski to PEN i uziemiający. Z zacisku PEN lecisz do szyny PE, do której jest przyłączony PEN z WLZ. Z drugiego zacisku w SPD lecisz bezpośrednio do GSW/GSU.

Jak dla mnie zaciski fazowe w SPD powinny być przyłączone w bloku rozdzielczym dla L1 L2 L3 a nie jakieś wciskanie do rozłącznika izolacyjnego razem z innym przewodem. Ten SPD nie ma układu "V" jak DEHNventil.

Kolejne partactwo to rozłącznik izolacyjny 4P. Nie wolno przerywać PEN. Powinien być 3P. Chyba, że rozdział jest poza rozdzielnicą i przerywasz N, ale wtedy rozłącznik izolacyjny powinien być 3P+N a nie 4P. Jak podział jest wcześniej to został zamontowany zły SPD. Wtedy się montuje dla TN-S.

Jak ten rozłącznik izolacyjny 4P nie ma zwłoki czasowej dla N to popalisz wszystkie odbiorniki jednofazowe w domu, tylko dym pójdzie jak fazy włączą się pierwsze przed N lub przy wyłączaniu najpierw rozłączy się N a później fazy.

Za 4P powinno się łapy obcinać elektrykom albo zabierać świadectwa kwalifikacji.

Edytowane przez emigrus

Jak ten rozłącznik izolacyjny 4P nie ma zwłoki czasowej dla N to popalisz wszystkie odbiorniki jednofazowe w domu, tylko dym pójdzie jak fazy włączą się pierwsze przed N lub przy wyłączaniu najpierw rozłączy się N a później fazy.

Za 4P powinno się łapy obcinać elektrykom albo zabierać świadectwa kwalifikacji.

Pamiętam moje kłótnie z "elektrykiem" i sprzedawcą. Wszyscy oczywiście 4P. O 3P+N to oni nie słyszeli. Ale postawiłem na swoim i nie przerywam N...

Mimo, że N jest żyłą roboczą i można ją przerywać to nie należy tego robić jak nie ma takiej potrzeby. Jedyny powód to przełącznik sieć-agregat, żeby całkowicie odciąć agregat od sieci publicznej.

Za przerywanie PEN to prokurator. Po rozdziale PEN na PE i N najważniejsza żyła to PE i jej zachowana ciągłość.

Edytowane przez emigrus

Sieć TN-C, uziom doprowadzony do rozdzielni. Przewód żółto-niebieski, bo taki miałem 16mm2 a elektryk miał tylko cieńsze.

Tak teraz patrzę, i chyba faktycznie nie bardzo elektryk ma pojęcie, jak ma PE i N pożenić i rozwieść. Ma być tak?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411928

?

37_1276801162.jpg

Brawo, schemat dobry. Tak powinno być zrobione. W SPD co są te 2 dolne zaciski, jeden leci do szyny PE a drugi do GSW, w tym ten do GSW powinien mieć max 50 cm długości.

Trzeba było samemu się zainteresować. Dać tutaj, albo na elektrodzie schemat i byś uniknął to co jest teraz. Rozdzielnica do przebudowy.

Edytowane przez emigrus

Trzeba było samemu się zainteresować. Dać tutaj, albo na elektrodzie schemat i byś uniknął to co jest teraz. Rozdzielnica do przebudowy.

Schemat widziałem wcześniej, ale co z tego, jak moje amatorskie oko nie dostrzega rozjazdu rzeczywistości, ze schematem. Rozdzielnia jest w trakcie uzbrajania, prace nie odebrane i nie zapłacone - więc będę domagał się prostowania aż będzie dobrze :)

Ciąg dalszy po majówce - ale elektrykowi już wysłałem schemat, że tak ma być :)

Dzięki wielkie.

Rozdzielnia jest w trakcie uzbrajania, prace nie odebrane i nie zapłacone - więc będę domagał się prostowania aż będzie dobrze :)

Ja bym tego elektryka wygonił. Nie ma pojęcia co robi. Abstrahując od rozłącznika izolacyjnego 4P, to jaki trzeba mieć stan umysłu, żeby przerywać PEN...

Zgodnie ze sztuką jak PEN w WLZ ma kolor niebieski to końcówkę należy oznaczyć na żółto-zielono np. koszulką termokurczliwą. Odwrotnie jak PEN jest ż-z to końcówka niebieska.

Edytowane przez emigrus

Ja bym tego elektryka wygonił.

Jak pisałem kilku już podziękowałem. I normalnie jak w programie Usterka. Mam dosyć szukania lepszego, bo jak widać kolejny wcale lepszy nie jest. Ten przynajmniej jak już mu coś wymyślam, to nie próbuje mnie przekonać i robi, jak chcę. Już wolę tego dopilnować i zapomnieć o sprawie. Chyba do pomiarów wezmę kogoś innego zatrzymując część wynagrodzenia do czasu na okoliczność ewentualnej naprawy fuszerki.