marcin225 19.04.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Kaizen jaki dokładnie zamówiłeś ten komin Jawar do kominka? Uniwersal Plus? I drugie pytanie bo pisałeś , że kupiłeś bezpośrednio od producenta to dzwoniłeś do nich czy mają jakiś sklep internetowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2018 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Kaizen jaki dokładnie zamówiłeś ten komin Jawar do kominka? Uniwersal Plus? I drugie pytanie bo pisałeś , że kupiłeś bezpośrednio od producenta to dzwoniłeś do nich czy mają jakiś sklep internetowy? Jawar Uniwersal Plus 200. Komin jechał bezpośrednio od producenta - ale kupowałem u fighter1983 i to jego firma wystawiała fakturę (ale wtedy to była inna firma, Astrobud - nie wiem, czy tym teraz handluje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.04.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Jawar Uniwersal Plus 200. . A czemu dałeś 200 a nie 160? Bo tak się zastanawiam właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2018 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Przy wysokości mojego komina 160 wystarcza do 15kW wg kalkulatorków. Czyli niby jest zapas. Ale wykonawca mnie namówił na większy zapas - a różnica w cenie to z 70 czy 80 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2018 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Wanna dzisiaj wróciła do sklepu. Producent na podstawie zdjęć i filmiku twierdzi, że to nie nadaje się do naprawy. Sprzedawca twierdzi, że musi obejrzeć na żywo, zanim podejmie decyzję o wymianie. Podłoga jeszcze się wygrzewa - 3x2h. Zaraz przestawię na 3x1h. SSRy nominalnie 40A a podpięte do nich po <16A (16A ma zabazpieczenie przed każdym SSRem). Byłem przekonany, że dołożenie radiatorów to i tak ogromny luksus dla nich. Dopiero jak to zobaczyłem: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411386 to dołożyłem pastę termoprzewodzącą. Pozostałe też przygotowane do montażu. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411387 Ale w instalacji docelowej to już będą miały całkiem sielankę, bo najbardziej obciążony dostanie góra 5,22A. Teraz jeszcze jest prowizorka i pod każdy SSR mam po kilka obwodów podpiętych. Teraz na tapecie obrobienie murłaty styropianem. Strasznie pracochłonna robota. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411388 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411389 Potem mam nadzieję już luz - rozwinięcie wełny z rolki. Zastanawiam się, jaką dać membranę na wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 19.04.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Teraz na tapecie obrobienie murłaty styropianem. Strasznie pracochłonna robota. A czym mocujesz styropian i do czego go mocujesz przy ocieplaniu murłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2018 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 A czym mocujesz styropian i do czego go mocujesz przy ocieplaniu murłaty? Grawitacyjnie i dzięki siłom tarcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.04.2018 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Ok, ale pianujesz cokolwiek? Żeby się to wszystko jakoś trzymało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2018 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Ok, ale pianujesz cokolwiek? Żeby się to wszystko jakoś trzymało? Tylko w rogach (tam gdzie kable na pierwszej fotce wychodzą) gdzie styropianu już nie wcisnę (przed kryciem dachu musiałbym to zrobić). Ale wszystko jest na ścisk. No, do membrany zostawiam trochę luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.04.2018 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Do elektryków nie mam szczęścia. Z pierwszym miałem dogadaną erbetkę - za podłączenie ok 2m od skrzynki i załatwienie formalności z ZE 1000zł (całość z erbetką). Dogadane. Czekamy aż ekipa wejdzie. Jak przychodzi do realizacji - 500zł dopłaty, "bo sytuacja się zmieniła". Zgrzytnąłem zębami, zapłaciłem - bo inaczej ekipa stałaby z robotą i nie miałaby czym sobie "zaplecza socjalnego" w grudniu ogrzać. Więcej z nim nie chciałem mieć do czynienia. Mam sprawdzonego z Warszawy - ale dla niego za daleko, bo ma umowy serwisowe z ustalonym czasem reakcji i naprawy i robienie całej elektryki to za często gnanie na złamanie karku. Odmówił. Inny lekko sprawdzony - też za daleko. Polecany przez kierbuda. Wszystko dogadane, przychodzi robienie WLZ. Pogoda niefajna, będzie dzień później (jego kopareczka, ludzie)... Akurat kolejnego dnia weszła ekipa od elewacji i zrzuciła swoje rusztowania. Rano jeszcze nie dojechałem - telefon "NIe ma możliwości pracy, nie zrobię, do widzenia". Zero pomysłów i ochoty na rozwiązanie problemu. Pa-pa. Ci trzej przygotowali oferty cenowe. Bardzo niechętnie rozbijali na materiał i usługę - jeden tylko wycenił robociznę po namowach. Dwaj tylko za całość. Żaden nie chciał wyspecyfikować, co dokładnie ma zwierać rozdzielnia. Trochę rozumiem, ze na tym etapie nie wiadomo, ile i jakich różnicówek i przepięciówek. Z drugiej strony dzisiaj wiem, że jak robocizna z materiałem jest w zakresie 1500-2000 zł i to z pomiarami to jest to oferta dla tych, co nie chcą wiedzieć, co jest w parówce. Najtańszy ogranicznik przepięć z iskrownikiem, DehnSchield (bez iskrownika wg mojej obecnej wiedzy to złudzenie bezpieczeństwa - było o tym trochę wątków i tutaj, i na specjalistycznych forach) to z 1100-1200zł. Więc w tej parówce nie mogło być mięsa. Ale wracając do szukania elektryka Szukanie na gwałt - ekipa od elewacji poleciła jednego. Przyjechał, zrobił przepust na WLZ bo wydawało mi się to (mylnie jak już pisałem dawno temu) pilne. Ale do roboty, już nie wiem czemu, polecił kolegę. I ten kolega działa. Położył instalację, aktualnie uzbraja rozdzielnię. Wycena z gatunku "będzie Pan zadowolony" i negocjacje po robocie, czego nie lubię. Do tego słowność co do terminów dająca wiele do życzenia. Ale na ile ogarnąłem temat merytorycznie (a z konieczności się wgryzam więcej, niż chciałbym) nie jest źle. Czyli na bezrybiu i rak ryba. Na wady przymykam oko, ceny negocjuję i dopytuję, jak to wygląda pod względem merytorycznym (to na końcu). Dzisiaj byłem w hurtowni elektrycznej słuchaczem fajnej rozmowy elektryka-klienta z zaprzyjaźnionym sprzedawcą. Stosunki wyglądały na mocno koleżeńskie. Rozwalił mnie fragment domykania zamówienia: - To wypisać Ci WZetkę na wszystko? - Na te drobiazgi, to nie, to dla mnie - uczciwy jestem. Tylko to, co dla klienta. Czyli x,y,z... - Ceny wpisać z Twoją zniżką? - Nie, katalogowe... Jaki morał dla inwestorów? Jak wam majster (nie koniecznie elektryk) pokazuje ceny materiałów na innych dokumentach, niż Faktura VAT przyjmijcie za pewnik, że są o 30/40/50% zawyżone. Teraz kilka fotek i pytanie, jak zapowiada się rozdzielnia w trakcie zbrojenia? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411889 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411890 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411891 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411892 Co budzi moje wątpliwości: - kilka przewodów N wpiętych do jednej różnicówki - Ta listwa (są nią połączone różnicówki z przepięciówkami) - niby 10mm2, ale te "wypustki" do poszczególnych przepięciówek są na pewno cieńsze (fotka samej "obudowy" - bez miedzianej zawartości). Co tu jeszcze jest do poprawy? Aaa, będzie jeszcze automatyczny przełącznik faz do którego będzie podpięte całe oświetlenie, rekuperator, alarm, sieć komputerowa, automatyka i... No właśnie. Coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 25.04.2018 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Co to za idiota dał w SPD przewody żółto-zielone dla faz? Widzę, że SPD to TN-C. Rozumiem podział PEN masz w rozdzielnicy? Gdzie jest listwa PE, do której powinien być przyłączony przewód PEN z WLZ. Co robi przewód żółto-zielony w listwie N? Skąd on idzie i po co? W SPD DEHN'a na dole zaciski to PEN i uziemiający. Z zacisku PEN lecisz do szyny PE, do której jest przyłączony PEN z WLZ. Z drugiego zacisku w SPD lecisz bezpośrednio do GSW/GSU.Jak dla mnie zaciski fazowe w SPD powinny być przyłączone w bloku rozdzielczym dla L1 L2 L3 a nie jakieś wciskanie do rozłącznika izolacyjnego razem z innym przewodem. Ten SPD nie ma układu "V" jak DEHNventil. Kolejne partactwo to rozłącznik izolacyjny 4P. Nie wolno przerywać PEN. Powinien być 3P. Chyba, że rozdział jest poza rozdzielnicą i przerywasz N, ale wtedy rozłącznik izolacyjny powinien być 3P+N a nie 4P. Jak podział jest wcześniej to został zamontowany zły SPD. Wtedy się montuje dla TN-S. Jak ten rozłącznik izolacyjny 4P nie ma zwłoki czasowej dla N to popalisz wszystkie odbiorniki jednofazowe w domu, tylko dym pójdzie jak fazy włączą się pierwsze przed N lub przy wyłączaniu najpierw rozłączy się N a później fazy.Za 4P powinno się łapy obcinać elektrykom albo zabierać świadectwa kwalifikacji. Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 26.04.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Jak ten rozłącznik izolacyjny 4P nie ma zwłoki czasowej dla N to popalisz wszystkie odbiorniki jednofazowe w domu, tylko dym pójdzie jak fazy włączą się pierwsze przed N lub przy wyłączaniu najpierw rozłączy się N a później fazy. Za 4P powinno się łapy obcinać elektrykom albo zabierać świadectwa kwalifikacji. Pamiętam moje kłótnie z "elektrykiem" i sprzedawcą. Wszyscy oczywiście 4P. O 3P+N to oni nie słyszeli. Ale postawiłem na swoim i nie przerywam N... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 26.04.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Mimo, że N jest żyłą roboczą i można ją przerywać to nie należy tego robić jak nie ma takiej potrzeby. Jedyny powód to przełącznik sieć-agregat, żeby całkowicie odciąć agregat od sieci publicznej.Za przerywanie PEN to prokurator. Po rozdziale PEN na PE i N najważniejsza żyła to PE i jej zachowana ciągłość. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.04.2018 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Sieć TN-C, uziom doprowadzony do rozdzielni. Przewód żółto-niebieski, bo taki miałem 16mm2 a elektryk miał tylko cieńsze. Tak teraz patrzę, i chyba faktycznie nie bardzo elektryk ma pojęcie, jak ma PE i N pożenić i rozwieść. Ma być tak? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411928 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 26.04.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Brawo, schemat dobry. Tak powinno być zrobione. W SPD co są te 2 dolne zaciski, jeden leci do szyny PE a drugi do GSW, w tym ten do GSW powinien mieć max 50 cm długości. Trzeba było samemu się zainteresować. Dać tutaj, albo na elektrodzie schemat i byś uniknął to co jest teraz. Rozdzielnica do przebudowy. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.04.2018 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Trzeba było samemu się zainteresować. Dać tutaj, albo na elektrodzie schemat i byś uniknął to co jest teraz. Rozdzielnica do przebudowy. Schemat widziałem wcześniej, ale co z tego, jak moje amatorskie oko nie dostrzega rozjazdu rzeczywistości, ze schematem. Rozdzielnia jest w trakcie uzbrajania, prace nie odebrane i nie zapłacone - więc będę domagał się prostowania aż będzie dobrze Ciąg dalszy po majówce - ale elektrykowi już wysłałem schemat, że tak ma być Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.04.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Aż ciśnie się na usta ... " Panie kto Panu tak spierdolił tą instalację " osprzęt za to masz porządnej firmy a nie jakieś Apary i Bemko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 26.04.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Rozdzielnia jest w trakcie uzbrajania, prace nie odebrane i nie zapłacone - więc będę domagał się prostowania aż będzie dobrze Ja bym tego elektryka wygonił. Nie ma pojęcia co robi. Abstrahując od rozłącznika izolacyjnego 4P, to jaki trzeba mieć stan umysłu, żeby przerywać PEN... Zgodnie ze sztuką jak PEN w WLZ ma kolor niebieski to końcówkę należy oznaczyć na żółto-zielono np. koszulką termokurczliwą. Odwrotnie jak PEN jest ż-z to końcówka niebieska. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.04.2018 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Ja bym tego elektryka wygonił. Jak pisałem kilku już podziękowałem. I normalnie jak w programie Usterka. Mam dosyć szukania lepszego, bo jak widać kolejny wcale lepszy nie jest. Ten przynajmniej jak już mu coś wymyślam, to nie próbuje mnie przekonać i robi, jak chcę. Już wolę tego dopilnować i zapomnieć o sprawie. Chyba do pomiarów wezmę kogoś innego zatrzymując część wynagrodzenia do czasu na okoliczność ewentualnej naprawy fuszerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 26.04.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 mam te same odczucia. Mój przyjeżdżał 3 razy żeby rozdzielić PEN.. potem 2 razy do przepięciówki i kolejny raz przełącznika do sieć-agregat... masakra jakaś.. a papierów, uprawnień ma do wszystkiego. elektryk pełną gębą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts