Zonzi 01.08.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Arctic 550 to schładzacz (pompa ciepła bez jednostki zewnętrznej?) o dość małej mocy chłodniczej 2,3 kW dla wersji 550. Do jednego pomieszczenia byłoby super dla całego domu to podejrzewam że obniży temp na wylocie ze 2-3 stopnie czyli nic. Dużo marketingu mało danych. Problem polega na tym, że wentylacja wprowadza ciepłe powietrze do domu. Klimatyzacja w wersji kanałowej i split schładza powietrze w obiegu zamkniętym i to jest podstawowa różnica. W Stanach w domkach są najczęściej centralne systemy klimatyzacji / klimatyzatory z funkcją grzania (pompy ciepła). Gdzieś w domu jest główna skrzynia z kanałami (2-3 razy większa niż rekuperator) a w niej parownik plus piec/grzałka jak pompa nie wydaje plus zewnętrzna sprężarka z kondensatorem. Przy klimatyzacji obieg powietrza musi być wiekszy niż przy wentylacji. Pytanie jak to razem ożenić żeby działało. Można by było się wpiąć w obieg z parownikiem i wentylatorem tylko sterowanie tym mogło by być problematyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.08.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Arctic 550 to schładzacz (pompa ciepła bez jednostki zewnętrznej?) o dość małej mocy chłodniczej 2,3 kW dla wersji 550. Do jednego pomieszczenia byłoby super dla całego domu to podejrzewam że obniży temp na wylocie ze 2-3 stopnie czyli nic. Dużo marketingu mało danych. Problem polega na tym, że wentylacja wprowadza ciepłe powietrze do domu. Klimatyzacja w wersji kanałowej i split schładza powietrze w obiegu zamkniętym i to jest podstawowa różnica. W Stanach w domkach są najczęściej centralne systemy klimatyzacji / klimatyzatory z funkcją grzania (pompy ciepła). Gdzieś w domu jest główna skrzynia z kanałami (2-3 razy większa niż rekuperator) a w niej parownik plus piec/grzałka jak pompa nie wydaje plus zewnętrzna sprężarka z kondensatorem. Przy klimatyzacji obieg powietrza musi być wiekszy niż przy wentylacji. Pytanie jak to razem ożenić żeby działało. Można by było się wpiąć w obieg z parownikiem i wentylatorem tylko sterowanie tym mogło by być problematyczne. Duuuużo taniej i duuuzo lepiej jest zrobić oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 03.08.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 20W czy 100W - nie chodzi mi o oszczędność prądu a o nieprzegrzewanie powietrza wewnątrz domu tłocząc do niego powietrze, które na zewnątrz ma 32C. Czy mi się tylko wydaje, że gdy na zew. jest 32* a w środku 23*, to reku powinien chodzić normalnie (przez wymiennik, bez bypassu, odzysk temp/chłodu z wewnątrz)? A nocą bypass włączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Czy mi się tylko wydaje, że gdy na zew. jest 32* a w środku 23*, to reku powinien chodzić normalnie (przez wymiennik, bez bypassu, odzysk temp/chłodu z wewnątrz)? A nocą bypass włączony. Kiedyś się zakładało gwc dziś taniej klimę . Przy upałąch i dużej wilgotności sama wentylacja może nawet pogarszać sytuację. Powietrze z zewnątrz się lekko schłodzi w domu ( to plus) ale wzrośnie jego wilgotność względna ( to ogromny minus) . I chodzi o to, by te plusy nie przesłaniały nam minusów. Człowiek lepiej się czuje w temperaturze powietrza 32 st.C i wilgotności 20-30% niż przy 26 st.C i wilgotności 60 czy więcej % GWC czy klima zabiera część wilgoci z powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 04.08.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Mam GGWC i zimą mam za słuche powietrze latem tez nie moge odczuć jakieś dużej wilgotności zwłaszcza w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.08.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Mam GGWC i zimą mam za słuche powietrze latem tez nie moge odczuć jakieś dużej wilgotności zwłaszcza w sypialni Właśnie o tym napisałem, że gwc latem obniża wilgotność w największe upały, polepszając komfort. Lepiej robi to klima kanałowa. Natomiast zimą gwc nie ma wpływu na ww, a "za sucho" to znaczy zbyt sina wentylacja. Wentylacja ma odprowadzać tylko nadmiar wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seamann 05.06.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Jesli chodzi o chlodzenie WM to jest slabe ja nawet zakopalem GWC ale poniewaz centrala nie posiada 100% bypass to ogrzewa powietrze o 4 stopniezas zie zastanawiam nad klima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts