cameo 31.07.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Witam, poszukuje pomocy, podpowiedzi i pomysłów co zrobić z moim mini skrawkiem trawnika któy mam przy tarasie. Na tą chwile jest rozłożona trawa i wsadzone w donice iglaki. bardzo podobają mi się nowoczesne miejskie ogrody, oczywiście wiem że nie ten metraż, ale chciałbym zrobić jaką namiastke tego. W pliku który zamieszczam poniżej oprócz zdjęc poglądowych jest plan z wymiarami oraz niżej moje pomysły i przemyslenia. Nie mam pomysłu na odgrodzenie się od sąsiada (po prawej stronie na rzucie, widać na zdjęciach. jakaś kratka? Może ktoś coś ciekawego podpowie, zaproponuje? będę bardzo wdzięczny Ps. jeżeli chodzi o rośliny (co już nie raz na forum udowodniłem jestem "leworęczny" więc idealnie byłoby gdybym musiał ograniczać się do podlewania ewentualnie przycinania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 w jaki sposób chcesz korzystać z tego spłachetka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameo 31.07.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Elfir jeżeli dobrze rozumiem Twoje pytanie - tak naprawdę poza tarasem tylko stricte ozdobnie. Na tarasie miejsce do siedzenia, może grill gazowy, dlatego chciałem go lekko osłonić od chodnika i posadziłem thuje w donicach. Natomiast na trawnik i jego okolice nie mam pomysłu co zrobić żeby było ładnie i ciekawie (poza tym wskazanym na planie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 (edytowane) na końcu może posadź cisy ,a na siatkę od strony chodnika daj bluszcz. Przy cisach mozna posadzić miniaturowe drzewko, np. szczepiony na pniu klon "Carnival". Wzdłuż bluszczy szczepione na pniu trzmeliny Fortune'a.Zamiast trawnika posadziłabym turzyce, żurawki, tawułki, swiecznicę, funkie. Przy tarasie niższe, im dalej tym wyższe i jasniejsze gatunki. Przy cisach mozna dac niewielki krzew - hortensję wiechowatą lub kalinę Watanabe http://images66.fotosik.pl/46/8f192ef0e1df4c95gen.jpg Edytowane 31 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameo 31.07.2014 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Przynajmniej częśc trawnika chętnie bym zostawił bo sporo z nim i o nie walczyłem (między innymi dzięki Twojej pomocy Z tego co na szybko wygoglałem to coś takiego jak turzyce chciałem w te opisywane miejsca między deskami tarasowymi wzdłóż elewacji. Możesz wrzucić jakieś zdjęcie "poglądowe"? przepraszam, nie chodzi o lenistwo, większośc sobie wygoglałem ale nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak by to wszystko razem miało wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameo 01.08.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Nie zauważyłem że edytowałaś post i dodałaś "wizalizację" dzięki Pytanie odnośnie bluszczu - czy w sytuacji opisanej przez mnie czyli że słońca jest od wschodu do max 12-13 później go nie ma, jeżeli na siatce będzie bluszcz który osłoni większość tego terenu i ograniczy słońca na jakieś 2 godziny w ciągu dnia to czy trawnik albo podane przez Ciebie rośliny nie ucierpią na tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 ja nie pisałam o trawniku a z roślin podałam tylko cienioznośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameo 01.08.2014 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 ok rozumiem, czyli dla tych roślin to ma sens. A w przypadku zostawienia części trawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.08.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Jak ma zostać trawa to tam bym niewiele robiła. Uprawianie 2 m2 trawnika to ogrodniczy odpowiednik bonsai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cameo 01.08.2014 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Hmm, ten ogródek swoją wielkością to taki bonsai, ale właśnie dlatego aż wstyd żeby tych kilku ładnych metrów nie mieć ładnych.Pomyślę coś z tymi roślinami o których pisałaś, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts