Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Grill wybudowałem na solidnym fundamencie z kostki brukowej. Nie da się niestey w tym nic wywiercić.

Najlepsze było jak do wybudowanego chciałem ruszt.

Nikt mi nie chciał zrobić. Firmy które zajmują sie szlachetną stalą mówiły nie.

Mam kumpla, w hipermarkecie na security.

O 23.00 kamery poszły w bok, wystawił mi wózek nówka, chromowane wszystko, podjechałem, zabrałem i wyciąłem z tego od klienta ściankę.

I mam ruszt jak złoto i 'prawie cały wózek"

Kto chce resztę na ruszt?

Oddam za piwo....... -:)

• 2 months później...

moi przyjaciele zaprojektowali i zbudowali z moją pomocą kuchnię letnią kombajn, powierzchnia jakieś 2x2,5, z cegły klinkierowej, niestety zdjęć nie mam,

W środku duży komin dwukanałowy, wokół w prostokącie:

- prawdziwa kuchnia z fajerkami na trzy gary z głębokim paleniskiem żeby można wkładać duże kawały drewna i można wkładać gary do gotowania z góry częściowo w żar, i blat, czyli żeliwne drzwiczki i popielnik nisko

- z drugiej strony blat, zlewozmywak, blat,

zlewozmywak głęboki betonowy i wykładany bedzie w środku mozaiką, dziura na podejście wody i ścieki przewidziana od razu w fundamencie,

- trzecia strona blat i duuuży robiony na zamówienie grill,znaczy to żeliwne ustrojstwo i półkę na żar

- czwarta strona to wędzarnia w części komina na zimno i gorąco z paleniskiem,

nie ma na tej stronie wylanego blatu, ale będzie drewniana decha na całej długości

Cała dolna część kuchni to prostopadłościan i kominem w środku /z jednej strony w licu, na dole pod blatami można wstawić drzwiczki i trzymać tam duperele żeby nie latać ciągle po wszystko do domu, albo zostawić otwarte te dziury

Cały czas pichcą w tej kuchni, praktycznie nic w domu, rewelacja, strzelające tłuszczem grzyby, ryby, i paaaachnąca kapucha i kalafior. Wszystko pod dachem wspartym na drewnianych belkach, komin wystaje jak trzeba. Kuchnia na powietrzu z klimatem bez względu na pogodę.

Jeśli ktoś będzie budował taki kombajn to warto pomyśleć wcześniej o doprowadzeniu wody i kanału do wędzenia na zimno, ew. prąd

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

a ja uważam że SUCHE wymyślił rewelacje!!!!! super, gratuluje bardzo pomysłu, hm....niezłe, no niezłe -

pozatym nie wydaje mi się aby sąsiedzi coś musieli u niego wąchać bo widać ze to bardzo rzadka zabudowa terenu,

jeszcze raz gratuluje pomysłu, efekt wizualny tez wspaniały!!!

Ze wzgledu na szczupłośc miejsca chciałabym cos takiego mieć w ogrodzie:

http://www.garden4less.co.uk/prodimages/chimenea/large-mexican-clay-chimenea-fireplace-azteca.jpg

http://www.garden4less.co.uk/prodimages/chimenea/large-mexican-chimenea-fireplace-colima-natural.jpg

czyli kominek meksykański

Może służyć jako kominek, grill, i maleńkie ognisko do pieczenia kiełbasek.

witam... u mnie kiedyś będzie taki.... projekt już mam - zostało go tylko zrealizować :)

http://www.dobry-dom.pl/projekty/DD/altana_nr1/render_1b.jpg

jest to grill + wędzarnia + pomieszczenie gospodarcze + wiata na drewno :p

http://www.dobry-dom.pl/projekty/DD/altana_nr1/parter_b.gif

nitubaga a po co Ci ta wąska 1metr?? ciemna kiszka? p/om. gosp.

a jak siedzieć pod tym dachem po lewej? i do 'składu drewna' musisz obchodzić dookoła z prawej, tam nie ma zadaszenia

moim zdaniem projekt do bani

ja na projekcie widze zadaszenie choc chodzenie taki kawal po drewno faktycznie niezpecjalnie ...

wizualnie swietna sprawa