Pikadil 10.08.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Mam troszkę inne zdanie niż Ty. Przez nieodpowiednią obróbkę cieplną potraw można zrobić sobie i innym krzywdę, często bardzo nieświadomie, po co eksperymentować? Są metody sprawdzone. Zawsze trzymam się kilku podstawowych zasad, po pierwsze, nigdy nie grilluje bez tacki, pomimo że ściekający tłuszcz w piecu, którego używam nie ścieka bezpośrednio na żar i nie powoduje wydzielanie się bardzo szkodliwych substancji, które z powrotem osiadają na przyrządzanych potrawach, po drugie używam wyłącznie drzewa liściastego, po trzecie w przypadku pieczenia mięsa praktycznie zawsze przed obróbką cieplną je marynuje, dzięki czemu nie wymaga długiego pieczenia, nie tracą swych wartości odżywczych, są kruche, delikatne, smaczne i pachnące. Pierwsi na to wpadli podobno Anglicy, „barbecue” czyli pieczenie w dymie - grillowanie pośrednie. pozwalające uzyskać potrawę kruchą, dobrze wypieczoną o wspaniałym smaku. Poczytaj w necie, jest troszkę o tym. Porównaj sobie chleb zrobiony w piecu chlebowym na drewnie, jego smak, aromat z chlebem kupionym w sklepie, porównaj sobie pizzę z prawdziwego pieca na drewno z tą tradycyjną robioną na indukcji. To co zaprezentował powyżej grecko87, jest niezdrowe. Tacki, tacki, jeszcze raz tacki ! To prawda co piszesz , są już w Polsce takie piece ogrodowe z funkcją grillowania gdzie nie używa się węgla drzewnego a tylko drewna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 10.08.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 To prawda co piszesz , są już w Polsce takie piece ogrodowe z funkcją grillowania gdzie nie używa się węgla drzewnego a tylko drewna . możesz napisać o tym troszkę więcej, lub coś podlinkować, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 11.08.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 możesz napisać o tym troszkę więcej, lub coś podlinkować, dzięki To chyba najciekawsza oferta http://sterso.pl/ceramiczne.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 12.08.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Całkiem fajne grillo piecyki, dziś odkryłem, że w swojej wędzarni mogę robić takie rzeczy : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.08.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Ten pierwszy nie dawno widziałem w TK Maxx w Krakowie za trochę mniej niż połowę tej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 18.08.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Całkiem fajne grillo piecyki, dziś odkryłem, że w swojej wędzarni mogę robić takie rzeczy : Moi znajomi pokupowali sobie takie piece ogrodowe, fajny jest ten na zdjęciu taki ma jeden z moich przyjaciół. Jak zdejmiesz komin masz grilla a z kominem możesz używać jako piec i masz ciepło w okół , można siedzieć do późna w ogrodzie naprawdę super miałem okazję być na takim wieczornym spotkaniu rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinowamamba 02.09.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Jestem zwolennikiem piecy ogrodowych czy też meksykańskich. zdają egzaminy. nie musza zajmować miejsca w ogrodzie w każdym miejscu możemy rozpalić ognicho bez zbędnych zabrudzeń i jeszcze coś upiec. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinowamamba 04.09.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Z tego co się orientuję to część tych pieców pochodzi z W. Brytanii wiec całkiem prawdopodobne że jakieś zrzuty mogły wylądować w TK MAXX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincento 11.04.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam, nie wiem, czy moje pytanie pasuje do tego wątku, ale spróbuje. Chodzi o to, że zastanawiałem się nad kupnem grilla gazowego. Chodzi mi o coś takiego: http://www.twojpasaz.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_17656072e7e30a342b707736c20da6f5.jpg Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej kwestii?? Do tej pory miałem zwykłe, stalowe grille, ale ten gazowy wydaje się mieć dobre parametry i przystępną cenę. Chciałabym grillować na tarasie i nie przeszkadzać sąsiadom Co o tym myślicie? Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Bezsensownie drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMI1719512288 20.04.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Jeśli w temacie kominka ogrodowego z grillem jesteśmy, to rzućcie okiem na takie - można w nich palić własnie drewnem, nie tylko brykietami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariox30 23.04.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Do tej pory miałem zwykłe, stalowe grille, ale ten gazowy wydaje się mieć dobre parametry i przystępną cenę. Chciałabym grillować na tarasie i nie przeszkadzać sąsiadom Co o tym myślicie? Hej no ja mam podobny - też pokrywa i 2 palniki w środku i obok palnik np. na czajnik - chyba kupiony w castoramie - ogólnie polecam ja mam go pod dachem na tarasie - jak np. najdzie mnie ochota na grila wieczorkiem a pada deszcz to siadamy na huśtawce albo przy stole i odpalamy gazówkę - ostatnio nawet na szybko robiłem łososia w foli alum wychodzi super. Kiełbaski też wychodzą oki. Znajomi na początku śmiali się że to jakby robić kiełbasę na kuchence gazowej ale jak lało a my grilek w najlepsze to zmienili zdanie . Ogólnie polecam jako drugi gril. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noiragneau 28.04.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 Witajcie. W tym roku chciałbym postawić małego grilla, coś takiego jak na poniższym zdjęciu tylko bez bocznej części, same palenisko z rusztem. Planuje bazę grilla zrobić z YTONG 7,5 cm, z zewnątrz kamień elewacyjny, od góry kamień naturalny. Wnętrze chciałbym wyłożyć płytką szamotową 3cm. Chciałbym się doradzić w kilku kwestiach. Czy YTONGi mogę ułożyć na kleju do kamienia ? Na czym ułożyć szamotkę tak żeby mi się to nie rozleciało ? Wiem że szamotka nie jest "wodoodporna", dlatego mam pytanie czy taki grill może stać na deszczu bez przykrycia, ewentualnie czy wystarczy po deszczu lekkie rozpalenie w celu odwilgocenia szamotki, zanim się zacznie ostro palić? Wydaje mi się że zbyt szybkie rozpalenie wilgotnej szamotki mogło by się źle skończyć. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldy 31.07.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Witam. Sezon grillowy rozpoczęty. Przydomowy ogród zachęca do grillowania. Rozważam budowę grilla ogrodowego takiego z małą wędzarnią. Czy znacie takie rozwiązania. Podzielcie się swoją wiedzą na ten temat. Czekam na ciekawe projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsagedar 18.09.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Dodam coś zainspiruje - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrras 16.05.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Dodam coś zainspiruje - [ATTACH=CONFIG]280508[/ATTACH] Witam jaki jest koszt wykonania grilla z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrras 16.05.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Bardziej może chodzi o coś takiego jaki będzie koszt wykonania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.05.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 To gotowiec , poszukaj więc w sklepach kominkowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.05.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Podzielcie się swoją wiedzą na ten temat. Czekam na ciekawe projekty. Witam po zarejestrowaniu niezły zasób wiedzy i projektów- polecam http://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-wędzarnie-budowa-i-obsługa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.05.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Bardziej może chodzi o coś takiego jaki będzie koszt wykonania . Tak się reklamujesz??? Czy pokazujesz ceglane cudo do wykonanie własnymi rękami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.