Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

jestem na etapie urządzania dość wąskiej kuchni stąd szukam modeli pralek, piekarników, zmywarek (do zabudowy) i płyt indukcyjnych o głębokości 50cm (ewentualnie 55cm).

Kojarzycie może czy produkowane są takie sprzęty?

Jest szansa na skompletowanie takiego AGD?

https://forum.murator.pl/topic/192293-p%C5%82ytkie-agd-najlepiej-do-50cm-g%C5%82%C4%99boko%C5%9Bci/

Właśnie wiem, że może być ciężko :(

Dzięki za zmywarkę :) Ile do przyłączenia zmywarki powinnam doliczyć cm?

Znalazłam płytę 51,5cm i

http://www.electrolux.pl/Produkty/Gotowanie/Płyty_do_zabudowy/Płyty_indukcyjne/EHL6740IOK/

Głębokość [mm]510

Głębokość wycięcie [mm] 490

Czyli na szafce 55cm powinna się zmieścić?

Początkowo myślałam, że na jednej ścianie dam szafki 60cm i wstawię tam standardową paralkę i zmywarkę a na drugiej ścianie zrobię szafki 50cm z płytą i piekarnikiem, ale niestety nie mogę takich znaleźć, więc jeśli się uda znaleźć cały sprzęt do 55cm to wtedy zrobię po prostu po dwóch stronach 55cm szafki... :rolleyes:

nie sądze by się zmieściła (blat będzie za cienki między otworem na płytę a krawędzią i może się złamać). Szukaj raczej w formie nerki.

A gdyby blat nie wystawał i razem z szafką miał 55cm?

Znalazłam jeszcze pralkę o głębokości 45cm :)

http://www.electrolux.pl/Produkty/Pralnictwo/Pralki/Ładowane_od_frontu/EWS11277FW/

(nawet 37cm jest - to gdyby kiedyś równiez szukał niekonwencjolanych wymiarów - http://www.electrolux.pl/Produkty/Pralnictwo/Pralki/Ładowane_od_frontu/EWS11266SDU/)

I zmywarka jeszcze płytsza - 53,8

http://www.whirlpool.pl/produkty-1/zmywarki-2/w%c4%85skie-3/zmywarka-do-zabudowy%2czmywarka-w%c4%85ska%2czmywarka-45-cm-[ADG-120-A%2b]-601816/851107210300/

Piekarnik (wymagana przestrzeń instalacyjna (WxSxG 600 x 560 x 550 mm)

http://www.bosch-home.pl/produkty/piekarniki-kuchenki-mikrofalowe-i-kuchenki-wolnostojace/piekarniki/piekarniki-ze-sterowaniem-do-plyty/HEV43T350E.html?source=browse

Czyli nie pozostaje mi nic innego jak zrobić szafki 2x 55cm.

Edytowane przez Florka08

Zakładam że pożałuję tego pytania ale...

Czy absolutnie nie masz wyjścia i musisz tworzyć jakieś nietypy z blatem 55cm zamiast 60cm? to ledwo 5cm różnicy

Wiesz - teraz wszystko ładnie niby dopasujesz ale jak przyjdzie za jakiś czas coś wymienić to będzie buba...

Od razu zwrócę Ci uwagę na temat pralki - jak rozumiem chcesz ją schować pod ten skurczony blacik... jeśli planujesz jeszcze dać drzwiczki meblowe z przodu, to już szukaj lejka żeby nasypać proszku czy nalać płynu do szufladki. no i sprawdź czy da się zdjąć blat z pralki.

Zakładam że pożałuję tego pytania ale...

Czy absolutnie nie masz wyjścia i musisz tworzyć jakieś nietypy z blatem 55cm zamiast 60cm? to ledwo 5cm różnicy

Wiesz - teraz wszystko ładnie niby dopasujesz ale jak przyjdzie za jakiś czas coś wymienić to będzie buba....

Mam raptem 2,1m szerokości w kuchni (a 3,5m długości) i jeśli zrobię szafki 60cm (z jednej strony pralka i zmywarka, z drugiej piekarnik i płyta) to zostanie mi 90cm przejścia. Ciut mało, żeby dwie osoby mogły swobodnie korzystać z aneksu. A i wizualnie lepiej wygląda 100cm niż 90.

Gdybym miała chociaż 2,5m to 10cm nie robiłoby mi różnicy.

, więc Od razu zwrócę Ci uwagę na temat pralki - jak rozumiem chcesz ją schować pod ten skurczony blacik... jeśli planujesz jeszcze dać drzwiczki meblowe z przodu, to już szukaj lejka żeby nasypać proszku czy nalać płynu do szufladki. no i sprawdź czy da się zdjąć blat z pralki.

Motyw z zabudowana pralką, ale w łazience, czesto się pojawia, więc podejrzewam, że ludzie dosuwają ją maksymalnie do przodu i wtedy nasypywanie proszku nie jest aż tak uciązliwe.

A dlaczego powinnam zdjąć blat z pralki?

Edytowane przez Florka08
Mam raptem 2,1m szerokości w kuchni (a 3,5m długości) i jeśli zrobię szafki 60cm (z jednej strony pralka i zmywarka, z drugiej piekarnik i płyta) to zostanie mi 90cm przejścia. Ciut mało, żeby dwie osoby mogły swobodnie korzystać z aneksu. A i wizualnie lepiej wygląda 100cm niż 90.

Gdybym miała chociaż 2,5m to 10cm nie robiłoby mi różnicy.

Kurcze, nie wiem - dwa razy bym się jeszcze zastanowił nad sensownością....pytanie jak często będą 2 osoby korzystały z aneksu - to raz - po drugie jeśli już to raczej pracują obok siebie a nie plecami do siebie.... przemyśl to jeszcze raz bo zakładam że nawet ogarnięcie 50-cio czy 55-cio cm blatów może być problematyczne i kosztowne. Może jak masz 3,5m długości to przerzuć całe AGD na jedną stronę.... Machnij słupek z piekarnikiem nad zmywarką... a z drugiej strony nie ciągnij blatu po całości tylko jakiś kawałek... albo zrób stół - barek...

Motyw z zabudowana pralką, ale w łazience, czesto się pojawia, więc podejrzewam, że ludzie dosuwają ją maksymalnie do przodu i wtedy nasypywanie proszku nie jest aż tak uciązliwe.

A dlaczego powinnam zdjąć blat z pralki?

w łazience możesz sobie:

- półkę nad pralką dać na dowolnej wysokości - więc blat pralki nie będzie przeszkadzał

- półkę nad pralką mieć płytszą niż blat kuchenny - i nie będzie zawadzać to przy szufladce

• 5 weeks później...
Jasne, że są takie sprzęty. Tylko czy cena będzie ci odpowiadać bo jak coś jest rzadziej kupowane albo mniej standardowe/uniwersalne to cena rośnie. na pewno z pralką nie będziesz mieć problemu, bo kupisz wąską w niskiej cenie i ustawisz bokiem. Reszta to kwestia ceny.