Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator do mieszkania

Recommended Posts

Czy ktoś mógłby polecić jakiś nieduży rekuperator do mieszkania 50m2? Mieszkają w nim dwie starsze osoby. Mieszkanie jest przy bardzo ruchliwej ulicy więc otwieranie okien, szczególnie w nocy nie pozwala zasnąć. Szukałem ofert w internecie ale wszystkie te urządzenia są raczej dla domów. Nie musi być jakiś wydajny bardzo, w sensie odzyskiwania ciepła. Chodzi o skuteczną wentylację pomieszczeń w których nie przewidziano kanałów wentylacyjnych. Może też ktoś ma pomysł jak taką wentylację zapewnić w inny sposób?

A gdzie to można kupić?

Te Inverter jakoś mnie nie przekonują. Jeżeli dobrze rozumiem to najpierw wdmuchuje, potem wydmuchuje. Musi być, w związku z tym jakiś dodatkowy wlot/wylot powietrza?

Najważniejsza jest niesłyszalnośc instalacji, a to niestety troszkę kosztuje.

Najważniejsza jest niesłyszalnośc instalacji, a to niestety troszkę kosztuje.

Myślałem by to urządzenie zainstalować w kuchni i dalej kanałami do pokojów więc hałas raczej nie powinien przeszkadzać. Wyciąganie kuchnia i łazienka. Problem w tym, że są tam kratki wentylacyjne. Nie wiem czy to nie zakłóci tego wyciągania.

Poczytałem trochę o tych centralach i doszedłem do wniosku, że to strzelanie z armaty do wróbla. Potrzebuję, tak naprawdę doprowadzić powietrze do sypialni rodziców. Hałas przeszkadza im tylko w nocy. Nic tak małego nie ma na rynku. Inverter czyli te urządzenia najpierw dmuchające potem ciągnące tanie i małe nie są a jakoś też budzi moje wątpliwości sama idea. Chyba skończy się na małym wentylatorku kanałowym. Straty ciepła jakieś będą ale chyba rodzice to strawią.

• 8 months później...