Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie mieszkania atechnicznej singielki ;)

essi001

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Jestem nowa na tym forum. Potrzebuję pomocy w wykończeniu i urządzeniu mieszkania (które się jeszcze buduje ;)). Nie znam się na tym kompletnie i do tego jestem atechniczna, ale coś może z waszą pomocą uda mi się stworzyć :D Założenia są takie:

- mieszkanie ma być w stylu ala marynistycznym (drewno, biel, czerwień, granat i paski)

- pieniędzy nie mam zbyt dużo, więc będę oszczędzać, ale nie na jakości, tylko raczej na ilości (np. płytek) i pomijaniu rozwiązań, które są modne, a mi nie niezbędne (np. podwieszane wc)

Na początek chciałbym zacząć od kolorów: podłóg, ścian i mebli. Okna będą najprawdopodobniej ciemno brązowe, mam dwa meble w kolorze brzozy (z Ikei) i do tego chcę dopasować resztę :)

Na początek nasuwają mi się takie pytania:

- jaki kolor podłóg (w pokojach raczej panele, w łazience płytki, w kuchni raczej też, w przedpokoju – sama nie wiem)

- listwy przy podłodze (nie wiem jak się fachowo nazywają) dopasowuje się kolorem do podłóg, prawda?

- jaki kolor drzwi? ciemne (jak okna? - żeby coś do tych okien pasowało)

- jaki kolor ścian? najchętniej dałabym białe, ale czy nie wyjdzie zbyt zimno, szpitalnie? może jakiś bardzo jasny beż?

- jaki kolor płytek w łazience? tu też najchętniej dałabym białe i białe ściany, tym bardziej że nie chcę dawać płytek wszędzie, tylko tam gdzie to konieczne, więc chyba lepiej, żeby płytki były w takim samym kolorze co ściana?

- jaki kolor płytek w kuchni? jaki kolor mebli w kuchni? blaty chciałabym w kolorze drewna (i znów: do czego to dopasować? jaki odcień?). co do frontów – nie mam zielonego pojęcia

Granat i czerwień byłyby wszędzie jako dodatki.

Poniżej rzut mieszkania.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)

[Edit] Zapomniałam dodać, że kuchnia będzie oddzielona od salonu ścianą. I tu też pytanie - czy robić ją tak jak na rzucie, czy coś można tu lepszego wymyślić?

rzut mieszkania.jpg

legenda.jpg

pomijaniu rozwiązań, które są modne, a mi nie niezbędne (np. podwieszane wc)

To nie jest kwestia mody ale dużej wygody przy sprzątaniu i higieny. W żadnym razie bym na tym nie oszczędzała.

Na początek nasuwają mi się takie pytania:

- jaki kolor podłóg (w pokojach raczej panele, w łazience płytki, w kuchni raczej też, w przedpokoju – sama nie wiem)

- listwy przy podłodze (nie wiem jak się fachowo nazywają) dopasowuje się kolorem do podłóg, prawda?

- jaki kolor drzwi? ciemne (jak okna? - żeby coś do tych okien pasowało)

- jaki kolor ścian? najchętniej dałabym białe, ale czy nie wyjdzie zbyt zimno, szpitalnie? może jakiś bardzo jasny beż?

- jaki kolor płytek w łazience? tu też najchętniej dałabym białe i białe ściany, tym bardziej że nie chcę dawać płytek wszędzie, tylko tam gdzie to konieczne, więc chyba lepiej, żeby płytki były w takim samym kolorze co ściana?

- jaki kolor płytek w kuchni? jaki kolor mebli w kuchni? blaty chciałabym w kolorze drewna (i znów: do czego to dopasować? jaki odcień?). co do frontów – nie mam zielonego pojęcia

Granat i czerwień byłyby wszędzie jako dodatki.

Kolorystyka wszystkiego to kwestia gustu. Pooglądaj sobie w necie mieszkania urządzone w marynistycznym stylu i popatrz co Ci się z tego stylu najbardziej podoba. Nikt Ci przecież nie powie od A do Z co ma być w jakimś kolorze ;)

Listwy nie muszą być dopasowane do podłóg, mogą być w kolorze drzwi np.

A kuchnię chcesz całkiem osobno?

Podwieszane wc to nie moda.

To jedna z najwygodniejszych rzeczy w domu.

1. podłoga

Panele jak długie dechy. Albo bielone, szarzone drewno

Albo udajace deski jachtowe

2. Drzwi - białe, listwy białe

3. Ściany białe/ecru. ogólnie podstawowe kolory to biały/niebieski (granat) a czerwień w drobnych dodatkach

4. Można zrobić błękitne/turkusowe płytki i białe ściany

5. Kuchnia - mozna zrobić meble ze sklejki, jak na jachtach. Albo białe, ale eksponowane na tle ciemnego granatu:

http://www.tazatek.com/wp-content/uploads/2013/11/Amazing-Gorgeous-Maritime-Interior-Design-In-Dark-Blue-Wall-Colour-With-White-Window-Colour-Design.jpg

http://img1.coastalliving.timeinc.net/sites/default/files/image/2010/07/nautical-nice-l.jpg

Dodatki - jutowy dywan, fotel wiklinowy, rolety z trzciny, lampy jak latarnie:

http://plafoniera.pl/photos/mosiezna-lampa-latarnia-plafoniera-wiszaca-patin-2942890608.jpg

Na ścianie obrazki ryb, statków lub mapy

http://bhousedesain.com/wp-content/uploads/2011/06/Bright-Nautical-Style-in-Home-Interior1.jpg

fotele podobne do ikeowskich Ektorp

http://3.bp.blogspot.com/-Etexi8L-ulY/UNZ9kWlTxHI/AAAAAAAARms/YRwYKtGxmt0/s400/Nautical+living+room.jpg

Zwróć uwagę na granatowy stoliczek przy kanapie, podobny do stolika nocnego ikea hemnes

http://homeinstyles.com/wp-content/uploads/2014/06/Nautical-Home-Décor-21.jpg

http://www.canchief.com/wp-content/uploads/2014/01/Stunning-Maritime-Home-Interior-Design-ideas-nautical-bedroom-decorating.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-Kqt0DdiSqSY/UT41PEbNUuI/AAAAAAAAjYE/lBkjhSd7cdc/s640/nautical-rooms-slide-s-lgn.jpg

http://img1.coastalliving.timeinc.net/sites/default/files/image/2014/06/400xvariable/0612_smooth-sailing-family-room-l.jpg

Na powyższych zdjęciach sa dwie odmiany marynistycznego stylu - skromnie skandynawski i taki bardziej luksusowy podchodzący pod New Hampton

Edytowane przez Elfir

Dzięki za odpowiedzi :)

Mówicie że to wc takie super...? Hmm, rozważę w takim razie. A potrafi mi ktoś powiedzieć rząd wielkości o ile to podraża koszt?

Tak, kuchnię chcę całkiem osobną. W tym mieszkaniu będą dwa pokoje: w jednym będę mieszkać ja, a w drugim prawdopodobnie mój brat :) Zastanawiam się tylko (a propos tej kuchni) czy nie zrobić drzwi przesuwanych :rolleyes:

Mnie się różne rzeczy podobają i przeglądam mnóstwo stron, tylko chodzi mi najbardziej o to, jak to wszystko do siebie dopasować :) Jedno pomieszczenie byłoby mi łatwiej umeblować, a tak: jakie panele, jakie płytki, jakie meble, jakie meble do kuchni... :bash: Staram się jakoś ten temat ogarnąć całościowo :)

Elfir, tylko że okna będą ciemno brązowe i to co proponujesz chyba nie będzie pasować :(

Edytowane przez essi001

http://images68.fotosik.pl/57/05ef33c9fdba12de.jpg

Ciemne okna w niczym nie przeszkadzają.

Jak dasz białe, lekkie zasłonki to ram nie będzie widać. Dodasz albo ciemną podłogę udającą deski jachtu albo ciemny mebel kolonialny i się zgra.

Do ciemnej podłogi lepsze bylby ściany ecru/smietankowe niż czystobiałe

http://blog.designbywomen.pl/wp-content/uploads/2012/09/salon-w-stylu-marynarskim-El-Mueble.jpg

Edytowane przez Elfir

zmiana układu drzwi tworzy wnękę na szafę. Gdyby zostały po staremu wchodziłoby się wprost na bok szafy.

Drzwi do kuchni na węższej scianie - wymaga to rozkucia ściany nosnej.

Jeśli brat rzeczywiście ma mieszkać na codzień, trzeba byłoby odciac dwa pokoje i nie zastanawiać się nad sposobem urządzenia mieszkania w całości. Brat może nie chcieć mieć pokoju w stylu marynarskim.

Poza tym nie mozna robić sypialni i pokoju dziennego a dwa odrębne pokoje z pełnym programem (łóżko, kanapa/fotele/stolik) - jak w kawalerce, bo przecież nie będzie przyjmowac gości w pokoju brata..

Edytowane przez Elfir

Deweloper kiepsko zaplanował drzwi - powinny się otwierać tak, żeby otwarte skrzydło "kładło" się na ścianie i nie przeszkadzało we wchodzeniu. Mam tu na myśli drzwi do mieszkania i do większego pokoju. Ponadto drzwi do łazienki są umieszczone tak, że wchodzi się na bok kibelka.

1)Zmieniony kierunek otwierania drzwi do mieszkania. W łazience stelaż wc "wkuty" w ścianę - zapytaj dewolpera czy jest technicznie możliwe zrobienie podejścia z tej strony komina, od strony wnęki na stelaż. Drzwi do łazienki trochę przesunięte, dodatkowo sedes jest ukryty za szafką i pralką. Ściana z wejściem do kuchni cofnięta o szerokość komina więc drzwi do większego pokoju można przesunąć tak, żeby za nimi dało się postawić płytsze szafy, ok.50cm głebokości(na oko).

1.jpg

Parę kwestii gwoli uściślenia :)

1) pokoje muszą być samodzielne i kuchnia też - przechodnie pokoje nie wchodzą w grę

2) mieszkanie się buduje, ale na zmiany lokatorskie już za późno, więc nie wchodzę w grę żadne przesunięcia ścian i drzwi inne niż zbudowanie tej ścianki kuchni i zrobienie drzwi na wprost (skąd wiecie, że to ściana nośna? będzie z tym jakiś problem)

3) mój brat może sobie nie chcieć, ale mieszkanie jest moje :) ale nie będę mu tam na siłę pchać żadnych dodatków marynistycznych - w tym momencie chodzi mi o dopasowanie do siebie przede wszystkim podłóg, drzwi, okien, ścian i mebli w kuchni :) reszta później

4) co będzie w pokojach to najmniejszy problem i rzecz, którą się będę martwić na końcu. ze swoich mebli mam regał, komodę i małe składane łóżko. potrzebuję tylko szafy i ewentualnie jakiś stolik i to wszystko co tam się będzie na razie mieścić. mój pokój będzie pewnie ten z balkonem

Generalnie chodzi mi o to, żeby podłogi, ściany i szafki w kuchni były w miarę neutralnie + pasowały do stylu marynistycznego, który chcę osiągnąć głównie dodatkami :)

Ps. A takie pytanie jeszcze może głupie - drzwi sobie mogę ustawić jak chcę, nie? Nie musi być jak na planie (mowa o wewnętrznych, nie wejściowych)?

Dobra, widzę, że wam się znudził temat, ale popiszę sobie jeszcze, a nuż ktoś się wypowie :)

Pobawiłam się kuchnią w planerze Ikea. Fronty brzoza (pasujące do mebli w pokoju), blaty orzech, okna będą ciemnobrązowe, drzwi chyba też, ściany jakieś bardzo jasne, ale chyba nie białe. Mam dylemat odnośnie podłogi. Kuszą mnie płytki drewnopodobne, ale nie mam pojęcia jaki kolor do tego wszystkiego pasuje, no i jaki będzie pasował do paneli w pokojach (które nie wiem jakie będą :D).

Aha, drzwi najchętniej przesuwane, jeśli to będzie techniczne możliwe.

kuchnia-ikea2.jpg

kuchnia-ikea4.jpg

Edytowane przez essi001

nie wiem jak ty chcesz w takiej kolorystyce zrobić elementy marynistyczne?

Masz zamknietą kuchnię, więc kolor mebli w kuchni nie ma zadnego znaczenia.

Fronty dobiera się tylko gdy kuchnia jest otwarta na pokój.

Dałabym ciemną podłogę pod kolor okien, ale drzwi wewnętrzne już białe. Białe listwy przypodłogowe.