viola 01.06.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Ponad miesiac temu zainstalowalam rekuperator. Poczatkowo pracowal tylko pare godzin dziennie. Wszystko OK. Potem 2 tygodnie bez przerwy. Natychmiast zauwazylam, ze sie zle czuje, jestem zmeczona, zle spie. (albo wcale nie moge spac, ewentualnie budze sie w nocy, przewaznie o 3, 4 nad ranem) Wylaczylam rekuperator na 1 tydzien i czuje sie normalnie, moge spac. Czy ktos mial podpobny problem. Czym to zjesc? Gdzie szukac przyczyny. Mozna cos zle podlaczyc, ewentualnie cos jest nieszczelne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 01.06.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 ViolaPrzyczyną tkiego stanu rzeczy może być hałas. Jeśli w zakresie niskich częstotliwości jest zbyt wysokie natężenie to mogą być takie objawy jak napisałaś. Czy robione były pomiary akustyczne w czasie odbioru instalacji ???. Każdy przyzwoity wykonawca po wykonaniu regulacji instalacji takie pomiary powinien zrobić. Słyszałem również że w przypadku jesli w pomieszczeniach panuje nadciśnienie to równiez mogą wystapić objawy złego samopoczucia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 01.06.2004 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Witam Inwestor. Dziekuje za odpowiedz 1. czy ten halas, o ktorym piszesz jest slyszalny dla ucha ludzkiego? 2. pomiary aktustyczne nie byly robione. 3. jeszcze nie wiem jak, ale musze sprawdzic to nadcisnienie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 01.06.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 mi się wydaje, że to infradźwięki (dźwięki o bardzo niskiej częstotliwości nie słyszane, ale odczuwane).Ja mam w kotłowni i w spiżarni tak zwane zetki - dwie rury o średnicy chyba 100 i o długości około 2-óch metrów. Te rury działają teraz jak rezonator. Są gładkie od wewnątrz, więc dźwięk szybko się w nich nie tłumi. Jak wieje wiatr z zewnątrz, to z każdej rury dochodzą takie indiańskie pomruki i rzężenia, baaardzo niskie, ale wciąż słyszalne. Każda jest trochę innej długości i każda wydaje trochę inny dźwięk (ma inną częstotliwość rezonansową). Jeśli rura byłaby dłuższa lub szersza, to automatycznie obniżyłaby się jej częstotliwość rezonansowa i zaczęła by ona generować infradźwięki. U ciebie rury pewnie mają po kilka metrów, więc prawdopodobnie to o to chodzi.Nie wiem z czego wykonali u ciebie rury, jeśli mają gładkie ścianki wewnętrzne, jak rury kanalizacyjne, to prawie na pewno masz dobry infradźwiękowy rezonator. Jeśli z miękkich materiałów - np rura spiro w otulinie z wełny, to fala stojąca/rezonans powinien być dobrze tłumiony , chyba że rura gdzieś jest jakoś przygnieciona, załamana i tworzy się coś w rodzaju gwizdka (tylko na te niskie dźwięki), albo wentylator dmie na tyle mocno, że infradźwięki są generowane.w sumie to nie jestem ekspertem, więc tak tylko sobie tu gdybamja bym spróbował przedłużyć rury (i to 2-krotnie) - to powinno zmniejszyć jeszcze bardziej częstotliwość rezonansową, albo nawet całkowicie rezonans wyeliminować. Albo wstawić spore odcinki z rury spiro w otulinie z wełny (takie jak do rozprowadzania ciepła z kominka), które powinny zadziałać jako coś w rodzaju tłumika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 01.06.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Tak jak napisał Mieczu. Dźwieki które ewentualnie ci dokuczają mogą być niesłyszalne. Zanim zaczniesz przerabiać kanały dobrze by było zlecić wykonanie pomiarów akustycznych w zakresie czestotliwości od kilku do 50 Hz. Przyzwoite firmy "wentylacyjne" dysponują odpowiedną aparaturą pomiarową. Generalnie infradźwieki słabo są tłumione przez tłumiki i kanały. Jeśli były robione regulacje i pomiary wydajności kratek wentylacyjnych/anemostatów to nadciśnienia nie powinno być. Gdyby przeszkadzało ci nadcisnienie to możesz zrobić eksperyment. Włączyć wentylację (rekuperator) i uchylić kilka okien. Jeśli się poprawi to znaczy że to było to i należy wyregulować instalację.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sam Gamgee 01.06.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Czy rekuperator może powodować dodatnią jonizację powietrza?Urządzenia grzewcze nawiewowe mają chyba taką tendencję.Np. przy włączonym piecu akumulacyjnym bez nawiewu wszystko jest OK, ale gdy się włączy nawiew to robi się ciepło, owszem, ale wszystko zaczyna się jakoś elektryzować i kleić do siebie.Dodatnie jony źle wpływają na samopoczucie, to wiadomo.Czy w rekuperatorze może coś takiego wystąpić? Nie wiem, może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 02.06.2004 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Pytanie: -jakiej firmy jest rekuperator? -czy wszystkie przewody są izolowane? -jak dawno temu czyśćiłaś filtry w centrali? -czy jesteś alergikiem? -skąd jest pobierane świeże powietrze do centrali? Po podaniu odpowiedzi na powyższe pytania możliwe że będzie można postawić diagnozę. Po zastosowaniu rekuperatora zawsze efekt jest odwrotny: lepiej śpimy i lepiej mieszkamy.... WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.06.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Witek daj spokój niby czemu zawsze z rekuperatorem lepiej spimy i lepiej mieszkamy czy aby odrobinę nie przesadzasz Filtrami to narazie bym się nie przejmował Viola napisała że to nowa instalacja. No chyba że filtrów nie ma wcale czasem bywa i tak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 02.06.2004 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Witajcie Wszyscy, 1. rekuperator jest lokalnej firmy. Wykonanie porownywalne z reku firmy KOS. 2. tak, wszystkie przewody sa izolowane 3. nie czyscilam jeszcze. Instalacja ma miesiac. Fitry sprawdzalam, nie byly brudne. 4. alergikiem nie, jestem nadwrazliwa "jedynie" na salicylany (aspiryna) i pochodne (srodki konserwujace i barwiniki zywnosci, leki) i hydrokortizon, ratujacy normalnym ludzim zycie. Ale, moj maz jest czlowiekiem wybitnie zdrowym i mial dokladnie te same problemy jak nie wieksze. 5. Nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz. (Powietrze pobierane jest z zewnatrz (czerpnia znajduje sie na zwanej potocznie u nas podcibitce - jak to sie pisze??? ) . Sprecyzuj prosze pytanie. PozdrawiamViola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 02.06.2004 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Witek P!!! zadales mi duzo pytan i Cie nie ma. Tak dla Waszej informacji. Producent rekuperatora podejrzewa wlasnie jonizacje powietrza jak stwierdzil Sam Gamgee. Wymienilismy filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 02.06.2004 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 fragment artykułu o jonizacji, być może parę uwag się przyda: Zjonizowane powietrze w ładunku ujemnym (jony ujemne) jest w środowisku czowieka bardzo korzystnym zjawiskiem, oczywiście pod warunkiem ,że ilość jonów ujemnych i ich natężenie musi być kontrolowane. Należy tutaj rozdzielic pojęcie JONIZATORÓW powietrza i FILTRÓW ELEKTROSTATYCZNYCH,ponieważ Jonizatory , jako takie, w środowisku przebywania ludzi mogą byc niebezpieczne - jeśli ich poziom jonizacji jest za wysoki lub jonizują powietrze w dodatnim ładunku. Nie mamy takich przepisów , które by określały prawidłowy stopień jonizacji powietrza , oraz jest dosyć trudno zmierzyć ilość jonów w powietrzu jakimś prostym i nie drogim przyrządem pomiarowym Dla porównania, w USA , takie jonizatory klasyfikowane są jako "oczyszczacze-uzdatniacze powietrza" i nie są klasyfikowane jako filtry, co w pewnym sensie deklasyfikuje te urządzenia jako urządzenia zdrowotne (jakim są np; filtry elektrostatyczne), i tak własnie takie urządzenia sa klasyfikowane w USA , jako niedrogie gadżety ,które nie są traktowane serio w środowisku wentylacji i uzdatniania powietrza. Najbardziej skutecznym rozwiwzaniem, to takie urządzenia , które filtrują powietrze (wyłapują nawet najdrobniejsze cząsteczki zanieczyszczeń) oraz dodatkowo w stopniu umiarkowanym "doładowywują" jony ujemne do powietrza. Należy tutaj wspomnieć , że natężenie jonizacji powietrza, dosyć szybko maleje w zależności odległości od żródła jonizacji. Oznacza to , że używając jakiegokolwiek jonizatora (uzdatniacza) , nie możemy się spodziewać , że kilakdziesiąt metrów od żródła jonizacji, będziemy mieli taką samą ilość jonów ujemnych. Jonizacja powietrza więc ,działa lokalnie. Urządzeniami , które spełniają parametry filtracji i jonizacji powietrza , właśnie są filtry elektrostatyczne typu SFE i PFE , dodatkowo, oprócz doskonałej filtracji , jonizują powietrze w stopniu umiarkowanym nie zagrażającym zdrowiu człowieka a w spośób wydatny , poprawiają samopoczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 02.06.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Wiola jeszcze jedna odpowiedz na Twój problem:problemów może byc wiele;-źle podłączone przewody i zamiast świeżego powietrza masz jakiś inny obieg powietrza-zabrudzone filtry-w tej chwili jest bardzo duze zapylenie pyłkami - wpompowanie tak dużej ilości powietrza zwiększyło dosyc poważnie stężeni epyłków w domu. Jeśli nie masz filtra elektrostatycznego- może to byc problem jesteś alergikiem-zła regulacja powietrza. Tam gdzie przebywasz/śpisz może nie leciec wystarczająca ilośc świeżego powietrza (zbilansowanie powietrza na pokoje jest konieczne)-ew. hałas z centrali w tonach ledwo słyszalnych ale b. męczących (niskie tony)-po prostu złe samopoczucie wynikające ze zmian temperatury - może być subiektywnie odbieranme jako efekt zainstalowanego urządzenia. Nie wiem jaka jest wydajnośc centrali w stosunku do kubatury ale powinna byc ok 0,5 do 1 wymiany na godzinę - to na pewno daje b.pozytywny efekt swieżości powietrza. Jeśli jesteś poniżej tej wielkości - może to byc włąśnie przyczyną Najlepiej wziąć kogoś niezależnego do oceny wykonanej pracy i dowiedzieć się szczegółów technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 03.06.2004 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Witaj Witek P. Dziekuje za tak obszerna odpowiedz. Musze najpierw przetrawic na spokojnie te wszystkie wiadomosci i przetestowac nowe filtry. A propos. Jaka stosujecie klase filtrow w swoich centralkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola 03.08.2004 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Witajcie! Wroce do mojego problemu, ktorego nadal nie zlikwidowalam. Skorzystalam z Waszych rad i sprawdzilam nastepujace rzeczy: 1. halas - wlaczylam tylko wyciag, nawiew byl odlaczony. Nie mialam problemow ze zlym samopoczuciem. To nie to 2. okna i rekuperator podcisnienie - sprawdzilam, niec sie nie dzieje. Czuje sie normalnie 3. wymienilam filry na EU 5 i podlaczylam nawiew (okna i otwarte i zamkniete). Czuje sie dalej fatalnie. Mam problemy z oddychaniem, cos sciska pluca, jestem wykonczona - przewaznie rano. Prosze jeszcze o sugestie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 03.08.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Wszakże nie mam reku (jeszcze) ale planuje cosik na wrzesien, dowiedziałem się od znajomych jak najwięcej o reku aby móc coś wybrać. Problem który pdp występuje jest złe bilansowanie powietrza w pomieszczeniach, zapewne po otwarciu okien bladym świtem powinno się poprawić. Jest to także może wynik tego że powinien reku pracować w trybie letnim aby odrobinę schłodzić pomieszczenia. Może też być spowodowane nie za szczęśliwym doborem punktu świeżego powietrza z zewnątrz. Moi znajomi mają gruntowy - podobno to dużo poprawia - szczególnie że nie tłoczy ci ciepłego powietrza do środka. Napisz plz (priv) jaki to producent stworzył twoją centralkę a ja się dowiem od znajomych jakie mają opinie na jego temat. g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 03.08.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Polecam stronę: http://www.rekuperatory.pl Tam znajdziesz kontakt do speców. Takimi przynajmniej sie ogłaszają. Nie zaszkodzi z nimi pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts