Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łączenie sufitu ze ścianą-czym się odcina-jakie się teraz maluje

cziczu

Recommended Posts

chciałam zapytać jakie są trendy na malowanie ścian. W obecnym domu mam sufity i ściany w jednym kolorze. Ale w nowym chciałabym chyba białe sufity i jakiś kolor na ścianie. Ale tak się zastanawiam bo widziałam, że malują np. sufit biały i pasek na ścianie biały i kolor na ścianie. Ale czy maluje się tak,że do linii sufitu biały a potem ściana?czy to jest mniej eleganckie ?czy to się jakoś wykańcza jakimś ćwierćwałkiem czy tylko sztukaterią?Mam raczej w nowoczesnym stylu pomieszczenia i sztukateria chyba nie wyglądałaby dobrze poradźcie proszę bo nie mam pojęcia jak się teraz maluje. może jakieś zdjęcie ktoś podeśle?

pasek na ścianie w kolorze sufitu ma poprawiać optycznie proporcje pokoju (jeśli jest np. wysoki i wąski) a przede wszytskim ukrywać nierównośc na styku ściana-sufit, jeśli takowa istnieje.

W nowoczesnych wnętrzach też można stosowac listwy przysufitowe (skromne i proste), jak komuś pasuje do koncepcji albo mają ukrywac pasek LED.

Edytowane przez Elfir

W mieszkaniach, które są niewysokie a mają równe ściany i sufity nie zostawia się tego paska. On służy do optycznego zniżenia sufitu. Poza tym jeśli są bardzo krzywe ściany, tzn. kąt pomiędzy sufitem i ścianą nie ma 90 stopni nie można malować ściany aż po sufit, bo wtedy będzie widać "fale".