Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sufit podwieszany w salonie- LED

Recommended Posts

Cześć, chciałabym się poradzić ekspertów odnośnie sufitu podwieszanego w salonie, a konkretnie oświetlenia LED. Chciałam kupić taśmy LED, które będą spełniały funkcję dekoracyjną, nie będą głównym źródłem światła.

Czy wybrać 300LED czy 600LED na taśmie 5m?

Czy LEDy mają być SMD 3528 czy SMD 5050?

IP 20 wystarczy?

strumień świetlny 6lm/diodę jest ok?

Czy do takich taśm LED potrzebny jest zasilacz, czy coś jeszcze? Transformator?

Dodatkowo w suficie zamontowane będą halogeny LED.

Dziękuję bardzo za odpowiedź i pomoc :)

Podrawiam :) :bye:

• 4 weeks później...

Wygląda to na pewno ciekawie. Sama zdecydowałam sie na podwieszany sufit w mieszkaniu.

Jeśli ciężko jest CI się zdecydować to możesz zadzwonić na przykład tutaj:

http://www.perfektmarket.pl/ - kupowałam tam ledy.. Goście naprawdę znają sie na rzeczy tak więc możesz się o wszystko dopytać i na pewno wytłumaczą Ci co warto jest wybrać.

Przynajmniej mi doradzili ( jak i dali niewielki rabat).

Edytowane przez kowalt

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Jeśli to ma być tylko funkcja dekoracyjna, to słabsze dadzą fajniejszy efekt. Zastanów się jednak czy w przyszłości nie wykorzystach ich w inny sposób. Ja do celów dekoracyjnych zawsze polecam taśmę LED RGB + kontroler do LED RGB. Możesz ustawić sobie dowolny kolor (w tym również biały) i ustawiac poziom jasności jaki Ci najbardziej odpowiada. Ledy kolorowe dają dużo więcej możliwości przy podkreśleniu detali wnętrza, czy dostosowaniu oświetlenia np. do kolacji czy imprezy.

Cześć, chciałabym się poradzić ekspertów odnośnie sufitu podwieszanego w salonie, a konkretnie oświetlenia LED. Chciałam kupić taśmy LED, które będą spełniały funkcję dekoracyjną, nie będą głównym źródłem światła.

Czy wybrać 300LED czy 600LED na taśmie 5m?

Czy LEDy mają być SMD 3528 czy SMD 5050?

IP 20 wystarczy?

strumień świetlny 6lm/diodę jest ok?

Czy do takich taśm LED potrzebny jest zasilacz, czy coś jeszcze? Transformator?

Dodatkowo w suficie zamontowane będą halogeny LED.

Dziękuję bardzo za odpowiedź i pomoc :)

Podrawiam :) :bye:

ja mogę polecić ledy marki maxled

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Najlepiej brać taśmy IP20 i profile aluminiowe z osłonką do tego. Bezpiecznie, trwałe rozwiązanie, bo odprowadza dodatkowo ciepło z taśmy i łatwo się czyści!

Kolego, a jest to jakoś zmierzone, w sensie potwierdzone to co piszesz - załóżmy - taśma ledowa naklejona na płytę kartonowo-gispową bezpośrednio a druga wklejona w zamknięty profil aluminiowy - jesteś pewny, że ta druga jest lepiej chłodzona ?

Jestem pewien, ze dla diody to lepsze rozwiązanie by była umieszczona na profilu aluminiowym niż na karton-gipsie, drewnie itp. Zmierzone pewnie nie jest, przynajmniej ja sie z takimi pomiarami nie spotkałem. Jeśli masz takie informacje, to chętnie poczytam

Informujesz Nas o tym, że jesteś pewien takiego rozwiązania, dlatego pytam czym ta pewność jest uzasadniona ;)

Jak znajdę czas w tygodniu spróbuję pomierzyć temperaturę takiej taśmy osadzonej i zamkniętej w profilu, oraz tej na "wolnym" powietrzu.

Obstawiam, że taśma bez radiatora (nie w profilu) będzie lepiej chłodzona bezpośrednio opływającym ją powietrzem - ale to tylko moje przypuszczenie, a nie pewność ;)

w profilu.jpgbez profilu.jpgWiedziałem, że łatwo nie będzie z tym pomiarem i niestety się nie pomyliłem.

Żeby wyniki były wiarygodne należałoby dokonać testów w warunkach laboratoryjnych, do tego posiadać stosowną wiedzę, - ja niestety nie z tego fachu jestem ;).

Zakładałem, że różnice w pomiarze będą widoczne "gołym okiem" - tak niestety nie jest. Nie mam sposobu, żeby zmierzyć temperaturę nad diodą w zamkniętym profilu - tak więc przy pomiarze miałem rozsuniętą osłonkę. Jest pewnie wiele czynników które należy wziąć pod uwagę, także prezentowane tu wyniki, proszę potraktować jako robotę chałupniczą, nie miałem także czasu na zaprezentowanie lepszej jakości - w sensie nie znam jeszcze tego programu. Tam gdzie przyłożone są ucinaczki - to taśma bez profilu.

pzdr

dzięki wielkie za ten pomiar, to, że warunki domowe to nawet lepiej, w końcu instalacje świeca w domu, a nie w laboratorium:-)

Taśma była IP20 bez profilu czy IP63-65 jak wcześniej którys użytkownik pisał o zaletach?

Idealnie by było IP20 z profilem i IP65 bez profilu zmierzone na płycie G-K lub drewnianej i po dłuższym świeceniu. Jest na to szansa dla wiedzy wszystkich tutaj to by byla bardzo cenna informacja

Edytowane przez eranet

Taśma była IP20 bez profilu czy IP63-65 jak wcześniej którys użytkownik pisał o zaletach?

Taśma bez powłoki silikonowej - czyli zwykła, nie wiem jak można jej przyznać IP20 - skoro palcem można dotknąć diody, ścieżki - ale może to inaczej producenci interpretują.

Idealnie by było IP20 z profilem i IP65 bez profilu zmierzone na płycie G-K lub drewnianej i po dłuższym świeceniu. Jest na to szansa dla wiedzy wszystkich tutaj to by byla bardzo cenna informacja

Niestety nie pomierzę temp. diody pod silikonem, na nadmiar wolnego czasu też nie narzekam ;)

Załączam zdjęcie taśmy którą sprawdzałem, pomiar dokonywałem na jednej diodzie, bo każda miała inną temperaturę, rozbieżność nawet o kilka stopni, najbardziej rozgrzane były jednak rezystory.

tasma 2.jpgtasmy 11.jpg

Przyjmijmy dość popularną (około 5W/1m) czyli 5x4,2=21W x min 10% zapasu - potrzebujesz min 23W zasilacz. Teraz poszukaj dowolnych ofert zasilaczy do ledów, porównaj gabaryty.

np tutaj:

http://www.tme.eu/pl/details/apv-25-12/zasilacze-do-led/mean-well/?brutto=pl&gclid=CjwKEAiAy8ujBRCY6c-hveijhFASJAAcyGicKY_jbmlHM1itV429XSK4q9H6EO6VySGdIFpntgwHFhoCcgXw_wcB