CookieCookie 04.08.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Cześć, chciałabym się poradzić ekspertów odnośnie sufitu podwieszanego w salonie, a konkretnie oświetlenia LED. Chciałam kupić taśmy LED, które będą spełniały funkcję dekoracyjną, nie będą głównym źródłem światła. Czy wybrać 300LED czy 600LED na taśmie 5m? Czy LEDy mają być SMD 3528 czy SMD 5050? IP 20 wystarczy? strumień świetlny 6lm/diodę jest ok? Czy do takich taśm LED potrzebny jest zasilacz, czy coś jeszcze? Transformator? Dodatkowo w suficie zamontowane będą halogeny LED. Dziękuję bardzo za odpowiedź i pomoc Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub_b 05.08.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 jeśli ma pełnic funkcje dekoracyjne to im mniejsza moc tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 31.08.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 do dekoracji wybierz SMD 3528 są słabsze zależnie od ilości metrów dobiera się moc zasilacza będziesz to mieć określone przy listwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 05.09.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Wygląda to na pewno ciekawie. Sama zdecydowałam sie na podwieszany sufit w mieszkaniu.Jeśli ciężko jest CI się zdecydować to możesz zadzwonić na przykład tutaj:http://www.perfektmarket.pl/ - kupowałam tam ledy.. Goście naprawdę znają sie na rzeczy tak więc możesz się o wszystko dopytać i na pewno wytłumaczą Ci co warto jest wybrać.Przynajmniej mi doradzili ( jak i dali niewielki rabat). Edytowane 30 Września 2014 przez kowalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 28.09.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 do dekoracji taśmy oparte na diodach 3528 60/m lub 300/5m są wystarczające, wystarczy zwykłe IP20, nie ma potrzeby, by grzały sie dodatkowo w silikonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Krzychu_ 16.10.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Jeśli to ma być tylko funkcja dekoracyjna, to słabsze dadzą fajniejszy efekt. Zastanów się jednak czy w przyszłości nie wykorzystach ich w inny sposób. Ja do celów dekoracyjnych zawsze polecam taśmę LED RGB + kontroler do LED RGB. Możesz ustawić sobie dowolny kolor (w tym również biały) i ustawiac poziom jasności jaki Ci najbardziej odpowiada. Ledy kolorowe dają dużo więcej możliwości przy podkreśleniu detali wnętrza, czy dostosowaniu oświetlenia np. do kolacji czy imprezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciusiek 17.10.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Cześć, chciałabym się poradzić ekspertów odnośnie sufitu podwieszanego w salonie, a konkretnie oświetlenia LED. Chciałam kupić taśmy LED, które będą spełniały funkcję dekoracyjną, nie będą głównym źródłem światła. Czy wybrać 300LED czy 600LED na taśmie 5m? Czy LEDy mają być SMD 3528 czy SMD 5050? IP 20 wystarczy? strumień świetlny 6lm/diodę jest ok? Czy do takich taśm LED potrzebny jest zasilacz, czy coś jeszcze? Transformator? Dodatkowo w suficie zamontowane będą halogeny LED. Dziękuję bardzo za odpowiedź i pomoc Podrawiam ja mogę polecić ledy marki maxled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonicsquad 27.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witam. U siebie zamontowałem taśmę led plus sterownik. Kiedy trzeba ściemniam pilotem, kiedy ma być ładnie zmieniam kolor. Najlepiej brać taśmę w silikonie. Łatwiej się czyści z kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 16.11.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Najlepiej brać taśmy IP20 i profile aluminiowe z osłonką do tego. Bezpiecznie, trwałe rozwiązanie, bo odprowadza dodatkowo ciepło z taśmy i łatwo się czyści! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 16.11.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Najlepiej brać taśmy IP20 i profile aluminiowe z osłonką do tego. Bezpiecznie, trwałe rozwiązanie, bo odprowadza dodatkowo ciepło z taśmy i łatwo się czyści! Kolego, a jest to jakoś zmierzone, w sensie potwierdzone to co piszesz - załóżmy - taśma ledowa naklejona na płytę kartonowo-gispową bezpośrednio a druga wklejona w zamknięty profil aluminiowy - jesteś pewny, że ta druga jest lepiej chłodzona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 16.11.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jestem pewien, ze dla diody to lepsze rozwiązanie by była umieszczona na profilu aluminiowym niż na karton-gipsie, drewnie itp. Zmierzone pewnie nie jest, przynajmniej ja sie z takimi pomiarami nie spotkałem. Jeśli masz takie informacje, to chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 16.11.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jestem pewien, ze dla diody to lepsze rozwiązanie by była umieszczona na profilu aluminiowym niż na karton-gipsie, drewnie itp. Zmierzone pewnie nie jest, przynajmniej ja sie z takimi pomiarami nie spotkałem. Jeśli masz takie informacje, to chętnie poczytam Informujesz Nas o tym, że jesteś pewien takiego rozwiązania, dlatego pytam czym ta pewność jest uzasadniona Jak znajdę czas w tygodniu spróbuję pomierzyć temperaturę takiej taśmy osadzonej i zamkniętej w profilu, oraz tej na "wolnym" powietrzu. Obstawiam, że taśma bez radiatora (nie w profilu) będzie lepiej chłodzona bezpośrednio opływającym ją powietrzem - ale to tylko moje przypuszczenie, a nie pewność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 17.11.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Wiedziałem, że łatwo nie będzie z tym pomiarem i niestety się nie pomyliłem. Żeby wyniki były wiarygodne należałoby dokonać testów w warunkach laboratoryjnych, do tego posiadać stosowną wiedzę, - ja niestety nie z tego fachu jestem . Zakładałem, że różnice w pomiarze będą widoczne "gołym okiem" - tak niestety nie jest. Nie mam sposobu, żeby zmierzyć temperaturę nad diodą w zamkniętym profilu - tak więc przy pomiarze miałem rozsuniętą osłonkę. Jest pewnie wiele czynników które należy wziąć pod uwagę, także prezentowane tu wyniki, proszę potraktować jako robotę chałupniczą, nie miałem także czasu na zaprezentowanie lepszej jakości - w sensie nie znam jeszcze tego programu. Tam gdzie przyłożone są ucinaczki - to taśma bez profilu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 18.11.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) dzięki wielkie za ten pomiar, to, że warunki domowe to nawet lepiej, w końcu instalacje świeca w domu, a nie w laboratorium:-)Taśma była IP20 bez profilu czy IP63-65 jak wcześniej którys użytkownik pisał o zaletach?Idealnie by było IP20 z profilem i IP65 bez profilu zmierzone na płycie G-K lub drewnianej i po dłuższym świeceniu. Jest na to szansa dla wiedzy wszystkich tutaj to by byla bardzo cenna informacja Edytowane 18 Listopada 2014 przez eranet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 18.11.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Taśma była IP20 bez profilu czy IP63-65 jak wcześniej którys użytkownik pisał o zaletach? Taśma bez powłoki silikonowej - czyli zwykła, nie wiem jak można jej przyznać IP20 - skoro palcem można dotknąć diody, ścieżki - ale może to inaczej producenci interpretują. Idealnie by było IP20 z profilem i IP65 bez profilu zmierzone na płycie G-K lub drewnianej i po dłuższym świeceniu. Jest na to szansa dla wiedzy wszystkich tutaj to by byla bardzo cenna informacja Niestety nie pomierzę temp. diody pod silikonem, na nadmiar wolnego czasu też nie narzekam Załączam zdjęcie taśmy którą sprawdzałem, pomiar dokonywałem na jednej diodzie, bo każda miała inną temperaturę, rozbieżność nawet o kilka stopni, najbardziej rozgrzane były jednak rezystory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 czy jest jakiś miniaturowy zasilacz do taśmy LED? Długość 4,2 m, i nie bardzo mam jak schowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 24.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Jaki pobór prądu ma ta taśma - ile wat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 jeszcze nie kupiona - dlatego podaję długośc ściany na której ma być zamocowana. Chcę ją wsadzić do listwy aluminiowej i zamaskować bardzo prostą listwą sztukateryjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 24.11.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Przyjmijmy dość popularną (około 5W/1m) czyli 5x4,2=21W x min 10% zapasu - potrzebujesz min 23W zasilacz. Teraz poszukaj dowolnych ofert zasilaczy do ledów, porównaj gabaryty.np tutaj:http://www.tme.eu/pl/details/apv-25-12/zasilacze-do-led/mean-well/?brutto=pl&gclid=CjwKEAiAy8ujBRCY6c-hveijhFASJAAcyGicKY_jbmlHM1itV429XSK4q9H6EO6VySGdIFpntgwHFhoCcgXw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 czyli miniaturek nie ma, szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts