kasprzyk 25.11.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 czyli miniaturek nie ma, szkoda... Gdzie konkretnie chciałeś schować ten zasilacz ? Przerobienie puszek pod wyłącznikami na głębokie z kieszenią także nie ma już szans ? Pozostaje kwestia taśmy bez zasilacza na 230V - sam nigdy nie stosowałem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 chciałam schować w listwie aluminiowej lub obok listwy, ale tak, by był osłonięty listwą sztukaterii. Bo takie zwykłe zasilacze mam w innym miejscu i ukryłam po prostu w podwieszanym suficie. Chodzi o to, że wystaje mi teraz na ścianie przewód, bez puszki, bo zapomniałam przepchnac go do spiżarki (pierwotnie zasilacz miał być chowany w spiżarce, która jest za tą ścianą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.11.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Elfir, słyszałem o taśmach led na 230V. Co do listewek z kopułką to na pewno łatwiej taką taśmę się wymienia, łatwiej czyści i na pewno łatwiej mocuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 25.11.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Nie wiem czy ktos ma doświadczenie z tasmami LED 230V, ale nic dobrego o tym nie słyszałem, więc z chęcią poznam opinie praktyków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 druga wersja to taka, by zrobić loftowo i puścić przewód po tynku i podłączyć oprawy stropowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 26.11.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Witam. Mam z "ledami" akurat styczność na co dzień także mam kilka rad dla tzw. "laików". -Tak więc zaczynamy od kupna taśmy (nie kupujemy najtańszych bo one świecą jasnością czasami pow 100% ich optymalnej mocy). Z kolei te droższe świecą jasnością poniżej 100% (dokładnie ile to nie wiem) co daje im znacznie dłuższą żywotność. -Do zestawu trzeba obowiązkowo dokupić zasilacz (jest tego pełno) jedyne co to trzeba kupić z nadwyżką mocy, bo jak będzie niedomiar to pasek będzie mrugał.-Niektórzy dodatkowo w celach estetycznych kupują aluminiowe listwy. Drodzy forumowicze nie kupujcie tych listew z kloszem wsuwanym, chyba, że będzie możliwość go wysunięcia inaczej przy awarii paska będzie trzeba zniszczyć klosz.-Jak wiadomo nieraz jest potrzebny dłuższy pasek niż 5m. W tym celu łączy się paski ze sobą. Jeżeli pasek jest niewidoczny i nie jest montowany w listwie to polecam szybkozłączki szeroko dostępne o różnych odmianach kształtów. Jeżeli w ostateczności trzeba już lutować to radzę zaopatrzyć się w dobrej klasy cynę (ja mam patent taki, że biorę kawałki żył od skrętki ocynowuje je, następnie ucinam na odpowiednią długość, przykładam w miejsca, które mają zostać złączone i wtedy elegancko się trzyma)-Teraz nic innego nam nie pozostaje jak cieszyć się efektem PS. Paski ledowe mogą jednocześnie zmartwić inwestora, ponieważ światło kierunkowe wykazuje wszystkie nierówności i "żydy". Jeżeli ktoś by chciał to mogę udostępnić kilka zdjęć pasków zarówno tych dobrych jak i tych tanich. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 26.11.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Witam. Mam z "ledami" akurat styczność na co dzień także mam kilka rad dla tzw. "laików". -Tak więc zaczynamy od kupna taśmy I tak później powstają tematy z problemami na forach technicznych Nie zaczynamy od kupna taśmy - zaczynamy od zapoznania się ze specyfikacją techniczną źródła światła które chcielibyśmy użyć. Przede wszystkim - pobór mocy, napięcie pracy, barwę, wtedy przygotowujemy odpowiednie oprzewodowanie i miejsce na docelowe zasilacze, sterowniki wzmacniacze - jak warunki zabudowy na to pozwolą - kupujemy taśmę - inaczej powstają rozczarowania, takie jak np. w tym wątku. -Jak wiadomo nieraz jest potrzebny dłuższy pasek niż 5m. W tym celu łączy się paski ze sobą. I tu ponownie trzeba wspomnieć o odpowiednich przewodach i sposobie zasilenia tak łączonej taśmy, żeby uniknąć przegrzewania się odcinków taśm, spadków napięć. PS. Paski ledowe mogą jednocześnie zmartwić inwestora, ponieważ światło kierunkowe wykazuje wszystkie nierówności i "żydy". Jeżeli ktoś by chciał to mogę udostępnić kilka zdjęć pasków zarówno tych dobrych jak i tych tanich. Pozdrawiam. Jeżeli możesz to powrzucaj tutaj fotki, pooglądamy, każde rozwiązanie może zainteresować. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 26.11.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) Co do łączenia to tak zapomniałem dodać, że z rozsądkiem łączymy paski. (np. jeżeli mamy ok 10m do ułożenia to lepszym rozwiązaniem jest wyjście oby 5m pasków prosto z zasilacza, lub jak pozwala miejsce to 2 zasilaczy (nie jest to konieczne, ale i takie rozwiązania się zdarzają))Co do okablowania i specyfikacji to 90% inwestorów nie ma o ledach bladego pojęcia, dlatego jest elektryk, który doradzi co wybrać, żeby miało ręce i nogi. Np. jeżeli klient życzy sobie w przyszłości podświetlenie schodów paskiem LED, to montujemy puszkę w pomieszczeniu obok, lub pod schodami, aby wszedł do niej zasilacz. (Przy tym należy pamiętać, że to jest 12V i im dłuższy odcinek zasilacz - pasek tym gorzej) Co do zdjęć to jutro wrzucę, bo część mam na telefonie, a część zrobię jutro.Pozdrawiam. ///EDIT Witam ponownie. Poniżej link do zdjęć ukazujących różne paski w różnych miejscach. Niektóre są u mnie w domu i szczerze mogę powiedzieć, że te w kuchni pod szafkami spisują się najlepiej (świecą od 2 lat i zero problemów) tak samo te pod parapetem. Jak widać RGB niektóre już nie świecą a reszta na zdjęciach co jest to zamontowana została w tym roku i się okaże ile wytrzymają. Pozdrawiam. https://www.dropbox.com/sh/8yj810rj5miavcv/AAAmUTK9885ShV3JNAKUPPRSa?dl=0 Edytowane 27 Listopada 2014 przez Wesii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts