Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyjmuję, Ty tu rządzisz.

Proszę tylko o konsekwencję w moderacji. Nie wygląda ładnie komentarz dodany na końcu przez zakładającego wątek.

ps. niktspecjalny proszę abyś się nie wysilał ze swoimi radami które zazwyczaj są bez sensu.

Znikam, bo zaczynam śmiecić.

Gość wisienkozerca

Jest 8 rur spustowych i jeden zbiornik na deszczówke (6mkw). Dach o powierchni 360m kw. Jak to pospinac by woda z dachu napelniala zbiornik?

1)Jakie rury dac(radzaj srednica)

2) Jakie przekroje (rury musza sie laczyc do zbiorczych, i wchodzic do wiekszego przekroju?)

3) Gdzie laczyc, w jaki sposob?

4) Jak zrobic spadek z rur zbiorczych ?

5) Jak to uszcelnic?

6) Na jakiej glebokosci je zakopywac?

7) Mrozy/roztopy nie rozsadza tych rur (a moze ocieplac jakos?)?

8) Jak wykonac wypompowywanie tego zbiornika?

9) Jak wykonac sygnalizacje pustego zbiornika?

10) Czy musi byc przelew jakich/odpowietrzenie?

Prosze o pomoc

Edytowane przez Elfir

Jest 8 rur spustowych i jeden zbiornik na deszczówke (6mkw). Dach o powierchni 360m kw. Jak to pospinac by woda z dachu napelniala zbiornik?

1)Jakie rury dac(radzaj srednica) jak rynny

2) Jakie przekroje (rury musza sie laczyc do zbiorczych, i wchodzic do wiekszego przekroju?) najlepiej suma przekrojów

3) Gdzie laczyc, w jaki sposob? pod ziemią, sposób zależy od przyjętej technologii

4) Jak zrobic spadek z rur zbiorczych ? wystarczy kilka %

5) Jak to uszcelnic? patrz pkt. 3

6) Na jakiej glebokosci je zakopywac? takiej aby zachować spadki

7) Mrozy/roztopy nie rozsadza tych rur (a moze ocieplac jakos?)? zależy od głębokości na jakich je położysz i czy będzie w nich woda

Jak wykonac wypompowywanie tego zbiornika? pompą zanurzeniową

9) Jak wykonac sygnalizacje pustego zbiornika? w jakim celu?

10) Czy musi byc przelew jakich/odpowietrzenie? nie zrobisz przelewu to woda będzie stała w rynnach, nie zrobisz odpowietrzenia analogicznie

Odnoszę dziwne wrażenie, że robisz sobie jaja.

Edytowane przez Greengaz
wytłuszczenie

Gość wisienkozerca

Dziekuje za odpowiedz.

Ale bedna diagnoza- nie niejestem ,,humanista,,. Zanim przystopie do pracy wole przemyslec/przeanalizowac/wyliczyc, by potem nie pytac/prosic o pomoc. Ale widze, nie sie pomylilem i odpowiedzi nie dostane. A mnie uczono, ze niema glupich pytan - glupie sa jedynie odpowiedzi.

Pozdrawiam i prosze o SENSOWNE odpowiedzi na pytania.

... Zanim przystopie do pracy wole przemyslec/przeanalizowac/wyliczyc, by potem nie pytac/prosic o pomoc.....

Twój poprzedni post świadczy raczej o tym, że jeszcze przed zanim nie przemyslałeś/nie przeanalizowałeś/nie wyliczyłeś i zanim jeszcze nastąpiło potem, pytasz/prosisz o pomoc

sorry, wcześniej faktycznie sie pomyliłem ;) Ty ewidentnie sobie jaja robisz, :)

Dziekuje za odpowiedz.

Ale bedna diagnoza- nie niejestem ,,humanista,,. Zanim przystopie do pracy wole przemyslec/przeanalizowac/wyliczyc, by potem nie pytac/prosic o pomoc. Ale widze, nie sie pomylilem i odpowiedzi nie dostane. A mnie uczono, ze niema glupich pytan - glupie sa jedynie odpowiedzi.

Pozdrawiam i prosze o SENSOWNE odpowiedzi na pytania.

Nie bardzo rozumiem.

Odpowiedzi dostałeś na wszystkie pytania prócz pkt. 9, gdzie zapytałem o sensowność takie wiedzy.

Odpowiedzi w treści są adekwatne do postawionych pytań. Pytania o znacznym stopniu ogólności i takie odpowiedzi.

• 7 months później...

Witajcie,

hop, hop, czy ktoś tu jeszcze zagląda?

Szukam porady w sprawie odprowadzanie wody z dachu. Mam obecnie szambo 10 m3, które za rok czy dwa nie będzie potrzebne, bo podłączymy się do kanalizacji. Czy waszym zdaniem można takie betonowe szambo wykorzystać jako zbiornik na deszczówkę? Ktoś ma takie rozwiązanie? O czym trzeba pamiętać oprócz przelewu w zbiorniku? Drugim możliwym rozwiązaniem jest odprowadzanie deszczówki do gminnej rury w drodze, czyli nie bawię się w zbieranie deszczówki.

Teren mam generalnie dość podmokły, z wysokim poziomem wód gruntowych.

A, i jeszcze takie pytanie (gdyby nie udało się odprowadzić dwóch rur spustowych z tyłu domu do frontowej rury gminnej): jaka jest różnica pomiędzy studnią chłonną a plastikową beczką wkopaną w ziemię do góry dnem? Bo potencjalny wykonawca proponuje to drugie rozwiązanie.

Najpierw radziłbym podejść do tematu od strony legalności rozwiązania. Na odprowadzenie wody deszczowej do "gminnej rury w drodze' chyba musisz mieć pozwolenie. Nie wiem czy wprowadzenie jej do byłego szamba też tego nie wymaga. Niech się wypowie może ktoś kompetentny...

Na ogół przy wydawaniu pozwolenia na budowę wymagano wskazania jak zagospodaruje się wodę deszczową. Ale to ciągle się zmienia...

Ja osobiście oddałbym deszczówkę do tej rury - pytanie za ile ? Koszty całkowite doprowadzenia tej wody tam - te legalne, bo jak na lewo to nie wiadomo co będzie w przyszłości - i czy nie ma jakiejś opłaty stałej za zrzut wody ?

Człowiek, który robi większość prac melioracyjnych w gminie i będzie startował także do przetargu na wykonanie odwodnienia naszej ulicy (czyli rury w drodze) powiedział, mi dziś, że można odprowadzić deszczówkę do rury, ale zapytam jeszacze w gminie.

Czyli co, nie warto zbierać deszczówki w zbiorniku szamba? Trochę mi szkoda tego szamba, bo kosztowało sporo i będzie niewykorzystane stało...?

Jeśli masz potrzebę podlewania ogrodu, trawnika to taki zbiornik na 10m3 się przyda, oczywiście z przelewem, pompę kupić i powinno działać. Może tylko przelew do tej rury gminnej. Też mi się wydaje że na podłączenie do tej rury to zgodę trzeba mieć.

Co do studni chłonnej to jej zadaniem jest odprowadzić do gruntu nadmiar wody - czy to będą beczki czy kręgi betonowe czy jeszcze coś innego to nie ma większego znaczenia, to już tylko technika wykonania. Ważne żeby grunt odbierał wodę czyli parametry gruntu są najistotniejsze.

Beczki są tańsze niż kręgi betonowe.

Człowiek, który robi większość prac melioracyjnych w gminie i będzie startował także do przetargu na wykonanie odwodnienia naszej ulicy (czyli rury w drodze) powiedział, mi dziś, że można odprowadzić deszczówkę do rury, ale zapytam jeszacze w gminie.

Pytanie co to za droga, gminna czy z powiatu. Mamy podobny problem z deszczówką i u nas w przypadku drogi powiatowej nie jest tak różowo, rzekłbym nawet że jest fatalnie. Drogi powiatowe z góry odrzucają wszelakie wnioski o możliwość spuszczania wody opadowej do ich rowów. Nie pomaga nawet fakt iż owy rów znajduje się na naszym terenie ponieważ zarządcą rowów przydrożnych jest zarządca drogi i on decyduje o tym co do niego może wpływać.

Także zacząłbym od ustalenia zarządcy owego obiektu, bo tak jak wcześniej wspomniałem, to że właścicielem gruntu jest osoba prywatna, nie oznacza że może robić z nim co chce...

Powiedzcie mi , jak to jest możliwe jeżeli podczas deszczu tyle wody opada co piszecie , że sąsiad mam skrzynki rozsączeniowe do każdej rynny po 200l i od 3 lat nigdy mu się nie przepełniły i nie było problemu z przelewaniem ? Opady są różnie jak wszędzie. Raz ulewy kilka dni a raz deszczyk.

Grunt jest kiepski bo na działce obok po deszczu długo stoi woda a wody gruntowe są podczas deszczu są bardzo wysoko, ok 0,5m od powierzchni.

Powiedzcie mi , jak to jest możliwe jeżeli podczas deszczu tyle wody opada co piszecie , że sąsiad mam skrzynki rozsączeniowe do każdej rynny po 200l i od 3 lat nigdy mu się nie przepełniły i nie było problemu z przelewaniem ? Opady są różnie jak wszędzie. Raz ulewy kilka dni a raz deszczyk.

Grunt jest kiepski bo na działce obok po deszczu długo stoi woda a wody gruntowe są podczas deszczu są bardzo wysoko, ok 0,5m od powierzchni.

Że grunt kiepski to trochę ogólne stwierdzenie - trzeba by wiedzieć dokładnie jaki.

Trzeba by mieć pewność że działa obok jest taka sama - może była przeorywana wzdłuż i wrzesz. Może na powierzchnię coś tam nawieziono.

Różnie bywa...

Witam.

Mam na podwórku nieużywaną studnie do wydobywania wody.

Czy to prawda że takie studnie nie przelewają - czy można się podłączyć z deszczówką??

Grunt to ok. 2 m. toru wysokie wody gruntowe

Jaki to grunt "toru" - domyślam się że chodzi o torf.

Rozumiem że to płytka studnia.

Generalnie w standardowych warunkach studnie nie przelewają. "Sytuacje" artezyjskie to jednak rzadkość. Częściej chyba może dojść do sytuacji że jest jakaś studnia z płytko występującą wodą np. 0,5m zlokalizowana w terenie podmokłym, dolinie rzeki itd. i w razie zakłócenia "normalnych" stosunków wodnych (budowa kanału lub systemu nawadniania lub odwadniania teren) może dojść do zmiany (w tym wypadku podniesienia) poziomu wody. Podobnie może być w wypadku powodzi. I takie podniesienie poziomu wody w studni może osiągnąć poziom terenu i wtedy mamy samo wypływ.

Ale tak jak mówiłem - rzadkość.