budynek96 07.08.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Witam wszystki mam pytanie dotyczace rozbiórki, mam działke z połowa bliźniaka, druga połowa domu stoi na drugiej działce i jest innego własciciela. Dom ma 96 lat, nie zamieszkały od 10 lat, po stronie sasiąda zameldowana fikcyjnie 1 osoba, moje strona sie sypie przemrozone sciany, wypadające cegły, peknięta sciana nośna z odchyłem, grzyb, masakra jednym słowem. Dom z cegły czerwonej wybudowany na kamiennych fundamentach, dom jest 1 budynkiem/bliźniakiem można tak go nazwać, sciana dzieląca budynek jest cienka sciana działowa, dach wspolny bez podziału. Moja połowa ma papiery do rozbiórki od 8 lat lat. Sąsiada strona jest ładniejsza wewnątrz bo ma farbe na scianach i wilgoć tylko do 120 cm wysokości, a umnie grzyb sie pasie po sam sufit. Pytanie moje do was brzmi jak zburzyć taki budynek? Sąsiąd nie chce tego sprzedać ani rozberać, nie mieszka tam i nie bedzie bo nie ma wody, łazienki, pieniedzy itp. działka ma 3,4 ara. Chce za to sprzedać swoja połówke za 70 tys. ( a nasza strona ma napis ostrzegawczy " grozi zawaleniem - do rozbiórki" ) Nadzór budowlany mowi że dziś jest taka technologia że wszytsko sie da zabezpieczyć - tzn że moge rozberać swoja strone ale musze sciane ogniowa zrobić, tylko bez sensu jak dom jest tylko z zewnątrz bliźniakiem, i raczej nie da sie go rozbrać 1 strony. no i 4 lata i konserwator... Prosze o informacje jak sie postepuje w takich sytuacjach, co można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 07.08.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 budynek: cichą nocą ciemną bezksiężycową pomóc mu się rozpaść... usunąć jakiś dźwigar a potem - panie kochany budynek sam się wali, dach sąsiada się naruszył... rozwalcie to bo na łeb to spadnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.08.2014 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 budynek: cichą nocą ciemną bezksiężycową pomóc mu się rozpaść... usunąć jakiś dźwigar a potem - panie kochany budynek sam się wali, dach sąsiada się naruszył... rozwalcie to bo na łeb to spadnie.... I sąsiad składa pozew w sądzie o odszkodowanie w wysokości miliona złotych za spowodowanie zawalenia się rodzinnego pałacyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budynek96 08.08.2014 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 budynek: cichą nocą ciemną bezksiężycową pomóc mu się rozpaść... usunąć jakiś dźwigar a potem - panie kochany budynek sam się wali, dach sąsiada się naruszył... rozwalcie to bo na łeb to spadnie.... Dobra tylko sufit to drewniane spruchniałe belki upachne sianem i zaprawa gliniana strach tam wejsc a co dopiero wycigąć dzwigar... zawli sie cześć a poźniej mu trzeba naprawić to co sie uszkodziło... Dziś gośc stwierdził że 40 tys chce wziąść bo tyle włozył i tłumaczy że dach łatał papa... no i w budynku 17 lat temu sam za swoje pieniadze PRAD zamontował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Kupić i złozyć łączne pozwolenie na rozbiórkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jatamen 04.09.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Jeżeli w tej miejscowości bierze się 30 tys za 3 ary to niestety jest to najszybsza metoda rozwiązania problemu i niestety jeżeli nie udowodnisz w sądzie że jego dom też się rozpada to będziesz musiał chociaż zabezpieczyć swój żeby jego część się nie zawaliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 05.09.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 i raczej nie da sie go rozbrać 1 strony. no i 4 lata i konserwator... Czy chcesz ten budynek rozebrać nielegalnie? Pod jaką ochroną znajduje się ten obiekt? Według mnie jedynym wyjściem jest nakaz rozbiórki ale musisz napisać pod jaką ochroną znajduje się ten budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doux20 11.09.2020 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Czasami taniej jest odkupić i wtedy rozebrać zyskując czysta działkę niż rozebrać swoją część i zabezpieczyć sąsiada. Jeżeli nie rozbierze Pan budynku będzie Pan wzywany do zabezpieczania swojej części tak aby budynek nie niszczał i nie stwarzał zagrożenia dla połowy sąsiada. W grę wchodzi prawdopodobnie tylko rozbiórka ręczna, ale Pana część da się rozebrać. Musi Pan złożyć do urzędu wniosek o rozbiórkę wraz z wymaganymi dokumentami m.in. projektem rozbiórki i projektem zabezpieczenia części sąsiada, będzie Pan musiał również pokryć ścianę sąsiada, tą od strony rozbiórki wg przepisów dotyczących ścian zewnętrznych budynku. Problem może stanowić, że jego część jest zamieszkała (fikcyjnie), prawdopodobnie będzie Pan musiał udowodnić że tak nie jest. Przesłanką do rozbiórki Pana części jest fakt iż budynek grozi zawaleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts