rustin 08.08.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Co prawda dom już postawiony w SSO i garaż jest ale naszły nie wątpliwości a wcześniej jakoś nie przyszło mi do głowy , że garaż jest jakiś mały.Jak patrzę na projekty domów jednorodzinnych z garażem jednostanowiskowym to przeważnie ma wymiary 3,2x6m taki jest i u mnie. Pytanie do was , którzy mają taki garaż , czy to nie jest za małe pomieszczenie na garaż ? może nie ma sensu wstawiać bramy garażowej jeżeli i tak z doświadczenia wiecie , że nie da się normalnie użytkować tego pomieszczenia jako garażu chociażby by dla mniejszego mostku termicznego.Auto jakie w tej chwili mam , ma wymiary 4,8m na 1.8m a z przodu garażu będą drzwi do kotłowni. ps. niktspecjalny proszę abyś się nie wysilał ze swoimi radami które zazwyczaj są bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 08.08.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Samochód sie zmieści. Ale nic poza tym. Dlatego pojedynczy garaż to strata pieniędzy - i tak zawsze kończy sie tak że samochód stoi na zewnątrz a w garażu trzyma sie rowery, kosiarke, narzędzie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 08.08.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Ja swój standardowy 3,2x6 poszerzyłem do 4,5x6 i jest sporo miejsca a koszt dużo mniejszy niż podwójny garaż.Ten standardowy wymiar, jak sie ma mały samochód (Yaris, fabia czy coś w ten desen) styknie, wieksze samochody robią problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 08.08.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 U mnie garaż ma wymiary 4 x 6 metrów, mieści się Mazda 6 kombi i jakiś wąski regał na pierdółki. Gdybym myślał o tym wcześniej - garaż miałby spokojnie metr szerokości więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.08.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Pojedynczy garaż powinen mieć min 4 m szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vereenka 08.08.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Mam w bloku ciut mniejszy. Wjechać się da (najlepiej złożyć lusterka), wysiąść z auta - owszem (niektórzy domownicy dają radę tylko "na wdechu"), ale np. o wyciągnieciu fotelika z dzieckiem można zapomnieć. Dlatego w nowym domu garaż będzie wielki A do wąskich garaży polecam przyklejenie na ścianach karimat (zwykłych, najtańszych), to pozwala maksymalnie otwierać drzwi bez stresu o zarysowanie lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 08.08.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 u mnie 4,3 x 5,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.08.2014 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Czyli nikt nie ma takiego garażu 3,2x6 ? Niestety już nie poszerzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 08.08.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Da się to użytkować jako garaż ale nic specjalnie nie włożysz dodatkowego. Tylko na ścianach coś powiesić. Absolutnie nie zgadzam się z turalyon - nie zawsze samochód stoi na zewnątrz. Latem mam na zewnątrz bo mi się nie chce wstawiać ale od jesieni do wiosny auto jest w garażu. Żeby nie było kosiarka, regał, stół narzędziowy i kosze do segregacji śmieci też tam są. U mnie 4.2x5,8m. Nie dało się zrobić większego ale jeśli byłoby to możliwe to zrobiłbym ze 30m2. Auto kombi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.08.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Da się to użytkować jako garaż ale nic specjalnie nie włożysz dodatkowego. Tylko na ścianach coś powiesić. Absolutnie nie zgadzam się z turalyon - nie zawsze samochód stoi na zewnątrz. Latem mam na zewnątrz bo mi się nie chce wstawiać ale od jesieni do wiosny auto jest w garażu. Żeby nie było kosiarka, regał, stół narzędziowy i kosze do segregacji śmieci też tam są. U mnie 4.2x5,8m. Nie dało się zrobić większego ale jeśli byłoby to możliwe to zrobiłbym ze 30m2. Auto kombi. Obrażany ale odpowiem jak przedmówca bo we wolnym kraju żyję. pieknyromek masz racje też się z tym nie zgadzam choć mój ma wymiary po zmianie w projekcie 4.60 x 6.20 i muszę stwierdzić ,że no jest mi z nim powiedzmy.......... akurat.Obojętnie czy i ile razy wjeżdżałbym do niego to drzwi garażowe założyłbym dla komfortu wewnętrznego.Nie zgadzam się także ,że jest to za małe pomieszczenie na garaż.Dla równowagi jeśli już bo jest za późno na przeróbki.Zawsze podobały mi się nazwę to to wiaty garażowe w bryle domu.Taki garaż z filarami ale bez ścian bocznych.To rozwiązanie już nie koliduje.W porównaniu z tym ze ścianami bo jak do niego wjedziemy to czegoś tam nie wyciągniemy.Ktoś tam pisał że np fotelika.Bzdura.Zapytałbym przewrotnie ile miejsca jest od bocznej ściany do linii rozgraniczającej z sąsiadem itp.bo nie pamiętam ale znów mnie obrazi to niech tak pozostanie.Odpowiadając z sensem czy bez. 1.wstawiam drzwi 2.zmieniam myślenie na garaż ,że jest akurat 3.myślę nad bocznymi drzwiami co wykluczy problem(jeśli takowy istnieje) no i 4.nie rozumiem tego. Auto jakie w tej chwili mam , ma wymiary 4,8m na 1.8m a z przodu garażu będą drzwi do kotłowni. Dziękuję za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.08.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 mój garaz w bryle domu ma 4x8 i jest ok, mieści sie i rodzinny kombiak i masa gratów przed i dookoła, ale przez mroźno-śnieżny pewien czas zeszłej zimy drugim autem (fokus kombi) parkowałem w klasycznym blaszaku 3x5, leciutko tylko zagraconym, masakra mimo, ze auto przecież niezawielkie, jednak ten metr w tym przypadku robi ogromną różnicę... jednak mimo małych rozmiarów też chyba skłaniałbym się do pozostawienia funkcji garażowej, choćby na użytkowanie okresowe, awaryjne, ekstremalnie zimowe itp, chyba ze planujesz na działce inny garaż czy wiatę osłoniętą zadaszoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.08.2014 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Właśnie zastanawiam się czy zostawić go jako garaż czy nie dawać bramy garażowej i zrobić jakiś magazynek.Wiata czy blaszak i tak będzie na drugi samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 09.08.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Ja mam wiate 3,5 na 8 i jest wystarczająca. Rodzice mieli garaz na 3,5 metra i wg mnie za wąski jest taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.08.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 u mnie jest 8x8 i matula twierdzi ze to głupota taką kobyłę stawiać. A mi się podoba Nie wiem jakie masz rozmieszczenie pomieszczeń ale może dałoby się do ściany garażu coś dobudować i walnąć drzwi. Na sam samochód powinno wystarczyć. A graty będziesz trzymał w przybudówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.08.2014 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 W podpisie jest link do dziennika i tam jest projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.08.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.08.2014 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Tak to wygląda http://www.horyzont.com/projekty/64-ewa-ii-wersja-a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.08.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 U mnie w projekcie garaz byl podobnych wymiarow jak u Ciebie. Uznalem, ze to stanowczo za malo, bo garaz to nie tylko samochod. Poszerzylem go do wymoarow 6,30x4,80 i dopiero zyskal na funkcjonalnosci jako "magazynek" (kosiarka, taczka, rowery, brykiet do kominka, polki i inne pierdoly.Mam tez pomieszczenie gospodarcze za garazem (12,5m2), bo bez tego bylaby nadal lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.08.2014 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Bok masz niewykorzystany , możesz tam poszerzyć w prawo Ale oczywiście pogadaj z jakimś architektem. Niech ci cos zaproponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_paluch 26.08.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Ja ma podobny garaż zaplanowany, jakl myślicie jakie drzwi do takiego garazu będą najlepsze? Coś w takim stylu: http://ryterna.pl/produkty/bramy-garazowe/mikroprzetloczenia będzie pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts