Pyxis 31.10.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ja takze nie widze w tym nic zlego, ale stawianie "dziwolaga" tylko dlatego, ze jest taniej za m2 nie jest moim podejsciem do budowy. Raczej trzymanie sie pewnych "standardow" - zarowno "estetycznych" (zgodnosc z mpzp) jak i technologicznych (ekipa nie uczy sie nowego na moim domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) Ja takze nie widze w tym nic zlego, ale stawianie "dziwolaga" tylko dlatego, ze jest taniej za m2 nie jest moim podejsciem do budowy. Ale moim tak. Estetyka budynku wynikała z jego funkcji a nie funkcje z estetyki. Jedyne, czego się obawiam to pękania między poszczególnymi elementami żelbetowymi. Zastanawiam się czy faktycznie jest taniej, jakby doliczyć, ze ten beton potrzebuje zbrojenia, dźwigu w ustawianiu elementów. Bo wszytskie koncepcje Maćka sa wyłącznie " na papierze" - żadnego nie dopracował do etapu wdrożenia do produkcji. Edytowane 31 Października 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 31.10.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) Estetyka budynku wynikała z jego funkcji a nie funkcje z estetyki. Gdyby ten pogląd był konsekwentny, nikt nie stawiałby dachów spadzistych. Edytowane 31 Października 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Kazdy ma jakies wyobrazenie wypowiadajace slowu "dom". Jeden oczami wyobrazni widzi taki z czerwona dachowka, a inny widzi "UFO". Jesli w miejscowym krajobrazie nie ma miejsca na "UFO", to trzeba szukac "ladowiska" gdzies indziej i tam realizowac swoje "konrowersyjne" projekty budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 31.10.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) pomyślmy, czemu ktoś mówiąc "dom" widzi czerwoną dachówkę i spadzisty dach? Przecież ludzie, którzy wprowadzali (z powodzeniem!) dachy płaskie mają już prawnuki, z kolei ich dziadowie kryli dachy strzechą... Moje zdanie - ulotny imperatyw społeczny. To nie jest tak, że "kosmiczny" minimalizm próbuje wdzierać się pomiędzy czerwone dachówki... powiem nawet, że to dachówki wdarły się pomiędzy płaskodache "klocki" i powszechny eternit. Czerwona dachówka, to obok dachu wielospadowego (nigdy wcześniej nie spotykanego w architekturze polskiej), swoisty "manifest wolności" lat 90-tych. A czemu ktoś patrząc na praktyczny minimalizm widzi w nim UFO? Czy w moim projekcie widać gwiazdki, albo lotki rakietowe? Albo choćby jakiś sugestywny detal? Nie, ale widać bezwzględny minimalizm, i to jest "kosmiczne", bo mimo iż w kosmosie nie powstał jeszcze żaden dom, to z pewnością nie byłby on dozdabiany i manieryczny. Minimalizm nie udaje UFO, tak jak bolidy F1 nie udają motorówek, choć są do nich podobne. Natomiast ciekawa jest inna zależność - nowoczesność, w przeciwieństwie do mody, się nie starzeje, ostatnio zaproponowałem modernizację (unowocześnienie) w oparciu o nowoczesne wzorce... z roku 1924. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213508-Przebuduj%C4%99-Twoj%C4%85-kostk%C4%99-wizualizacje-dla-planuj%C4%85cych-remont-elewacji&p=6633884#post6633884 Edytowane 31 Października 2014 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 14.11.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Cóż, dach spadzisty jest jednak praktyczniejszy w naszym klimacie.Poza tym taka była tradycyjne polska architektura - wiejskiej chaty, dworu i kamienic.Dopiero modernizm 20 - lecia międzywojennego przyniósł dachy płaskie . Zresztą część realizacji nader udana i nie razi poczucia estetyki. Gdy po przemianach 1989/90 nastąpił rozwój budownictwa indywidualnego - większość inwestorów wybierała dachy spadziste. Od paru lat znów jest moda na płaskie i nie mam nic przeciwko, pod warunkiem, że pasuje to do okolicy i miejsca. W mojej wsi zarówno dom z pełnym piętrem jak i willa modernistyczna wyglądałyby co najmniej dziwnie, ale na jakiś podmiejskim osiedlu...Co do czołgania - nie zauważam konieczności. Ścianka kolankowa 90 cm, kąt nachylenia dachu 45 stopni. Nawet mój mąż już metr od okna stoi wyprostowany a okno połaciowe jest na idealnej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 ja na poddaszach się czuje klaustrofobicznie. Cały czas mam wrażenie, że musze chodzić przygarbiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 15.11.2014 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Cóż, dach spadzisty jest jednak praktyczniejszy w naszym klimacie. Poza tym taka była tradycyjne polska architektura - wiejskiej chaty, dworu i kamienic. Dopiero modernizm 20 - lecia międzywojennego przyniósł dachy płaskie . . Dość trudno mówić o "tradycyjnej polskiej architekturze" w okresie, gdy państwa polskiego w ogóle nie było. Jeśli oceniać wiejską architekturę przedwojenną praktycznie, to był to swoisty konstruktywizm - spadzisty dach, krokwie, prostokątne okna ze szprosami, dachówka lub strzecha, czy widoczna konstrukcja drewniana muru pruskiego, nie stanowiły maniery i decyzji estetycznej a ekspozycję najekonomiczniejszej, na ówczesne czasy konstrukcji. Jestem zwolennikiem utrzymania takiego podejścia z uwzględnieniem postępu technologii, zamiast utrzymania samej formy, na siłę. Edytowane 16 Listopada 2014 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.11.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Konstruktywizm współczesny to raczej takie domy: Inflatable concrete shelter Nie wygląda imponująco co prawda ale już dawno w podobnej technice projektowano całkiem ładne domki: Dome homes Mogę tylko przypomnieć, że podobny pomysł zaproponował Lem w jednej ze swoich nowelek o Ionie Tichym. Edytowane 16 Listopada 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 16.11.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Tradycyjna polska architektura ma raczej więcej wspólnego z ziemiami zamieszkiwanymi przez naród niż z Państwem.Wiejskie domy nie miały użytkowych poddaszy - strych był składzikiem albo miejscem na wieszanie prania zimą. W dworach bywało różnie, ale raczej lokowano tam pomieszczenia dla służby, ciotki rezydentki czy młodzieży zjeżdżajacej na ferie. Pomijam pałace, bo jednak niewielki odsetek mieszkańców ziem polskich mógł cieszyć się z mieszkania w takich luksusach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greta21 16.03.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Według mnie dachy spadziste wyglądają dużo naturalniej i na pewno są lepsze w funkcjonalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 bardziej funkcjonalne jest pełne piętro pod płaskim dachem niż poddasze pod skośnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 19.04.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Dachy płaskie trzeba odśnieżać i porządnie zabezpieczać przed wilgocią, bo często woda zalega na nich po kilka dni. Dodatkowo nie ma naturalnej bariery termicznej, jaką przy dachach spadzistych jest poddasze. W związku z tym siłą rzeczy na górnej kondygnacji temperatura w lecie będzie wyższa niż na dole. Co do estetyki to co tam się komu podoba. Mi się bardziej podobają dachy spadziste. Nie ma to jak dach przykryty dachówką ceramiczną z lekkim połyskiem... (na zdjęciu dachówka Koramic renesansowa, angoba szlachetna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkaz 04.05.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Zdecydowanie spadzisty, bo jest o wiele bardziej praktyczny. Więcej argumentów dodał wyżej @Groszek80 Edytowane 14 Maja 2015 przez majkaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) w klimacie Poznania dachu płaskiego nie trzeba odśnieżać. To nie Podkarpacie, by sypnęło 1 m śniegu. Starczy zrobić nieco mocniejszą kostrukcję i spokojnie utrzyma 50 cm śniegu Przy dachu skośnym przecież poddasze z reguły jest zamieszkane, i jest na nim często większa duchota niż przy pełnym pietrze domu z dachem płaskim. Dach płaski jest przede wszystkim tańszy: - mniejsza powierzchnia dachu - beton jest tańszy od więźby - dekarz potrzebny jest tylko do obróbek blacharskich attyki, wykluczamy pracę cieśli - styropian zamiast wełny mineralnej do ocieplenia - nie trzeba robić podbitki, płotków śnieżnych czy stopni dla kominiarza - zwykły tynk zamiast płyt z k-g - zwykłe okna na piętrze zamiast połaciowych - większa powierzchnia użytkowa przy takiej samej pow. po podłogach Edytowane 30 Lipca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxx.adik 31.07.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Dachy płaskie trzeba odśnieżać i porządnie zabezpieczać przed wilgocią, bo często woda zalega na nich po kilka dni. Dodatkowo nie ma naturalnej bariery termicznej, jaką przy dachach spadzistych jest poddasze. W związku z tym siłą rzeczy na górnej kondygnacji temperatura w lecie będzie wyższa niż na dole. Co do estetyki to co tam się komu podoba. Mi się bardziej podobają dachy spadziste. Nie ma to jak dach przykryty dachówką ceramiczną z lekkim połyskiem... [ATTACH=CONFIG]313739[/ATTACH] (na zdjęciu dachówka Koramic renesansowa, angoba szlachetna) Czemu trzeba odsniezac ? moj strop betonowy ma wytrzymalosc 1,5 tony na m2, czyli jakies 6 m swiezo napadanego sniegu. Ostani raz takie sniegi to chyba w czasie epoki lodowcowej byly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 mój też ma obliczoną ponadnormatywną wytrzymałość, bo powiedzieliśmy architektowi, że nie będziemy zgarniać go z dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 31.07.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 ja na poddaszach się czuje klaustrofobicznie. Cały czas mam wrażenie, że musze chodzić przygarbiona To zależy od poddasza. Ja mam ścianę kolankową 1.5 m i dachy pod kątem 45 stopni. I uwielbiam poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.08.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 w klimacie Poznania dachu płaskiego nie trzeba odśnieżać. To nie Podkarpacie, by sypnęło 1 m śniegu. Starczy zrobić nieco mocniejszą kostrukcję i spokojnie utrzyma 50 cm śniegu Przy dachu skośnym przecież poddasze z reguły jest zamieszkane, i jest na nim często większa duchota niż przy pełnym pietrze domu z dachem płaskim. Dach płaski jest przede wszystkim tańszy: - mniejsza powierzchnia dachu - beton jest tańszy od więźby - dekarz potrzebny jest tylko do obróbek blacharskich attyki, wykluczamy pracę cieśli - styropian zamiast wełny mineralnej do ocieplenia - nie trzeba robić podbitki, płotków śnieżnych czy stopni dla kominiarza - zwykły tynk zamiast płyt z k-g - zwykłe okna na piętrze zamiast połaciowych - większa powierzchnia użytkowa przy takiej samej pow. po podłogach W końcu jakiś merytoryczny wpis, ktoś może rozwinąć temat plusów i minusów ? Może jakieś informacje na temat kosztu metra kwadratowego takiego dachu ? Z minusów to brak stryszku na poddaszu przy dachu tradycyjnym. Rozumiem że dach płaski można też zrobić z wiązarów prefabrykowanych zamiast stropu wylewanego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2015 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 ja mam terivę. Nie rozpatrywałam w ogóle drewna do konstrukcji - eliminacja cieśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts