tagarela 09.08.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, przymierzam się do budowy domu na lekko pochyłej działce (1,6 m na 25 m szerokości działki). Skos jest wzdłuż ulicy, czyli od wjazdu. 1. Czy na takiej działce można zniwelować teren i budować niepodpiwniczony dom, czy też jest to za duży skos? 2. Jeśli niwelacja terenu, to raczej ,,uśrednić" wysokość działki, czy też dokupić ziemię i wyrównać do wyższego boku działki (ten wyższy bok jest od strony południowej, wjazd jest od zachodu)? 3. Jakiego rzędu wydatek czeka mnie w przypadku niwelacji? Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi, co z tym fantem zrobić Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez tagarela literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.08.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 ad1. możnaad2.możnaad3.spory, w zależności od warunków geotechnicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tagarela 09.08.2014 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 ad2.można ad3.spory, w zależności od warunków geotechnicznych ad.2 Rozumiem, że można i tak i tak, ale czy któryś sposób jest zalecany? ad.3 Spory w sensie rzędu 10 000 PLN, czy w sensie 50 000 PLN, czy jeszcze znacznie więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.08.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 ad2. tak naprawdę zależy to od widzimisię inwestora. Można budować przy znacznie większym nachyleniu, np. 25m/25m(ale koszty niebotyczne)ad3. tak jak pisałem, w zależności od budowy geologicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WLODEK73 11.08.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 ad.2 Rozumiem, że można i tak i tak, ale czy któryś sposób jest zalecany? ad.3 Spory w sensie rzędu 10 000 PLN, czy w sensie 50 000 PLN, czy jeszcze znacznie więcej? Gdybyś chciał samemu wyrównać teren to musisz sprawdzić ile kosztuje auto ziemi/ żwiru czegokolwiek. ja ostatnio wyrównywałem teren pod trawnik i płaciłem 930 PLN za auto 20m3 - musisz wziąć pod uwagę współczynnik spulchcnienia - także około 20% ziemi się ubije. Koszt koparki - około 100PLN za godzine - generalnie nie powinien Tobie robić tego dłużej niż około 4 - 5 godzin pod warunkiem, że samochody z ziemią wjada na działke i w różnych miejscach ci zrzucą. Oczywiście jest to niwelacja bez projektu i ten grunt nawieziony nie będzie nośny. nie wiem czy na to trzeba zgody urzędy - to musisz sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.08.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Nawożąc aż tyle ziemi zmienisz warunki wodne - czyli niezgodnie z prawem. Lepiej wykorzystać różnice poziomów i częsciowo podpiwniczyć (garaż, kotłownia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jatamen 04.09.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 1,5 metra na 25 metrach to nic strasznego sam dom przecież nie będzie taki wielki. Jeżeli będziesz chciał podnieść teren to będzie na pewno bardzo drogie, ponieważ nie można do tego wykorzystać humusu, tylko jakiś żwir odpowiednio go zagęszczając. Ja bym tam wybrał te 0,5 m z wyższej strony ewentualnie zrobił murek oporowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts