Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni - problem z nietypową wnęką i piecem

aden.aden

Recommended Posts

Witam wszystkich,

kupiłam z mężem bliźniaka i mamy spory problem z rozplanowaniem funkcjonalnym naszej kuchni. Problemem jest głównie nietypowa wnęka powstała z powodu obecności kanałów wentylacyjnych oraz piec gazowy, który trzeba będzie jakoś zabudować, a przynajmniej te wszystkie rury..

Untitled.jpg

W załączniku wymiary - jest to kuchnia otwarta na salon z jadalnią. Ścianka działowa nie jest jeszcze postawiona, więc możemy wybrać jakiej ma być długości i ewentualnie wysokości - gdybyśmy zdecydowali się np na barek. Za tą ścianką znajduje się dalsza część salonu. Piec gazowy ma wymiary 38 głębokość x 58 szerokość x 120 wysokość, łącznie z rurami (bez rur wysokość 85). Chciałabym go zabudować w jakąś wysoką szafkę, tak żeby pod spodem było jeszcze miejsce na coś innego. Standardowa szafka 60cm niestety jest odrobinę za wąska.. Mamy kilka pomysłów jak to wszystko rozmieścić, ale w każdym przypadku coś nam nie pasuje:P

Nasze projekty:

pomysl1.jpgpomysl2.jpgpomysl3.jpg

Może podpowiedzielibyście jak to najlepiej rozwiązać? Podejrzewam, że w grę wchodzą tylko i wyłącznie meble na wymiar? Sprawdzałam rozmiary szafek w Ikei, w BRW.. i zawsze jakiegoś rozmiaru brakowało..

Edit: biały prostokąt na planach to właście obudowany piec. Jeszcze możemy ustalić jego położenie.

pomysl1.jpg

pomysl2.jpg

pomysl3.jpg

Edytowane przez aden.aden

jak brakuje kilku cm to robi się blendy. Szafka i tak nie może przylegać do ściany, bo by trudno ją było otworzyć na oścież.

http://images68.fotosik.pl/77/548a9ed8c514ebb5gen.jpghttp://images68.fotosik.pl/77/548a9ed8c514ebb5gen.jpg

Na razie podoba mi się najbardziej się pomysł2(bo cała zbudowa jest połączona) ale z kuchenkę umieściłabym przy ścianie 240cm.

Możesz wkleić rzut całego parteru? Łatwiej będzie coś sensownego proponować wiedząc co będzie widoczne z sofy a co od wejścia, gdzie jest najbliższe okno itp. Drzwi zaznaczone na planie prowadzą do całej części dziennej czy do salonu jest jakieś osobne wejście? Piec musi wisieć na ściance działowej, nie może np. na kominie(ściana 126cm)? Może lepiej byłoby w ogóle bez ścianki działowej...

Hej,

dzięki za odpowiedzi. Piec może wisieć na innych ścianach, ale raczej nie na kominie, chociaż pewności nie mam. Kuchenkę wolałabym zostawić w pobliżu komina, żeby rura od wyciągu okapu nie była zbyt długa. Na tą ścianę 240 możnaby przenieść zlew i zmywarkę. Przykład w załączniku:

pomysl4.jpg

Pomysł z miejscami do siedzenia od Elfir bardzo mi się podoba, ale nie wiem czy nie byłoby trochę za ciasno jednak..

Wrzucam plan całego parteru, może pojawią się jeszcze jakieś pomysły:)

parter.jpg

http://postimg.org/image/8vudjgxt7/

Edytowane przez aden.aden