MajaP 12.08.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Witam wszystkich:) Czy ktoś z Was ma u siebie dachówkę Tondach? Jak się ona sprawuje po latach? W internecie znalazłam dość rozbieżne informacje na ten temat (trochę negatywnych opinii na forach i sporo zachwalających opinii na stronach sprzedawców i producenta). Mój sprzedawca dachówki bardzo ją zachwala i zwraca uwagę na przystępną cenę, Zdecydowanie jednak wolę aktualne opinie osób, które ją mają u siebie. Z góry dzięki za Waszą pomoc i rady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.08.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Witam wszystkich:) Czy ktoś z Was ma u siebie dachówkę Tondach? Jak się ona sprawuje po latach? W internecie znalazłam dość rozbieżne informacje na ten temat (trochę negatywnych opinii na forach i sporo zachwalających opinii na stronach sprzedawców i producenta). Mój sprzedawca dachówki bardzo ją zachwala i zwraca uwagę na przystępną cenę, Zdecydowanie jednak wolę aktualne opinie osób, które ją mają u siebie. Z góry dzięki za Waszą pomoc i rady:) Drugi rok na dachu i narazie żadnych zastrzeżeń. Tondach stodo12,angoba matowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 12.08.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o marsylkę, to radzę poszukać u konkurentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.08.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Ja co prawda jej nie mam na dachu ale kupując byłem zainteresowany i oglądałem na wystawce w składzie prowadzącym creatona, koramica i tondach. Wszystkie szkliwione lub angobowane. Na pytanie - co to są te białe kropeczki na powierzchni dachówki (możliwe do starcia paluszkiem) usłyszałem - "no właśnie, to jest tondach, pojawiają się wykwity nawet na szkliwionej powierzchni".W innym składzie, który również tym handluje usłyszałem, że jak się odbije szkliwo z tych dachówek i naleje na nią wodę to ona zacznie za chwilę kapać po drugiej stronie dachówki. Nie wiem ile w tym kapaniu prawdy ale skoro sami sprzedawcy niezbyt polecają...Z taniej osobiście wolałbym już koramica allegrę lub wszędobylskiego robena.Zapewne sporo ludzi jednak posiada i jest zadowolonych więc nie można raczej przekreślać tego producenta, może ma po prostu partie bardziej i mniej udane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 12.08.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o marsylkę, to radzę poszukać u konkurentów. Mam marsylkę angobowaną z Tondachu. Dwa lata na dachu i na razie najmniejszych zastrzeżeń. Nie miałem białych (ani żadnych innych) kropeczek itp. W okolicy mam dwa domy kryte marsylką z tej firmy (jeszcze jako Hranice) naturalną, bardzo ładnie wyglądają po wielu latach. Jeżdzę co roku do Czech, tam bardzo dużo ichniejszej marsylki naturalnej, hranicy, sercówki - całe wsie i miasteczka tym pokryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaP 13.08.2014 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Dzięki bardzo za Wasze opinie. A czy ktoś z Was ma może holenderkę z Tondach w kolorze ciemny brąz? Jak się ona spisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 13.08.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Z tego co pamiętam, to raz wymienialiśmy wszystkie skrajne bo się łuszczyły. Na jednym dachu przyznali całą nową dachówkę, a po 10 latach to samo - zaczyna się łuszczyć. Nie chce tutaj nikogo nakłaniać ani zniechęcać, ale z Tondachu na swój dach bym dachówki nie wziął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yokozuna 20.08.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Mam holenderkę, antracytowa angoba. Ładnie się prezentuje, jest równa i powtarzalna. Podczas wyboru dachówki konkurował z Robenem. Minusem Tondachu (angoba) jest wytrzymałość. Robiłem kilka rzeczy na dachu, zdejmowałem dachówki - potrafi się kruszyć na krawędziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowkaportugalka 05.09.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Zgłosił się do mnie rok temu klient z dachówką Hranice( obecnie Tondach). Miał część dachówek popękanych. Dachówka była kupiona 30 lat temu. Zdjąłem popękane i połuszczone dachówki dokupiłem nowe - 15 sztuk i 12 gąsiorów. Wymieniliśmy i umówiliśmy się z klientem za następne 30 lat. Zapłacił 500pln. Wydaje mi się że na forach się trochę demonizuje problem żywotności i niezawodności dachówki. Jeśli masz dachówkę za 12 tysięcy i za 17 tysięcy to wybierz tańszą, potem zapłać za 30 lat 500pln za konserwację a pozostały zysk przehulaj albo kup żonie naszyjnik z pereł ( to drugie jednak odradzam z własnego doświadczenia - wyrzucone pieniądze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowkaportugalka 05.09.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Maja,Przepraszam ale nie zwróciłem uwagi na twój wyraźnie żeński login. Poprawiam się - kup mężowi za zaoszczędzone pieniądze zegarek albo coś tam. Pozdrawiam serdecznie i nie miej mi za złe tego roztargnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeg 25.10.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Witam wszystkich:) Czy ktoś z Was ma u siebie dachówkę Tondach? Jak się ona sprawuje po latach? W internecie znalazłam dość rozbieżne informacje na ten temat (trochę negatywnych opinii na forach i sporo zachwalających opinii na stronach sprzedawców i producenta). Mój sprzedawca dachówki bardzo ją zachwala i zwraca uwagę na przystępną cenę, Zdecydowanie jednak wolę aktualne opinie osób, które ją mają u siebie. Z góry dzięki za Waszą pomoc i rady:) Ja nie mogę jej nic zarzucić. Po zakupie wziąłem sobie jeden egzemplarz, pojechałem na skład i porównywałem z konkurencją. Z punktu widzenia laika mogę powiedzieć, że jest tak samo dobra. Moi dachowcy też nie mieli jej nic do zarzucenia. Mam najprostszą Sambę/Holenderkę 11, czerwień naturalna, nie angobowana, nie glazurowana. Taką właśnie chcieliśmy: Tak jest paczkowana: https://lh5.googleusercontent.com/-3LM378jpjZk/VAtZ99cEaYI/AAAAAAAAGZA/5S0DjNhFVtQ/w1527-h859-no/20140905_184156.jpg Tak się prezentuje z góry: https://lh4.googleusercontent.com/l75Y3VnoNO337sx_QeLaPcYUlHuX3Mv982-FGMienF4=w483-h859-no Tak z dołu: https://lh3.googleusercontent.com/-i7Rm5UNY0og/VEu04zAKC0I/AAAAAAAAGZQ/gl8S2xOCbWE/w1527-h859-no/20140925_170019.jpg Tak z boku: https://lh3.googleusercontent.com/-m2Jw2Cu3ox4/VEu06uqjwPI/AAAAAAAAGZc/jArF0KH0HT0/w1527-h859-no/20140925_170050.jpg Do dachówek wentylacyjnych pasują kratki Robena : https://lh5.googleusercontent.com/-lbbmbk6h8VU/VEu5apiT-hI/AAAAAAAAGdY/9gSSlAGukvQ/w1527-h859-no/20140925_164851.jpg A tak się prezentuje po ułożeniu: https://lh5.googleusercontent.com/-HslAhQIoPFk/VEu452jeAxI/AAAAAAAAGcc/YthF2QY1e14/w1293-h859-no/IMGP5376.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witkam5 09.01.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 poczekaj kilka lat to zmienisz zdanie.Ja też tak myślałem jak kupowałem dachówkę Tondacha, a tera się łuszczy na krawędziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniu1980 21.10.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Dachówka z Tondachu jest kiepska. Nasiąkliwość 10% a wszyscy "renomowani" producenci 4% Po paru cyklach zamrażania rozmrażania (parę dobrych zim) dachówka się łuszczy. Pomimo 33 lat gwarancji, żadna w naszych warunkach tego nie wytrzyma. Żeby zachować podane przez producenta warunki gwarancji trzeba zastosować 2 razy tyle dachówek wentylacyjnych co u innych producentów i to nie pomaga. Tondach nadaje się do warunków atmosferycznych takich gdzie nie ma zim lub są bardzo lekkie. Dlatego Koramic nie chce ich firmować swoją nazwą (a już parę lat temu wykupił Tondach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziku80 25.10.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 A kolega pisze to z doświadczenia czy ze słyszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 25.10.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Kolega wyżej sprzedaje dachówki innych marek, czy to nie więcej niż doświadczenie? W innych wątkach Tondacha często krytykowali inni sprzedawcy z konkurencji. Rozumiem, bo jest wyraźnie tańszy niż inne marki. U mnie od 4 lat na dachu, bez zastrzeżeń. Po sąsiedzku marsylka z Hranic po około 20 latach na dachu wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.10.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 U mnie od 4 lat na dachu, bez zastrzeżeń.U mnie po 4 latach również bez zastrzezeń.Stodo12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniu1980 26.10.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 A kolega pisze to z doświadczenia czy ze słyszenia? Ze słyszenia i doświadczenia widziałem marsylkę po 8 latach i cała się łuszczyła. Klient nie kupował jej u mnie ale pociągnąłem go za jezyk i powiedział mi że stoczył bitwę z Tondachem. Przegrał ponieważ nie miał na dachu tyle ile powinno być dachówek wentylacyjnych. Tak jak już pisałem wcześniej ze względu na dużą nasiąkliwość ich norma przewiduje 2 razy tyle dachówek wentylacyjnych co inni producenci. A miał ich za mało. Oczywiście jak się kupuje dach ko każdy czy to sprzedawca czy klient chce kupić jak najtaniej a potem takie kwiatki wychodzą. Wymienił ją na marsylkę kunicką z Koramica którą kupił już u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts