Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do malarzy

mich83

Recommended Posts

Witam. Chciałbym pomalować swoje mieszkanie. Jest to nowy blok , stan deweloperski, ściany było zabielone, od nowości niemalowałem , mineło już 4 lata. Mam takie pytanie

-Czy przecierać przed malowaniem ściany papierem ściernym i jakim ? Dodam że sciany sie dośc mocno pylą przy przecieraniu je papierem 150y, jakby wcale niebyło malowane..

- Rozumiem że najpierw powinienem zaszpachlować ubytki ( jaki gips ? , pużniej przetrzeć całe ściany wraz z poprawkami ( jest jakiś szczególnie dobry papier do tego i jakiej ma być gęstości ? ściany są dośc sypkie ) ,

- pózniej pewnie powinienem te ściany wzmocnić jakimś gruntem ( co było by dobre w przypadku mocno pylących ścian ? )..

- Narazie kupiłem próbke białej farby , i takie moze głupie pytanie ale dostałem do niej zółty wałek , czy takie wałek nie zafarbuje farby :-) ?

do szpachlowania jak sama nazwa wskazuje służy gips szpachlowy.

Jednak to ma sens jak masz gładzie lub tynk gipsowy. Przy tynku cementowo-wapiennym aby nie było różnicy tekstur lepiej wykorzystać zaprawę Goldband.

Po kiego grzyba chcesz szlifować ścianę papierem ściernym?

Jednynie miejsce szpachlowania przetrzeć drobnym papierem by wyrównać powierzchnię.

Czym "zabielono ściany"? Jak farbą emulsyjną, to pełni ona rolę gruntu.

Wałek farbujący białą farbę - :rotfl:

Edytowane przez Elfir

Nie ma uniwersalnej zasady, która mówiłaby od jakiej granulacji papieru należy rozpocząć szlifowanie. Zastosowanie konkretnego papieru uzależnione jest od rodzaju podłoża, stanu powierzchni i tego, jakie efekty końcowe chcemy osiągnąć.

Najlepszym i najszybszym sposobem zlikwidowania dziur i pęknięć w ścianach jest wypełnienie ich białą masą szpachlową na bazie naturalnego gipsu. Nowoczesne mieszanki gipsu nie zastygają szybko, jak czysty gips, dzięki czemu możesz wykonać wszystkie czynności związane z nakładaniem zaprawy na ścianę. Godna polecenia do tego typu prac jest biała gładź szpachlowa Cekol C-45.

Przy tynku cementowo-wapiennym aby nie było różnicy tekstur lepiej wykorzystać zaprawę Goldband.

I ile tego goldbandu wg ciebie należy nanieść? 1,5cm? Bo tyle podaje karta techniczna. Po jakiego grzyba tynkować tynk tynkiem? Po co robić CW jak i tak chcesz to pokryć goldbandem? Jak nie masz o czymś pojęcia to mooooże poprostu..... nic nie pisz?

Czy ty wogole przeczytałeś o czym jest wątek, czy po prostu zobaczyłes w tekście jedno słowo i się czepiasz?

Pisałam o wyprawkach w uszkodzonym tynku cementowo-wapiennym jako odpowiedź na pytanie: "Rozumiem że najpierw powinienem zaszpachlować ubytki".

Nigdzie nie pisałam o tym by całą ścianę tym pokrywać. :bash:

Jak nie umiesz czytać, to może jednak sobie odpuścić idiotyczne komentarze, co?

No więc własnie, ubytki goldbandem? Jakie te ubytki musiałyby być- odpaść pół ściany?

Na ubytki najlepszy zdaniem fachowców jest Easy Filler

FLUGG-015.jpg

http://flugger.pl/Farby/Do_wnetrz/Bestsellery/Super_lekka_szpachlowka_Easy_Filler%28EASYFILLER%29.aspx

Małe ubytki szlifuję juz po 5-10 minutach.

Coś podobnego ma też Semin ale łatwiejszy w dostępie jest flugger.

Goldband to tynk do wyprawek ręcznych.

Oczywiście istnieją tacy, co polecą najdroższe rozwiązania systemowe. Którzy muszą jeżdzić do autoryzowanego serwisu, skoro jesteśmy przy samochodowych porównaniach.

Ja opisałam produkt łatwo dostępny i tani. Którym posługują się mniej snobistyczni fachowcy.

Na twoim miejscu nie brał bym sie za malowanie jak zadajesz pytanie w stylu jakim papierem ŚCIERNYM przetrzec sciany i czy walek nie zafarbuje farby białej. Będą takiej jakości że szkoda niszczyć mieszkanie w nowym budynku. Malować trzeba umieć

Bez przesady... jeśli człowiek ma chęci i troche czasu aby poczytać o tym to sobie poradzi. Ja sama ze wspołlokatorką zdzierałam tapete, potem usuwałam farbę olejną w łazience i kładłam gładź szpachlową. Efekt jest bardzo dobry. Po szlifowaniu było gruntowanie i malowanie.

Samo malowanie robiłam tez kilka razy i oto co mogę powiedzieć na ten temat:

- jeśli nie wiesz czy ściana wymaga szlifowania czy też nie dowiedz się u sprzedawcy w sklepie np. obi, leroy marlin czy innej castoarmie itp. Oni są poto aby Ci doradzić. Wiele razy korzystałam z tych usług. Raczej się nie zawiodłam tylko musisz dopytywac na kilka sposobów aby mieć pewność, że się zrozumieliście,

- grunt pod farbę tez wskażą Ci w sklepie. To nie jest droga rzecz,

- do naprawy ubytków (jeśli są małe) czesto można kupić gładź w małych saszetkach lub po prostu małe opakowania. To też żadna filozowia. Rozrabiasz według instrukcji, nakładasz szpachelką i równasz. Jak wyschnie wycierasz papierem ściernym. Dobrym i domowym narzędziem jest gabka (mała czy duża) owinięta papierem ściernym i sklejona od spodu taśmą. Imituje profesionalne narzedzie ale mi się nadała na równanie całej łazienki.

Najważniejsze jest przygotowanie (uzyskanie wszystkich informacji, pooglądanie filmów instruktażowych na youtube) i zakup odpowiednich narzedzi, produktów ORAZ TRZYMANIE SIĘ INSTRUKCJI jakie się uzyskało ;)

Rozumiem, że fachowcy każdemu odradzają aby się brał za to sam bo na tym zarabiają ale wciskanie kitu, że ktoś nie poradzi sobie z malowaniem ścian w stanie deweloperskim i to jeszcze na BIAŁO jest żenujące.

Polecam wykonywanie znacznej częsci robót samodzielnie jeśli ma się czas. Dużo się zaoszczędzi, a i przyjemność mieszkania w domu, w który włozyło się swoją pracę większa. Nawet układanie kafli (jeśli masz w miarę równą podłoge czy ścianę) to żadna filozofia :)

Także do dzieła! :wiggle:

Edytowane przez Bruxenka

Elfir, wydaje mi się, że chcesz mi wmówić, że czarne to białe.

Tyle na temat goldbandu.

A ty chcesz wmówić, że tylko moja prawda jest najmojsza.

Wiesz, jakie chce szpachlowac ubytki?

Inaczej wyglądałby ten wątek, gdybyś napisał "do małych ubytków mozesz użyć np. Easy Filler, bo Goldband do większych ubytków się nadaje".

U mnie spokojnie pokryło i większe i płytsze ubytki - nic nie odpada, nie kruszy się, spokojnie dalo się zeszlifować.

Wykonywał facet, które cały życie robi wykańczenia wnętrz.

Edytowane przez Elfir