knittwiktoria 13.08.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 WItam, poproszę o inspiracje takich rozwiązań i opinie użytkownikówo funkcjonalności płyty na półwyspie.dzięki i pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathas 14.08.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Podpinam się pod temat . Może ktoś tu zajrzy i się wypowie lub coś wklei....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Jest takie narzędzie - wyszukiwarka Google Grafika. Starczy tam wpisać "półwyspa" i wyjdzie kilkaset wyników. W języku angielskim pewnie jeszcze więcej. Na pewno wśród nich będzie sporo przykładów z płytą grzewczą (bo przecież to obojętne czy płyta jest ceramiczna, czy gazowa, czy indukcyjna). A na forum jest wątek o wyspach i półwyspach:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1502-KUCHNIA-wyspa-p%C3%B3%C5%82wysep-w-kuchni-opinie-uwagi-realizacje-inspiracje-problemy/page23 Ze swojej strony dopowiem, że najwygodniejsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie to płyta i zlew w jednym ciągu roboczym, bez rozbijania blatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 14.08.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 ja będę miała półwysep długi 220 cm czyli dość mały , zlew się już nie zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malawiedzma 17.08.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 nie wiem co wy widzicie w tych polwyspach - dla mnie to zupelnie niepraktyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 to jest bardzo praktyczne, bo skraca drogę w dużych kuchniach i zapewnia dodatkowy blat roboczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathas 23.08.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Wujek Google pokazuje wiele, ale mnie interesuje nie tyle co sam wygląd półwyspy - co funkcjonalność płyty w takim miejscu. Jest wiele ilustracji pokazujących tego rodzaju kuchnie czyste, przygotowane do zdjęć. Co z ich funkcjonalnością? Jak zasłonić bajzel dnia codziennego w takiej kuchni? Co dzieje się podczas przygotowywania posiłków na takiej półwyspie? Czy rozchlapuje się na pokój? Planuję takie meble kuchenne (salon i kuchnia w jednym) i boję się, że całe życie kuchenne będzie mocno widoczne w salonie. Przecież nikt nie robi kuchni żeby wyglądała jak na zdjęciu. A wiadomo jak to później wygląda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 jak nie masz w genach ciągłego biegania ze ścierką to otwarta kuchnia nie jest dobrym pomysłem. Dla tych, którzy musza za wszelką cenę mieć kuchnię otwartą na pokój, ale mają problemy z systematycznym ścieraniem, robi się półwysepę/wyspę z murkiem/rantem podniesionym względem blatu roboczego. Na pierwszej stronie wyników w google grafika "kuchnia z półwyspą" jest kilka takich przykładów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathas 27.08.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Dzięki Elfir. Problem w tym, że mój projekt kuchni z takim podniesionym rantem zasłaniającym cały bałagan został skrytykowany na tym forum. Nie mam możliwości zbudowania ścian żeby oddzielić kuchnię od salonu. Temat analizuję rok (dobrze, że nie mam presji szybkich decyzji ), przeglądam fora, zdjęcia itd. Staram się zrobić taką kuchnię, żeby była funkcjonalna, pojemna a jednocześnie nie wymagająca jeśli chodzi o chowanie wszystkiego co jest na wierzchu. Wiem, że temat powinien być w innym wątku i tam też zamierzam pojawić się w przyszłości i prosić o rady i wskazówki. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.08.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 a jak ktoś ci skrytykuje projekt, bo nie jest to biała kuchnia tylko w fornirze a krytykant tylko białe lubi? Ja na pisałam, że nie podoba mi się barek - ale chodziło o jego estetykę a nie samą ideę.A sam blat z tego, co widze polecała tylko slonko. Może ona jest mistrzynią gotowania bez chlapania? Zasadniczo ja nie lubię kuchni w pełni otwartych i nie przekonują mnie teksty o powiekszaniu przestrzeni, bo zamiast powiększać salon tworzy się tak naprawdę duża kuchnię z kanapą.Bo kuchnia dominuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszratajczyk 10.09.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 wydaje mi się że jest to bardzo ciekawe rozwiązanie pod względem wizuealnym, natomiast praktycznym mniej. Natomiast jeśli mamy kuchnię otwartą razem z jadalnią jest to pewien kompromis aby zachować jak najwięcej powierzchni użytkowej, szczególnie gdy w kuchni znajdują się jeszcze przeszklenia. Sam bajzel możesz opanować stosując obok zmywarkę (zabudowaną i dyskretną) oraz część naczyń podwiesić sobie (jak w profesjonalnych restauracjach). Jeśli natomiast chodzi o funkcjonalność samej płyty, to obecnie masz do dyspozycji tzw. płyty suwakowe. Chociażby electrolux takie robi. Masz do wyboru suwakami powierzchnię i moc pod konkretny garnek. Możesz powierzchnią grzejną sterować dowolnie i nawet największy garnek zmieści ci się na "palniku". Dodatkowo przygotowywanie posiłków na wyspie jest o tyle wygodnie, że można wyspę połączyć od razu z funkcją jadalni, czyli ustawić po drugiej stronie hokery dla domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 10.09.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Zaintrygowales mnie ta płyta suwakowa.Mozesz pokazać jak to wyglada - jestem przed zakupem sprzętów kuchennych chętnie zweryfikuje swoje wcześniejsze wybory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jamejski 16.09.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Chodzi Ci o taką płytę która bezpiecznie da się zasunąć blatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Straho 16.09.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Półwysep? Ktoś wytłumaczy co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 wpisz sobie w google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Straho 27.09.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 A nie może ktoś wytłumaczyć? Bo google pokazuje mi to co miałem akurat na geografii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskra007 27.09.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Zalety polwyspu z plyta indukcyjna:- moze skutecznie wydluzyc najwazniejszy blat roboczy w kuchni (miedzy zlewozmywakiem a plyta), oczywiscie to zalezy od ukladu kuchni ale czesto przesuniecie plyty na polwysep daje duzy odcinek blatu- wieksza interakcja z pozostalymi domownikami w czasie gotowania, w czasie spotkan rodzinnych/imprez nie musimy opuszczac towarzystwa Wady:- glowna wada to widoczny balagan i rozgardiasz, taka kuchnia najlepiej wyglada gdy jest caly czas bardzo uporzadkowana- polwysep z punktu wypoczynkowego/goscinnego (tym bardziej jesli mamy zamiar dostawic do niego wysokie krzesla lub hokery) zmienia nam sie w obszar typowo roboczy a nad blatem zamiast jakiegos fajnego oswietlenia musimy powiesic okap ( chociaz sa okapy, ktore potrafia wygladac bardzo elegancko, jednak niestety idzie to w parze z ich cena) Ja w swojej kuchni nie zdecydowalam sie na to rozwiazanie ale gdybym miala wszystko przemyslec jeszcze raz to kto wie? Mysle, ze to dobry pomysl i w duzej mierze zalezy od tego co sie komu podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Straho 28.09.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Czyli półwysep, o którym mowa nie jest zbyt praktyczny - wynika to z większej ilości wad niż zalet. Czyli wychodzi na to, ze lepiej mieć samą płytę indukcyjną bez tego półwyspu. Tak jeszcze nawiązując do tematu, jakie płyty indukcyjne są dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 28.09.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 A nie może ktoś wytłumaczyć? Bo google pokazuje mi to co miałem akurat na geografii Wpisz "kuchnia z półwyspem". Wyspa kuchenna to szafki na środku pomieszczenia, które można obejść dookoła. Półwysep jednym bokiem(krótszym) jest przystawiony do ściany lub do innych szafek więc można do niego podejść z pozostałych trzech stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 28.09.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 ja mogę polecić moje rozwiązanie, super się sprawuje i zasłania - zdejmowana skrzynio donica, a od strony kuchni półeczka. A wyspa czy półwysep dla mnie nie ma wad. Okap wyspowy tez wcale nie musi być drogi, ja kupiłam zwykły podszafkowy za 250 zł i obudowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.