Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Małe mieszkanie - tworzenie nowych pomieszczeń (kuchnia, łazienka)

Marysia Ro

Recommended Posts

Za jakiś czas zabieram się do remontu swojego nowego mieszkania.

Mieszkanie ma 40,6m2 i składa się z dużego pokoju, kuchni, łazienki, przedpokoju i balkonu. Obecny podział nie odpowiada mi i chcę uzyskać dwa osobne pokoje oraz malutką kuchnię i mini-łazienkę. Salon z aneksem nie wchodzi w grę. W załączeniu plan mieszkania. Dołączam też plan moich zmian - czy to jest wykonalne? Zależy mi, by przyszła sypialnia jak najmniej ucierpiała na wielkości. Łazienka może być najmniejsza z możliwych, ale oprócz toalety i umywalki musi się do niej zmieścić wanna i pralka (może być ładowana z góry). Kuchnia - 4m2 będą wystarczające. Może macie jakiś inny pomysł przeróbki?

m.jpg

plan mieszkania.JPG

alicyja pomysł numer 1 podoba mi się bardzo, ale tu chyba łazienka jest większa od kuchni? Bardziej zależałoby mi, żeby jednak kuchnia była ciut bardziej przestronna, kosztem mniejszej łazienki. Pomysł nr 3 wydaje się świetny, ale mniejszy pokój będzie wynajmowany przez jakiś czas, a nie chciałabym, żeby ktoś miał do siebie dojście przez kuchnię.

kinka projekt dobry, ale chyba niemożliwy, bo jednak piony są z drugiej strony.

A czy to, co sama wymyśliłam, jest możliwe do realizacji? Przy kuchni wydaje mi się, że wszystko się zmieści, ale czy w łazience będzie miejsce na wszystkie sprzęty?

1. Pomysł nr 3 wydaje się świetny, ale mniejszy pokój będzie wynajmowany przez jakiś czas, a nie chciałabym, żeby ktoś miał do siebie dojście przez kuchnię.

2. A czy to, co sama wymyśliłam, jest możliwe do realizacji? Przy kuchni wydaje mi się, że wszystko się zmieści, ale czy w łazience będzie miejsce na wszystkie sprzęty?

1. I ten bym zrealizowała na Twoim miejscu. Kuchnie będziesz miała otwartą i połączoną z holem, więc wejście do pokoju będzie takie samo jak z innych wariantów.

2. Jest możliwe, ale łazienka będzie bardzo ciasna. Może lepiej byłoby zrobić prysznic?

No właśnie może być megaciasna, ale wanna musi być :) Widziałam ciekawe realizacje mini-łazienek i może jest to osiągalne w moim przypadku, na przykład coś takiego:

http://www.urzadzamy.pl/metamorfozy-wnetrz/mala-lazienka-w-bloku-swietny-projekt-lazienki-w-kolorze-rozowym,83_3971.html

Oczywiście w innej kolorystyce, tutaj ten róż mi nijak nie podchodzi.

Dzięki takiemu układowi, jaki wykombinowałam, zmieści mi się biurko w hallu (widać to na rzucie), a nad nim szafki, tak jak tu:

hall-biurko.jpg

Martwi mnie tylko ten mały pokój i ta straszliwie wąska ściana - tam chyba nawet 1,90m nie będzie...

Elfir, wcale nie uważam, że w moim mieszkaniu miałoby być niewygodnie i ciasno. Widziałam wiele projektów łazienek o powierzchni 3m, które miały w sobie zarówno wannę, jak i pralkę, a do tego wyglądały naprawdę świetnie. To samo z kuchnią - 4m2 też mogą spełnić marzenie o własnym kącie do gotowania. Zastanawiam się tylko, czy podział, jaki wymyśliłam, będzie odpowiedni - może doświadczeni forumowicze podpowiedzą, czy warto przesunąć ścianę o 50 cm w prawo lub w lewo, by lepiej zagospodarować przestrzeń.

Owszem, chciałabym, żeby moje pierwsze mieszkanie miało przynajmniej 70m2, ale nie jest to możliwe. A patrząc na 40-metrowe mieszkania moich znajomych wiem, że taką małą przestrzeń można naprawdę rozsądnie zagospodarować i wiele się może w takim mieszkaniu zmieścić.

Proszę zatem - nie zniechęcaj :)

• 4 weeks później...
Marysia każde mieszkanie da się dobrze zagospodarować. Najczęściej żeby osiągnąć taki efekt przestrzeń się otwiera, Ty zamykasz. Łazienkę masz mikroskopijną ( moja jest również taka, ale ja dlatego stawiam na prysznic). Kuchnię warto byłoby otworzyć na pokój. Bardzo dużo zależy od materiałów i kolorów, duże wnętrze też a się zepsuć . Jednym z rozwiązań do łazienki jeśli bardzo chcesz tam mieć wannę, może pralkę schować w szafce kuchennej ?

Z otwarciem kuchni na pokój byłby problem, bo tam jest akurat ściana nośna, no i za dużo byłoby roboty z przenoszeniem ciągów. Poza tym chcę osobną kuchnię - ale mimo wszystko będzie tak jakby otwarta - tyle, że na przedpokój, więc zawsze to coś :) Wiem, wiem, łazienka mikroskopijna, ale wiem, że uda mi się coś z niej wyciągnąć - moja Mama właśnie urządza swoją, a ma podobny metraż (i wanna też tam będzie :)).

• 3 weeks później...

Bardzo proszę o pomoc przy urządzeniu małego pokoju. Przez to, że jego kosztem powstały nowe kuchnia i łazienka, ma teraz dość nieciekawy kształt. Muszę tam zmieścić dużą szafę wnękową, rozkładaną sofkę i biurko. Początkowo myślałam o szafie na najdłuższej ścianie, sofce na tej ściance 170cm i biurku pod oknem. Ale może macie jakieś inne ciekawe rozwiązania?

pokój.jpg