shield22 14.08.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam na wiosnę zamierzam zacząć budowę domu z pracowni z500 z małymi przeróbkami czyli będzie to parterówka bez użytkowego poddasza, bez garażu i bez podcienia na tarasie. Moje założenia są takie: 1 ściana zewnętrzna - silka 24cm + 25cm styropianu szarego 0,312 ściana wewnętrzna silka 15cm3 płyta fundamentowa - 20cm styropianu 4 ocieplenie stropu - 40cm wełna 5 ogrzewanie domu gazem z butli 6 wentylacja mechaniczna bez GWC7 okna energooszczędne montowane w warstwie ocieplenia Co waszym zdaniem byście zmienili a co zostawili poproszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 14.08.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Na stronie z500 jest uproszczony kalkulator dla Twojego domu:http://wieszjakbudujesz.pl/?a=program&b=energ&id=1164 Sprawdź różnicę w prądzie i gazie z butli. Dla Twoich parametrów wyszło mi 200 zł rocznie różnicy na kosztach ogrzewania, może coś źle wpisywałem (Świnoujście)? Koszt inwestycji i serwisowania przy prądzie wyraźnie niższy niż przy gazie z butli. Nie wiem też, czy kalkulator uwzględnia korzystanie z taryfy nocnej. Nie sądziłem że będę kogoś namawiał na prąd, ale planujesz solidną izolację i masz sprzyjający klimat - może warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam na wiosnę zamierzam zacząć budowę domu z pracowni z500 z małymi przeróbkami czyli będzie to parterówka bez użytkowego poddasza, bez garażu i bez podcienia na tarasie. Moje założenia są takie: 1 ściana zewnętrzna - silka 24cm + 25cm styropianu szarego 0,31 2 ściana wewnętrzna silka 15cm 3 płyta fundamentowa - 20cm styropianu 4 ocieplenie stropu - 40cm wełna 5 ogrzewanie domu gazem z butli 6 wentylacja mechaniczna bez GWC 7 okna energooszczędne montowane w warstwie ocieplenia Co waszym zdaniem byście zmienili a co zostawili poproszę o opinie Przy identycznych izolacjach do gruntu ucieka więcej ciepła niż dachem, dlaczego nie izoluje się Pan od gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shield22 14.08.2014 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Czemu nie prąd ?? bo w moim przypadku II taryfa nie wchodzi w grę Więc ile proponuje Pan ocieplenia w podłogę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 40-50cm - 0.08 0.07W/m2 xK http://www.sundolitt.no/upload_images/80BFB382A3BD43B1BCC31493D25FCC27.pdfNo prąd! Jest dużo tańszy. W domach izolowanych w ogóle centralnego nie ma sensu robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.08.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam na wiosnę zamierzam zacząć budowę domu z pracowni z500 z małymi przeróbkami czyli będzie to parterówka bez użytkowego poddasza, bez garażu i bez podcienia na tarasie. Moje założenia są takie: 1 ściana zewnętrzna - silka 24cm + 25cm styropianu szarego 0,31 2 ściana wewnętrzna silka 15cm 3 płyta fundamentowa - 20cm styropianu 4 ocieplenie stropu - 40cm wełna 5 ogrzewanie domu gazem z butli 6 wentylacja mechaniczna bez GWC 7 okna energooszczędne montowane w warstwie ocieplenia Co waszym zdaniem byście zmienili a co zostawili poproszę o opinie Po pierwsze, nie czytaj tego co pisze TB A teraz do rzeczy: 1. po co silka 24, ściana konstrukcyjna jest do konstrukcji, a tu wystarczy w zupełności 18cm 2,3,4 - dobrze 5. bezpośrednio prądem - nakłady inwestycyjne zrekompensują ci koszty ogrzewania na wiele lat 6,7 - dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shield22 14.08.2014 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 u mnie z prądem jest ciężko ponieważ nie mogę korzystać z drugiej taryfy, co do ścian to muszę porozmawiać z architektem zastanawiam się jeszcze nad pompą ciepła ale na razie nie wiem jakie koszty instalacji i póżniejszego użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shield22 14.08.2014 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 A czy jest ktoś na forum kto liczy zapotrzebowanie budynku na energie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.08.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 użytkownik o nicku asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts