zoe 01.06.2004 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Witam wszystkich.Jestem nowym uzytkownikiem tego forum i oczywiscie mam problem.Krotko: Budynek pietrowy, sprzed 60 lat,kiepsko docieplony,pow. ca 160m. Ogrzewanie centralne, kociol weglowy + grzejniki w kazdym pomieszczeniu.Chce ogrewac pradem, wykorzystujac istniejaca instalacje.Pytanie brzmi: czy istnieja urzadzenia grzewcze, ktore mozna zastosowac w moim przypadku. Oczywiscie , nie chodzi mi o wstawienie grzalek do pieca, czy podobne "patenty", ale o urzadzenie, nazwijmy "firmowe", do tego celu przystosowane. Wszystkie konkretne informacje z wdziecznoscia oczekiwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 01.06.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Ja osobiście zacząłbym od porządnego docieplenia i ew. wymiany okien, a potem myślał o ogrzewaniu. Jeżeli chcesz ogrzewać prądem w źle ocieplonym domu to lepiej od razu zrób skok na bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.06.2004 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Ja osobiście zacząłbym od porządnego docieplenia i ew. wymiany okien, a potem myślał o ogrzewaniu. Jeżeli chcesz ogrzewać prądem w źle ocieplonym domu to lepiej od razu zrób skok na bank w pelni sie zgadzam. chyba ze wymiana kotla to szybka koniecznosc. jesli chcesz ogrzewac dom elektrycznie musi byc on super ocieplony i niewielki. wtedy rozwiazanie to jest konkurencyjne z gazowym. Mam na mysli "caloksztalt" a nie tylko ekonomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoe 01.06.2004 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Kochani, zadalem konkretne pytanie i oczekuje konkretnej odpowiedzi, ktora dotyczy wylacznie urzadzenia grzwczego!Rozumiemy sie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 01.06.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Mysle, ze nie ma takiego problemu...o ile istniejaca instalacja to wytrzyma. Moja razda...wezwij dobrego elektryka, ktory sprawdzi ci obciazenia i odpowie ci czy np calkowicie tak, czy moze np do okreslonej mocy mozesz zalozyc ogrzewanie elektryczne.Terz jesli chodzi o rozwiazanie, to najprosciej mozesz zakupic kociol elektryczny, ktory podlaczysz do istniejacej sieci CO, to najprostrza wersja. Inne to ho ho...wymiana grzejnikow, montowanie nadmuchow, kladzenie kabli w podlodze ...etc....Jak rozumiem masz kiepsko docieplony budynek i bez sensu jest ocieplac jego kawalek... moja druga rada to faktycznie sprawdz okna....to bardzo duzo daje...Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.06.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Kochani, zadalem konkretne pytanie i oczekuje konkretnej odpowiedzi, ktora dotyczy wylacznie urzadzenia grzwczego!Rozumiemy sie ? no dobra ... chodzi ci o zastapienie kotla weglowego wymiennikiem elektrycznym? nie jestem pewien czy o to chodzi ... jesli masz 160m2 kiepsko ocieplonego budynku to powinienes miec przynajmniej 20kW zainstalowanej mocy elektrycznej. do tego chyba uwzglednic nalezaloby przeplywowe ogrzewanie cwu. Kolejne kilka kW. Masz tyle nadwyzki? Zniesie to twoja instalacja elektryczna? Przeplywowe ogrzewanie cwu mozna zastapic oczywiscie wymiennikiem z kilkoma wezownicami ale to niewiele zmniejsza zapotrzebowana moc. Urzadzenia typu wymiennikowego oczywiscie istnieja (np AEG, Stiebel Elektron). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mumin 01.06.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Przez 12 lat miałem ogrzewanie elektryczne i... wystarczy. Jeśli koniecznie chcesz ogrzewać się elektrycznie, to trzeba sprawdzić przewody i przydział mocy. W starym budynku mogą być aluminiowe przewody, a wtedy cała instalację należałoby wymienić na miedzianą.Czy moc 20 kW wystarczy dla nieocieplonego budynku 160 m.kw. Mam wątpliwości. Poza tym instalacja musi być trójfazowa. U mnie było 18 kW na 75 m.kw. i nie było za ciepło.W moim układzie był ogrzewacz wstawiony szeregowo z kotłem na węgiel i grzał wodę w c.o. Rachunki były koszmarne.Teraz mam gaz, kondensata, budynek ociepliłem, wymieniłem okna i płacę 1/4 tego co za prąd. Ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoe 01.06.2004 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Najblizej sedna sprawy jest "tom soyer". Chodzi mi doklanie o ustrojswo, ktore zamiast kotla bedzie grzalo pradem.Powtarzam, Chodzi mi tylko o to. Firma, marka,typ.Nic wiecej.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoe 01.06.2004 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 No i oczywiscie cena, jesli ja znacie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 02.06.2004 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Takie ustrojstwo robi Kospel nazywa się EPCO. (w zależności od wyposażenia) robią od mocy 4 do 24 kw ceny od 2000 do 3000 w zależności od modelu( jeszcze przed vatem) co jeszcze możemy dla Ciebie zrobić? podać stronę http://www.kospel.pl i pozdrowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.06.2004 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Zoeidź do pierwszej lepszej hurtowni z artykułami sanitarnymi taki kociołek elektryczny dostaniesz. Widziałem nawet niedawno w hipermarkecie budowlanym.Jeśli masz 160 m2 nieocieplonej starej chaty to pytaj raczej o moc 30...35kW.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 02.06.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Najblizej sedna sprawy jest "tom soyer". Chodzi mi doklanie o ustrojswo, ktore zamiast kotla bedzie grzalo pradem. Powtarzam, Chodzi mi tylko o to. Firma, marka,typ.Nic wiecej.! zajrzyj np tutaj: http://www.stiebel-eltron.com/index.php/de/2/7/produkte/programme/index.php?pr=7 trzeba tez uwzglednic to, ze stary uklad grzejnikowy moze byc wystarczajacy dopiero przy wysokich temp. pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.06.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 takie coś produkuje firma Moriel w Mosinie k.Poznania Nie mam dokladnych namiarów ale pewnie mają swoją stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoe 04.06.2004 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Dzieki, informacje "januszka" i "jezyka" daly mi dobry punkt zaczepienia. Pozdrawiam i czekam na inne linki (jesli sa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts