MikeTNK 18.08.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Witajcie Zastanawiam się nad jedną sprawą, a samodzielnie nie udaje mi się znaleźć odpowiedzi. Jesteśmy obecnie w trakcie budowy domu, przed uzyskaniem pozwolenia otrzymaliśmy oczywiście Warunki Zabudowy z gminy.Załóżmy, że kończymy budowę, mija miesiąc od złożenia papierów, nie ma żadnego sprzeciwu więc mamy sprawę zamkniętą. W następnym kroku bierzemy się za robienie ogrodzenia od strony drogi prywatnej czyli takiego którego nie trzeba nawet zgłaszać nigdzie. Czy stawiając takie ogrodzenie nadal powinniśmy się trzymać "zaleceń" z WZ ? Chodzi głównie o zapis w WZ "nakazujący" pozostawienie 3 metrów od granicy działki na przyszłe (za jakieś 50 lat może) poszerzenie drogi. Od razu uprzedzę, że nie chodzi nam o zrobienie komukolwiek "na złość" - w końcu sami z tej drogi także korzystamy. Chodzi mi raczej o to, żeby na odcinku kilku metrów ogrodzenie zrobić 2,5 metra od granicy, ze względu na dwunożny słup od linii średniego napięcia (3 metry od granicy przebiega praktycznie przy jednej z jego nóg więc najpewniej nie da się tam posadowić fundamentu). Na mój rozum WZ nas w takim momencie już nie obowiązują, ale może się mylę. Tak przy okazji - jeśli na projekcie zagospodarowania mam nakreślone schematycznie ogrodzenie frontowe to czy muszę coś zmieniać jeśli nie chcę tego ogrodzenia robić czy też lepiej postawić cokolwiek co takie ogrodzenie będzie "symulować", a potem sobie je wymienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 1. Droga prywatna, też może być "miejscem publicznym" - to na marginesie. 2. Postawienie ogrodzenia w pasie węższym niż te 3m, może skutkować, w przyszłości, tym, że w przypadku budowy drogi, ogrodzenie trzeba będzie przestawić na własny koszt - bez możliwości uzyskania odszkodowania. 3. Słup zapewne posiada "strefę ochronną" i ogrodzenie nie może w żaden sposób utrudniać do niego dostępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeTNK 18.08.2014 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Ad 1 - a kto to określa i w jaki sposób ? czy też raczej gdzie można się przekonać czy ktoś prywatnej działki nie uznaje za miejsce publiczne ? Ad 2 - z tym się od początku liczę (chociaż odszkodowanie będzie się należało za zabrany kawałek ziemi to pewnie i tak by go nie starczyło na ogrodzenie) dlatego nie chcę całego ogrodzenia stawiać "w granicy" Ad 3 - a to jest bardzo ciekawy temat, spróbuję go zgłębić bo nie jednokrotnie już widziałem słupy różnego rodzaju stojące za czyimś ogrodzeniem Co więcej - przy uzyskiwaniu PnB musieliśmy uzgadniać położenie domu z PGE, ale o ogrodzeniu się nawet słowem nie zająknęli (a było naniesione na projekcie zagospodarowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 ad1. Miejsce publiczne, to takie miejsce, które jest dostępne dla wszystkich (bez biletów, zezwoleń, itp.) - inaczej przestrzeń publiczna.Jak na tej drodze będzie szlaban, albo informacja że droga tylko dla właścicieli, to nie będzie to miejsce publiczne, bo droga dostępna tylko dla "wtajemniczonych" ad2. Mylisz pojęcia - odszkodowanie za postawiony płot, a nie za ziemię. ad3. Nie musi być formalnie. Nieformalnie skutki będą jak będzie awaria i "zryją Ci rabatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeTNK 18.08.2014 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Ad 1. Mam dokument z gminy stwierdzający, że działka leżąca przy tejże drodze prywatnej nie ma dostępu do drogi publicznej. WSA w orzeczeniu z 2012 stwierdził "Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2007 r., Nr 19, poz. 115 ze zm.), drogą publiczną jest droga zaliczona na podstawie tej ustawy do drogi krajowej, drogi wojewódzkiej, drogi powiatowej i drogi gminnej, z której może korzystać każdy zgodnie z jej przeznaczeniem. Natomiast ulice leżące w ciągu dróg publicznych należą do tej samej kategorii co te drogi. Zatem ulice, które nie leżą w ciągu dróg publicznych są drogami wewnętrznymi. Zdaniem WSA uznać zatem należy, że droga wewnętrzna, która nie jest ulicą ogólnodostępną lub placem ogólnodostępnym nie ma charakteru miejsca publicznego, w rozumieniu przepisu art. 30 ust. 1 pkt 3 Prawa budowlanego, co oznacza, że budowa ogrodzeń (poniżej 2,2 m) na granicy z taką drogą wewnętrzną lub placem nie wymaga zgłoszenia właściwemu organowi.." http://www.budownictwo.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/budowa-ogrodzenia-na-terenie-prywatnym-nie-wymaga-zgloszenia Ad 2 Chodziło mi o to, że odszkodowanie za kawałek działki pod drogę (gdyby już doszło do jej "przejęcia") pokryłoby tylko kawałek kosztów przesunięcia ogrodzenia, ale liczę się z tym. Zdaje sobie sprawę, że za ogrodzenie nikt by nie chciał płacić. Ad 3 Jak zryją rabatkę to będą musieli naprawiać - to jest chyba oczywiste (i są na to przepisy). Zresztą co tu mówić o rabatce , słup dwunożny jest to przecież nie będę pod nim robił ogródka. A tak ogólnie to co niby powinienem zrobić ? Ogrodzić za słupem czyli oddać "za frajer" kawał ziemi po który jeszcze ktoś potem rękę wyciągnie "przez zasiedzenie" ? Czy może w ogóle się nie grodzić najlepiej bo przecież ktoś może za 5 lat wpaść na pomysł, żeby nam zabrać nie 3 a 6 metrów na drogę. Wracając do sedna - WZ obowiązują w stosunku do prac które można wykonywać bez pozwolenia i zgłoszenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Wracając do sedna - WZ obowiązują w stosunku do prac które można wykonywać bez pozwolenia i zgłoszenia ? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Czy może w ogóle się nie grodzić najlepiej bo przecież ktoś może za 5 lat wpaść na pomysł, żeby nam zabrać nie 3 a 6 metrów na drogę. jak beda chcieli budować u was stadion, to zabiorą też dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts