Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 58m2 - problem z urzadzeniem salonu z kuchnia

bulimistrz

Recommended Posts

Witam ,

Jestem na etapie rozmow dotyczacych aranzacji mieszkania. Niestety mam problem z projektem pokoju dziennego z aneksem kuchennym. Mieszkanie ok 58m2.

Atualnie bardzo wstepna aranzacja w zalaczniku , jednak nie jestesmy z niej do konca zadowoleni. Chodzi głownie o umiejscowienie TV , kanapy o stołu jadalnego lub lady kuchennej.

Mieszkanie dla rodziny dwu osobowej z widokiem na potomka.

Bardzo prosze o sugestie.

Pozdrawiam serdecznie

dla murator.jpg

Niestety mało wymiarów, ale spróbowałabym jeszcze zmniejszyć trochę sypialnie na dodatkowa szafę. Szafa może być od strony sypialni lub od strony przedpokoju. W ubikacji miskę wc postawiłabym przodem do wejścia. ;)

Na rzucie widać, że parapety są na wys. 84 cm. Moim zdaniem blat na wys. parapetu jest za nisko, bo powinien mieć ok. 90 cm wys. Zatem proponowałabym blat roboczy przy wejściu, a równolegle do niego można zrobić słupek ze sprzetami (lodówka, piekarniki). Co prawda, kuchnia cześciowo zostaje oddzielona od pokoju, ale na ścianie słupkowej mozna powiesić telewizor.

Wstawiłam tam tez niewielki stół, ale nie wiem czy jest tam na niego dostatecznie dużo miejsca.:rolleyes:

M2.jpg

Witaj,

Bardzo Dzekuje za sugestie, jednak blat na wysokosci okna (84cm) wydaje mi sie odpowiedni z racji tego, ze wzrost domowników jest ponizej 180cm.

Z tego co wiem miska WC nie powinna sie znajdowac na przeciwko drzwi wejsciowych. Dobrym zabiegiem było przedłuzenie scianki WC przez co pomieszczeznie zwiekszyło powierzchnie.

Ciekawe natomiast jest rozwiazanie z tym słupkiem, myslelismy równiez aby zastosowac tam lade oddzielajaca kuchnie. Teoretycznie mozna by dodac scianke od wyjscia na loggie w strone pokoju i na niej umiescic TV. Zastanawiam sie tylko czy odległośc kanapy od TV nie bedzie za mała...

Ogólnie cieżka sprawa z ta aranzacja ;)

Z miską wc zgadzam sie, raczej powinno się unikać stawiania jej na wprost drzwi, ale raczej w większych pomieszczeniach, gdzie jest na to miejsce. Natomiast w takim typowym wc miska powinna byc tak ustawiona, aby było przed nią min. 70 -100 cm. Po to, żeby, wystając, nie uderzać sie w głowę.

Co do blatu, to oczywiście każdy ma swoje priorytety, moim było właśnie podwyższenie blatu do 90 cm, a mam 164 cm wzrostu:)