booze91 21.08.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, tak na wstępie: robię projekt domu pasywnego jako pracę inż. i mam pewne wątpliwości. Czy izolacja przeciwwilgociowa może być rozwiązana tak jak na poniższym detalu? Drugie pytanie: Czy warstwy na płycie/ pod płytą są poprawnie zrobione? Wg PN min. głębokość posadowienia to 50cm przy gruntach niewysadzinowych, w moim przypadku będzie ona liczona od spodu płyty czy od spodu XPSu? Zakładam najlepsze warunki gruntowe tzn. grunt niespoisty (np. pospółka czy żwir ;p) i brak wód gruntowych. Izolacja termiczna na cokole wykonana ze styroduru. Będę wdzięczny za Wasze uwagi i sugestie. Pozdrawiam Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez booze91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 21.08.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Wg mnie (laika) rozwiązanie jest mocno przekombinowane. Po pierwsze 20cm izolacji nie zapewni Ci domu pasywnego, a po drugie zbudowałeś sobie ogromny akumulator ciepła/zimna w postaci zbiornika piasku.Samo posadowienie płyty i głębokość - można zrobić opaskę przeciwwysadzinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booze91 21.08.2014 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Grunt jest niewysadzinowy jak już napisałem, wg PN min. głębokość posadowienia to 0,5m więc wg mnie tak musi być, a ta warstwa piasku to po te żeby wyprowadzić sobie poziom parteru powyżej poziomu gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.08.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Wg PN min. głębokość posadowienia to 50cm przy gruntach niewysadzinowych, w moim przypadku będzie ona liczona od spodu płyty czy od spodu XPSu? jako przyszły inż warto obalać mity jakiś głębokości posadowienia. Jest na to odpowiednia norma. Inaczej to cuda wychodzą, weź grunt gdzie trzeba wg pewnego kultu głębokości przymarzania 1,2 m ... leśne dziadki robią wymiany gruntu, dwie płyty ... różne cuda ... Płyta ma być w pracy inż wysublimowana do cna. Pierwsze zacznij od zestawienia obciążeń wiatr / śnieg ... aż dojdziesz do obciążenia płyt ! tylko nie licz tak że zbierzesz obciążenie z płyty jako użytkowe i policzysz jako strop to jest błazenada ... Opaska przeciw wysadzionowa to jest pierwszy plus ... A Hf płyty łącznie ze żwirem minimum to 35 cm czyli całe prawie nic ... humus 15 cm i 20cm podkładu to jest minimu posadowienia płyty na każdym gruncie ...i każdym miejscu w kraju... no oprócz truni w tatrach. Płytę musisz policzyć programem... inaczej bzdury wychodzą na kółkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booze91 21.08.2014 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Dzięki מרכבה za rzeczową wypowiedź, jednak Twoja wypowiedź odnośnie głębokości przemarzania nie jest dla mnie do końca jasna. Cytując PN-81/B-03020: ...zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu nie powinno być mniejsze niż 0,5m; projektowanie zagłębienia mniejszego niż 0,5m wymaga uzasadnienia, ... To w końcu dobrze zaplanowałem poziom płyty fundamentowej 0,5m poniżej powierzchni gruntu i jeszcze pod tym XPS? Jaki jest sens robienia opaski przeciwwysadzinowej jeśli założyłem sobie grunt niewysadzinowy? Byłbym wdzięczy jeśli mógłbyś się wypowiedzieć na temat warstw na płycie fund. które zaplanowałem (nie jestem do końca pewien tego rozwiązania z pospółką pomiędzy płytą a posadzką - nie wiedziałem jak inaczej mogę podnieść poziom parteru) i czy widoczna izolacja przeciwwilgociowa byłaby dobrze wykonana (zamiast izolacji bitumicznej miała być folia ). Co do obliczeń płyty to pewnie będę je robił w jakimś programie ale narazie sobie tym głowy nie zaprzątam ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.08.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Robisz tak ... humus out jakieś 15 cm... później wybierasz jeszcze 20cm i robisz tam lekki spadek ku brzegom ... 0,5% max nawet mniej ... dajesz geowłókninę... na to 5cm piachu ... kruszywo 15cm ... piach 5cm zagęszczasz. Jaki jest sens robienia opaski przeciwwysadzinowej jeśli założyłem sobie grunt niewysadzinowy? to źle .. nie ma lekko właśnie ma być wysadzinowy, poczytaj Budownictwo Ogólne Tom II "Fizyka Budowli" http://www.sklep.architekci.pl/budownictwo-ogolne-tom-2-fizyka-budowli.html doczytasz co i jak z tym gruntem. Ten kult głębokości przymarzania pachnie głębokim PRL'em ma to uzasadnienie.. ale dla domów bez izolacji. Warstwy są przekombinowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booze91 21.08.2014 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Przytocze dłuższy fragment PN-81/B-03020: 2.2.2. Zalecenia szczegółowe. Głębokość posadowienia powinna spełniać następujące warunki: a) zagłębienie podstawy fundamentu w stosunku do powierzchni przyległego terenu nie powinno być mniejsze niż 0,5 m; projektowanie zagłębienia mniejszego niż 0,5 m wymaga uzasadnienia, b) w gruntach wysadzinowych głębokość posadowienia nie powinna być mniejsza od umownej głębokości przemarzania mierzyć od poziomu hz , którą projektowanego należy przyjmować zgodnie z rys. 1, dla danej części kraju; Grunty wysadzinowe "zatrzymują" wodę i w skutek przemarzania gruntu zwiększają swoją objętość co może spowodować "podniesienie" budynki i różne spękania czy awarie. A zapis 2.2.2 a) dotyczy gruntów niewysadzinowych i te min. 0,5m nie ma związku z granicą przemarzania. nie wiem gdzie Ty tu PRL widzisz :S. Oczywiście głębokość posadowienia budynków na gruntach wysadzinowych można zmniejszyć układając warstwę izolacji termicznej na gruncie wokół budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.08.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 PN-81 przecież PRL.. ta norma była ok kiedy nie było izolacji termicznej, a węgiel był po 100 zł za tonę. Wyobrażasz sobie wymianę 1,2 m gruntu tylko dla tego że niby nie ma innego sposobu ... to masakra dla inwestora ... a tylko przez brak wiedzy inż .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booze91 21.08.2014 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Tak uczą na uczelni. Zresztą w książce "Budownictwo ogólne. Tom III" w wydaniu z 2011r. jest to samo. Jest jedynie wzmianka, że: Fundamenty wewnątrz obiektu budowlanego, gdzie po wykonaniu obiektu podłoże gruntowe będzie zabezpieczone przed zamarzaniem, moga być posadowione powyżej głębokości przemarzania, mierzonej od dna wykopu, lecz pod warunkiem, że w okresie wykonywania obiektu budowlanego podłoże to będzie osłaniane przed przemarznięciem, co powinno być zaznaczone na rysunkach w projekcie. Skonsultuję się jeszcze z promotorem, ewentualnie z kimś od gruntów . Możesz mi jeszcze wytłumaczyć to: Robisz tak ... humus out jakieś 15 cm... później wybierasz jeszcze 20cm i robisz tam lekki spadek ku brzegom ... 0,5% max nawet mniej ... dajesz geowłókninę... na to 5cm piachu ... kruszywo 15cm ... piach 5cm zagęszczasz. W jakim celu akurat tam ten spadek jest potrzebny? Nie wystarczyłoby zdjąć humus, wymienić grunt na jakieś 30cm zagęszczając co 15cm i wtedy bezpośrednio na to styrodur, izolację przeciwwilgociową i płytę? Na studiach nie robiliśmy żadnego projektu płyty fund. stąd mogą wynikać moje wątpliwości ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.08.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Aby Ci się woda opadowa nie pchała pod płytę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.08.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 tu masz taka płytę oni nawet piszą o spadku 1%. to co pokazałeś wygląda jakbyś się zaraził od nydara buforem z piasku pod podłogą. na dom pasywny to nie ma sensu. ilość izolacji płyty zależy od domu. przykładowo dom parterowy będzie potrzebował te 25cm a w domu piętrowym może starczyć te 20cm bo inaczej się rozkładają straty. ja pod swój planuję coś takiego ale ja będę robić dom piętrowy z dwiema pełnymi kondygnacjami. ale tak jak czołgista radzi są od tego programy więc licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.08.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Kamil szkic płyty Twój jest poprawny, ale zbrojenie już nie. Weź też poprawkę na Twoje fu garażowe...też można opaską polecieć a nie 1,2m jamu kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.08.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Kamil szkic płyty Twój jest poprawny, ale zbrojenie już nie. Weź też poprawkę na Twoje fu garażowe... też można opaską polecieć a nie 1,2m jamu kopać zbrojenie to tylko poglądowo dałem że będzie bo jakie będzie to nie wiem, zależy co konstruktor wyliczy. ja chciałbym dać tradycyjne zbrojenie pod ściany nośne a pod resztę zbrojenie rozproszone. uważasz że tak nie można? jeżeli chodzi o fundament garażu to myślisz po prostu że ława może być płycej i zrobić opaskę? to by miało nawet sens. a w przypadku jeżeli przynajmniej na 1m głębokości jest glina to też można zebrać tylko 0,5m gruntu czyli te 20cm humusu i 30cm gliny i zasypać piaskiem i ubić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 04.09.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Witam, tak na wstępie: robię projekt domu pasywnego jako pracę inż. i mam pewne wątpliwości. Czy izolacja przeciwwilgociowa może być rozwiązana tak jak na poniższym detalu? Drugie pytanie: Czy warstwy na płycie/ pod płytą są poprawnie zrobione? Wg PN min. głębokość posadowienia to 50cm przy gruntach niewysadzinowych, w moim przypadku będzie ona liczona od spodu płyty czy od spodu XPSu? Zakładam najlepsze warunki gruntowe tzn. grunt niespoisty (np. pospółka czy żwir ;p) i brak wód gruntowych. [ATTACH=CONFIG]276019[/ATTACH] Izolacja termiczna na cokole wykonana ze styroduru. Będę wdzięczny za Wasze uwagi i sugestie. Pozdrawiam Witaj, nie wiem czy jeszcze jest temat aktualny, ale może inni skorzystają z tego materiału. na dole strony są na czerwono zaznaczone strony w pdf. Tam są rysunki techniczne pokazane są płyty fundamentowe. Ta twoja uczelnia to b. dziwna uczelnia. Pozdrawiam Janek http://www.aufbaudienst.de/fundamente.htm edyt: a może o taką pytę Ci chodziło: http://www.youtube.com/watch?v=tFxUtOWe7VA Edytowane 4 Września 2014 przez 17jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.09.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witaj, nie wiem czy jeszcze jest temat aktualny, ale może inni skorzystają z tego materiału. na dole strony są na czerwono zaznaczone strony w pdf. Tam są rysunki techniczne pokazane są płyty fundamentowe. Ta twoja uczelnia to b. dziwna uczelnia. Pozdrawiam Janek http://www.aufbaudienst.de/fundamente.htm edyt: a może o taką pytę Ci chodziło: http://www.youtube.com/watch?v=tFxUtOWe7VA Uważasz ,że to co pokazał jest bez sensu? Wydaje mi się ,że w takim fundamencie można sporo energii przechować a ściany choćby z samej izolacji. W tych 40-tu cm. można wiele rzeczy schować. Choćby inst. grzewczą czy inst. do łapania zimowego słonecznego ciepełka . Dużo tego nie ma zimą ale w okresach przejściowych ,czemu nie. W lecie można takim fundamentem chałupę chłodzić itd,itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_74a 12.12.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Od dolu Styrodur 2x10Plyta fundamentowa 20-25 cmizolacja bitumicznaStyropian od10 cmwylewka podlogowa 5,5-10 cmparkiet,plytki i itp.izolacja pionowa fundamentu Styrodur 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Hmmm dokładanie roboty z wylewką i izolacją pod nią, jeśli jest już płyta to imo warto skrócić niepotrzebne roboty i to wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.03.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Od dolu Styrodur 2x10 Plyta fundamentowa 20-25 cm izolacja bitumiczna Styropian od10 cm wylewka podlogowa 5,5-10 cm parkiet,plytki i itp. izolacja pionowa fundamentu Styrodur 10 cm a może od dołu styrodur 2x5cm folia płyta fundamentowa 20-25cm styropian EPS150- 2x10cm folia wylewka jastrych -5cm ewentualnie z wodną podłogówką parkiet, płytki izolacja pionowa- 2x10cm EPS150 ??? Edytowane 4 Marca 2015 przez kamilb1987b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 06.03.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Hmmm dokładanie roboty z wylewką i izolacją pod nią, jeśli jest już płyta to imo warto skrócić niepotrzebne roboty i to wykorzystać. Sam zastanawiam, się nad takim rozwiązaniem. Z jedną zmianą: styro między płytą a wylewką 3-4 cm na instalację elektryczną w peszlach i lekką izolację podłogówki. Chcę mieć możliwość sterowania ogrzewaniem w pomieszczaniach w zależności od potrzeb i nasłonecznienia. Liczyłem i wiem, że to podniesienie wartości inwestycji, ale przecież budujemy po to, aby było komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 06.03.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam, Ponieważ jestem na etapie przygotowania do budowy - przesyłam schemat płyty, którą zaprojektował mój architekt. Jest trochę inna niż te zamieszczane przez Państwa. Czy moja płyta jest w porządku? Jeśli chodzi o grunt, to opinia geotechnika jest następująca: "Wiercenia badawcze przeprowadzone w analizowanym podłożu potwierdziły występowanie piasków rzecznych, wykształconych jako piaski drobne i średnie, zalegających co najmniej do rozpoznanej głębokości wynoszącej 4,0 m p.p.t. Występujące w analizowanym podłożu utwory niespoiste (piaski drobne oraz piaski średnie) są w stanie średnio zagęszczonym. W wykonanych otworach badawczych stwierdzono występowanie swobodnego zwierciadła wód gruntowych na głębokości 2,00-2,10 m p.p.t. (...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts