Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fudnamentowa - dom pasywny

booze91

Recommended Posts

To nieznana nikomu technologia Klingońska, ściany lewitują na izolacji termicznej, cóż ale za to jest wiesz przynajmniej, że światło parteru ma 300cm

.. gdzie wg ISO powinno wymiarować się w mm. Kota wysokości zachodzi na wymiar ..:bash:

A o konstrukcji się nie wypowiem.. bo na Klingońskich lewitujących ścianach się nie znam

Z jakiego Nadleśnictwa jest ;)

Edytowane przez מרכבה

Mniejsza o te rys, http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=307507&d=1425651189

naprawdę ja się nie znam na technologi Kilngonów :( tu ściany fruwają ...

a cała zaleta płyty polega, aby ją chcieć posadzić na izolacji nie pod ..:p

Ściema idzie na całego, z tymi Klingonami to żart, ale tak jak wygląda płyta stropowa, tak samo winno być na płycie fu, a tu jest jawna zmyłka.

Totalny bez sens wykonania takiej płyt, zero zalet!

Belki pod słupami dachowymi, też nie są potrzebne, i tak jest punktowe obciążenie i tak, ze względu na sztywność tych że belek.

Dla mnie szczytem niechlujstwa jest podanie wymiaru grubości stropu i zakrycie go przez izolację...

Edytowane przez מרכבה

Ta geokrata ma stabilizować skarpę przed ruchami gruntu, chodzi o wymywanie cząstek, tegoż gruntu.

a na drugim 1,5m nasypanego piachu.

Zastanawiam się też nad kosztami, czy nie lepiej zrobić zwykły fundament jak w projekcie + adaptacja do warunków na działce.

Zawsze można zrobić też kawałek ścianki oporowej, bo by mi wyleciało. Co by ten nasyp był w jednym miejscu.

• 6 months później...
Mam pytanko bo widzę, że dyskusja się toczy na interesujący mnie temat.

Mam działkę ze spadkiem, glinę i wysoki poziom wód gruntowych (dochodzący do 0,5m ppt.). Z tego co się naczytałem na forum to dobrym rozwiązaniem dla mnie będzie płyta. tylko obawiam się, że ona po tej glinie zjedzie z tego spadku.

Z tego co rozumiem to ściągam humus, nawożę piachu tak aby wyrównać teren pod dom + conajmniej 1 metr z każdej ze stron. Później to zagęszczam i na tak przygotowanym terenie kładę płytę po wcześniejszym wykopaniu około 30cm, dobrze myślę? Jeśli tak to gdy dolna krawędź płyty będzie powyżej poziomu rodzimego terenu to czy mi ta płyta nie zjedzie po zboczu?

Postarałem się narysować tą sytuację, choć beztalencie ze mnie kompletne w tej materii:

Tak w ogóle.. czemu przesuwasz dom w kierunku skarpy zamiast w drugą stronę? Chyba, że to tylko taki rys. dla pokazania sytuacji.

Sam rozpoczynam za jakieś 2 mc budowę i mam podobną sytuację na wąskiej działce (19m) ale mam 4m-dom-6m-skarpa. Pierwotnie miało być nawet 3m bez okien byle jak najdalej od spadku ale jednak te 6m to spory zapas. Skarpę mam od 1 do 2m spadku :) Pójdzie geosiatka, na to zapewne odpowiednia roślinka z dobrym korzeniem albo coś innego na wzmocnienie i finito.... Do tego odpowiednie odwodnieni i powinno być oki. Nawet myślę że z 0,5 metra tą skarpę zetnę (takie dwa schodki po 1m) co jeszcze bardziej ją wzmocni niż 2m po prostej w dół. A na ów stopniu ogrodzenie :)

Ps. fundament to oczywiście płyta.

Domek_skarpa_2.jpg

Edytowane przez Janek795

Hmmm dokładanie roboty z wylewką i izolacją pod nią, jeśli jest już płyta to imo warto skrócić niepotrzebne roboty i to wykorzystać.

wylanie płyty z dokładnością jak dla jastrychu graniczy z cudem, czyli dochodzi przygotowanie płyty pod okładziny posadzkowe (płytki parkiety itp.) czytaj wylewka samopoziomująca.

Na końcu może się okazać że zacieranie płyty + samopoziom wyjdzie w podobnej cenie jak wylewka cementowa.

wylanie płyty z dokładnością jak dla jastrychu graniczy z cudem, czyli dochodzi przygotowanie płyty pod okładziny posadzkowe (płytki parkiety itp.) czytaj wylewka samopoziomująca.

Na końcu może się okazać że zacieranie płyty + samopoziom wyjdzie w podobnej cenie jak wylewka cementowa.

A czemu ma się nie dać (z tematu o płycie fundamentowej) - pływa aż miło:

Tutaj to inna bajka:

Edytowane przez Janek795

A czemu ma się nie dać (z tematu o płycie fundamentowej) - pływa aż miło:

Tutaj to inna bajka:

pierwszy filmik to beton samozagęszczalny, sprawdź cenę i porównaj z wylewką

drugi to klasyczne zacieranie betonu, wyprowadź powierzchnię pod parkiet to pogratuluję.

3 sprawa to zróżnicowanie wysokości pod różne wykończenia posadzki.

Nie wątpię że cena wyższa... odpowiedziałem tylko na "wylanie płyty z dokładnością jak dla jastrychu graniczy z cudem" :)

A tak z ciekawości bo jestem ciekawy - jaka jest +/- cena takiego betonu? Aby mieć faktyczne porównanie. Wrzucając w gogle nie mogę odszukać konkretnego cennika :/