kerth 22.08.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Mamy 16 współwłaścicieli działki drogowej. Część już mieszka, część jeszcze nie zaczęła budowy.Aby podłączyć wodę i ścieki, musimy (?) ustanowić służebność.Niestety od 2 miesięcy nie możemy się wszyscy zebrać u notariusza. Ciągle komuś nie pasuje.Czy jest jakaś inna możliwość ustanowienia tej służebności, czy musi być przez notariusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.08.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 A dlaczego razem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 22.08.2014 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Tak twierdził notariusz, że razem. Czy to znaczy, że mam zmienić notariusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.08.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 22.08.2014 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Rozumiem, dziękuję (w sumie szkoda, że dopiero o to pytam, bo już bym miał sprawę załatwioną)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 starczy, że dokument będzie u notariusza i zainteresowani podpiszą go w okresie np. miesiąca, w dowolnie wybranym przez siebie dniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerth 29.08.2014 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Elfirko droga!To może jeszcze mi podpowiesz, który notariusz coś takiego umożliwi w okolicach Poznania (jeśli masz takie doświadczenia)? Czy to norma, czy raczej odstępstwo? Mój notariusz coś bardzo kręci nosem, a z drugim jestem umówiony na poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.08.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Bo to chodzi o czas - czytaj ..................... kasę. Jak są wszyscy jednocześnie, to czyta, podpisują się wszyscy i finito.Jak przychodzą na raty, to mu się czas załatwienia sprawy wydłuża, a raczej nikt nie chce pracować za darmo.Czyli dogadać się ile będzie sobie liczył za "zwłokę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Elfirko droga! To może jeszcze mi podpowiesz, który notariusz coś takiego umożliwi w okolicach Poznania (jeśli masz takie doświadczenia)? Czy to norma, czy raczej odstępstwo? Mój notariusz coś bardzo kręci nosem, a z drugim jestem umówiony na poniedziałek. Będzie kręcił nosem, bo to więcej zamieszania, ale kiedyś przeprowadzałam sprzedaz współwłasności (coś ze 48 współwłaścicieli rozsianych po całej Polsce) i znalazł się taki, co to przeprowadzil na raty. Ale niestety nie pamiętam która to była kancelaria. Podzwoń po kancelariach w mniejszych miastach, gdzie nie ma siedziby sądu. Oni się tam bardziej nudzą i idą na ustępstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotelany 30.08.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ale po co w ogóle służebność skoro istnieje współwłasność?? Zakładam, że jesteś jednym ze współwłaścicieli tej drogi - mylę się? Jeśli tak jest to nie tylko nie musisz ale wręcz nie możesz ustanowić żadnej służebności, bo służebność co do zasady jest prawem na rzeczy cudzej i na swojej własności ustanawiać jej nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ale po co w ogóle służebność skoro istnieje współwłasność?? Zakładam, że jesteś jednym ze współwłaścicieli tej drogi - mylę się? Jeśli tak jest to nie tylko nie musisz ale wręcz nie możesz ustanowić żadnej służebności, bo służebność co do zasady jest prawem na rzeczy cudzej i na swojej własności ustanawiać jej nie można. Bo to pewnie nie służebność tylko wyrażenie zgody na indywidualne podłączenia (czyli władnięcie w celach prywatnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.08.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Służebność na rzecz przyszłego właściciela sieci (wodociągów ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotelany 31.08.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Racja, pewno to właśnie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts