Chef Paul 03.07.2016 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 ... bez "gotowania w folii" http://www.thedailymeal.com/eat/secrets-great-steakhouses http://www.eater.com/2016/6/28/12055394/david-kinch-carlo-mirarchi-steak-grilling-video Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7129781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.07.2016 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 ... bez "gotowania w folii" http://www.thedailymeal.com/eat/secrets-great-steakhouses http://www.eater.com/2016/6/28/12055394/david-kinch-carlo-mirarchi-steak-grilling-videoNo cóż. Trzeba jeszcze znaleźć taką restaurację. W Polsce niestety mało prawdopodobne. Jest jednak w tym coś głębszego. Stek zrobiony w domu zawsze będzie smakował inaczej niż ten w dobrej knajpie. Czy gorzej? Trudno powiedzieć. Inaczej. Steki z torebki czyli sous vide są takie trochę bezbarwne smakowo, tj kompletnie nie czuć w nich tego subtelnego smaku lekko tylko podgrzanego mięsa a jeżeli marmurka jest trochę to jest to właśnie to co w steku lubimy najbardziej. Pozostałe patenty ... infrared heater. SF czysta . Myślę, że fajnie podsumował to wszystko prezenter z filmu. Robienie steków to nie tylko gotowanie. Jest jeszcze to wszystko dookoła, od znalezienia odpowiedniego mięsa zaczynając, na podaniu go kończąc. Takie smakowite hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7129788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 03.07.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Perm, powiem tak, ... ... na dzisiejszej kulinarnej mapie Polski, znajdziesz z powodzeniem to, czego szukają steak'owi smakosze. Znam kilka takich miejsc (Zielony Niedźwiedź, Butchery and Wine czy u Adasia Chrząstowskiego w Krakowie) Steak'i przygotowywane w domu, wyjdą również doskonałe, (a niejednokrotnie nawet lepsze), jeżeli będziesz dysponował, odpowiedniej jakości mięsem (np takim, jak od Grzesia Kwapniewskiego) i przestrzegał procedur czasu i temperatury. Sprzęt obojętny i nie ma tutaj wielkiego znaczenia czy będzie to grill węglowy (większa pracochłonność) czy gazowy pod przykryciem z odpowiednią grillową patelnią żeliwną (szybciej i czyściej). U mnie w normalnych marketach spożywczych, również rzadko się zdarza dostać "prime" ale w sklepach rzeźnickich, nie ma z tym żadnego problemu. Sądzę, że już niebawem, podobna sytuacja będzie i w Polsce (świadomość konsumencka jest na coraz wyższym poziomie). Pozdrawiam smakowicie ps - dziś u mnie, cała noga barania, pieczona w gorącym dymie ... tylko i wyłącznie z powodów "chorobowych", bo 4 Lipca przecież, to Dzień Steak'a właśnie (steak jutro u sąsiada) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7129860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.07.2016 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Sąsiad tak się rozpędził w pieczeniu steak'ów, że trochę ich zostało Musiały zostać "zagospodarowane", dnia następnego http://www.chefpaul.net/FB/DSC04384s.jpg ... kroimy na cienkie plastry http://www.chefpaul.net/FB/DSC04388s.jpg ... na masełku (nie żałować), cebulka, czosnek, papryka, później mięsko ... a jeszcze później, starty cheddar http://www.chefpaul.net/FB/DSC04390s.jpg ... podaję na gorącym pita Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7131754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 08.07.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 ... a tymczasem u Adasia Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7132651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.07.2016 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Drugi raz w Colorado... Zachęcony przez znajomych, którzy zachwycali się stekami postanowiłem zaryzykować. No cóż. W końcu nie był to stek z mikrofalówki. Zamówiłem stek z amerykańskiego Angusa określony jako "prime, dry-aged beef". Jaki to kawałek nie napisano. Przy innych pozycjach menu nie było żadnej informacji co to za mięso, jaki byczek i jak sezonowane a kelnerka nie potrafiła podać mi żadnych informacji. Cena 64 zł raczej nie wskazuje na jakieś wyjątkowe mecyje ale generalnie stek nie był zły. Oczywiście nie obyło się bez masła z ziołami, które w Colorado określają jako sos balsamiczny (!!!). Przydały się do pieczonych ziemniaków i szparagów. Zdecydowanie był to stek przyrządzony wcześniej czyli sous-vide. Mimo wszystko zjadłem z przyjemnością, bo i masło i przyprawy i pieczone ziemniaki i szparagi jak i samo mięso były smaczne. Zmienił się szef kuchni i to chyba dało pozytywny efekt. Szkoda, ze nie robią steków po prostu wyciągniętych z chłodni ale postęp już jest. Tak wygląda stek z Colorado: To jest medium rare A tak wygląda stek bez wcześniejszego obgotowywania (już nie z Colorado): Kolor mięsa w środku jest bardziej intensywny a granica między przypieczonym wyraźniejsza. Edytowane 13 Lipca 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7135376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.07.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Perm, wygląda przyzwoicie ... (rzekłbym w cenie) ... ale oszustów nie brakuje chyba nigdzie http://www.bonappetit.com/entertaining-style/trends-news/article/kobe-wagyu-steak-myths?mbid=social_facebook Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7135432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.07.2016 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Perm, wygląda przyzwoicie ... (rzekłbym w cenie) ... ale oszustów nie brakuje chyba nigdzie http://www.bonappetit.com/entertaining-style/trends-news/article/kobe-wagyu-steak-myths?mbid=social_facebook Świetny artykuł, choć dla większości smakoszy trochę abstrakcyjny, bo też kogo będzie stać na prawdziwy stek z Kobe. Może jako uzupełnienie ten film: http://www.insideedition.com/headlines/16132-many-restaurants-with-kobe-beef-on-their-menus-are-not-actually-serving-kobe-beef Jak oszukiwać to z uśmiechem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7135454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.07.2016 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Jest coś nowego na rynku. W Kaufland pojawiły się steki z polskich bydlątek., robione na rynek niemiecki jak się domyślam. Niestety nie piszą jaka rasa i jak długo sezonowane. Mają stosunkowo dużo marmurka co jest obiecujące ale cena 45 zł/kg czyli dosyć niska sugeruje gorszy gatunek. Na szczęście za niską ceną nie idzie kiepska jakość. Zapakowane bardzo ładnie: Z tyłu trochę informacji ale tych najistotniejszych brakuje: Marmurka naprawdę dużo jak na stek z marketu: Porcja w końcu wystarczająco duża, by normalny facet poczuł, że coś zjadł. Stek 350 - 400g, cena za taki kawałek około 15 zł czyli niewiele. Nie wszystkie kawałki na półce równo ucięte, nie wszystkie z dużą ilością marmurka. Trzeba przebrać, choć większość była ok. Grubość 2.5cm, mogłoby być więcej ale nie jest źle. Smak, dzięki marmurkowatości niezły. Tłuszczyk w steku to podstawa. Nie dorównuje wprawdzie choćby angusowi z Selgrosa ale z powodzeniem może konkurować ze stekami z Sokołowa czy rozbratlami z Lidla. Niezbyt kruchy, choć miękki, soczystość też przeciętna. Generalnie stek do zaakceptowania. Można kupić, podać znajomym i wstydu nie będzie. Zostawiłem sobie jednego, mam zamiar potrzymać go trochę w chłodzie ale w suchym miejscu. Przy takim marmurku powinien dojrzeć i być naprawdę dobry. Edytowane 14 Lipca 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7136272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.07.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Perm, wetrzyj dość grubo niejodowanej soli, zawiń szczelnie w folię spożywczą i przetrzymaj w lodówce 2-3 dni.Powinien być trochę lepszy, (nie dodawaj pieprzu, dodasz go przed samym pieczeniem), Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7136291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.07.2016 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Perm, wetrzyj dość grubo niejodowanej soli, zawiń szczelnie w folię spożywczą i przetrzymaj w lodówce 2-3 dni. Powinien być trochę lepszy, (nie dodawaj pieprzu, dodasz go przed samym pieczeniem),Ok, spróbuję. Jakieś przyprawy do tej soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7136310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 14.07.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Ok, spróbuję. Jakieś przyprawy do tej soli? Tak niespecjalnie, ale olej truflowy i biała patelnia to na mus. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7136323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.07.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Ok, spróbuję. Jakieś przyprawy do tej soli? Nic, ... sama sól niejodowana Tak niespecjalnie, ale olej truflowy i biała patelnia to na mus. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7136332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.09.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 zrobię dziś albo w czwartek http://www.eater.com/2016/9/8/12852740/whiskey ... tylko z drobną zmianą, "na szybko", zamarynuję "JD" przez kilka godzin Oczywiście, napiszę co z tego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7172021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 16.09.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Szanowni Stekożercy Wyszło powyżej moich oczekiwań. http://www.chefpaul.net/FB/DSC04721s.jpg Ribaye o grubości 3 cm, waga 0,85 kg. Podlałem czystą "marynatą" (JD) z obu stron, i dodatkowo delikatnie wtarłem w mięsko. Marynowałem w worku spożywczym, w lodówce przez 18 godzin. Po wyjęciu z lodówki, grubo solą i pieprzem. Pół godziny poleżały, by doszły do temperatury pokojowej i na bardzo mocno rozgrzany gridlle. 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej. http://www.chefpaul.net/FB/DSC04726s.jpg Niezmiernie smakowite Będę tak robił częściej. Zaleca się popijanie kąsków "marynatą" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7174390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2016 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Szanowni Stekożercy Wyszło powyżej moich oczekiwań. http://www.chefpaul.net/FB/DSC04721s.jpg Ribaye o grubości 3 cm, waga 0,85 kg. Podlałem czystą "marynatą" (JD) z obu stron, i dodatkowo delikatnie wtarłem w mięsko. Marynowałem w worku spożywczym, w lodówce przez 18 godzin. Po wyjęciu z lodówki, grubo solą i pieprzem. Pół godziny poleżały, by doszły do temperatury pokojowej i na bardzo mocno rozgrzany gridlle. 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej. http://www.chefpaul.net/FB/DSC04726s.jpg Niezmiernie smakowite Będę tak robił częściej. Zaleca się popijanie kąsków "marynatą" Wow! Dwie rzeczy, które bardzo lubię. Idę po steki. Jack gości w moim domu na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7174549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 18.10.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 polska wołowina w Butcheryandwine Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7196989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.10.2016 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 (edytowane) polska wołowina w Butcheryandwine [ATTACH=CONFIG]370504[/ATTACH] Wygląda świetnie! Marmurka sporo, wybór też niczego sobie. Skąd oni ją biorą? Tak przy okazji. Wybrałem się ponownie do "Steakhouse Colorado" zachęcony recenzjami i informacją o zmianie chefa. Zamówiliśmy z kolegą "Black Angus", bo nic lepszego tam nie ma (co nie znaczy oczywiście, że Angus jest zły). Nie zgadniecie co się stało. Ja dostałem Angusa a kolega jakieś nie wiadomo co. Wyglądały identycznie, smakowały zupełnie inaczej. Zawołaliśmy kelnerkę i zapytaliśmy skąd to mięso. Odpowiedź brzmiała mniej więcej: " a nie wiem ale zdaje się z Sokołowa" Mój to był zdecydowanie Angus. Naprawdę smaczny stek, dobrze usmażony na rare, dobrze przyprawiony. Kolega dostał najwyraźniej coś z Sokołowa i to chyba z Biedronki, bo pogryźć było ciężko. Kelnerka stwierdziła, że dostaliśmy to samo, podobnie kucharz. :D:D Nikogo bardziej kompetentnego tam nie było więc nawet nie mieliśmy z kim porozmawiać. Wiocha! Edytowane 19 Października 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7197988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.10.2016 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Kupiłem jakieś nowe steki w Auchan. Dwóch różnych polskich producentów ale cena, raczej niska sugeruje, że specjalnie dobre to nie będzie. No nic, zjemy zobaczymy. Jednak nie o tym chciałem. Od dłuższego czasu okazyjnie tylko udaje mi się kupić dobry stek. Dobry tzn przynajmniej choice wg kryteriów amerykańskich. Na polską rzeczywistość przekłada się to na stek importowany, bo z polskiego chowu na taki jeszcze nie trafiłem. Takich importowanych steków jest na lekarstwo. Czasem oczywiście przywiozę sobie coś z UK ale za często tam nie jeżdżę. Sklepów takich jak befsztyk, czy u Kwapniewskiego u mnie w Szczecinie nie ma. Szczerze mówiąc obrzydły mi te byle jakie steki z Sokołowa i podobne. Nie są złe jak pisałem ale zachwycić się nimi trudno. Nie ten smak, nie ten aromat. Mimo, że uwielbiam steki, to rezygnuję z jedzenia byle czego. Złapałem się na tym, że nie mam chęci nawet spróbować tych tanich steków z Auchan. No nic, albo dobre albo wcale. Z przymusu będę jadł steki rzadko ale za to smacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7202139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.10.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Ktos juz probowal? http://herefordwarmia.pl/steaki/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/44/#findComment-7204347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.