Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za chwilę przedstawię Państwu stek,który może konkurować ze stekami Chef.P. Może ale nie musi.Zrobię go z

http://www.zgrilla.pl/category/wolowina-z-grilla/ Panie perm niech Pan popatrzy ile jest smaku w tym prezentowanym w linku.

Życzę smacznego i niech się Pan nie boi fotek z pańskich osiągnięć stekowo -kulinarnych.Sam Pan powiedział ,że

Myślę, że wiele osób dopiero teraz zorientuje się jakie w kupowaniu i przygotowaniu steków popełnia błędy.

Pan popełnia je nader często a smaku stekom nie przybywa jak Pan stwierdza:

Piszę, że stek był smaczny. Niewiele to znaczy ale nie wiem jak inaczej oddać odczucie przy jedzeniu.

Niech Pan to po prostu pokaże.

Edytowane przez niktspecjalny

Obiecany P. perm.Niech Pan powie z jakiej części zwierzęcia jest to mięso na stek.

http://images67.fotosik.pl/297/1d87f656f63ee244med.jpg

Wszak już wszystkie polskie Pan próbował.Asi wybacz nie ma tu żadnej złośliwości.Chcę jak autor dojść do sedna sprawy w doborze dojrzewającej wołowiny na steki.

Miałem napisać dużo wcześniej (przepraszam ale jakoś wypadło mi z głowy i później zapomniałem).

Porada dla "stekożerców" posiadających kuchenki z płytą elektryczną.

Żeliwną patelnię (przetartą bardzo cienką warstwą oleju) należy rozgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Postawić na rozgrzanym palniku, położyć mięso i przypiekać po dwie minuty z każdej strony, wstawić na powrót do piekarnika i dopiec do pożądanego stanu wypieczenia (czas zależy od grubości i rodzaju steak'a)

Miałem napisać dużo wcześniej (przepraszam ale jakoś wypadło mi z głowy i później zapomniałem).

Żeliwną patelnię (przetartą bardzo cienką warstwą oleju) należy rozgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Postawić na rozgrzanym palniku, położyć mięso i przypiekać po dwie minuty z każdej strony, wstawić na powrót do piekarnika i dopiec do pożądanego stanu wypieczenia (czas zależy od grubości i rodzaju steak'a)

Ooo, super porada , mam nadzieję, że na indukcyjnej kuchence też tak można, prawda?

porada niezwykle użyteczna a nie wpadłbym na taki "patent"

dzięki!

Narazie stekowa posucha, ciekawe, gdzie perm zaginął?

... no ... u mnie Perm'a nie ma ;) ... może do Mie (w Japonii) się wybrał :) ... tam najlepsza wołowina na świecie

... "posucha" chyba dlatego, że ludzie kojarzą temat z grillem (którego można przecież używać w Polsce przez rok cały a nie tylko w tzw "sezonie") ...

No to w oczekiwaniu na perma:)

Trochę wiedzy, snobizmu, o miesie, o marmurku i w ogóle...

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16855035.html

troszkę "nieprecyzyjne" (że nie nazwę inaczej :) ) te sensacje na temat wołowiny ;) "galicyjska najlepsza na świecie" :lol: ... cóż ... każda sroka swój ogon chwali (przecież to w końcu artykuł reklamowy :) ) ... co oczywiście nie oznacza, że Hiszpania nie posiada najwyższej klasy produktów spożywczych

ps - kg oryginalnej wołowiny Kobe kosztuje ponad 500 USD (od roku 2012 wznowiono import USA za zgodą USDA, jednakowoż w bardzo śladowych ilościach do certyfikowanych restauracji.

Do Europy nie ma importu oryginalnej Kobe.

Kobe-style, np krzyżówki hodowane np w Texas dostępne bez problemu w cenach od 20 USD/LB

Narazie stekowa posucha, ciekawe, gdzie perm zaginął?
Posucha, bo i steków nie ma. :( Kupuję te z Auchan lub z Sokołowa (ale nie te "kruche") i jeszcze się nie zawiodłem. Szykuję się na steki na zamówienie. Kilka firm takie oferuje wysyłkowo. Chcę jednak kupić i zrobić wszystkie na raz, tak by, po pierwsze porównać smak, po drugie wygląd. Angus tu a angus tam. :) Zobaczymy na ile są do siebie podobne. Ćwiczę też temperatury i dochodzę do wniosku, że jak Chef pisał im bardziej gorąco tym lepiej. Problem w tym, że już teraz grzeję patelnię na gazie prawie 7 minut. Te 350 st chyba jest na kuchence gazowej nie do osiągnięcia. :(.

No to w oczekiwaniu na perma:)

Trochę wiedzy, snobizmu, o miesie, o marmurku i w ogóle...

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16855035.html

A my tu o jakiś stekach z Sokołowa. :) Miło poczytać. Mimo, że jak Paul pisze każda liszka... Ja z ciekawością przeczytałem o sposobie przyrządzania Wagyu Kobe.

... Ja z ciekawością przeczytałem o sposobie przyrządzania Wagyu Kobe.

Japończycy przyrządzają je trochę inaczej (generalnie na gazowym lub elektrycznym "griddle") ... no ale to oryginalne Kobe :)

Wagyu-style jest szeroko dostępne (nawet w Polsce z rodzimej hodowli) ... to bardzo dobra wołowina ale od oryginału " nieco" się różni :) (że o "galicyjskich" siedmioletnich byczkach nawet nie wspomnę) ;)

to ja nie-ortodoksyjnie dzisiaj, w piątek, wypróbuję lokalną polędwicę.

Pachnie tak, że o mało co na surowo ją zjadłam ;)

Tak więc -będę po nocy palić ogniska albo skorzystam z polecenia Chef'a Paula dla niezagazowanych.

Albo rozejrzę się za jakimś piecem martenowskim w okolicach :)

Pozostaję w kontakcie !

Edytowane przez Zochna