Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za chwilę przedstawię Państwu stek,który może konkurować ze stekami Chef.P. Może ale nie musi.Zrobię go z

http://www.zgrilla.pl/category/wolowina-z-grilla/ Panie perm niech Pan popatrzy ile jest smaku w tym prezentowanym w linku.

Życzę smacznego i niech się Pan nie boi fotek z pańskich osiągnięć stekowo -kulinarnych.Sam Pan powiedział ,że

Myślę, że wiele osób dopiero teraz zorientuje się jakie w kupowaniu i przygotowaniu steków popełnia błędy.

Pan popełnia je nader często a smaku stekom nie przybywa jak Pan stwierdza:

Piszę, że stek był smaczny. Niewiele to znaczy ale nie wiem jak inaczej oddać odczucie przy jedzeniu.

Niech Pan to po prostu pokaże.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6613465
Udostępnij na innych stronach

Obiecany P. perm.Niech Pan powie z jakiej części zwierzęcia jest to mięso na stek.

http://images67.fotosik.pl/297/1d87f656f63ee244med.jpg

Wszak już wszystkie polskie Pan próbował.Asi wybacz nie ma tu żadnej złośliwości.Chcę jak autor dojść do sedna sprawy w doborze dojrzewającej wołowiny na steki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6613508
Udostępnij na innych stronach

Miałem napisać dużo wcześniej (przepraszam ale jakoś wypadło mi z głowy i później zapomniałem).

Porada dla "stekożerców" posiadających kuchenki z płytą elektryczną.

Żeliwną patelnię (przetartą bardzo cienką warstwą oleju) należy rozgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Postawić na rozgrzanym palniku, położyć mięso i przypiekać po dwie minuty z każdej strony, wstawić na powrót do piekarnika i dopiec do pożądanego stanu wypieczenia (czas zależy od grubości i rodzaju steak'a)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6614158
Udostępnij na innych stronach

Miałem napisać dużo wcześniej (przepraszam ale jakoś wypadło mi z głowy i później zapomniałem).

Porada dla "stekożerców" posiadających kuchenki z płytą elektryczną.

Żeliwną patelnię (przetartą bardzo cienką warstwą oleju) należy rozgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Postawić na rozgrzanym palniku, położyć mięso i przypiekać po dwie minuty z każdej strony, wstawić na powrót do piekarnika i dopiec do pożądanego stanu wypieczenia (czas zależy od grubości i rodzaju steak'a)

 

Ooo, super porada , mam nadzieję, że na indukcyjnej kuchence też tak można, prawda?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6614589
Udostępnij na innych stronach

Ooo, super porada , mam nadzieję, że na indukcyjnej kuchence też tak można, prawda?

żeliwne gary i patelnie doskonale się sprawdzają na kuchence indukcyjnej :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6615010
Udostępnij na innych stronach

Porada dla "stekożerców" posiadających kuchenki z płytą elektryczną.

Żeliwną patelnię (przetartą bardzo cienką warstwą oleju) należy rozgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Postawić na rozgrzanym palniku, położyć mięso i przypiekać po dwie minuty z każdej strony, wstawić na powrót do piekarnika i dopiec do pożądanego stanu wypieczenia (czas zależy od grubości i rodzaju steak'a)

 

porada niezwykle użyteczna a nie wpadłbym na taki "patent"

dzięki!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6619148
Udostępnij na innych stronach

ktoś ... coś ...

 

ps - ... krajany ... z młodą szalotką ? ;)

 

Narazie stekowa posucha, ciekawe, gdzie perm zaginął?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6621056
Udostępnij na innych stronach

Narazie stekowa posucha, ciekawe, gdzie perm zaginął?

... no ... u mnie Perm'a nie ma ;) ... może do Mie (w Japonii) się wybrał :) ... tam najlepsza wołowina na świecie

 

... "posucha" chyba dlatego, że ludzie kojarzą temat z grillem (którego można przecież używać w Polsce przez rok cały a nie tylko w tzw "sezonie") ...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6621120
Udostępnij na innych stronach

No to w oczekiwaniu na perma:)

 

Trochę wiedzy, snobizmu, o miesie, o marmurku i w ogóle...

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16855035.html

troszkę "nieprecyzyjne" (że nie nazwę inaczej :) ) te sensacje na temat wołowiny ;) "galicyjska najlepsza na świecie" :lol: ... cóż ... każda sroka swój ogon chwali (przecież to w końcu artykuł reklamowy :) ) ... co oczywiście nie oznacza, że Hiszpania nie posiada najwyższej klasy produktów spożywczych

 

ps - kg oryginalnej wołowiny Kobe kosztuje ponad 500 USD (od roku 2012 wznowiono import USA za zgodą USDA, jednakowoż w bardzo śladowych ilościach do certyfikowanych restauracji.

Do Europy nie ma importu oryginalnej Kobe.

Kobe-style, np krzyżówki hodowane np w Texas dostępne bez problemu w cenach od 20 USD/LB

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6621187
Udostępnij na innych stronach

Narazie stekowa posucha, ciekawe, gdzie perm zaginął?
Posucha, bo i steków nie ma. :( Kupuję te z Auchan lub z Sokołowa (ale nie te "kruche") i jeszcze się nie zawiodłem. Szykuję się na steki na zamówienie. Kilka firm takie oferuje wysyłkowo. Chcę jednak kupić i zrobić wszystkie na raz, tak by, po pierwsze porównać smak, po drugie wygląd. Angus tu a angus tam. :) Zobaczymy na ile są do siebie podobne. Ćwiczę też temperatury i dochodzę do wniosku, że jak Chef pisał im bardziej gorąco tym lepiej. Problem w tym, że już teraz grzeję patelnię na gazie prawie 7 minut. Te 350 st chyba jest na kuchence gazowej nie do osiągnięcia. :(.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6622003
Udostępnij na innych stronach

No to w oczekiwaniu na perma:)

 

Trochę wiedzy, snobizmu, o miesie, o marmurku i w ogóle...

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16855035.html

A my tu o jakiś stekach z Sokołowa. :) Miło poczytać. Mimo, że jak Paul pisze każda liszka... Ja z ciekawością przeczytałem o sposobie przyrządzania Wagyu Kobe.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6622014
Udostępnij na innych stronach

... Ja z ciekawością przeczytałem o sposobie przyrządzania Wagyu Kobe.

Japończycy przyrządzają je trochę inaczej (generalnie na gazowym lub elektrycznym "griddle") ... no ale to oryginalne Kobe :)

Wagyu-style jest szeroko dostępne (nawet w Polsce z rodzimej hodowli) ... to bardzo dobra wołowina ale od oryginału " nieco" się różni :) (że o "galicyjskich" siedmioletnich byczkach nawet nie wspomnę) ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6622180
Udostępnij na innych stronach

to ja nie-ortodoksyjnie dzisiaj, w piątek, wypróbuję lokalną polędwicę.

Pachnie tak, że o mało co na surowo ją zjadłam ;)

 

Tak więc -będę po nocy palić ogniska albo skorzystam z polecenia Chef'a Paula dla niezagazowanych.

Albo rozejrzę się za jakimś piecem martenowskim w okolicach :)

Pozostaję w kontakcie !

Edytowane przez Zochna
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/192866-stek-w-ko%C5%84cu-mo%C5%BCna/page/10/#findComment-6624090
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...