Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za chwilę przedstawię Państwu stek,który może konkurować ze stekami Chef.P. Może ale nie musi.Zrobię go z

http://www.zgrilla.pl/category/wolowina-z-grilla/ Panie perm niech Pan popatrzy ile jest smaku w tym prezentowanym w linku.

Życzę smacznego i niech się Pan nie boi fotek z pańskich osiągnięć stekowo -kulinarnych.Sam Pan powiedział ,że

Myślę, że wiele osób dopiero teraz zorientuje się jakie w kupowaniu i przygotowaniu steków popełnia błędy.

Pan popełnia je nader często a smaku stekom nie przybywa jak Pan stwierdza:

Piszę, że stek był smaczny. Niewiele to znaczy ale nie wiem jak inaczej oddać odczucie przy jedzeniu.

Niech Pan to po prostu pokaże.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obiecany P. perm.Niech Pan powie z jakiej części zwierzęcia jest to mięso na stek.

http://images67.fotosik.pl/297/1d87f656f63ee244med.jpg

Wszak już wszystkie polskie Pan próbował.Asi wybacz nie ma tu żadnej złośliwości.Chcę jak autor dojść do sedna sprawy w doborze dojrzewającej wołowiny na steki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem napisać dużo wcześniej (przepraszam ale jakoś wypadło mi z głowy i później zapomniałem).

Porada dla "stekożerców" posiadających kuchenki z płytą elektryczną.

Żeliwną patelnię (przetartą bardzo cienką warstwą oleju) należy rozgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Postawić na rozgrzanym palniku, położyć mięso i przypiekać po dwie minuty z każdej strony, wstawić na powrót do piekarnika i dopiec do pożądanego stanu wypieczenia (czas zależy od grubości i rodzaju steak'a)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem napisać dużo wcześniej (przepraszam ale jakoś wypadło mi z głowy i później zapomniałem).

Porada dla "stekożerców" posiadających kuchenki z płytą elektryczną.

Żeliwną patelnię (przetartą bardzo cienką warstwą oleju) należy rozgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Postawić na rozgrzanym palniku, położyć mięso i przypiekać po dwie minuty z każdej strony, wstawić na powrót do piekarnika i dopiec do pożądanego stanu wypieczenia (czas zależy od grubości i rodzaju steak'a)

 

Ooo, super porada , mam nadzieję, że na indukcyjnej kuchence też tak można, prawda?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porada dla "stekożerców" posiadających kuchenki z płytą elektryczną.

Żeliwną patelnię (przetartą bardzo cienką warstwą oleju) należy rozgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Postawić na rozgrzanym palniku, położyć mięso i przypiekać po dwie minuty z każdej strony, wstawić na powrót do piekarnika i dopiec do pożądanego stanu wypieczenia (czas zależy od grubości i rodzaju steak'a)

 

porada niezwykle użyteczna a nie wpadłbym na taki "patent"

dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Narazie stekowa posucha, ciekawe, gdzie perm zaginął?

... no ... u mnie Perm'a nie ma ;) ... może do Mie (w Japonii) się wybrał :) ... tam najlepsza wołowina na świecie

 

... "posucha" chyba dlatego, że ludzie kojarzą temat z grillem (którego można przecież używać w Polsce przez rok cały a nie tylko w tzw "sezonie") ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to w oczekiwaniu na perma:)

 

Trochę wiedzy, snobizmu, o miesie, o marmurku i w ogóle...

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16855035.html

troszkę "nieprecyzyjne" (że nie nazwę inaczej :) ) te sensacje na temat wołowiny ;) "galicyjska najlepsza na świecie" :lol: ... cóż ... każda sroka swój ogon chwali (przecież to w końcu artykuł reklamowy :) ) ... co oczywiście nie oznacza, że Hiszpania nie posiada najwyższej klasy produktów spożywczych

 

ps - kg oryginalnej wołowiny Kobe kosztuje ponad 500 USD (od roku 2012 wznowiono import USA za zgodą USDA, jednakowoż w bardzo śladowych ilościach do certyfikowanych restauracji.

Do Europy nie ma importu oryginalnej Kobe.

Kobe-style, np krzyżówki hodowane np w Texas dostępne bez problemu w cenach od 20 USD/LB

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Narazie stekowa posucha, ciekawe, gdzie perm zaginął?
Posucha, bo i steków nie ma. :( Kupuję te z Auchan lub z Sokołowa (ale nie te "kruche") i jeszcze się nie zawiodłem. Szykuję się na steki na zamówienie. Kilka firm takie oferuje wysyłkowo. Chcę jednak kupić i zrobić wszystkie na raz, tak by, po pierwsze porównać smak, po drugie wygląd. Angus tu a angus tam. :) Zobaczymy na ile są do siebie podobne. Ćwiczę też temperatury i dochodzę do wniosku, że jak Chef pisał im bardziej gorąco tym lepiej. Problem w tym, że już teraz grzeję patelnię na gazie prawie 7 minut. Te 350 st chyba jest na kuchence gazowej nie do osiągnięcia. :(.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to w oczekiwaniu na perma:)

 

Trochę wiedzy, snobizmu, o miesie, o marmurku i w ogóle...

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,16855035.html

A my tu o jakiś stekach z Sokołowa. :) Miło poczytać. Mimo, że jak Paul pisze każda liszka... Ja z ciekawością przeczytałem o sposobie przyrządzania Wagyu Kobe.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... Ja z ciekawością przeczytałem o sposobie przyrządzania Wagyu Kobe.

Japończycy przyrządzają je trochę inaczej (generalnie na gazowym lub elektrycznym "griddle") ... no ale to oryginalne Kobe :)

Wagyu-style jest szeroko dostępne (nawet w Polsce z rodzimej hodowli) ... to bardzo dobra wołowina ale od oryginału " nieco" się różni :) (że o "galicyjskich" siedmioletnich byczkach nawet nie wspomnę) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja nie-ortodoksyjnie dzisiaj, w piątek, wypróbuję lokalną polędwicę.

Pachnie tak, że o mało co na surowo ją zjadłam ;)

 

Tak więc -będę po nocy palić ogniska albo skorzystam z polecenia Chef'a Paula dla niezagazowanych.

Albo rozejrzę się za jakimś piecem martenowskim w okolicach :)

Pozostaję w kontakcie !

Edytowane przez Zochna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...