Chef Paul 09.11.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 ... w jednym ze steak'owych przepisów (z "linka" podanego przez "człowieka ze stalowymi implantami") znaleźć można - o zgrozo- steak przyprawiany Vegetą ... to ci dopiero światowej klasy innowator ... otóż ... wszelkie grzybki posypki są zupełnie zbędne - obojętnie z jakich grzybków ( moim zdaniem) i totalnie zmieniają smak dania, ... sraty marynaty również ... dobre mięso pod postacią steak'a, będzie po prostu wyśmienite tylko przyprawione solą i pieprzem, ... czarodziejskie mikstury, dobrego, prawdziwego steak'a niestety nie zrobią z mięsa do tego się nie nadającego podpisano Dziadziuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 09.11.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 anSi, ... z całym szacunkiem (well done ... sorry) następnym razem może spróbuj medium rare ... znajdziesz różnicę No ja wiem, kiedy jednak jakoś mentalnie przekonać się nie mogę Ale..nie wykluczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.11.2014 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) ... w jednym ze steak'owych przepisów (z "linka" podanego przez "człowieka ze stalowymi implantami") znaleźć można - o zgrozo- steak przyprawiany Vegetą ... to ci dopiero światowej klasy innowator ... otóż ... wszelkie grzybki posypki są zupełnie zbędne - obojętnie z jakich grzybków ( moim zdaniem) i totalnie zmieniają smak dania, ... sraty marynaty również ... dobre mięso pod postacią steak'a, będzie po prostu wyśmienite tylko przyprawione solą i pieprzem, ... czarodziejskie mikstury, dobrego, prawdziwego steak'a niestety nie zrobią z mięsa do tego się nie nadającego podpisano Dziadziuś Przepisy dostępne w internecie często przyprawiają o zdumienie. "Nagrzewamy patelnię do 200 stopni a po obróceniu steka powoli zmniejszamy temperaturę". "Solimy tylko po usmażeniu steka inaczej będzie twardy", "By stek był miękki marynujemy go w... przez 24 godziny". To tylko niektóre z "rewelacji" dostępnych na stronach zajmujących się gotowaniem i co gorsza są one autorstwa nie amatorów a ludzi chwalących się swoim doświadczeniem zawodowym w tym zakresie. Inną perełką są pomysły na stek, które sprawiają, że wprawdzie coś tam zjemy, być może będzie to smaczne ale ze stekiem niewiele ma to wspólnego. To właśnie ta vegeta . Znalazłem też przepis na stek duszony z warzywami. Nawet nie zobaczył grilla. Z linka podanego przez stalowe implanty: Stek powinna otaczać cienka warstwa tłuszczu...Najlepiej sprawdzić stopień wypieczenia nacinając steki nożem. . Edytowane 10 Listopada 2014 przez perm quote] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.11.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) Kochani za co ban. Przecież odnoszę się prawidłowo.Odpowiadam rzeczowo we wątkach a Wy mnie znowu po łapkach. greengaz uwziął się na mnie ale sam troluje. Ubliża mi a wy mi mi bana.Se gotuje czytam w topiku o stekach ,że są steki a ich nie ma.Wklejam fotki to wariata ze mnie robicie.Przecież to Forum publiczne a nie wasza prywatna instytucja ,że możecie pracowników zwalniać. a sami bezkarnie się i obraźliwie wypowiadacie wprowadzając na mnie mobbing. Proszę zobaczyć przykładowo wklejam jak w temacie: http://images70.fotosik.pl/354/b504adc182ccff99med.jpg Jest stek?Bez Vegety,bez proszku grzybowego,na urządzonku synia?Widać? http://images66.fotosik.pl/354/f68a1d431269b296med.jpg Smaży się i wyszły z niego soki? http://images67.fotosik.pl/356/274845c144b328b1med.jpg Na drugiej części widać co widać by stek miał swą inną oprawę.Widać?Jajka sadzone bez tłuszczu,tost z pieczywa tostowego i prasowane plastry szynki.Widać. http://images67.fotosik.pl/356/a77e56549940ab74med.jpg Druga strona i całość wraz ze stekiem. http://images68.fotosik.pl/355/dd1334df43ead2cfmed.jpg Polska krówka i fajne smaczne danie.Czy to jest jak powiedział ada_marcin .Człowieku, idż z tym do jednego ze swoich "syfów kulinarnych". Przestań smiecić!... Nie robi steków i pisze takie teksty. Czy to jest stek ada_marcin? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=287949&stc=1&thumb=1&d=1415396029 W temacie w którym autor wyraźnie prosi o steki z wołu.Sam wkleja już fotki z patelni i kuchni gazowej ale steki. Edytowane 11 Listopada 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 11.11.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Może ktoś ma doświadczenie z wołowiną sprzedawaną na ulicy puławskiej w Warszawie, sklep Befsztyk? Ok .Może spróbujmy coś ugrać.Pseudo oryginalność w stekach jak domniemam czyż nie tak???.Twój topik to twój styl nie zapominaj o nim.To co u góry traktujesz jak bezsens???Proszę powtórz to publicznie,że stek zakupiony w Selgrosie zaprezentowany na mojego syna urządzeniu z dodatkami by lepiej smakowało to syf i niczego nie wnoszący obraz tego co chciałeś ludziom pokazać???.Powiedz to publicznie.Możesz mnie zwymyślać.Tylko wskaż ,że ten stek zaprezentowany w twym topiku to syf nie do zjedzenia.:(:(:(:(:(:(:(:(.Sam bez podpowiedzi gawiedzi. To może ja. To jest syf i to doskonale przedstawiają zdjęcia, ta spalona zelówka jest obrzydliwa! Proszę przestań smiecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.11.2014 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Może ktoś ma doświadczenie z wołowiną sprzedawaną na ulicy puławskiej w Warszawie, sklep Befsztyk? ...Mam zamiar skorzystać z ich sprzedaży wysyłkowej. Za jakieś dwa, trzy tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 13.11.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Mam zamiar skorzystać z ich sprzedaży wysyłkowej. Za jakieś dwa, trzy tygodnie. Nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.11.2014 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Kupiłem w Biedronce minutowe steki z udźca wołowego firmowane przez Sokołów. Dojrzewające, jak pisze na opakowaniu. Niestety nikt najwyraźniej nie powiedział producentowi, że udziec na steki się niespecjalnie nadaje choć na opakowaniu uczciwie pisze, że najlepsze na roladki. Stek był twardawy ale zjadliwy lecz o smaku nieokreślonym, bo to udziec. 1 cm grubości więc smażenie faktycznie po 1 minucie z każdej strony. Idealny, moim zdaniem do duszenia z warzywami. Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 14.11.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Po lekturze tego tematu, tak sobie wymarzyłam, że chciałabym patelnię żeliwną. Tak - koniecznie żeliwną. Już jest, cieżka i piękna. Cudeńko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.11.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Po lekturze tego tematu, tak sobie wymarzyłam, że chciałabym patelnię żeliwną. Tak - koniecznie żeliwną. Już jest, cieżka i piękna. Cudeńko! Spróbuj posmażyć na niej naleśniki dla całej rodziny.... potrenujesz to niejednego Pudziana na rękę pokonasz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 14.11.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) ... kilka uwag o patelniach żeliwnych (dla wielu ich użytkowników rzeczy zapewne znane, ... ale dla "nowych" być może przydatne) Nowo zakupioną patelnię przed użytkowanieniem warto "wysezonować" ... sezonowanie ma na celu stworzenie na powierzchni patelni powłoki zapobiegającej przypalaniu się potraw (a w szczególności steak'ów ... by było w temacie ) ... nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 - 220*C, smarujemy patelnię cienką warstwą (przecierając lekko papierowym ręcznikiem) oleju (nie oliwy - chyba że ratyfikowanej) i wstawiamy do gorącego piekarnika, "wypiekamy" patelnię około godziny i wyłączamy piekarnik, patelni nie wyjmujemy, musi ostygnąć powoli w piekarniku. Dno piekarnika warto wyłożyć aluminiową folią, by zapobiec jego zabrudzeniu. Czynność tą powtarzamy trzykrotnie. Jeżeli nie zrobiliśmy tego z nową patelnią, zawsze możemy "sezonowanie" wykonać po wyczyszczeniu patelni już użytkowanej. Czyszczenie patelni żeliwnej. Nie używajmy do czyszczenia żadnych ostrych przedmiotów (metalowych szczotek) ani detregentów ... uszkodzi to naszą "powłokę" zapobiegającą przypalaniu i sprawi rdzewienie żeliwa. Najlepiej do czyszczenia używać zwykłych kuchennych szczotek i zwykłej soli (na ciepłej jeszcze patelni), spłukać wodą, wytrzeć do sucha i przetrzeć olejem ... będzie jak nowa do następnego użytkowania. ps - patelnie żeliwne nadają się doskonale do smażenia wszelkiego rodzaju mięs a steak'ów w szczególności (unikajmy jednakowoż wszelkiego rodzaju marynowanych mięs w marynatach "kwaśnych" - wino, sok z cytryny, octy itp ... w reakcji z żeliwem otrzymacie potrawy o smaku "metalicznym" Patelnie żeliwne nie nadają się również do smażenia ryb (delikatne mięso ryby będzie się rozpadało). z (jak zwykle) smakowitymi pozdrowieniami ps2 - palniki gazowe wykorzystywane są w 99,9% restauracji (z uwagi na możliwość uzyskiwania w krótkim czasie wysokich temperatur), ... ważna jest właściwa wentylacja pomieszczeń gdzie kuchnie gazowe są wykorzystywane, (w restauracjach nad palnikami zainstalowane są "okapy" z wentylatorami wyciągającymi), w kuchniach domowych rolę tą z powodzeniem spełniają pochłaniacze z wyciągiem nad kuchenką (można również uchylić okno jeżeli istnieje taka potrzeba. ... lobby kuchenek elektrycznych ma się coraz lepiej, jak widzę ... samo życie również bardzo jest szkodliwe i ... zazwyczaj kończy się śmiercią Edytowane 15 Listopada 2014 przez Chef Paul był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 16.11.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 ... kilka uwag o patelniach żeliwnych (dla wielu ich użytkowników rzeczy zapewne znane, ... ale dla "nowych" być może przydatne) Nowo zakupioną patelnię przed użytkowanieniem warto "wysezonować" ... sezonowanie ma na celu stworzenie na powierzchni patelni powłoki Moja jest fabrycznie "wysezonowana", czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 16.11.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Moja jest fabrycznie "wysezonowana", czy to wystarczy? Wystarczy do czasu kilku kolejnych " czyszczeń" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 18.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Chef Paul, jesteś fenomenalnym i wybitnym kucharzem! Coś niebywałego! Pierwszy raz w życiu zjadłam tak cudowny kawałek mięsa, który wywołał u mnie tak pozytywne przeżycie estetyczno-smakowe. ps Perm, ukłony za prowadzenie tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.11.2014 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Chef Paul, jesteś fenomenalnym i wybitnym kucharzem! Coś niebywałego! Pierwszy raz w życiu zjadłam tak cudowny kawałek mięsa, który wywołał u mnie tak pozytywne przeżycie estetyczno-smakowe. ps Perm, ukłony za prowadzenie tego tematu. Uwielbiam steki, myślę, że nie tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 18.11.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Cieszę się, że nieco pomogłem "w temacie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 21.11.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Jest porządek, chyba święta idą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.11.2014 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Pojawiły się w Lidlu steki z "Hameryki". Przynajmniej tak pisze na opakowaniu. Marki "Deluxe". :D:D. Wyprodukowane przez SB-Convenience GmbH z siedzibą u naszych najlepszych sąsiadów. (Co za ironia losu). Na rynek niemiecki najwyraźniej. Cena wskazuje na produkt z wyższej półki choć szczegółów brak a marmurkowatość taka sobie. Rib-eye czyli antrykot, jak opisano choć kompletnie nie wygląda. Raczej to Strip steak. Na opakowaniu sugerują sposób przygotowania podany przez Chefa czyli krótkie smażenie obustronne plus dłuższy pobyt w zakładzie zamkniętym czyli piekarniku. . Przyrządzę go jednak tradycyjnie, czyli 300 st C, 4 min. z każdej strony oraz pieprz i sól. Zobaczymy czy warty tych 35 zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.11.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 żeście mi smaku pod wieczór narobili. Jak dorwę jakiegoś steka to go zgodnie z przepisem zrobię : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.11.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) ..... I by bylo coś na temat zapytam zupełnie jak nowicjusz: jak zrobić steki minutowe z biedronki? (tzn ze sklepu B, a nie z owada) Edytowane 22 Listopada 2014 przez finlandia "samomoderacja" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.