Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... w jednym ze steak'owych przepisów (z "linka" podanego przez "człowieka ze stalowymi implantami") znaleźć można - o zgrozo- steak przyprawiany Vegetą ... to ci dopiero światowej klasy innowator :)

... otóż ... wszelkie grzybki posypki są zupełnie zbędne - obojętnie z jakich grzybków ;) ( moim zdaniem) i totalnie zmieniają smak dania, ... sraty marynaty również :) ... dobre mięso pod postacią steak'a, będzie po prostu wyśmienite tylko przyprawione solą i pieprzem, ... czarodziejskie mikstury, dobrego, prawdziwego steak'a niestety nie zrobią :) z mięsa do tego się nie nadającego

 

podpisano Dziadziuś :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

anSi, ... z całym szacunkiem (well done ... sorry) :) następnym razem może spróbuj medium rare :) ... znajdziesz różnicę ;)

 

No ja wiem, kiedy jednak jakoś mentalnie przekonać się nie mogę :( Ale..nie wykluczam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... w jednym ze steak'owych przepisów (z "linka" podanego przez "człowieka ze stalowymi implantami") znaleźć można - o zgrozo- steak przyprawiany Vegetą ... to ci dopiero światowej klasy innowator :)

... otóż ... wszelkie grzybki posypki są zupełnie zbędne - obojętnie z jakich grzybków ;) ( moim zdaniem) i totalnie zmieniają smak dania, ... sraty marynaty również :) ... dobre mięso pod postacią steak'a, będzie po prostu wyśmienite tylko przyprawione solą i pieprzem, ... czarodziejskie mikstury, dobrego, prawdziwego steak'a niestety nie zrobią :) z mięsa do tego się nie nadającego

 

podpisano Dziadziuś :)

Przepisy dostępne w internecie często przyprawiają o zdumienie. "Nagrzewamy patelnię do 200 stopni a po obróceniu steka powoli zmniejszamy temperaturę". "Solimy tylko po usmażeniu steka inaczej będzie twardy", "By stek był miękki marynujemy go w... przez 24 godziny". To tylko niektóre z "rewelacji" dostępnych na stronach zajmujących się gotowaniem i co gorsza są one autorstwa nie amatorów a ludzi chwalących się swoim doświadczeniem zawodowym w tym zakresie.

Inną perełką są pomysły na stek, które sprawiają, że wprawdzie coś tam zjemy, być może będzie to smaczne ale ze stekiem niewiele ma to wspólnego. To właśnie ta vegeta :). Znalazłem też przepis na stek duszony z warzywami. Nawet nie zobaczył grilla. :)

 

Z linka podanego przez stalowe implanty:

. :) Edytowane przez perm
quote]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochani za co ban. Przecież odnoszę się prawidłowo.Odpowiadam rzeczowo we wątkach a Wy mnie znowu po łapkach. greengaz uwziął się na mnie ale sam troluje. Ubliża mi a wy mi mi bana.Se gotuje czytam w topiku o stekach ,że są steki a ich nie ma.Wklejam fotki to wariata ze mnie robicie.Przecież to Forum publiczne a nie wasza prywatna instytucja ,że możecie pracowników zwalniać. a sami bezkarnie się i obraźliwie wypowiadacie wprowadzając na mnie mobbing. Proszę zobaczyć przykładowo wklejam jak w temacie:

 

http://images70.fotosik.pl/354/b504adc182ccff99med.jpg

Jest stek?Bez Vegety,bez proszku grzybowego,na urządzonku synia?Widać?

http://images66.fotosik.pl/354/f68a1d431269b296med.jpg

Smaży się i wyszły z niego soki?

http://images67.fotosik.pl/356/274845c144b328b1med.jpg

Na drugiej części widać co widać by stek miał swą inną oprawę.Widać?Jajka sadzone bez tłuszczu,tost z pieczywa tostowego i prasowane plastry szynki.Widać.

http://images67.fotosik.pl/356/a77e56549940ab74med.jpg

Druga strona i całość wraz ze stekiem.

http://images68.fotosik.pl/355/dd1334df43ead2cfmed.jpg

Polska krówka i fajne smaczne danie.Czy to jest jak powiedział

ada_marcin

.Człowieku, idż z tym do jednego ze swoich "syfów kulinarnych". Przestań smiecić!...

Nie robi steków i pisze takie teksty.

Czy to jest stek ada_marcin?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=287949&stc=1&thumb=1&d=1415396029

W temacie w którym autor wyraźnie prosi o steki z wołu.Sam wkleja już fotki z patelni i kuchni gazowej ale steki.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś ma doświadczenie z wołowiną sprzedawaną na ulicy puławskiej w Warszawie, sklep Befsztyk?

 

 

 

Ok .Może spróbujmy coś ugrać.Pseudo oryginalność w stekach jak domniemam czyż nie tak???.Twój topik to twój styl nie zapominaj o nim.To co u góry traktujesz jak bezsens???Proszę powtórz to publicznie,że stek zakupiony w Selgrosie zaprezentowany na mojego syna urządzeniu z dodatkami by lepiej smakowało to syf i niczego nie wnoszący obraz tego co chciałeś ludziom pokazać???.Powiedz to publicznie.Możesz mnie zwymyślać.Tylko wskaż ,że ten stek zaprezentowany w twym topiku to syf nie do zjedzenia.:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(.Sam bez podpowiedzi gawiedzi.

 

To może ja.

To jest syf i to doskonale przedstawiają zdjęcia, ta spalona zelówka jest obrzydliwa! Proszę przestań smiecić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem w Biedronce minutowe steki z udźca wołowego firmowane przez Sokołów. Dojrzewające, jak pisze na opakowaniu. Niestety nikt najwyraźniej nie powiedział producentowi, że udziec na steki się niespecjalnie nadaje choć na opakowaniu uczciwie pisze, że najlepsze na roladki. Stek był twardawy ale zjadliwy lecz o smaku nieokreślonym, bo to udziec. 1 cm grubości więc smażenie faktycznie po 1 minucie z każdej strony. Idealny, moim zdaniem do duszenia z warzywami. Nie polecam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po lekturze tego tematu, tak sobie wymarzyłam, że chciałabym patelnię żeliwną. Tak - koniecznie żeliwną.

 

Już jest, cieżka i piękna. Cudeńko!

 

Spróbuj posmażyć na niej naleśniki dla całej rodziny.... potrenujesz to niejednego Pudziana na rękę pokonasz..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... kilka uwag o patelniach żeliwnych (dla wielu ich użytkowników rzeczy zapewne znane, ... ale dla "nowych" być może przydatne) :)

 

Nowo zakupioną patelnię przed użytkowanieniem warto "wysezonować" ... sezonowanie ma na celu stworzenie na powierzchni patelni powłoki zapobiegającej przypalaniu się potraw (a w szczególności steak'ów ... by było w temacie :) )

... nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 - 220*C, smarujemy patelnię cienką warstwą (przecierając lekko papierowym ręcznikiem) oleju (nie oliwy - chyba że ratyfikowanej) i wstawiamy do gorącego piekarnika, "wypiekamy" patelnię około godziny i wyłączamy piekarnik, patelni nie wyjmujemy, musi ostygnąć powoli w piekarniku. Dno piekarnika warto wyłożyć aluminiową folią, by zapobiec jego zabrudzeniu.

Czynność tą powtarzamy trzykrotnie.

Jeżeli nie zrobiliśmy tego z nową patelnią, zawsze możemy "sezonowanie" wykonać po wyczyszczeniu patelni już użytkowanej.

 

Czyszczenie patelni żeliwnej.

Nie używajmy do czyszczenia żadnych ostrych przedmiotów (metalowych szczotek) ani detregentów ... uszkodzi to naszą "powłokę" zapobiegającą przypalaniu i sprawi rdzewienie żeliwa. Najlepiej do czyszczenia używać zwykłych kuchennych szczotek i zwykłej soli (na ciepłej jeszcze patelni), spłukać wodą, wytrzeć do sucha i przetrzeć olejem ... będzie jak nowa do następnego użytkowania.

 

ps - patelnie żeliwne nadają się doskonale do smażenia wszelkiego rodzaju mięs a steak'ów w szczególności (unikajmy jednakowoż wszelkiego rodzaju marynowanych mięs w marynatach "kwaśnych" - wino, sok z cytryny, octy itp ... w reakcji z żeliwem otrzymacie potrawy o smaku "metalicznym" :)

Patelnie żeliwne nie nadają się również do smażenia ryb (delikatne mięso ryby będzie się rozpadało).

 

z (jak zwykle) smakowitymi pozdrowieniami

 

ps2 - palniki gazowe wykorzystywane są w 99,9% restauracji (z uwagi na możliwość uzyskiwania w krótkim czasie wysokich temperatur), ... ważna jest właściwa wentylacja pomieszczeń gdzie kuchnie gazowe są wykorzystywane, (w restauracjach nad palnikami zainstalowane są "okapy" z wentylatorami wyciągającymi), w kuchniach domowych rolę tą z powodzeniem spełniają pochłaniacze z wyciągiem nad kuchenką (można również uchylić okno jeżeli istnieje taka potrzeba. ... lobby kuchenek elektrycznych ma się coraz lepiej, jak widzę :) ;) ... samo życie również bardzo jest szkodliwe i ... zazwyczaj kończy się śmiercią ;)

Edytowane przez Chef Paul
był
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... kilka uwag o patelniach żeliwnych (dla wielu ich użytkowników rzeczy zapewne znane, ... ale dla "nowych" być może przydatne) :)

 

Nowo zakupioną patelnię przed użytkowanieniem warto "wysezonować" ... sezonowanie ma na celu stworzenie na powierzchni patelni powłoki

 

Moja jest fabrycznie "wysezonowana", czy to wystarczy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef Paul, jesteś fenomenalnym i wybitnym kucharzem! Coś niebywałego! Pierwszy raz w życiu zjadłam tak cudowny kawałek mięsa, który wywołał u mnie tak pozytywne przeżycie estetyczno-smakowe.

 

ps Perm, ukłony za prowadzenie tego tematu.

:) Uwielbiam steki, myślę, że nie tylko ja.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pojawiły się w Lidlu steki z "Hameryki". Przynajmniej tak pisze na opakowaniu. Marki "Deluxe". :D:D:D. Wyprodukowane przez SB-Convenience GmbH z siedzibą u naszych najlepszych sąsiadów. (Co za ironia losu). Na rynek niemiecki najwyraźniej. Cena wskazuje na produkt z wyższej półki choć szczegółów brak a marmurkowatość taka sobie. Rib-eye czyli antrykot, jak opisano choć kompletnie nie wygląda. Raczej to Strip steak. Na opakowaniu sugerują sposób przygotowania podany przez Chefa czyli krótkie smażenie obustronne plus dłuższy pobyt w zakładzie zamkniętym czyli piekarniku. :). Przyrządzę go jednak tradycyjnie, czyli 300 st C, 4 min. z każdej strony oraz pieprz i sól. Zobaczymy czy warty tych 35 zł za sztukę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.....

 

I by bylo coś na temat zapytam zupełnie jak nowicjusz: jak zrobić steki minutowe z biedronki? (tzn ze sklepu B, a nie z owada) ;)

Edytowane przez finlandia
"samomoderacja" :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...