Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapytam zupełnie jak nowicjusz: jak zrobić steki minutowe z biedronki? (tzn ze sklepu B, a nie z owada) ;)

Steki "minutowe" opisywałem wyżej. Smak mają nieokreślony i, moim zdaniem nadają się dobrze ale do duszenia. Możesz je usmażyć lecz zachwycony nie będziesz. Ani specjalnie kruche ani specjalnie smaczne. Z udźca wołowego steków się raczej nie robi.

Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 986
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lubię być w kuchni, ale się niej nie znam:)

Te z b. były po prostu tanie i nie bałem się na nich eksperymentowac, ale jednak za długo je smażyłem. Opercja z piekarnikiem to juz dla mnie za długa i zbyt skomplikowana zabawa Chyba już wybiorę burgera... ;))

 

A steki kuszą.. szczególnie jak się ogląda i czyta to co piszecie:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to teraz o stekach z Lidla.

Napis sugeruje coś dobrego i drogiego:

2014-11-22-0434.jpg

 

Z tyłu informacja o producencie i rodzaju mięsa (antrykot). Robione na rynek niemiecki z polską naklejką. Tak jak pisałem bardziej wygląda to na strip-steak ale nie będę się upierał. Grubość około 3 cm. Do "prime" brakuje trochę marmurka:

2014-11-23-0438.jpg

Mięso jeszcze przed smażeniem bardzo miękkie, nieelastyczne, co sugeruje, że będzie kruche. Solę i pieprzę tuz przed smażeniem, z drugiej strony już na patelni.

Smażymy na bardzo gorącej patelni. Nagrzewałem ją na pełnym gazie około 7 minut. W związku z grubością na medium-rare po 5 minut, na medium po 6 minut z każdej strony. Tym razem sprawdzałem metodą porównywania z opuszką kciuka. Wyszło idealnie.

2014-11-23-0439.jpg

Żonie smażę trochę dłużej, dymi się bardzo:

2014-11-23-0440.jpg

Teraz wrażenia z konsumpcji. Niewątpliwie najlepszy stek do kupienia w sklepie w Polsce! Bardzo kruchy, bardzo soczysty i bardzo smaczny. Napisałbym rewelacja ale takie powinny być wszystkie steki. Cena niestety mało zachęcająca. Za jeden stek zapłaciłem 35 zł ale, moim zdaniem warto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef, Delmonico to nie jest Rib Eye ? jesli nie, to z jakiej jest czesci. Przedstawione powyzej zdjecia, dla mnie pokazuja stek Rib Eye.

Przecież nie napisałem , że nie jest :)

Delmonico jest wykrawany z przeniej części antrykotu i tylnej części rozbratla (amerykańska klasyfikacja rozbioru wołowiny nieco się różni od polskiej i np nie uwzględnia rostbefu - klasyfikuje "rib" i "lion")

Strip Steak (jak sugeruje Perm) może być wykrawany z tej samej części (lion) z kością lub bez kości (popularne nazwy tegoż wykroju to: "New York Strip", "Shell Steak", Manhattan Steak", czy "Kansas City Steak")

... ponadto

klasyfikacja USDA wyróżnia "marmurkowość mięsa" (zawartość żyłek tłuszczu) w klasach:

- "prime" najlepsza

- "choice" bardzo dobra

- "select" zupełnie przyzwoita

Odrębną rolę odgrywa sezonowanie mięsa.

Sezonowanie "na sucho" jest najlepsze, powoduje jednak utratę wagi i przez to zwiększenie ceny

Sezonowanie "na mokro"nie powoduje spadku wagi i mięśo może być tańsze (jednakowoż taki rodzaj sezonowania, zmienia częściowo smak mięsa w zależności od rodzajów zastosowanych marynat).

pozdrawiam życząc smacznego

ps -

...

ps Perm, ukłony za prowadzenie tego tematu.

Perm, temat który wprowadziłeś pod dyskusję ... jest napewno bardzo przydatny dla ogólnej wiedzy w kulinariach dotyczących: przygotowywania dań z wołowiny (typu steak), rodzajów dostępnego produktu (w Polsce), ... kulinaria regionalne i narodowe cały czas ewalują i mieszają się w tyglu międzynarodowych upodobań, ... dziś na polskich stołach nie tylko spotykamy przecież Bigos, Gołąbki, czy Pierogi ... ważne, by dania te powstawały z produktów właściwych i dostępnych na rynku ...

... z podziękowaniem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

ps -

 

Perm, temat który wprowadziłeś pod dyskusję ... jest napewno bardzo przydatny dla ogólnej wiedzy w kulinariach dotyczących: przygotowywania dań z wołowiny (typu steak), rodzajów dostępnego produktu (w Polsce), ... kulinaria regionalne i narodowe cały czas ewalują i mieszają się w tyglu międzynarodowych upodobań, ... dziś na polskich stołach nie tylko spotykamy przecież Bigos, Gołąbki, czy Pierogi ... ważne, by dania te powstawały z produktów właściwych i dostępnych na rynku ...

... z podziękowaniem

Ach, gołąbki... Miałbym wielki problem gdybym musiał się zdecydować. Stek czy gołąbki. :) Są one jednak w Polsce znane. Steki nie, choć pomału to się zmienia. Warte są na pewno tego by je popularyzować. Ten smak, ten zapach, ta soczystość... Ja też dziękuję, że chcesz dzielić się z nami doświadczeniem. Lepszego źródła informacji o stekach nie mogę sobie wyobrazić choć ty pewnie tak. :) Gdyby jeszcze dało się po prostu pójść do pierwszego lepszego sklepu i kupić dobry stek. Coś się jednak jak widać rusza.

 

Mam zamiar napisać do polskich producentów steków dostępnych w sklepach z pytaniem dlaczego ich steki są takie nie inne. Myślę o tych, których spróbowałem.

Oczywiście będzie też test steków dostępnych na zamówienie.

Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uświadomił mnie znajomy dlaczego używanie grilla dwustronnego do smażenia steków takiego np jak ten nie jest dobrym pomysłem. Nacisk sprawia, że soczek sobie wycieka, wycieka, wycieka. Nie pomyślałem o tym "drobiazgu" :).

 

 

Do Joliska. Litości! Skasowałaś link "reklamowy" do czegoś czego nie polecam? Poza tym nie da się pisać o kuchni bez urządzeń czy przyborów kuchennych! Jak ktoś pisze, że ma taką a nie inną pralkę to też kasujesz?

Edytowane przez perm
link reklamowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...