perm 22.11.2014 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) Zapytam zupełnie jak nowicjusz: jak zrobić steki minutowe z biedronki? (tzn ze sklepu B, a nie z owada) Steki "minutowe" opisywałem wyżej. Smak mają nieokreślony i, moim zdaniem nadają się dobrze ale do duszenia. Możesz je usmażyć lecz zachwycony nie będziesz. Ani specjalnie kruche ani specjalnie smaczne. Z udźca wołowego steków się raczej nie robi. Edytowane 22 Listopada 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.11.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Lubię być w kuchni, ale się niej nie znam:) Te z b. były po prostu tanie i nie bałem się na nich eksperymentowac, ale jednak za długo je smażyłem. Opercja z piekarnikiem to juz dla mnie za długa i zbyt skomplikowana zabawa Chyba już wybiorę burgera... ) A steki kuszą.. szczególnie jak się ogląda i czyta to co piszecie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.11.2014 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 No to teraz o stekach z Lidla. Napis sugeruje coś dobrego i drogiego: Z tyłu informacja o producencie i rodzaju mięsa (antrykot). Robione na rynek niemiecki z polską naklejką. Tak jak pisałem bardziej wygląda to na strip-steak ale nie będę się upierał. Grubość około 3 cm. Do "prime" brakuje trochę marmurka: Mięso jeszcze przed smażeniem bardzo miękkie, nieelastyczne, co sugeruje, że będzie kruche. Solę i pieprzę tuz przed smażeniem, z drugiej strony już na patelni. Smażymy na bardzo gorącej patelni. Nagrzewałem ją na pełnym gazie około 7 minut. W związku z grubością na medium-rare po 5 minut, na medium po 6 minut z każdej strony. Tym razem sprawdzałem metodą porównywania z opuszką kciuka. Wyszło idealnie. Żonie smażę trochę dłużej, dymi się bardzo: Teraz wrażenia z konsumpcji. Niewątpliwie najlepszy stek do kupienia w sklepie w Polsce! Bardzo kruchy, bardzo soczysty i bardzo smaczny. Napisałbym rewelacja ale takie powinny być wszystkie steki. Cena niestety mało zachęcająca. Za jeden stek zapłaciłem 35 zł ale, moim zdaniem warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 22.11.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Niczego sobie ..."bardzo jadalny" Delmonico, grade: choice cena (u mnie) 9usd za funt (czyli normalnie) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 22.11.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Wygląda na to, że stek niemal idealny znaleziony. Wypróbuję na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.11.2014 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Delmonico, grade: choiceTak myślałem. Napisali Rib-Eye bo dobrze brzmi. cena (u mnie) 9usd za funt (czyli normalnie) pzdr U nas 15 za funt. Exclusive normalnie. Polska to kraj dla bogatych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.11.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 ... U nas 15 za funt. Exclusive normalnie. Polska to kraj dla bogatych... Może transport i jakieś VAT robią tą cenę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.11.2014 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Może transport i jakieś VAT robią tą cenę ? Podatki, ZUS no i VAT robią swoje. Ceny benzyny i energii też. Fiskalizm w najczystszej postaci. Mamy biedny kraj z cenami dla bogatych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 23.11.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Chef, Delmonico to nie jest Rib Eye ? jesli nie, to z jakiej jest czesci. Przedstawione powyzej zdjecia, dla mnie pokazuja stek Rib Eye. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.11.2014 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Chef, Delmonico to nie jest Rib Eye ? jesli nie, to z jakiej jest czesci. Przedstawione powyzej zdjecia, dla mnie pokazuja stek Rib Eye.Delmonico to też jest Rib-Eye tylko trochę inaczej cięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.11.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Chef, Delmonico to nie jest Rib Eye ? jesli nie, to z jakiej jest czesci. Przedstawione powyzej zdjecia, dla mnie pokazuja stek Rib Eye. Przecież nie napisałem , że nie jest Delmonico jest wykrawany z przeniej części antrykotu i tylnej części rozbratla (amerykańska klasyfikacja rozbioru wołowiny nieco się różni od polskiej i np nie uwzględnia rostbefu - klasyfikuje "rib" i "lion") Strip Steak (jak sugeruje Perm) może być wykrawany z tej samej części (lion) z kością lub bez kości (popularne nazwy tegoż wykroju to: "New York Strip", "Shell Steak", Manhattan Steak", czy "Kansas City Steak") ... ponadto klasyfikacja USDA wyróżnia "marmurkowość mięsa" (zawartość żyłek tłuszczu) w klasach: - "prime" najlepsza - "choice" bardzo dobra - "select" zupełnie przyzwoita Odrębną rolę odgrywa sezonowanie mięsa. Sezonowanie "na sucho" jest najlepsze, powoduje jednak utratę wagi i przez to zwiększenie ceny Sezonowanie "na mokro"nie powoduje spadku wagi i mięśo może być tańsze (jednakowoż taki rodzaj sezonowania, zmienia częściowo smak mięsa w zależności od rodzajów zastosowanych marynat). pozdrawiam życząc smacznego ps - ... ps Perm, ukłony za prowadzenie tego tematu. Perm, temat który wprowadziłeś pod dyskusję ... jest napewno bardzo przydatny dla ogólnej wiedzy w kulinariach dotyczących: przygotowywania dań z wołowiny (typu steak), rodzajów dostępnego produktu (w Polsce), ... kulinaria regionalne i narodowe cały czas ewalują i mieszają się w tyglu międzynarodowych upodobań, ... dziś na polskich stołach nie tylko spotykamy przecież Bigos, Gołąbki, czy Pierogi ... ważne, by dania te powstawały z produktów właściwych i dostępnych na rynku ... ... z podziękowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.11.2014 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) ... ps - Perm, temat który wprowadziłeś pod dyskusję ... jest napewno bardzo przydatny dla ogólnej wiedzy w kulinariach dotyczących: przygotowywania dań z wołowiny (typu steak), rodzajów dostępnego produktu (w Polsce), ... kulinaria regionalne i narodowe cały czas ewalują i mieszają się w tyglu międzynarodowych upodobań, ... dziś na polskich stołach nie tylko spotykamy przecież Bigos, Gołąbki, czy Pierogi ... ważne, by dania te powstawały z produktów właściwych i dostępnych na rynku ... ... z podziękowaniemAch, gołąbki... Miałbym wielki problem gdybym musiał się zdecydować. Stek czy gołąbki. Są one jednak w Polsce znane. Steki nie, choć pomału to się zmienia. Warte są na pewno tego by je popularyzować. Ten smak, ten zapach, ta soczystość... Ja też dziękuję, że chcesz dzielić się z nami doświadczeniem. Lepszego źródła informacji o stekach nie mogę sobie wyobrazić choć ty pewnie tak. Gdyby jeszcze dało się po prostu pójść do pierwszego lepszego sklepu i kupić dobry stek. Coś się jednak jak widać rusza. Mam zamiar napisać do polskich producentów steków dostępnych w sklepach z pytaniem dlaczego ich steki są takie nie inne. Myślę o tych, których spróbowałem. Oczywiście będzie też test steków dostępnych na zamówienie. Edytowane 23 Listopada 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.11.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 W nagrodę Perm, zgłaszam Cię na kandydata na moderatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.11.2014 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 W nagrodę Perm, zgłaszam Cię na kandydata na moderatora. Hurra! Mogę moderować w Hyde-cegła parku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 23.11.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 W nagrodę Perm, zgłaszam Cię na kandydata na moderatora. Popieram obiemadwiema rencami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 23.11.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Delmonico to też jest Rib-Eye tylko trochę inaczej cięty. No zobacz, dla mnie Rib Eye to RibEye, teraz juz bede zwracala uwage co kupuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.11.2014 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 No zobacz, dla mnie Rib Eye to RibEye, teraz juz bede zwracala uwage co kupuje. Pozdrawiam. To nie jest takie proste, do tego smakowo praktycznie nie znajdziesz różnicy, bo to prawie to samo mięsko. Patrz na marmurek i konsystencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.11.2014 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Uświadomił mnie znajomy dlaczego używanie grilla dwustronnego do smażenia steków takiego np jak ten nie jest dobrym pomysłem. Nacisk sprawia, że soczek sobie wycieka, wycieka, wycieka. Nie pomyślałem o tym "drobiazgu" . Do Joliska. Litości! Skasowałaś link "reklamowy" do czegoś czego nie polecam? Poza tym nie da się pisać o kuchni bez urządzeń czy przyborów kuchennych! Jak ktoś pisze, że ma taką a nie inną pralkę to też kasujesz? Edytowane 24 Listopada 2014 przez perm link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 28.11.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Dzisiaj nabyłam drogą kupna wspomniane tu wyżej steki z Lidla i mam nadzieję, będą smakowały tak samo dobrze, jak wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 29.11.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Polecam steki z puławskiej, są naprawdę smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.