perm 15.02.2017 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Perm, bez dobrego produktu, znajomości procedur i stosownych narzędzi (nie tylko w kuchniach komercyjnych) nawet najbardziej miły Chef nie przygotuje dobrego dania.No niestety. Zadziwiają mnie opinie klientów. Oprócz mnie byli tam też inni. Jedli to co ja i bardzo chwalili. Dziwnie się czułem. Nikt tam jednak, oprócz mnie nie zamówił steka rare a większość wypieczony. To chyba dużo wyjaśnia. Przyszli na schaboszczaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 16.02.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 No niestety. Zadziwiają mnie opinie klientów. Oprócz mnie byli tam też inni. Jedli to co ja i bardzo chwalili. Dziwnie się czułem. Nikt tam jednak, oprócz mnie nie zamówił steka rare a większość wypieczony. To chyba dużo wyjaśnia. Przyszli na schaboszczaka. ... być może akurat natrafiłeś na jakąś wycieczkę z lubelskiego (z "przewodnikiem") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.02.2017 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 ... być może akurat natrafiłeś na jakąś wycieczkę z lubelskiego (z "przewodnikiem") O tym nie pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 25.03.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Pojawiam się ponownie w tym temacie, bo w innych szambo kulinarne wybija że ho-ho, syf z chamowa opanował "świat". Najśmieszniejsze jest to, że autor szamba nie dostrzega własnego cebularstwa i januszyzmu. Jak wiadomo każdy cep kulinarny nie da sobie tak latwo narzucić jakichś kulinarnych podstaw gotowania przez profesjonalnego szefa kuchni jakim jest Chef Paul. Usmażyć mięso i żeby smakowało i wyglądało??!! Niech te profesjonalne kucharzyny se wcimnają takie frykasy, cep kulinarny ma swoje!!! Czytając obok chłam w szambie kulinarnym, widzę że nawet prosty stek czy skrzydełka to dla cepa nadal nieodkryta tajemnica i czarna magia. Może za 20-30 lat to się zmieni, a potem przyjdzie czas na wieprzowinę i inne rodzaje mięs. Tak więc... https://s27.postimg.org/ej90v7h8z/cudo.jpg https://s2.postimg.org/5qlwrmpuh/cudo1.jpg https://s14.postimg.org/yelunlxyp/cudo2.jpg https://s22.postimg.org/flyl84f75/cudo3.jpg ps grubość 6cm, po 3 minuty na stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.03.2017 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 Jakim cudem redakcja toleruje tu takich osobników nie mogę zgadnąć. To tak a propos sąsiedniego tematu. Twój stek Ada wygląda bardzo smakowicie. Przy tej grubości jednak chyba bym go ciachnął na pół albo smażył po dwie minuty ale z każdej strony tj z tych węższych też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.03.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Wczoraj nastąpił mój pierwszy raz w domu. Nabyłem sezonowany stek z Befsztyka. Przy okazji niejako bo pojechałem po pasztet belgijski z jabłkiem który to zniknął z Piotra i Pawła a ja zdążyłem się uzależnić. Miesiąc temu nabyłem żeliwna patelnię grilową i to też mnie onieśmieliło. Stek grubości 2,5 cm po 3 minuty na minut stronę potem w folię aluminiową i 5 odpoczywał. Dupy ni urwał ale był całkiem przyzwoity. Taka grubość - mógłby minutę krócej się smażyć. Nie lubię mięsa surowego na talerzu ale ten był lekko przeciągniety. Kilka pytań które nasunęły mi się po utracie stekowego dziewictwa: 1. Tłuszcz: używacie czegoś do smażenia? Patelnia żeliwana bez powłoki musi być czymś nasmarowana. Stek posoliłem i popierzyłem, dostał też trochę oleju z pestek z winogron. Dymiło się jak jasna cholera. Normalne? Czy dodatkowy tłuszcz jest w ogóle potrzebny? 3. Czy po rozgrzaniu patelni i połozeniu steka zmniejszacie temperaturę / gaz / prąd czy do końca jedziecie na tym zakresie co rozgrzewaliście patelnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.03.2017 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Dymić się będzie przy takich temperaturach. To normalne. Patelnię żeliwną trzeba konserwować. Cofnij się trochę wcześniej w tym wątku. Pisał o tym Chef Paul. Ze smarowaniem olejem byłbym ostrożny. Ja nie smaruję. Jeszcze żaden stek mi się nie przykleił. Problem w tym czym patelnię posmarować, by się nie przypaliło. Nie znam takiego tłuszczu, który wytrzyma 300oC. Stek 2,5 cm na medium rare to jakieś 2 min z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 27.03.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 To była dobra rada. Dwa cięcia i otrzymałam 3 cudowne steki. Zdecydowałam się na niebiesko, grzech inaczej. Niebo w ustach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 02.05.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Dziś w Lidlu trafiłem takiego oto rodzynka: Zapowiada się ciekawie choć ździebko dużo tłuszczu. Przetrzymam go jeszcze kilka dni żeby skruszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.05.2017 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 Dziś w Lidlu trafiłem takiego oto rodzynka: [ATTACH=CONFIG]387945[/ATTACH] Zapowiada się ciekawie choć ździebko dużo tłuszczu. Przetrzymam go jeszcze kilka dni żeby skruszał.Pełen opad szczęki. Jaki to kawałek? Nie wygląda na rostbef, antrykot a tym bardziej polędwicę, które to Lidl tradycyjnie, pod nazwą "Rzeźnik" sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwor 02.05.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 (edytowane) Pełen opad szczęki. Jaki to kawałek? Nie wygląda na rostbef, antrykot a tym bardziej polędwicę, które to Lidl tradycyjnie, pod nazwą "Rzeźnik" sprzedaje. To antrykot od "Rzeźnika" Było ze 20-30 sztuk a wśród nich ten rodzynek. Reszta standardowa bez szału. Ta sztuka wyglądała tak jakby znalazła się tam przez pomyłkę. Edytowane 2 Maja 2017 przez Sylwor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.05.2017 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 (edytowane) Krótka wizyta w Kauflandzie i... lekki szok. Oprócz rib eye z Argentyny (tam dzielone i pakowane) steki z Sokołowa "Uczta Qulinarna". Rib eye blady dosyć ale to argentyńska wołówka więc zakładam, że i tak będzie dobry. Antrykot z Sokołowa... Zobaczcie sami: Dla porównania antrykot z Lidla. Też nie najgorzej wygląda ale te z Sokolowa... Słów brak. Oczywiście były i takie blade a te "tłuste" na szczęście nie cieszyły się popularnością. Tak wygląda na talerzu argentyński i polski: Gdybym nie wiedział w ciemno wybrałbym ten marmurkowy. Poczekajmy jednak. Sprawdzę jak smakuje. Już po konsumpcji. Pierwszy raz zdarzyło mi się, że wolałem polski stek niż argentyński. Stek z Sokołowa był przepyszny, argentyński tylko poprawny. Marmurka jednak nie da się niczym zastąpić. Argentyński był trochę bardziej kruchy, trochę miększy i trochę bardziej soczysty. Smak jednak miał zdecydowanie gorszy. Jakie stąd wnioski? W Sokołowie, który wyrasta na największego polskiego dystrybutora steków o klasyfikacji mięsa decydują najwyraźniej przypadkowi ludzie. Te dwa kawałki kosztowały 44 zł/kg (argentyński dwa razy tyle) a powinny 120 zł/kg a i tak miałyby nabywców. Gdzie sens, gdzie logika? Edytowane 15 Maja 2017 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 17.05.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Bylem kupilem. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alishia 17.05.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 ja ostatnio często jem stek i bardzo mi smakuje, można sobie tym zdrowo pojeść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.06.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Bylem kupilem. Zobaczymy. Potwierdzam w calej rozciaglosci to co napisal Perm. Teraz czekam na powtorke dostawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.06.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Potwierdzam w calej rozciaglosci to co napisal Perm. Teraz czekam na powtorke dostawy Nie czekaj po prostu pokaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 27.08.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2017 Kolacja https://s28.postimg.org/ovtupyqq5/P1050344.jpg https://s28.postimg.org/5s0j9mdvx/P1050316.jpg https://s28.postimg.org/6p1uxu6kt/P1050317.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 29.08.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Kolejny antrykot ... https://s26.postimg.org/difnw46bd/antrykot1.jpg https://s26.postimg.org/fbikkfri1/antrykot2.jpg https://s26.postimg.org/4pyp8fl6h/antrykot3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alishia 07.09.2017 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 ja taki stek obsmażam 3 min z jednej i z drugiej strony i na koniec zawijam w folię aluminiową i wrzucam jeszcze na minutkę na patelnię żeby w środku sobie doszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 07.09.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 A dla mnie stek musi być chudy, bez grama tłuszczu. W końcu płacąc za nie tanią wołowinę, chcę mięsa a nie smalcu. Ostatnio posmakowała mi ligawa, kupowana na kilogramy oczywiście a nie zafoliowana z długim terminem. Kupiłem ostatnio ponad kilogramowy kawałek, pokroiłem i zamroziłem. Przemrożona wołowinka jest moim zdaniem jeszcze lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.