qubic 01.10.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 http://1.bp.blogspot.com/_AUtwk1Ii9Vo/TS0G2YwEMKI/AAAAAAAAAWs/Q1Z6a-difT0/s1600/steak-doneness.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.10.2014 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 ...Fajne. Problem jak to uzyskać. Tu sposób, stary dosyć pokazany przez Paula wcześniej jest chyba najlepszy. Z doświadczenia wiem, że licząc tylko czas można przesadzić w jedną lub w drugą stronę. Trochę grubszy kawałek, trochę bardziej zwarte mięso, trochę inna temperatura i już wychodzi inaczej. I tak, zanim nie spróbujemy, do końca nie będzie wiadomo na pewno jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.10.2014 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Znowu NS ma rozwolnienie, a miał już tu nie pisać. ;;;; Kupiłam w Almie ten stek, który wcześniej perm prezentowałeś. Dzisiaj wypróbujemy Tylko pamiętaj, gorąca bardzo patelnia. Baaaardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 05.10.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Tylko pamiętaj, gorąca bardzo patelnia. Baaaardzo. Smakował przyzwoicie, dość kruchy i soczysty. Smażony na bardzo gorącej patelni wg wskazówek czasowych Szefa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.10.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 nowa dostawa ... dostarczono NY strip - trochę mało "marmurkowate", więc zmiana technologii obróbki termicznej (może być dla kogoś przydatna w takich przypadkach) dziś zrobiłem więc steak w grubo mielonym pieprzu "pepper crust" z piekarnika NY strip (nazywany również Delmonico) ... ten był dość spory - prawie 1 kg, o grubości około 3,5 cm http://www.chefpaul.net/FB/DSC02130s.jpg ... nagrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury, mięso smarujemy delikatnie oliwą z obu stron, solimy i obsypujemy grubo mielonym pieprzem ziołowym (dociskając pieprz do mięsa), steak podpiekamy na patelni z obu stron przez około minutę (tylko tak by zamknąć białko na powierzchni a mięso w środku pozostawić surowe) ... http://www.chefpaul.net/FB/DSC02141s.jpg ... natychmiast wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego ... uwaga: tylko 130*C i dopiekamy przez około 10 - 12 minut http://www.chefpaul.net/FB/DSC02154s.jpg ... i to wszystko (prócz buteleczki wina naturalnie) ... nóż i widelec i kielich w dłonie http://www.chefpaul.net/FB/DSC02159s.jpg ps do mierzenia wew temperatury potraw możemy używać specjalnych termometrów (cała gama dostępna na rynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.10.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Zazdroszczę. NY strip (nazywany również Delmonico) ... ten był dość spory - prawie 1 kg, o grubości około 3,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.10.2014 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 .... Trzeba spróbować. Czy w taki sposób można przygotować mięso świeże, niesezonowane. Tj, czy to trochę "zmiękcza" mięso? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sygin 06.10.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) nowa dostawa ... dostarczono NY strip - trochę mało "marmurkowate", więc zmiana technologii obróbki termicznej (może być dla kogoś przydatna w takich przypadkach) dziś zrobiłem więc steak w grubo mielonym pieprzu "pepper crust" z piekarnika NY strip (nazywany również Delmonico) ... ten był dość spory - prawie 1 kg, o grubości około 3,5 cm http://www.chefpaul.net/FB/DSC02130s.jpg ... nagrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury, mięso smarujemy delikatnie oliwą z obu stron, solimy i obsypujemy grubo mielonym pieprzem ziołowym (dociskając pieprz do mięsa), steak podpiekamy na patelni z obu stron przez około minutę (tylko tak by zamknąć białko na powierzchni a mięso w środku pozostawić surowe) ... http://www.chefpaul.net/FB/DSC02141s.jpg ... natychmiast wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego ... uwaga: tylko 130*C i dopiekamy przez około 10 - 12 minut http://www.chefpaul.net/FB/DSC02154s.jpg ... i to wszystko (prócz buteleczki wina naturalnie) ... nóż i widelec i kielich w dłonie http://www.chefpaul.net/FB/DSC02159s.jpg ps do mierzenia wew temperatury potraw możemy używać specjalnych termometrów (cała gama dostępna na rynku) Woooow! To dopiero stek! [moderowano] Czasami na prawdę żałuję, że w ogóle nie mam talentu do gotowania :/. A tak uwielbiam steki! I w ogóle jedzenie... Edytowane 6 Października 2014 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.10.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 nowa dostawa ... dostarczono NY strip - trochę mało "marmurkowate", więc zmiana technologii obróbki termicznej (może być dla kogoś przydatna w takich przypadkach) dziś zrobiłem więc steak w grubo mielonym pieprzu "pepper crust" z piekarnika NY strip (nazywany również Delmonico) ... ten był dość spory - prawie 1 kg, o grubości około 3,5 cm http://www.chefpaul.net/FB/DSC02130s.jpg , solimy i obsypujemy grubo mielonym pieprzem ziołowym (dociskając pieprz do mięsa), solimy ???? zawsze smażyłam z pieprzem a sól dopiero po usmażeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.10.2014 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 solimy ???? zawsze smażyłam z pieprzem a sól dopiero po usmażeniu To mit, co gorsza powtarzany przez takich "speców" jak Gessler. Solimy i pieprzymy tuż przed smażeniem. Nie ma szansy, by sól w jakikolwiek sposób zaszkodziła mięsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.10.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 To mit, co gorsza powtarzany przez takich "speców" jak Gessler. Solimy i pieprzymy tuż przed smażeniem. Nie ma szansy, by sól w jakikolwiek sposób zaszkodziła mięsu. 100% racji Po upieczeniu solimy tylko dlatego, że każdy może mieć inne upodobanie co do ilości soli ... a niektórzy to i nawet bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.10.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 100% racji Po upieczeniu solimy tylko dlatego, że każdy może mieć inne upodobanie co do ilości soli ... a niektórzy to i nawet bez bingo !!!! albo się soli albo pieprzy bez sensu ...prawda Chefie ? Twój stek jest tak doskonały ,że chyba wyruszę na poszukiwania mięsa idealnego bo mam ślinotok patrząc na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.10.2014 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 bingo !!!! albo się soli albo pieprzy bez sensu ...prawda Chefie ? Twój stek jest tak doskonały ,że chyba wyruszę na poszukiwania mięsa idealnego bo mam ślinotok patrząc na zdjęcia No właśnie nie jest idealny o czym zresztą Chef napisał. Cofnij się trochę. Jest tam zdjęcie steka z angusa klasy prime od Chefa. Takiego czegoś (marmurek) szukaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 06.10.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 No właśnie nie jest idealny . zdjęcie ....zdjęcie do mnie przemawia ... wszak też je się oczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 06.10.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 . ...Czy w taki sposób można przygotować mięso świeże, niesezonowane. Tj, czy to trochę "zmiękcza" mięso? Pawle, powtórzę pytanie perma. Też jestem ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 06.10.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 . Trzeba spróbować. Czy w taki sposób można przygotować mięso świeże, niesezonowane. Tj, czy to trochę "zmiękcza" mięso? Pawle, powtórzę pytanie perma. Też jestem ciekawa nie wiem nigdy nie próbowałem robić steaków ze świeżej wołowiny (dość często robię tym sposobem - tzn najpierw na patelni a później w piekarniku - grube kawałki ryb morskich) świeżą wołowinę do pieczenia w całości najpierw marynuję i czy to pieczoną czy duszoną czesto podlewam winem (kwasy zawarte w winie zwiększają kruchość mięsa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 06.10.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Świeże : solę, pieprzę, czasem zalewam dobrą, włoską oliwą i dodaję czerwone, wytrawne wino (i czasami rozmaryn albo jałowiec). Latem, do grillowania, najlepsze do zalewy jest Beaujolais nouveau, kupione w poprzednim roku. Straszny sikacz zazwyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 07.10.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Nefer - nocny Marek z Ciebie Dziękuję i Tobie i Szefowi Pawłowi - wykorzystam sposobyi na wołowinkę świeżą i na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 07.10.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Mój "patent" na przygotowanie świeżego mięsa, który podpatrzyłem u czeczeńskich budowlańców grillujących szaszłyki. Sól, cebula, kilka godzin/doba w lodówce, kilka razy przewrócić. Na fotce wersja letnia, ze szczypiorkiem i lubczykiem. I z normalną cebulą, zastosowana do skrzydła z indyka pieczonego w piekarniku. Cebuli powinno być stosunkowo dużo. IMHO oliwa to kiepski tłuszcz do smażenia w wysokiej temperaturze. Ja stosuję zwykły, sklepowy smalec, ale sklarowany- zagotowuję, żeby go odwodnić. Dobry tłuszcz nie dymi i nie pali się. Pozostałość po usmażeniu mięsa to rarytas- smalczyk palce lizać- podczas gdy oliwę z patelni można spuścić w kanał . Smalec nie wsiąka w potrawę i nie zmienia jej smaku- dla porównania pączek i postny placek. Steka tak nie robiłem, ale sposób polecam. Przepis na pieczone mięso, marynowane w cebuli, podałem w innym temacie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196680-tematycznie-apetycznie&p=5974887&viewfull=1#post5974887 Żeby nie wyglądało, że teoretyzuję- to samo, ale na "oliwa extra virgine"- PORAŻKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 07.10.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 ...Ten temat jest o stekach. 1. Pokazałem pewien sposób na przygotowanie mięsa. Inny niż powszechnie znane. 2. Jaki tłuszcz do smażenia? O tym nikt nie napisał, a to podstawa dobrego przygotowania potrawy. 3. Wypowiedź kierowałem do osób zainteresowanych kulinariami i eksperymentowaniem, a nie sekundo-gramo-stopnio-kucharzy-techników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts