Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w aranżacji mieszkania - 51.87m2 - dla jednej osoby

tomekk83

Recommended Posts

Witam serdecznie. Kupiłem mieszkanie o pow. 51.87m2, do odbioru pozostał ponad rok, więc mam jeszcze czas na zmianę koncepcji ścianek działowych, instalacji itp. Zwracam się do was z prośbą o podsunięcie pomysłów jak to wszystko ogarnąć:) tzn. co pozmieniać, poprzesuwać aby było funkcjonalnie, ładnie i wygodnie:) W załączniku dwa pliki z rzutami mieszkania - 1 oryginalny i drugi - z pozaznaczanymi przeze mnie drobnymi zmianami

Zacznę może od salonu - mianowicie chodzi mi o to, aby:

1. Tv wraz z głośnikami stereo był na krótszej ścianie (zaznaczone na rzucie - TV i Głośniki), gdyż jestem melomanem i zaproponowane ustawienie tv na rzucie, nie spełnia moich wymagań:). W salonie ma być też jadalnia. Jak poustawiać te wszystkie rzeczy tj. sofę stół, komodę itp aby to wszystko miało ręce i nogi:)

2. Następnie sypialnia - nie jest zbyt wielka, a ja chciałbym zmieścić w niej wszystko, aby zrobić z niej sypialnię wraz z miejscem do pracy, tv, oraz pianinem elektronicznym:) Zamierzam przesunąć ścianę w sypialni tak, aby była równo z balkonem - zaznaczyłem na rzucie czerwoną linią. Będzie w ten sposób miejsce aby wstawić jakieś nieduże biurko. Chciałbym jeszcze jakaś mini komodę oraz tv wiszący. Żeby zaoszczędzić miejsce, możnaby wstawić coś w stylu jakiejś hybrydy biurka i komody, abym miał miejsce do pracy ale jednocześnie mógł tam np postawić tuner do tv itp.Dodatkowo muszę jeszcze wstawić pianino elektroniczne - o wymiarach: 1,32x0,29m. W pokoju też musi być szafa na ubrania z przesuwanymi drzwiami, ale zostawiłbym ją w tym miejscu co jest na rzucie.

3. Garderoba - tutaj planuję nie budować tej ścianki co zaznaczyłem na rzucie, a zrobić na połowie pomieszczenia garderobę na ciuchy bieżące, buty (zamiast wieszaka w przedpokoju i szafki na buty) a na drugiej połowie zrobić pomieszczenie gospodarcze. Nie będzie to rozgrodzone ścianką.

4. Odnośnie łazienki i kuchni - brak pomysłów:( Coś poradzicie? Zmieniać coś? Dodam tylko, że kuchnia musi stanowić osobne pomieszczenie - bez aneksu.

Dodam jeszcze, że wszystkie okna mają wysokość 226 cm - z tym, że w kuchni oraz sypialni, okna otwierane są dopiero od wysokości 110 cm, natomiast w pokoju są podwójne drzwi balkonowe.

Bardzo was proszę o jakieś wskazówki, sugestie, być może to co ja zaproponowałem niezbyt się sprawdzi, więc proszę o pomoc:)

Z góry dziękuję:)

Pozdrawiam:)

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

mieszkanie1.jpgmieszkanie3.jpg

Edytowane przez tomekk83

moja propozycja:

http://images67.fotosik.pl/136/ed95a71a89ec9787med.jpg

Przede wszytskim zmniejszenie nieproporcjonalnie dużej kuchni na rzecz salonu.

Poza tym: miejsce do pracy (biurko) w salonie przy kuchni (sypialnia tylko do spania), pralka w szafie na zewnątrz łazienki, wanna narożna + prysznic w łazience, pianino na wysokości stołu jadalnego, duża szafa w sypialni.

układ salonu mozna odbić w pionie i wówczas TV na ścianie z pionem kuchennym kuchni:

http://images66.fotosik.pl/135/b387f6773a4643b5med.jpg

Edytowane przez Elfir