jack77w 27.08.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 witam Czy może mi ktoś powiedzieć jakie są przeciwwskazania na położenie brodzika z konglomeratu na wylewkę w której jest ogrzewanie podłogowe?Chciałem zamontować taki brodzik ale słyszałem opinie że mogą się odkształcać - powiedział to ktoś z działu technicznego jednej z firm produkujących takiebrodzikiI w związku z tym moje 2 pytanieczy brodziki akrylowe płaskie do około 4 cm wysokości na nóżki lub na rusztach styropianowych mogą być postawione na takiej posadzce czy też są jakieś przeciwwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 27.08.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 U mnie fachowcy położyli ogrzewanie podłogowe pod brodzik i wannę. Później dowiedziałem się, że nie powinni tak robić. Na stronie Purmo jest pdf z instrukcją jak robić podłogówkę i jest tam napisane, że podłogówka pod brodzikiem może osuszać szybko syfon i wtedy może śmierdzieć. Ale wyczytałem to po fakcie. Jestem po pierwszym sezonie grzania i z brodzikiem nic się nie stało. Zobaczymy co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 28.08.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 u mnie podłogówkę położyli wszędze , pod wanną , prysznicem , meblami , zabudowami ,po prostu na całej powierzchni podłogi , powiedzieli że tak robią zawsze i tak może być , duża firma z długoletnim doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 28.08.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 U mnie fachowcy położyli ogrzewanie podłogowe pod brodzik i wannę. Później dowiedziałem się, że nie powinni tak robić. Na stronie Purmo jest pdf z instrukcją jak robić podłogówkę i jest tam napisane, że podłogówka pod brodzikiem może osuszać szybko syfon i wtedy może śmierdzieć. Ale wyczytałem to po fakcie. Jestem po pierwszym sezonie grzania i z brodzikiem nic się nie stało. Zobaczymy co dalej? Generalnie nie powinno się tak robić ze względu na utrudniony odbiór ciepła. Pod brodzikiem przegrzewa się podłoga i to zaburza nieco obiegi podłogówki. Żeby wysuszyć syfon w ciągu jednego dnia, to trzeba by było niezłą temperaturę puszczać w podłogę Ale już przy 2 tygodniowej nieobecności może do tego dojść. Ale bez dramatyzowania. To nie jest jakiś straszny błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.08.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Nic lepszego jak ciepłe nóżki, gdy wchodzimy pod prysznic. Aby nie pozbawić się tego komfortu również w chłodne dni lata, mam pod brodzikiem (zamiast konglomeratu użyłem marmur) podłogówkę podwójną. Wodną zasilaną z CO i elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 28.08.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 w chłodne dni lata to ja planuję mieć włączoną podłogówkę w całej łazience , teraz w bloku mieszkam i już mam włączone ogrzewanie w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack77w 29.08.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 właściwie nie udało mi się uzyskać satysfakcjonującej odpowiedzi )-:powiedzcie mi jakie macie brodziki na ogrzewaniu podłogowym, plastikowe,konglomeratowe czy stalowe i czy są usadowione bezpośrednio na na ogrzewanej wylewce czy jednak na jakimś nośniku i na jakim (nóżki czy styropian)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.08.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 no to krótko w sumie nie będzie ważne z czego ten brodzik, jeśli będzie posadowiony bezpośrednio na ogrzewanej wylewce, a tak w ogóle to brodzikowi nie będzie przeszkadzało czy stoi na wylewce czy ponad nią, ale samej wylewce już tak jeśli zostanie przegrzana ( odbiór energii z wylewki do brodzika poprzez powietrze jest ograniczony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.08.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 no to krótko w sumie nie będzie ważne z czego ten brodzik, jeśli będzie posadowiony bezpośrednio na ogrzewanej wylewce, a tak w ogóle to brodzikowi nie będzie przeszkadzało czy stoi na wylewce czy ponad nią, ale samej wylewce już tak jeśli zostanie przegrzana ( odbiór energii z wylewki do brodzika poprzez powietrze jest ograniczony) Wytłumacz mi co się stanie z moją wylewką pod brodzikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 30.08.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 z samą wylewką nie powinno się nic stać, ale zależy to od sterowania ogrzewaniem. Jeżeli masz sterowanie temperaturą pomieszczeń to nie powinno dojść do żadnego przegrzania, jednak brodzik akrylowy powinien być umieszczony na nużkach, natomiast kamienny najlepiej na samej wylewce. Będzie odbiearła ciepło tak jak kafle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack77w 30.08.2014 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 a jak będzie zachowywał się brodzik z konglomeratu (to nie jest czysty kamień)bezpośrednio na ogrzewanej wylewce? tak jak kafle? Może mi ktoś powiedzieć gdzie w okolicach Bielska-Białej znajdę kamienne,marmurowe brodziki,wymiar 80x100cm lub jakie firmy mają w swoim asortymencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 31.08.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Brodzik na podłogówce.Nie potrzebna inwestycja.Ciepłe nóżki albo tańczący niedźwiedź???Po co takie rozwiązanie.Wchodząc pod prysznic w zimie ,wchodzimy z ciepłej podłogi ,którą z nastawy sterujemy.Zastanawia mnie Batura czy w kuchni pod meblami też masz położoną podłogówkę???To tak dla równowagi lekkiego absurdu.Trzeba najpierw zadać sobie pytanie .do czego w ogóle ma mi służyć ciepło oddawane z podłogi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 31.08.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 ja mam w kuchni pod meblami podłogówkę , jak już wcześniej pisałam mam ją wszędzie oprócz wnęki na lodówkę . zużyto 1600m rury ( chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.08.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 ja mam w kuchni pod meblami podłogówkę , jak już wcześniej pisałam mam ją wszędzie oprócz wnęki na lodówkę . zużyto 1600m rury ( chyba ) niby bez sensu, ale kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack77w 31.08.2014 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 W miejscu w którym będzie stał brodzik chciałem zrobić kabinę bez brodzika i dlatego tam pociągnąłem ogrzewanieNiestety okazało się że nie zmieszczę się z odwodnieniem liniowym i muszę położyć brodzik tylko nie wiem jak będzie lepiej i jaki konglomerat czy akryl,na nóżkach czy bez nóżek.Ogrzewania się nie dam rady już pozbyć, za dużo demolki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 brodzik z płytek możesz mieć nadal - tylko nieco wyżej niż podłoga w łazience + próg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack77w 31.08.2014 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 możesz wyjaśnić mi jak to zrobić?Nadlać cementu posadzkowego kilka cm i na to płytki?czy to się będzie trzymało wylewkiZ powodu braku zdjęć rurki z ogrzewaniem podłogowymnie mogę wwiercić się w wylewkę żeby o nią zakotwić następną warstwę a potrzebowałbym nadlac około 4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jatamen 03.09.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Niekoniecznie, można na kleju silikatem to zrobić tylko dobry klej przeciw wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.09.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Mój brodzik na podłogówce wodnej Po pięciu latach wszystko ok i nic nie śmierdzi nawet po powrocie po tygodniu z nart. Na podłogówce wodnej można postawić wszystko i nic się nie przegrzeje. Ciepło zostanie oddane w innym miejscu. Osobiście mam podłogówkę w całym domu. Uwaga! nawet pod lodówką (nie wiedziałem do końca gdzie będzie stała). Na zawracanie sobie głowy gdzie będą stały meble a gdzie nie, moim zdaniem szkoda czasu bo oszczędności iluzoryczne. Co innego z kablami. Kabel nie przeniesie energii do innego miejsca, odda ją zawsze w tym samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.09.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Czy może mi ktoś powiedzieć jakie są przeciwwskazania na położenie brodzika z konglomeratu na wylewkę w której jest ogrzewanie podłogowe? Jakie, wodne czy elektryczne? Jak wodne to nie widzę problemu, jak elektryczne to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts