Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt wykonczenia

radnet

Recommended Posts

Witam na forum, jest to moj pierwszy post wiec dzien dobry wszystkim. Napalilem sie na dom, lecz jestem calkiem zielony w tym temacie. Licze na wasza pomoc bo od dwoch dni nie daje mi to spokoju. Znalazlem takie cudo za 200k pln:

To domy parterowe typu bliźniak (z możliwością adaptacji poddasza pow. całkowita ok. 60 mkw), o powierzchni użytkowej 64,59 mkw. Budynki będą całkowicie wykończone z zewnątrz, drogi dojazdowe utwardzone. Domy oddawane w standardzie deweloperskim: tynki gipsowe, stolarka okienna PCV, instalacja elektryczna, wodno-kanalizacyjna, instalacja gazowa z piecem dwufunkcyjnym. Cena domu w najtańszym wariancie to 199000 PLN brutto. Działki od 154 mkw do 396 mkw.

Kasa na to jest ale nie mam pojecia ile mnie bedzie kosztowalo wykonczenie domu. MNiej wiecej oczywiscie. Sciany, podlogi, bez sprzetu typu lodowka pralka itd. Czy 80k ( -+ 10k )styknie na sredniej klasy materialy + robocizna? Z gory dziekuje za pomoc .

Powiem, tak.. za 3-4 pokojowe mieszknie zaplace 190-250k, wiec chyba dlatego taki wybor padl a nie inny. Zawsze te poddasze to na+ . A co do postawienia domku to tak, ale na dzialke nie starczy, a w tej lokalizacji sa po okolo 80-100k i tyle bedzie mi brakowalo. I tak juz 100k kredytu bede bral :(

A gdybym miał 200 tyś + 60 tyś na wykończenie to bym się budował na Twoim miejscu. Kolega postawił prosty, ale ładny dom za około 250 tyś. Domek 150m2 po podłodze w tym garaż. W tej cenie całkowicie go wykończył, 2 łazienki, meble kuchenne i sprzęt AGD. Budował systemem gospodarczym, tzn. do poszczególnych etapów najmował ekipy i w wolnym czasie sam coś podłubał. Do tego kosztu musiałbyś też doliczyć cenę działki. No ale komfort posiadania budynku jednorodzinnego myślę, że zdecydowanie wyższy od bliźniaka. No chyba, że masz już kogoś kogo znasz i kupi drugą połówkę ;)

Chyba o działce zapomniałeś :D 250tyś. to na niedużą działkę na obrzeżach miasta nawet nie wystarczy.

z dojazdem to akurat nie problem, 3min okolo 1km bedzie i do tego samochod sluzbowy wiec nie tu pies pogrzebany jest. Mieszkam teraz w centrum na 43metrach a nowy czlonek rodziny w drodze, wiec trzeba szybko dzialac za ograniczone pieniazki. Jak mam wybierac mieszkanie do 200k okolo 80m-90m to wole chyba jednak ten domek . Nie stac mnie wywalic 350k pln na dom 120-150 m.... a do tego jeszcze trzeba jakies mebelki sprzecik ....Wydaje mi sie ze w mojej sytuacji najlepiej bedzie

Wydaje mi sie ze w mojej sytuacji najlepiej bedzie

Radzę zapłacić 300 zł jakiemuś budowlańcowi, żeby przerył ten domek i dokumentację. Porównał, czy materiały w dokumentacji sa takie same jak na budowie.

Niech zrobi odkrywkę fundamentów, zajrzy pod zabudowę poddasza.

Kwiatki deweloperów:

- zakopywanie rury spustowej rynen w ziemię (bez jakiejkowleik instalacji odbierajacej wodę)

- uzywanie cieńszego styropianu niż był w projekcie, lub o słabszych parametrach

- brak izolacji termicznej pionowej fundamentów

- likwidacje niektórych kominów

- brak połączenia izolacji ściany z izolacją dachu (mostek cieplny)

Ogolnie przyjmi do wiadomosci, że deweloper buduje byle jak i z najtańszych materiałów.

Czyli koszty wykonczenia to początek wydatków, bo nie wiadomo, czy za rok-dwa nie trzeba będzie poprawiać ocieplenia, instalacji i obróbek blacharskich.

Edytowane przez Elfir

Radzę zapłacić 300 zł jakiemuś budowlańcowi, żeby przerył ten domek i dokumentację. Porównał, czy materiały w dokumentacji sa takie same jak na budowie.

Niech zrobi odkrywkę fundamentów, zajrzy pod zabudowę poddasza.

Kwiatki deweloperów:

- zakopywanie rury spustowej rynen w ziemię (bez jakiejkowleik instalacji odbierajacej wodę)

- uzywanie cieńszego styropianu niż był w projekcie, lub o słabszych parametrach

- brak izolacji termicznej pionowej fundamentów

- likwidacje niektórych kominów

- brak połączenia izolacji ściany z izolacją dachu (mostek cieplny)

Ogolnie przyjmi do wiadomosci, że deweloper buduje byle jak i z najtańszych materiałów.

Czyli koszty wykonczenia to początek wydatków, bo nie wiadomo, czy za rok-dwa nie trzeba będzie poprawiać ocieplenia, instalacji i obróbek blacharskich.

Popieram w 100%

Nie spotkałem się jeszcze z developerem który nie żałuje na materiałach i oszczędza na budowie...

Przy okazji to poddasze użytkowe - wysokość dla normalnego chłopa ma tylko koło schodów, zaraz potem schodzi do 140 cm, - czyli mniej więcej do wysokości piersi, a w rogu - 60 centów... czyli coś poza kolana. Góry nie licz w rozrachunku chyba że tam zamieszka pies a ty będziesz graty trzymał. Te domki to dla mnie taki długi parterowy blok. Zero intymności zero czegokolwiek. Mieszkanie M4 na poziomie zero, z ogródkiem na którym jamnik nie będzie miał miejsca aby się wywinąć...

A deweloper.... ekhm. Bez komentarza. Ja kiedyś byłem na takim osiedlu domków, gdzie na jesieni wyszło że poziom wód gruntowych z racji położenia osiedla sięga drzwi balkonowych (nazywało się to ładnie: działka do zagospodarowania dla klienta), a ocieplenie od dołu - styro - nie było niczym zabezpieczone. Przy okazji grzanie jest gazowe... a to nie jest tania impreza...

• 2 weeks później...
Dziekuje za wszystkie komentarze, i zastanawiam sie nad kupnem tego bloku /mieszkania :) . Mam straszne parcie na wyprowadzke z centrum, ale na domek pieniedzy nie bedzie chyba. Znalazlem blisko tego osiedla dzialke 600m za 60k. Musialbym za max 200k zbudowac dom, a tego raczej nie zrobie.Raz ze nie mam pojecia o tym, dwa ze nawet gwozdzia wbic nie umiem.Ja nie chce duzo ... 2/3 pokoje, salon + kuchnia jakies 30/40m, ogolnie 80-100m styknie. Sam juz nie wiem co robic.

Znalazlem cos takiego:

http://koszty.cdi.net.pl/projekt/UPB-2215.html

czy to jest taki stan deweloperski? Czy za 50-80k dam rade go wykonczyc by w nim zamieszkac?

Tak sobie pomyslalem ze to + koszty dzialki beda wieksze niz te blizniaki z pierwszego postu, ale chyba i w jednym przypadku i w drugim robote trzeba podobna zrobic. Tak licze srenio 800-100zł za metr wykonczenia, nie wiem czy ok

Edytowane przez radnet

polecam:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok-200-tys-jest-sens-marzy%C4%87

na spokojnie poczytaj, nie zrażaj się przejściowymi pyskówkami (w tym wątku), wyciągnij wnioski, nabierz optymizmu

jest też podobny wątek do 300 tysięcy

To nie jest takie proste.

Aby wybudować dom ok 100 m2 pow. całkowitej za 200 tyś trzeba to zrobić samemu. Czyli mieć czas, narzędzia i umiejętności. Oraz chociażby doraźną pomoc (w większości budowano z członkami rodziny - teśc, szwagier).

Za 300 tyś da się postawić tani domek rękami ekipy. Ale jeśli ktoś nie ma działki to dochodza kolejne wydatki.

w tej sytuacji nie ma się co spinać na siłę i poszukać coś gotowego na rynku pierwotnym lub wtórnym. Mieszkanie, szeregowiec. Dom po prostu jest droższy niż 300 tyś.

Po prostu każdy zakup trzeba dogłębnie sprawdzić. Nie odrzucac, na zasadzie "każdy deweloper kombinuje", ale sprawdzić czy jakość budownictwa po prostu odpowiada cenie.

Edytowane przez Elfir

1. nie zrazac sie :)

2. szukac szukac szukac

3.miec kogos fachowego do oceny interesujacych inwestycji, mozna tez kupic lokal w trakcie budowy - da sie wychwicic sporo niedorobek przed ich zamaskowaniem

4. nie placic z gory, lepiej jak jest pewna suma motywujaca do prawidlowego wykonania prac developera ;) moze etapami?

5. rozwazyc kupno lokalu do remontu, maja czesto atrakcyjna cene (lokalizacje nie zawsze) - ale tutaj tez niestety pomoc fachowca ogolno-budowlanego konieczna, bo mozna bardzo ladnie wpakowac sie na mine. Choc znam osoby, co zamienily mieszkania za 1/2ceny rynkowej w male perelki i to przy niewielkich nakladach. ale bylo tam sporo ich wlasnej pracy

Mam koncowa wizje,szeregowca nie bedzie, zbyt malo mejsca na gorze dla doroslego czlowieka. Do dyspozycji mam 300k wiec zakup dzialki za 50k i budowa domu za 250k.

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-klonowej-5.html

to kosztorys pokazuje okolo 200k....wiec +50k mam gorki. Do konca w to nie wierze ale jak to mowia ...albo rybka albo pip..Jak sie nie uda to sprzedam to i tyle.

Plan w glowie taki:

1. Kupno dzialki 50k --- do konca roku

2. Postawienie stanu ssz za 150k tego domu. Co laczy sie z wzieciem kredytu 200k ---- do wiosny 2015

3. Sprzedaz mieszkania za 150/180k i zabranie sie za zrobienie domu pod klucz a nadwyzka splacic kredyt 200k ( tyleile zostanie ze sprzedazy )---max 09,2015

Albo sie uda labo nie ..zobaczymy ..na razie rozgladam sie za dzialka 1000 m

• 5 months później...