Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ustawa (mdm) obowiazuje do 2018 roku wiec wydaje mi sie ze trzeba zakonczyc budowe i zlozyc wniosek do konca 2018. Ale nie jestem pewny wiec nie chce wprowadzac w blad.

całość została dokładnie wytłumaczona tutaj: https://interpretacje-podatkowe.org/budowa/ibpbii-2-415-127-14-ak

wynika z tego że zwrot nastąpi za faktury wystawione do dnia 30.09.2018.

Użytkowanie budynku może nastąpić później, więc warto zakupić jak najwięcej materiałów do końca września i złożyć wniosek o zwrot - zawsze będzie jakaś kasa na umeblowanie :)

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
Panie i Panowie pochwalcie się swoim wjazdem do garażu. Szukam inspiracji na podjazd do garażu oraz wejście do domu, google przejrzane i nadal brak pomysłu. Napewno ma być kostka brukowa nostalite grafitowy w połączeniu z płukaną jasną kostką. Może jakaś łezka? Narazie brak pomysłu. Jeśli macie wykonany podjazd to poproszę o fotki. Pozdrawiam

• 3 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Alabastrow 21 + zmiany. Co sądzicie na temat zmian? Jakieś sugestie co do zmian w instalacjach wewnętrznych tj: układ instalacji w łazienkach, kuchni itp.

Na chwilę obecną 99% prac wykonałem sam z ojcem. Teraz zbieram siły na prace wewnątrz.

dom.jpg

dom2.jpg

dom3.jpg

dom4.jpg

dom1.jpg

Edytowane przez szprychaalabastrow21

• 3 months później...
  • 4 months później...
Alabastrow 21 + zmiany. Co sądzicie na temat zmian? Jakieś sugestie co do zmian w instalacjach wewnętrznych tj: układ instalacji w łazienkach, kuchni itp.

Na chwilę obecną 99% prac wykonałem sam z ojcem. Teraz zbieram siły na prace wewnątrz.

Kolego tak patrzę na twoje zmiany odnośnie okien dachowych? Jak rozwiązałeś doświetlenie klatki schodowej oraz pokoików na górze nie będzie za ciemno w tych miejscach?

Pytanie jeszcze ogólne. czy przy zamontowanej bramie garażowej jesteście w stanie otworzyć wewnętrzne drzwi garażowe na garaż. Czyli przechodząc z przedsionka do garażu?

• 2 weeks później...
Kolego tak patrzę na twoje zmiany odnośnie okien dachowych? Jak rozwiązałeś doświetlenie klatki schodowej oraz pokoików na górze nie będzie za ciemno w tych miejscach?

Pytanie jeszcze ogólne. czy przy zamontowanej bramie garażowej jesteście w stanie otworzyć wewnętrzne drzwi garażowe na garaż. Czyli przechodząc z przedsionka do garażu?

Pokoje na górze mają zwiększone okna (te ze skosami) a w pralni zamiast okna dachowego jest male okienko w ścianie. Co do klatki jest dość widna. Sporo światłą wpada z salonu. Korytarz na górze oczywiście sztucznie doświetlony.

• 1 year później...

Wiem że temat sprzed ponad roku ale kupujemy dom w stanie surowym zamkniętym projektu Przy Alabastrowej 31. Zastanawiałem się nad zrobieniem niedużej spiżarni w miejscu gdzie jest korytarz, sięgała by aż do WC.

przerobki.jpg

Drugie pytanie to jak z temperaturami na poddaszu? Wiem że wszystko zależy od użytych materiałów ale zastanawiam się nad klimatyzacją, salon jest na ekspozycje południowo-wschodnią, budżet napięty więc planowałbym małe splity w sypialni i salonie ale też do przemyślenia kwestia gdzie jednostki umiejscowić i jak poprowadzić rurki żeby wyszło to najtaniej.

Oprócz tego ktoś byłby w stanie doradzić na co jeszcze zwrócić uwagę bazująć na własnych doświadczeniach z tym projektem?

Pozdrawiam.